papapetrou

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσέ: H κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει στο κλειστό του ΟΑΚΑ όπου οι πράσινοι περιμένουν με «ανοιχτές αγκάλες» τη Φενέρμπαχτσε του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Μετά το κακό ξεκίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αυτή η αναμέτρηση μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Παναθηναϊκό.

Δυσαρέσκεια και γκρίνια από την πρώτη αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός που άφησε υποσχέσεις στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» και κατέκτησε με συνοπτικές διαδικασίες το ελληνικό Supercup, δημιούργησε πολλά ερωτηματικά στην πρεμιέρα του στην Ευρωλίγκα αλλά κυρίως στη Stoiximan Basket League, όταν κατέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο του ματς με τον Άρη χάνοντας διαφορά 19 πόντων. Ξαφνικά η ομάδα βρίσκεται από το ξεκίνημα της χρονιάς «στον τοίχο», έχοντας σχεδόν τους πάντες απέναντι της.

Είναι όμως τόσο τραγικά τα πράγματα;

Κατηγορηματικά όχι. Ο Παναθηναϊκός βιώνει μια περίοδο αποκωδικοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων, όπως η κάθε καινούργια ομάδα σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό το σημείο έχει ένα έξτρα μειονέκτημα. Έλλειψη παιχτών με εμπειρία Ευρωλίγκας σε θέσεις-κλειδιά της πεντάδας. Οι ομάδες με τέτοιους αθλητές ξεκινούν ένα βήμα μπροστά  δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι δεν έχουν να αποκωδικοποιήσουν ένα καινούργιο περιβάλλον ανταγωνισμού (το γνωρίζουν ήδη) αλλά μόνο την «πληροφορία» που αφορά τα εντός του καινούργιου τους συνόλου. Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις για το τριφύλλι, όμως η παραπάνω κατάσταση είναι άκρως σημαντική και ο κόσμος οφείλει να την κατανοήσει.

Η ουσία για ομάδες όπως  ο φετινός Παναθηναϊκός είναι να μπορέσουν να δουλέψουν σε υψηλό ρυθμό ώστε να καλύψουν γρήγορα αυτό το κενό και να πιάσουν τα σύνολα που σήμερα εκτελούν δράσεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια από τους. Σε αυτή τη χρονική περίοδο, κάθε αποτέλεσμα είναι ανοιχτό. Για όλους, παιγμένους και μη. Η ήττα στη Θεσσαλονίκη πείραξε με τον τρόπο που ήρθε και την απίστευτη καθίζηση του δευτέρου ημιχρόνου. Όμως καλώς ή κακώς, είναι Οκτώβριος. Η Ζενίτ χάνει στην Αγία Πετρούπλη από την Αστάνα με 14 πόντους, η Μπάγερν αδυνατεί να κερδίσει την Ουλμ στο Μόναχο και η Μονακό χαϊδεύει τη σαραντάρα βόρεια του Παρισιού. Απλά, σε αυτή την περίοδο, συμβαίνουν αυτά και μάλιστα με μεγαλύτερη συχνότητα.

🏀 Ευρωλίγκα με Fantasy στη Stoiximan: 30.000€** εγγυημένα χρηματικά έπαθλα!

