2021 NBA FINALS: Το ματς της ζωής τους 

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο  δίνουν τα ξημερώματα στο Φοίνιξ, το σημαντικότερο ίσως παιχνίδι στη σύγχρονη ιστορία του οργανισμού. Η φράση αυτή απλά τα λέει όλα…

Δεύτερος τελικός λοιπόν σε μερικές ώρες από τώρα. Είναι το παιχνίδι που θα θέσει το τέμπο στη σειρά, δείχνοντας την κατεύθυνση στην οποία πιθανόν αυτή θα κινηθεί. Είναι ίσως το κρισιμότερο ματς στη σύγχρονη ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς, με τα «Ελάφια» να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για να φέρουν το πλεονέκτημα στην πολιτεία του Ουισκόνσιν. 

Η σειρά έχει διαφορετικό υπόβαθρο από αυτήν των Μπακς με τους Νετς, όπου η ομάδα του Γιάννη είχε μείνει πίσω με 2-0 αλλά ανέτρεψε το μειονέκτημα και τα προγνωστικά σε βάθος επτά παιχνιδιών. Έχουν προηγηθεί διάφορα και το σύνολο του Μπουντενχόλζερ δείχνει επηρεασμένο από τον τραυματισμό του Γιάννη και την –χωρίς αυτόν- υπερπροσπάθεια των δύο τελευταίων αναμετρήσεων με τους Χοκς στους τελικούς της Ανατολής. Στον πρώτο τελικό της Αριζόνα, οι Μπακς έβγαλαν μια κούραση. Και βρέθηκαν γρήγορα σε ρόλο «θηράματος» και όχι «κυνηγού».

Οι Σανς είναι «άλλο όπλο». Σίγουρα, οι ομάδες που αντιμετώπισαν οι Μπακς στο ταξίδι τους σε αυτά τα playoffs είχαν αρκετά πλεονέκτημα και ταλέντο, όμως εδώ έχουν να κάνουν με ένα γκρουπ ανθρώπων που βρίσκεται «on a mission». Όλοι μαζί ζουν και κυνηγούν το όνειρο του Κρις Πολ και της πόλης για το πολυπόθητο, πρώτο δαχτυλίδι. Ο οργανισμός βράζει από ενθουσιασμό. Οι Σανς έχουν «κλειδώσει» τον στόχο και μοιάζουν ασταμάτητοι στον δρόμο τους για την κορυφή. 

NBA Finals με LIVE Streaming* και αμέτρητα ειδικά στοιχήματα στη Stoiximan! (*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις)

Η εμφάνιση του Κρις Πολ στον πρώτο τελικό –η οποία ακολούθησε αυτήν του στον έκτο τελικό της Δύσης απέναντι στους Κλίπερς- έστειλε ένα μήνυμα. Ένας από τους καλύτερους point guards που πάτησε το πόδι του σε αυτόν τον πλανήτη, υπερβαίνει τα ανθρώπινα όρια (τραυματισμούς, ηλικία, κούραση) γιατί απλά έχει ατσαλένια θέληση. Κυνηγάει ο δαχτυλίδι αυτό σε ολόκληρη την καριέρα του και τώρα μοιάζει να ήρθε η σειρά του. Η αίσθηση που υπάρχει είναι αυτή σε ολόκληρη τη λίγκα την ώρα που ο «Στρατηγός» μετράει από τους τελικούς της Δύσης και μετά, 25.6 πόντους-8.8 τελικές πάσες για 2.0 λάθη, 3.4 ριμπάουντ και 41.9% στο τρίποντο. Για αυτό και οι Μπακς οφείλουν να ξεκινήσουν από αυτόν. Το Μιλγουόκι έχασε κατά κράτος τις μάχες στις δύο θέσεις-κλειδιά της πεντάδας στο πρώτο ματς, με τον Πολ να ταξιδεύει τον Χολιντέι στην κοιλάδα του θανάτου και τον Ayton να κυριαρχεί στις μάχες ψηλά. Οι Μπακς πρέπει να κρατήσουν τους δύο αυτούς παίχτες (ιδίως τον Πολ) χαμηλά σήμερα το βράδυ για να μπορέσουν να πάρουν το τιμόνι του παιχνιδιού στα χέρια τους.

Η απόδοση του Γιάννη θα είναι πολύ σημαντική φυσικά (μένει να δούμε εάν πατάει καλά, έχοντας διώξει τον φόβο από μέσα του) ενώ βαρόμετρο θα αποτελέσει και η αντίστοιχη του Μίντλεντον. Οι Σανς άλλωστε έχουν στις τάξεις τους ένας από τους καλύτερους wings (κατά τη γνώμη μου «ένας από τους καλύτερους παίχτες συνολικά») στο σύγχρονο ΝΒΑ με τον Μπούκερ και εκτός αυτού διαθέτουν μεγάλο βαθμό προσαρμοστικότητας, έχοντας αποδείξει ότι μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια διαφορετικού ρυθμού. Μπορεί η Small Unit (το χαμηλό σχήμα) των Μπακς να λειτουργήσει ευεργετικά  απέναντι στους Σανς; Μπορούν οι παίχτες-ρόλων του Μπουντενχόλζερ να δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που χρειάζεται η ομάδα απεγνωσμένα αυτή τη στιγμή; To Φοίνιξ (χάνει τον Σάριτς με τραυματισμό) παίρνει βοήθεια από τον Bridges και τον Payne, έχει τον Crowder και με τον Ayton να ανεβαίνει ένα σκαλοπάτι σε όρους αγωνιστικού status (ακριβώς πίσω από τους δύο stars της ομάδας)βγάζει περισσότερη προσωπικότητα.

Τα «Ελάφια» σήμερα πρέπει να δείξουν πόσο πολύ είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για αυτόν τον τίτλο. Πόσο πολύ τον θέλουν. Και όχι να γίνουν κομπάρσοι στο σόου του Πολ και του Μπούκερ και χειροκροτητές στην πιθανή γέννηση της επόμενης σπουδαίας ομάδας της λίγκας.  Οι υποστηρικτές τους περιμένουν κάτι καλύτερο από μια χλιαρή, τίμια πτώση σε αυτούς τους τελικούς. Μιλάμε για τον τίτλο του πρωταθλητή άλλωστε. Το όνειρο κάθε παίχτη που μπαίνει σε αυτή τη λίγκα. Και οι Μπακς μόχθησαν πολύ για να φτάσουν μέχρι εδώ…