Η βελτίωση του Κώστα Αντετοκούνμπο

Η επιτυχία έρχεται όταν η ευκαιρία συναντήσει την προετοιμασία. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι τα τελευταία «καλά νέα» για το ελληνικό μπάσκετ…

Υπήρξε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στα παιχνίδια προετοιμασίας της Εθνικής μας ομάδας και όχι άδικα. Η κατήφεια που πλημμύρισε τους πάντες από το ξαφνικό πρόβλημα τραυματισμούς του Γιώργου Παπαγιάννη έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό από τον τρόπο που ανταποκρίθηκε ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία για αυτόν. Ο Δημήτρης Ιτούδης τον πέταξε στα βαθιά, όχι απλά γιατί τον ανέβασε στο βασικό σχήμα δίνοντας του χρόνο starter αλλά και γιατί τον μετέτρεψε σε βασικό πυλώνα του παιχνιδιού της ομάδας και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Στο 4.75 να κατακτήσει η Ελλάδα το Eurobasket

Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά. Ο 25χρονος σέντερ χρειάστηκε λίγο χρόνο για να εγκλιματιστεί στο νέο του ρόλο και στο τουρνουά «Ακρόπολις» έκανε την προσωπική του εκτόξευση. Στα τρία (νικηφόρα για την ομάδα μας) ματς του ΟΑΚΑ ο Κώστας «έγραψε» 13.3 πόντους με 18/23 δίποντα (78.3%), 6.0 ριμπάουντ, 2.3 κλεψίματα και 1.7 τάπες, προσφέροντας ουκ ολίγες εντυπωσιακές φάσεις στο κοινό που τα παρακολούθησε.

Η βελτίωση του είναι προφανής. Ο Κώστας είναι ακόμα ακατέργαστος σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού όμως έχει πολλά προσόντα που «ουρλιάζουν» αυτή τη στιγμή πως είναι αξιοποιήσιμα στο υψηλό επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Βρέθηκε στην Αμερική (Νο60 του 2018) σε μια περίοδο της ζωής του όπου ο ίδιος δεν ήταν έτοιμος πνευματικά για να ακολουθήσει το γεμάτο εμπόδια και πόνο, ανηφορικό μονοπάτι της βελτίωσης. Το παιχνίδι βρισκόταν σε χαμηλό επίπεδο και χρειαζόταν συναρμολόγηση αλλά και δημιουργιών «σταθερών». Ακόμα προσπαθεί μάλιστα να οικοδομήσει τέτοιες. Όμως μοιάζει πολύ πιο δεκτικός, έτοιμος και συνειδητοποιημένος για να κάνει αυτό που πρέπει και να βάλει το πόδι του στο επόμενο σκαλοπάτι.

Ο Κώστας διαθέτει τρομερά φυσικά/αθλητικά εργαλεία και σπουδαίο motor. Όταν «κλειδώσει» πνευματικά στον στόχο του εντός παρκέ, μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό αποτέλεσμα του συνόλου που αγωνίζεται. Είναι rim runner (οι παίχτες αυτής της κατεύθυνσης εγκλιματίζονται πιο εύκολα κατά τη μετάβαση τους στο υψηλότερο επίπεδο), πολύ επιδραστικός ψηλά, παράγει deflections και έχει επαφή με το καλάθι.

Στο 1.95 να πάρει η Ελλάδα μετάλλιο στο Eurobasket

Η περυσινή εμπειρία του στη Λυών με την ASVEL τον βοήθησε αρκετά ώστε να δει που πραγματικά βρίσκεται και από ποιο πραγματικά σημείο οφείλει να ξεκινήσει τη διαδρομή του προς τα επάνω. Την μετακόμιση του στην πανέμορφη γαλλική πόλη τροφοδότησε η γνωριμία του Τόνι Πάρκερ με τον Γιάννη μέσω μιας εταιρείας κοινών συμφερόντων. Ο Κώστας πήρε ευκαιρίες, έκανε μερικές καλές εμφανίσεις αλλά παράλληλα συνειδητοποίησε ότι είναι αδύνατος στα βασικά κομμάτια του παιχνιδιού. Πρόκειται για αδυναμίες όπου μια ελίτ σε τακτικούς όρους λίγκα όπως η Ευρωλίγκα θα τις απομονώσει, με τους αντιπάλους να σε χτυπούν ντροπιαστικά επάνω σε αυτές κάθε βράδυ. Εκεί κάπου ήταν η αφετηρία για το ταξίδι της αυτοβελτίωσης του διεθνούς σέντερ.

Ο Κώστας δεν διάβαζε με επάρκεια, πάσαρε κάτω του μέσου όρου, σούταρε άσχημα από τη γραμμή των προσωπικών και δεν χρησιμοποιούσε σωστά το κορμί του στις μάχες εδάφους. Πρόκειται για στοιχεία που ακόμα προσπαθεί να βελτιώσει. Όμως σταδιακά χτίζει την αυτοπεποίθηση του, βελτιώνει σημαντικά το footwork του και ξέρει ότι με τον κατάλληλο δημιουργό δίπλα του μπορεί να σκοράρει. Και στην εθνική μας ομάδα έχει δύο σπουδαίους τέτοιους για να τον βοηθήσουν. Τόσο ο Σλούκας όσο και ο Καλάθης έχουν την ικανότητα να τον φέρουν φάτσα με το καλάθι, είτε σηκώνοντας του τη μπάλα σε ύψη όπου λίγοι μπορούν να φτάσουν είτε βρίσκοντας τον σε κίνηση στον χώρο.

Στο 1.40 να είναι πρώτη η Εθνική στον 3ο όμιλο

Μπορεί ο Κώστας Αντετοκούνμπο να αποτελέσει το κρυφό χαρτί της ομάδας στο Ευρωμπάσκετ που έρχεται; Kανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά. Βρίσκεται σε εξαιρετικό φεγγάρι, ρολάρει μαζί με το υπόλοιπο σύνολο αλλά έχει ακόμα πολλά να βελτιώσει και σίγουρα θα χρειαστεί την παρουσία του Παπαγιάννη στη θέση. Η φύση του παιχνιδιού του είναι τέτοια που του εξασφαλίζει καλές πιθανότητες ώστε να λειτουργήσει ως game changer. Ο ίδιος, σε ατομικό επίπεδο, ψάχνει ακόμα μια καλή ευκαιρία από μια ομάδα που θα καλύψει τις φιλοδοξίες του την ερχόμενη σεζόν. Ενδιαφέρον υπάρχει από το υψηλό επίπεδο, όμως το ζητούμενο για τον Κώστα είναι να έχει σημαντικό ρόλο και λεπτά συμμετοχής. Το ΝΒΑ βρίσκεται πάντα στην άκρη του μυαλού του όμως για να φτάσει εκεί δυνατός και να παραμείνει, θα πρέπει να κάνει θυσίες.

 Άλλωστε, οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται μεταμφιεσμένες με το πρόσωπο της σκληρής δουλειάς. 

*οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές