Γιάννης Αντετοκούνμπο μπάσκετ

O Ελβετικός Σουγιάς Γιάννης..

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι το πρόσωπο της Εθνικής ομάδας στην ημέρα που ξημερώνει, κάτι που μοιάζει δεδομένο. Είναι πολύ ενδιαφέρον όμως να δούμε τις πιθανές χρήσεις που έχει το εγχειρίδιο-Αντετοκούνμπο στο παιχνίδι της Εθνικής.


Ο ομοσπονδιακός μας προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, έχει την ευκαιρία να διαχειριστεί ένα πλούσιο ρόστερ με αθλητές που διακρίνονται για το πολύπλευρο ταλέντο και τη πολυχρηστικότητα τους, χαρακτηριστικό πάνω στο οποίο θα χτίσει ο κόουτς φιλοδοξώντας να παρουσιάσει μια ομάδα που έχει απαντήσεις στα πάντα. Στο ρόστερ που επιλέχθηκε μπορούμε να διακρίνουμε μια βαθιά γραμμή φόργουορντς, στην οποία ξεχωρίζει ο σταρ των Μπακς.
Ο Αντετοκούνμπο φέρνει στο τραπέζι ένα καταπληκτικό φυσικό/αθλητικό πακέτο, πρωτόγνωρο σύμμαχο για την ελληνική σχολή και την Εθνική μας ομάδα. Μέγεθος, ταχύτητα, athleticism, κίνηση περιφερειακού παίχτη στο παρκέ. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δύο χρόνια εξελίχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων facilitators στην Αμερικανική λίγκα. Η ικανότητα του να επηρεάσει το παιχνίδι προσφέροντας διαφορετικά πράγματα από διαφορετικές θέσεις είναι σημαντική και ξεκλειδώνει πόρτες στο playbook του Κατσικάρη ο οποίος..
1.) Θα τον χρησιμοποιήσει στις δύο θέσεις των φόργουορντς παίζοντας με τον συνδυασμό μεγέθους/ταχύτητας. Θεωρώ ότι με τη παρουσία δύο φόργουορντς όπως ο Παπανικολάου και ο Περπέρογλου στο «3» ο Αντετοκούνμπο θα κατέβει αρκετά στο «4» μαζί με τον Πρίντεζη.
2.) Έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει πιο ελαφρά σχήματα, με τη ταυτόχρονη παρουσία τριών φόργουορντς (χωρίς σέντερ στο παρκέ) π.χ. ματσάροντας την έλλειψη ύψους με τη τοποθέτηση του Γιάννη στη τριάδα αυτή, με στόχο να ανεβάσει τη γραμμή άμυνας της ομάδας. Η παρουσία του Αντετοκούνμπο δίνει την ευκαιρία στον κόουτς να παρουσιάσει «απλωμένες» άμυνες κατά μήκος του παρκέ με τον 21χρονο φόργουορντ να αξιοποιείται είτε σε παγίδες είτε (κυρίως εδώ) στη πίσω γραμμή άμυνας όπου μπορεί να ελέγξει δύο αντιπάλους ακόμα και σε σχετικά μεγάλη απόσταση μεταξύ τους ή να λειτουργήσει ως τελευταίος παίχτης και rim protector.
Η ικανότητα του Αντετοκούνμπο καλύψει σχεδόν κάθε θέση στο παρκέ μπορεί όχι μόνο να βουλώσει τρύπες αλλά να δώσει και δυνατότητες στον κόουτς Κατσικάρη, ο οποίος έχει έναν μπαλαντέρ στα χέρια του που του δίνει τη δυνατότητα να επηρεάσει το παιχνίδι παρουσιάζοντας πολλά διαφορετικά σχήματα. Ο φόργουορντ των Μπακς θα είναι διπλά επικίνδυνος για τον αντίπαλο εφόσον βελτιώσει το σουτ και τη λήψη αποφάσεων του στο παρκέ. Νομίζω ότι στη παρούσα φάση περισσότερο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αμυντικό κομμάτι αλλά και μέσω αυτού, με την ικανότητα του να μετατρέπει στιγμιαία την άμυνα σε επίθεση. Στο νέο look αυτής της αναβαθμισμένης αθλητικά ομάδας αυτό το χαρακτηριστικό του Γιάννη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο..
Η ουσία για τον Γιάννη θα είναι να εξοικειωθεί πλήρως με το μπάσκετ των τουρνουά της FIBA το οποίο έχει σημαντικές διαφορές με αυτό της Ευρωλίγκας ή του ΝΒΑ. Για αυτό είναι σημαντική η πρότερη εμπειρία του με την Εθνική. Οι διοργανώσεις αυτές έχουν τους δικούς τους κανόνες και άγραφους νόμους, το δικό τους μπάσκετ. Ένα μπάσκετ πιο «παραδοσιακό» σε σχέση με το downsizing που επιχειρείται στις κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό FIBA Player εφόσον δουλέψει στα Fundamentals. Νομίζω ότι βρίσκεται στη κατάλληλη ομάδα αυτές τις ημέρες για να το κάνει..