Παναθηναϊκός - Νταρουσάφακα για την Euroleague Stoiximan

Κανένα περιθώριο λάθους..

Οι πράσινοι του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς δίνουν το πρώτο από τα δύο εκτός έδρας ματς που απομένουν στη Πόλη, απέναντι στη Νταρουσάφακα του Οκτάι Μαχμούτι. Η κατάσταση είναι οριακή, οι λεπτομέρειες μετρούν διπλά και δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο λάθους..

Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι με μια ποιοτική ομάδα η οποία είναι ικανή να του δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Αυτό πάρτε το σαν δεδομένο. Χρειάζεται συγκέντρωση στα κόκκινα και πολύ υψηλός βαθμός ετοιμότητας από παίχτες και προπονητές ώστε οι πράσινοι να πάρουν το πολύτιμο διπλό.

Οι 75 κατοχές..

Η Νταρουσάφακα είναι ομάδα που αρέσκεται να σπρώχνει τη μπάλα στο ανοιχτό γήπεδο ψάχνοντας έξτρα πόντους που θα ανεβάσουν τη παραγωγικότητα της. Παίζει μπάσκετ 75 κατοχών. Έχει βάθος στον πάγκο και παίχτες να αλλάξει. Ο Μαχμούτι πηγαίνει βαθιά στο ρόστερ του και δε διστάζει να ανεβάζει παίχτες-ρόλων στο rotation όταν χρειαστεί. Η ελληνική ομάδα θα προσπαθήσει να κόψει το γήπεδο στη μέση και να αναγκάσει τον αντίπαλο σε λάθη και σε μια inefficient συνολικά επιθετική βραδιά. Καταλαβαίνετε ότι ο Καλάθης θα έχει και πάλι πολύ δουλειά.. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες στο κομμάτι του ριμπάουντ μπορεί να αποτελέσει καλή αφετηρία για τον έλεγχο του ρυθμού από πλευράς Παναθηναϊκού ο οποίος να σημειώσουμε ότι δε θα έχει τον Κούζμιτς (και τον Γιάνκοβιτς) στην αποστολή.

Η έλλειψη δημιουργού τροχοπέδη στο μισό και ανοιχτό γήπεδο- Πίεση στα 3/4

Οι Τούρκοι είναι πολύ επιρρεπείς στο λάθος και αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο μπορεί να “πατήσει” ο Παναθηναϊκός. Η ροπή τους να ανοίξουν τον ρυθμό αντικρούει στην έλλειψη του παίχτη που θα δημιουργήσει το ευνοϊκό πλαίσιο για fast break καταστάσεις, για αυτό και σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν να τρέχουν λίγο άναρχα. Παρατηρώντας τη Νταρουσάφακα όλη τη σεζόν γίνεται αντιληπτό ότι η απουσία ενός τέτοιου γκαρντ -που δεδομένα “ταβανιάζει” τη παραγωγική της δυναμική σε σετ καταστάσεις- την έχει εμποδίσει να βγάλει τις επιθετικές της δυνατότητες σε γρήγορο τέμπο στο παρκέ. Αυτό που έχω υπογραμμίσει από το ξεκίνημα της σεζόν μάλιστα είναι αισθητό το πόσες χαμένες ευκαιρίες έχει πετάξει αδυνατώντας να αξιοποιήσει τους καλά στημένου snipers της στη περιφέρεια. Ο Παναθηναϊκός εκτιμώ ότι αφού σταματήσει τη μπάλα σε πρώτο χρόνο θα πρέπει να πιέσει ασφυκτικά τουλάχιστον στα 3/4 του γηπέδου. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς είναι αυτή που αναγκάζει τον αντίπαλο στα περισσότερα λάθη στο TOP-16. Και η Νταρουσάφακα αυτή η οποία υποπίπτει στα περισσότερα λάθη σε αυτή τη φάση..

Το κλειδί: Δημιουργία= σκορ..