Και κάπου εδώ, έρχεται το ματς με τη Φενέρ για τον Παναθηναϊκό…

Οι πράσινοι παίζουν άσχημα και έχουν προφανείς –όπως είπαμε- ελλείψεις στο ρόστερ τους. Καμία αμφιβολία για αυτό. Ήταν επίσης φανερό, ότι στα δύο αυτά πρώτα παιχνίδια τους στη σεζόν αναζητούσαν μια ψυχολογική ένεση, ένα «σκαλοπάτι» που θα τους βοηθήσει να πατήσουν, να νιώσουν καλύτερα και να συνεχίσουν. Αναφέρομαι περισσότερο στα παιδιά που ήρθαν φέτος. Πέρι, Μέικον, Φλόιντ, Ουάιτ. Σε αυτή την περίπτωση οι νίκες, ακόμα και αυτές απέναντι σε αντιπάλους σημαντικά χαμηλότερης δυναμικότητας, λειτουργούν ως βάλσαμο. Βοηθούν τον αθλητή να χτίσει ένα ψυχολογικό μομέντουμ, του προσδίδουν την αίσθηση ότι η ομάδα βαδίζει σωστά έστω και εάν έχει αρκετό δρόμο μπροστά της για να διανύσει.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη συνθήκη, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ΟΑΚΑ. Η συγκεκριμένη έδρα θα είναι ένα από τα μεγάλα όπλα των πρασίνων φέτος. Το υπαγορεύει άλλωστε το αγωνιστικό τους στυλ και η κατεύθυνση που επιλέχθηκε. Ένα σύνολο με συγκεκριμένες παραγωγικές δυνατότητες, είναι δεδομένο ότι θα συναντάει δυσκολίες σε εκτός έδρας αναμετρήσεις όπου πλέον δεν κερδίζεις μόνο με την άμυνα. Στο γήπεδο σου όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Φενέρ έχει δημιουργήσει ένα ποιοτικό σύνολο και φέτος. Δυσκολεύτηκε πάρα πολύ απέναντι στον ελλιπή Ερυθρό Αστέρα στην Πόλη την πρώτη αγωνιστική, όμως τελικά έμεινε όρθια και έρχεται στην Αθήνα για να ζευγαρώσει τις νίκες της. Οι Τούρκοι έχουν αρκετό ταλέντο, πολλούς δημιουργικούς πόλους κατά μήκος του ρόστερ τους (Χένρι, Ντε Κολό, Πιέρ, Βέσελι) και προσωπικότητες. Διανύουν όμως και αυτοί μια βιωματική περίοδο όπου προσπαθούν να εντρυφήσουν στο καινούργιο στυλ παιχνιδιού που λανσάρει ο κόουτς Τζόρτζεβιτς (σετ επίθεση, ταχύτητα στο μισό γήπεδο, το low post ως σημείο αναφοράς), έχοντας φυσικά το πλεονέκτημα της εμπειρίας από αυτό το επίπεδο (εκτός των Σαγιόκ-Ακπινάρ, οι υπόλοιποι έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους  στη διοργάνωση). Οι Τούρκοι σούταραν 4/18 τρίποντα στην πρεμιέρα, σκόραραν μόλις 61 πόντους και βγήκαν στον αφρό από τα 21 λάθη των –δίχως Ντόμπριτς και Νταβίντοβατς- Σέρβων.

Ο Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίξει το παιχνίδι του φόβου. Οφείλει να είναι πολύ επιθετικός από το πρώτο δευτερόλεπτο, πολύ αποφασισμένος να κερδίσει κάθε προσωπική μονομαχία στη μπάλα ή μακριά από αυτή, κατάσταση που σταδιακά θα μεταφραστεί σε πόντους/μέτρα ή θέσεις υπέρ του στο παρκέ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να κερδίσεις μια πιο ποιοτική ομάδα σε όρους ατομικού ταλέντου. Άμυνα ψηλά, έλεγχος του αμυντικούς ριμπάουντ, αποτίναξη του δισταγμού στην εκτέλεση. Κάπως έτσι θα έρθει το καλό μπάσκετ. Ίσως όχι σήμερα ή αύριο, μακροπρόθεσμα όμως ναι.

🏀 Ευρωλίγκα με Live Streaming* & MatchCombo σε όλες τις αναμετρήσεις στη Stoiximan!

Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς έχει παίχτες που μπορούν να της εξασφαλίσουν πρόσβαση στο καλάθι (Ντε Κολό), ένα Πιέρ ο οποίος δείχνει ότι πατάει πολύ καλά και μια γραμμή ψηλών με αρκετό βάθος. Αυτά τα στοιχεία θα προσπαθήσει να ματσάρει ο Παναθηναϊκός με την υψηλού επιπέδου αθλητικότητα του και τη δυνατότητα του να παίξει με το μέγεθος στις πεντάδες του. Είναι δεδομένο ότι οι πράσινοι θα χρειαστούν τους βασικούς σκόρερ τους (Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Μέικον) συνδεδεμένους με το καλάθι από το ξεκίνημα, τον Πέρι ήρεμο και με καθαρό μυαλό (μακριά από τη φθορά γιατί χωρίς αυτόν η ελληνική άμυνα θα χάσει σημαντικό μέρος της επιθετικότητας της) και τον Φλόιντ «εκεί», σε ένα ματς όπου ο Αμερικανός ρούκι μπορεί να κάνει λίγο «θόρυβο» απέναντι σε ελίτ ανταγωνισμό. 

Χωρίς πολλά λόγια, αυτό το ματς είναι μια πρόκληση για τον Παναθηναϊκό και τον Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος θα βρει και πάλι απέναντι του (μετά τη μεγάλη περυσινή ημιτελική σειρά του Eurocup) τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Η απογοήτευση και ο θυμός που έχουν συσσωρευτεί στις τάξεις της ομάδας μετά το άσχημο ξεκίνημα, πρέπει να μετατραπούν σε ενέργεια και  δημιουργία. Η συνθήκη της επιστροφής στο ΟΑΚΑ αποτελεί σημείο αναφοράς. Είναι η ώρα του «εξαγνισμού». Σε μια χώρα όπου το πάθος για το άθλημα ξεχειλίζει αλλά μαζί του και ο μηδενισμός που βγαίνει στο πάλκο μαζί με τα πρώτα συμπεράσματα, αυτό το ματς είναι ευκαιρία για τους γηπεδούχους. Είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις.

**Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις. Αφορά το συνολικό ποσό επάθλων του τουρνουά.