Τζόρτζεβιτς και Σφαιρόπουλος Stoiximan Blog

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ

Αυτός που είναι καλός στη τακτική, ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν υπάρχει κάτι να κάνει. Αυτός που είναι καλός στη στρατηγική, ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν δεν υπάρχει τίποτα να κάνει..

Gerald Abrahams

H  τιτανομαχία στα προημιτελικά του κυπέλλου ανάμεσα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό και τον κάτοχο του τίτλου Παναθηναϊκό, μπορεί να βρίσκει τις δύο ομάδες σε φάση προετοιμασίας  όμως δε χάνει τίποτα από την αίγλη της, ανοίγοντας τη σεζόν με τον καλύτερο τρόπο. Με τα δύο σύνολα λοιπόν να δουλεύονται ακόμα, το βάρος πέφτει στους δύο στρατηγούς στην άκρη των πάγκων, οι οποίοι καλούνται το συγκεκριμένο βράδυ να είναι αρκετά ρεαλιστές και «πρακτικοί» στο πλάνο τους (λόγω του χρονικού σημείου) ώστε να γονατίσουν τον αντίπαλο και να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Σφαιρόπουλος εναντίον Τζόρτζεβιτς λοιπόν.. Ας εξετάσουμε μαζί  τον βασικό στόχο του καθενός στις δύο γραμμές του γηπέδου, άμυνα και επίθεση, στη προσπάθεια για τη χάραξη ενός νικηφόρου σχεδίου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

  • Επίθεση

Στους ερυθρόλευκους δίνεται μια ευκαιρία για να παρουσιάσουν τις αρετές τους ως Pick & Roll based επίθεση, χτυπώντας  κυρίως από τον άξονα με κεντρικό pick. Η παρουσία του Ραντούλιτσα στη πεντάδα των πρασίνων μπορεί να αποτελέσει «στόχο» για την ερυθρόλευκη επίθεση, η οποία θα κληθεί να μεταφέρει το σκηνικό τέτοιων καταστάσεων στον άξονα όπου ο Ραντούλιτσα με συγκεκριμένες δυνατότητες σε πίσω βήματα και πλευρική ταχύτητα μοιάζει περισσότερο εκτεθειμένος. Το ότι ο Τζόρτζεβιτς πιθανόν να «αναγκαστεί» να καθίσει στον πάγκο τον Σέρβο σέντερ μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη νίκη για τον ερυθρόλευκο πάγκο. Εξίσου μεγάλο βάρος θα ρίξει ο Ολυμπιακός στο να επιτεθεί με τον Πρίντεζη (η οποιονδήποτε άλλον φέρουν τα rotations εκείνη τη στιγμή) στα close outs πάνω στον Φώτση όπου το πλεονέκτημα των γηπεδούχων είναι εμφανές. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τζόρτζεβιτς, λογικά, θα προσπαθήσει να απαντήσει με τον Γκιστ.

  • Άμυνα

Άμυνα θέσης και δημιουργία από το ζωγραφιστό. Κυκλωμένα, υπογραμμισμένα, τονισμένα στον μαυροπίνακα των αποδυτηρίων του ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται κυρίως στο ποστ να αμυνθούν πριν η μπάλα ακουμπήσει εκεί, κίνηση που αποτελεί συνθήκη ισορροπίας για την επίθεση των πρασίνων. Ένας «περιφερειακός» Παναθηναϊκός που θα στηριχτεί σε εκτέλεση κυρίως μακριά από το ζωγραφιστό θα είναι πολύ πιο ευανάγνωστος και εύκολος να αντιμετωπιστεί. Yπάρχει πραγματικό κέρδος από το να δυσκολέψουν οι ερυθρόλευκοι την εισαγωγή της μπάλας στο ποστ ενώ θα πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένοι και στα κοψίματα που παίζει πολύ ο Τζόρτζεβιτς  στη base line κυρίως με τον Καλάθη και τα φόργουορντς.

 

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ

  • Επίθεση

Κάθετη επίθεση. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει και να επιτεθεί κατευθείαν στο ερυθρόλευκο καλάθι. Αυτή η τάση από μόνη της μπορεί να δημιουργήσει νέους ορίζοντες στο παιχνίδι των πρασίνων παράγοντας σουτ από τη περιφέρεια. Οι πράσινοι έχουν τα γκαρντς που έχουν την οξυδέρκεια και την υπομονή να βάλουν τη μπάλα στο ζωγραφιστό και να ψάξουν τη κάθετη πάσα στο ζωγραφιστό μετά από pick. Παίρνοντας πόντους από το βαμμένο ο Παναθηναϊκός βάζεις τις βάσεις για μια παραγωγική βραδιά και παράλληλα αυξάνει τη πιθανότητα να φθείρει τον Ολυμπιακό. Ακόμα και εάν δε πάρει άμεσα πόντους, η τακτική του να βάλει τη μπάλα στη ρακέτα με υπομονή και επιμονή μόνο ευεργετική μπορεί να είναι για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς.

  • Άμυνα

Επιλογές «τζόγου». Ο Παναθηναϊκός  πρέπει να τζογάρει στην άμυνα του δίνοντας πράγματα στην επίθεση του Ολυμπιακού και κατευθύνοντας τη μπάλα προς τις πόρτες αυτές που η άμυνα του συνειδητά αφήνει μισάνοιχτες. Στο Pick & Roll οι πράσινοι μπορούν να κρατήσουν τον ψηλό τους «πίσω» δίνοντας το midrange μετά από ντρίμπλα στον δημιουργό των ερυθρολεύκων (εκτός Σπανούλη και με τον Σλούκα σε άλλες πολιτείες δεν υπάρχει άλλος περιφερειακός με αυτή την ικανότητα).  Ο Παναθηναϊκός νομίζω χαράσσει στο πλάνο του ως προαπαραίτητο να κλείσει τους διαδρόμους προς το καλάθι του τζογάροντας παράλληλα το περιφερειακό σουτ με επιλεγμένους στόχους. Στρόμπερι, Χάκετ, Παπαπέτρου, Πρίντεζης.. Μη ξεχνάμε ότι για να βγάλει ο Ολυμπιακός στο τραπέζι το δυνατό όπλο του pick & roll θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο. Μια κακή περιφερειακή βραδιά μπορεί από μόνη της να το απενεργοποιήσει..

 

Η χρονιά μόλις ξεκινάει. Οι ομάδες δουλεύουν για να χτίσουν το παιχνίδι τους ακόμα και θα είναι άδικο να σχηματίσουμε εντύπωση για πρόσωπα και καταστάσεις από το πρώτο ματς. Απλά απολαύστε το. Let  the best man win..