Ένα από τα πιο σημαντικά και παράλληλα ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμέτρησης αποτελεί η αντίδραση της επιθετικής λειτουργίας του Παναθηναϊκού απέναντι σε μια άμυνα η οποία έχει την ικανότητα να κατεβάζει χαμηλά τα νούμερα της δημιουργικής ικανότητας του αντιπάλου. Αυτόματα καταλαβαίνουμε πόσο κομβικό είναι αυτό όταν η επίθεση που τρέχει φέτος ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς έχει δομηθεί για να παράγει μέσα από συνεργασίες. Ο Ερυθρός Αστέρας για παράδειγμα (μια ομάδα με επίσης ικανούς Pick&roll δημιουργούς αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στη Πόλη σε αυτό το κομμάτι τελειώνοντας με 12 τελικές και βρίσκοντας σκορ μέσα από τον πιο ικανό του περιφερειακό στη προσωπική φάση (Κίνσεη) όμως σταμάτησε για αυτόν ακριβώς τον λόγο στους 66 πόντους. Ο Παναθηναϊκός έχει παίχτες που μπορούν να σκοράρουν με αυτόν τον τρόπο (προσωπική φάση) στα πρόσωπα των Ουίλιαμς (κυρίως) και Ραντούλιτσα (στο χαμηλό post) όμως εάν φτάσει να εξαρτάται από τέτοιες καταστάσεις, κάτι προφανώς δε θα έχει πάει καλά..

Commissioner Gordon..

Ο Γκόρντον Λούκας είναι ο παίχτης που κινεί τα νήματα στο παιχνίδι της Νταρουσάφακα. Με τον Ουίλμπεκιν ο Μαχμούτι τον αποφόρτισε λίγο μιας και ο πρώην Gator έχει ποιότητα αλλά ουσιαστικά “βλέπει” πρώτα καλάθι και δεν είναι ο πόιντ-δημιουργός και ο Πρέλντζιτς κάνει πολύ μέτρια σεζόν. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι έτοιμος να σταματήσει το γνωστό “από τα 5.5 μέτρα και μέσα” παιχνίδι του Λούκας μην επιτρέποντας του να πατήσει καλά είτε για τζαμπ-σουτ είτε μετά από διείσδυση. Ο Αμερικανός είναι αρκετά ικανός help defender και ο Μαχμούτι του έχει δώσει το πράσινο να λειτουργεί αρκετά έτσι στα μετόπισθεν αν και αυτό είναι κάτι που η Νταρουσάφακα το έχει πληρώσει ουκ ολίγες φορές φέτος.

Το κίνητρο

Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο ομάδων μπαίνοντας στο παρκέ της Volkswagen Arena είναι η επιθυμία. Αυτή μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις δράσεις και αντιδράσεις τους στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγάλο κίνητρο απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος έχει αποκλειστεί. Σημαντικό. Θα προσπαθήσει να απογοητεύσει τους Τούρκους όσο το δυνατόν νωρίτερα όμως αυτό απαιτεί πολύ σωστή διαχείριση μιας και εάν δε σου βγει κινδυνεύεις να σου γυρίσει μπούμερανγκ. Για αυτό οι πράσινοι πρέπει να είναι υπομονετικοί. Δε θέλω να σκεφτώ σε καμία περίπτωση ότι μετά από τόσο αγώνα για την επαναφορά σε αγωνιστικό και βαθμολογικό επίπεδο ο Παναθηναϊκός θα χύσει τη καρδάρα με το γάλα απέναντι σε μια ομάδα ποιοτική μεν όμως με χαμηλό κίνητρο. Το backcourt του Τζόρτζεβιτς επαναλαμβάνω θα έχει πολύ δουλειά (ειδικά η τριάδα των “δυνατών ποδιών,  “Καλάθης-Ουίλιαμς-Φελντέιν) αλλά και ευκαιρίες για σκορ όπως και ο Ραντούλιτσα απέναντι στα μεγάλα κυρίως κορμιά των γηπεδούχων. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρατήσει χαμηλά τον αντίπαλο αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική του αποτελεσματικότητα στις επιθετικές συνεργασίες. Με τα δεδομένα που δίνει το ματσάρισμα των δύο αντιπάλων, εάν οι Τούρκοι είχαν βαθμολογικές βλέψεις αυτή τη στιγμή θα σας έλεγα ότι πηγαίνουμε για ματς 70 (πιθανό και πιο κάτω) πόντων. Μια ομάδα όμως (όπως η Νταρουσάφακα) χωρίς ιδιαίτερο κίνητρο δεν εγγυάται υψηλό αμυντικό effort σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ελπίζω ο Παναθηναϊκός να το κεφαλαιοποιήσει αυτό (πιάνοντας το πολυπόθητο 75+ στην επίθεση του). Είναι αυτός που το θέλει περισσότερο. Μένει να το αποδείξει..