osfp-maccabi

Ολυμπιακός-Μακάμπι: Μια παρτίδα σκάκι

Μετά τη σπουδαία βραδιά απέναντι στην Ολίμπια, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκει απέναντι του τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Είναι μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα σε δύο πολύ ικανούς προπονητές. Το πιο έτοιμο, δυνατό μυαλό θα επικρατήσει…

Ντέρμπι του ζεστού νότου με κεντρικές φιγούρες δύο από τους σημαντικότερους Έλληνες προπονητές της σύγχρονης εποχής. Ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου με την Ολίμπια σκόρπισε ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του, ανοίγοντας ένα παράθυρο με εικόνες από το άμεσο μέλλον. Ο Σλούκας ήταν εξαιρετικός, ο Σπανούλης χρησιμοποιήθηκε λίγο (λογικά θα παίξει περισσότερο απόψε), ο Μάρτιν δείχνει ότι θα γίνει σύντομα αυτό που έλεγε εξ αρχής η πρόγνωση και οι Μακίσικ-Χάρισον έδειξαν θετικά δείγματα ανταποκρινόμενοι σε πρώτο ρόλο. 

Δύο εικοσιτετράωρα μετά, οι ερυθρόλευκοι καλούνται να δείξουν συνέχεια , επενδύοντας στην εμφάνιση της Τετάρτης. Τουλάχιστον ένα μικρό βήμα προόδου στο δρόμο της αργής αλλά σταθερής βελτίωσης. Ο αντίπαλος έχει ανάλογη ποιότητα με τον προηγούμενο. Όμως η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί είναι διαφορετική.

Η Μακάμπι έρχεται στο Φάληρο μετρώντας δύο σερί ήττες σε παιχνίδια που κρίθηκαν στο τέλος. 

«Χρειάζεται να πάμε με διαφορετική προσέγγιση και να παλέψουμε παραπάνω για να μην πάει πάλι το παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό» είπε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μιλώντας για το σημερινό ματς.

H αλήθεια είναι ότι η Μακάμπι έχει να αντιμετωπίσει από την αρχή της σεζόν κομβικές, για το αγωνιστικό της οικοδόμημα απουσίες οι οποίες έχουν καταφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στο μέχρι τώρα προφίλ της εντός του παρκέ. Η πιο σημαντική ίσως από όλες αυτές αφορά τον Yovel Zoosman. O 22χρονος φόργουορντ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας των Ισραηλινών και παράλληλα  παίζει εξισορροπητικό ρόλο στην επίθεση όπου αποφασίζει με σύνεση καλύπτοντας όλες τις περιφερειακές θέσεις και παίζοντας πάνω στα δυνατά του σημεία χωρίς καταχρήσεις. Μέχρι τώρα από την «ομάδα του λαού» έχουν λείψει και οι Κάσπι-Ντι Μπαρτολομέο (έχασαν μεγάλο κομμάτι της σεζόν και πέρυσι), δύο παίχτες με επιθετικές αρετές και σημαντικούς ρόλους στο δημιουργικό κομμάτι.

Αυτή η κατάσταση έχει επιδράσει βαθιά στο αγωνιστικό πρόσωπο των Ισραηλινών, στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Μακάμπι δεν σουτάρει καλά (μόλις 27.5% από το τρίποντο, το χαμηλότερο στη διοργάνωση) γιατί δεν κυκλοφορεί σωστά τη μπάλα και δεν παράγει τις ίδιες δημιουργικές ευκαιρίες. Οι δύο high volume σουτέρ της (αυτοί δηλαδή με σταθερά υψηλό νούμερο εκτελέσεων), Ουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ, εκτελούν με πολύ άσχημα ποσοστά (31.3% σε 10.3 σουτ τριών πόντων ο πρώτος και 27.8% σε 6.0 σουτ ο δεύτερος). Ο Μπράιαντ μετράει 1/9 (μεγάλη προσοχή σε αυτόν και τον «δικό μας» Τάιλερ Ντόρσεϊ σήμερα) και οι Καλοϊάρο-Μπέντερ (οι δύο PF δηλαδή) μαζί 2/11. Εδώ εντοπίζεται ένα στοιχείο επάνω στο οποίο μπορεί να επενδύσει τακτικά ο Ολυμπιακός. Η Μακάμπι δυσκολεύεται να ανοίξει το γήπεδο χωρίς την «καλή νεράιδα» του τριπόντου και η επιμονή της σε αυτού του τύπου τα σουτ μπορεί να παράγει ευκαιρίες ανοιχτού γηπέδου για τους ερυθρόλευκους.

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα κρίνει πολλά, είναι η προστασία της μπάλας. Οι Ισραηλινοί θα βγουν σήμερα το βράδυ στο παρκέ για να πιέσουν. Όχι απαραίτητα ψηλά (το rotation τους άλλωστε δεν είναι βαθύ) αλλά σίγουρα στο μισό γήπεδο. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος ίσως χρησιμοποιήσει  παίχτες-ρόλων όπως ο Σάντι Κοέν (μακρύς, αθλητικός G/F) ή ο Μπλέιζερ για να εξοικονομήσει ενέργεια στους παίχτες του σκληρού πυρήνα, προστατεύοντας τους από τη φθορά.

 Ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερο βάθος και μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Οφείλει να έχει υπομονή στο τρόπο που θα επιλέξει τις στιγμές στις οποίες θα περάσει και θα εκτελέσει μέσα από το ζωγραφιστό της Μακάμπι δεδομένου του ότι ο αντίπαλος (ειδικά όσο βρίσκεται στο παρκέ ο Χάντερ, μέχρι και στο «4» ανεβαίνει λόγω της παρούσας κατάστασης) ξέρει να προστατεύει τη ρακέτα του. Χρειάζεται αντίστοιχα καλή αμυντική επίδοση από τους γηπεδούχους στο δικό τους ζωγραφιστό. Προσοχή στα ρήγματα των περιφερειακών, τις συνεργασίες των Τζόουνς-Ουίλμπεκιν με τους ψηλούς και το επιθετικό ριμπάουντ του Ζίζιτς. Η Μακάμπι θα ακουμπήσει τη μπάλα στον Κροάτη ελπίζοντας ότι με την ικανότητα του να παίζει με πλάτη, θα βρει έξτρα παραγωγή. Ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι έτοιμος.

Πάμε για ένα δυνατό bras-de-fer λοιπόν στο Φάληρο σήμερα το βράδυ. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα χρησιμοποιήσει τη τελευταία ήττα της ομάδας του από τη Μπάγερν για να χτίσει το ψυχολογικό υπόβαθρο των παιχτών του για το ματς του ΣΕΦ. Η Μακάμπι θα είναι επιθετική. Θα μπει να παίξει δυνατά. Στην άλλη πλευρά, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει με το μέρος του το σημαντικό πλεονέκτημα του βάθους. Ο Ολυμπιακός στην παρούσα φάση έχει περισσότερες επιλογές από τον αντίπαλο, γεγονός που μεταφράζεται ανάλογα σε επίπεδο τακτικών επιλογών και προσαρμογών. Ας ελπίσουμε ότι θα το εκμεταλλευτεί και κυρίως ότι δεν θα παγιδευτεί πνευματικά, ακολουθώντας τον τόνο που θα θέσει στο παρκέ η Μακάμπι. Όπως είπαμε, είναι κυρίως μια μάχη μυαλού…