Κρις Πολ: Με το βλέμμα στον ουρανό

 

Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από τα ρεκόρ και τη δόξα. Αυτή είναι μια άγνωστη ιστορία από τη ζωή του νεαρού Κρις Πολ…

Ο Κρις Πολ είναι ένας από τους καλύτερους πόιντ γκαρντ στην ιστορία του αθλήματος. Έχει αυτό το μαγικό χάρισμα να μετατρέπει μια ομάδα με την παρουσία του σε μηχανή νικών ακόμα και εάν αυτή δεν είχε το ταλέντο για κάτι τέτοιο πριν την έλευση του. Λέγεται μάλιστα ότι η επικρατούσα άποψη στη λίγκα εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι μόνο δύο αθλητές μπορούν να αλλάξουν άμεσα τη μοίρα ενός οργανισμού στο ΝΒΑ, σε οποιαδήποτε κατάσταση και εάν βρίσκεται αυτός, με την έλευση τους. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Κρις Πολ.

Γεννημένος στη Βόρεια Καρολίνα, την «ευλογημένη γη» του παγκοσμίου μπάσκετ, ο Πολ φάνηκε από μικρός ότι είχε θεόσταλτο ταλέντο. Είχε πάντα δίπλα του τον αγαπημένο του παππού, τον «πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή» του. 

O Nathaniel Jones ήταν ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων στο Ουίνστον-Σάλεμ (γενέτειρα του Κρις Πολ). Ήταν ένας πράος και πολύ αγαπητός άνθρωπος στην περιοχή. Οι πελάτες του γνώριζαν ότι τις ημέρες που ο εγγονός είχε αγώνα με το λύκειο του West Forsyth, έκλεινε το πρατήριο νωρίτερα για να πάει στο γήπεδο και να βρίσκεται κοντά του.  Το nickname «CP3» υπήρξε έμπνευση του παππού καθώς ο Κρις, ο αδελφός και ο πατέρας του μοιράζονταν τα ίδια αρχικά στα ονόματα τους. 

Η 14η Νοεμβρίου ήταν μια πολύ χαρούμενη ημέρα για την οικογένεια. Ο Κρις είχε πάρει υποτροφία από το τοπικό Ουέικ Φόρεστ. Ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα. Ήταν ημέρα γιορτής λίγο πριν το σοκ που θα ακολουθούσε. 

Την επομένη ο Κρις βρισκόταν σε έναν αγώνα φούτμπολ όταν έγινε δέκτης των μαντάτων από έναν ξάδελφο του.  Ο παππούς ήταν νεκρός. Είχε δολοφονηθεί από μια ομάδα νεαρών που τον λήστεψε, τον έδεσε και εν τέλει τον σκότωσε έξω από το σπίτι του. Η οικογένεια βυθίστηκε σε πένθος. Ήταν 61 ετών.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση λύπης, ο Κρις αποφάσισε να τιμήσει τον παππού του πέντε ημέρες αργότερα στον αγώνα της ομάδας του λυκείου του. Το έκανε με έναν τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Σκόραρε 24 πόντους μόνο στη δεύτερη περίοδο και όταν το West Forsyth καθάρισε την αναμέτρηση με το Parkland High, όλο το γήπεδο μιλούσε για το επίτευγμα του Πολ.

Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρηση  και ενώ  ο νυν σούπερ σταρ του ΝΒΑ είχε 59 πόντους, σκόραρε ένα καλάθι κερδίζοντας και φάουλ. 61 πόντοι. Έξι λιγότεροι μόλις από το ρεκόρ της πολιτείας το οποίο προλάβαινε να καταρρίψει. Όμως το νούμερο 61 είχε κλειδώσει στο μυαλό του Κρις ημέρες πριν. Ήταν η ηλικία του παππού του.

Ο Πολ έκανε εσκεμμένα αίρ-μπολ στην ελεύθερη βολή που δικαιούταν και ζήτησε από τον προπονητή του να τον αποσύρει σε μια πολύ συγκινητική στιγμή. Κοιτώντας ψηλά για να αφιερώσει αυτή τη βραδιά στον «πιο σημαντικό άνθρωπο της ζωής του» που είχε κηδευτεί την προηγούμενη ημέρα. 

Δεκαεννιά χρόνια αργότερα ο Κρις Πολ θα συνυπογράψει με τον Μάικλ Ουίλμπον το βιβλίο «61. Μαθήματα ζωής από τον παππού, εντός και εκτός παρκέ».