Ευρωμπάσκετ 2022: Το τουρνουά της πεταλούδας

Δεν υπάρχει τίποτα σε μια κάμπια που να προϊδεάζει ότι θα γίνει πεταλούδα…

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και ανατρεπτικά Ευρωμπάσκετ όλων των εποχών φτάνει στην ημιτελική του φάση, χωρίς κανένας να μπορεί να προβλέψει με σχετική σιγουριά τι μπορεί να περιλαμβάνει το επόμενο επεισόδιο.

Τα φαβορί  καταποντίστηκαν. Τα μεγάλα αστέρια του ΝΒΑ που διαφήμισαν τη διοργάνωση σε όλο τον πλανήτη, έχουν βγει πλέον από το πλάνο. Οι Σέρβοι «έπεσαν» στη φάση των «16», η Ελλάδα και η Σλοβενία δεν κατάφεραν να περάσουν τα εμπόδια στους προημιτελικούς. Και τα τρία φαβορί βρήκαν μπροστά τους πολύ έτοιμες αγωνιστικά αλλά κυρίως πνευματικά ομάδες, οι οποίες με νοοτροπία-κομάντο σόκαραν τον αντίπαλο κάνοντας δική τους την πρόκριση. 

Εάν εξαιρέσουμε πιθανόν τους Γάλλους (θα μπορούσα κάλλιστα να δω στη θέση τους την Ιταλία πάντα με βάση την εικόνα που έχουν δείξει στη διοργάνωση), στα ημιτελικά βρίσκονται τα σύνολα με τη μεγαλύτερη συνοχή. Πραγματικές ομάδες που εκτέλεσαν αυτά που ήξεραν και  τα οποία είχαν δουλέψει, στην εντέλεια. Ομάδες επίσης με πνευματικά χαρίσματα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να κάνει με σιγουριά εκτιμήσεις για τη συνέχεια. Όλα μοιάζουν ανοιχτά. Είναι το τουρνουά της πεταλούδας. Η φύση άλλωστε του προγράμματος της διοργάνωσης με τα νοκ άουτ παιχνίδια από τη φάση των «16» αλλά και το έντονα επιθετικογενές παιχνίδι που είδαμε φέτος, ευνοεί την έκπληξη.

Πάμε όμως να φιλτράρουμε μαζί  τους δύο ημιτελικούς.

 

Πολωνία-Γαλλία (Live Streaming* στις 18:15 στη Stoiximan)

Φωτιά στο τουρνουά έβαλε η Πολωνία κάνοντας ένα εκπληκτικό ματς στα προημιτελικά απέναντι στο φαβορί της διοργάνωσης, τη Σλοβενία.  Κάπως έτσι η ομάδα που έχασε με 30 πόντους από τη Φινλανδία και τη Σερβία και κέρδισε οριακά την Ολλανδία, βρίσκεται μια νίκη πριν το μετάλλιο. Δίκαιη ή όχι, αυτή είναι η φύση των τουρνουά της FIBA και φέτος οι Πολωνοί πέρασαν στα ημιτελικά με το σπαθί τους παραδίδοντας το μεγαλύτερο performance της σύγχρονης ιστορίας τους όταν έπρεπε.

Οι Γάλλοι επίσης είναι αρκετά νωθροί, βγάζοντας πολλές αδυναμίες στο παιχνίδι τους. Στην πρώτη φάση ήταν μάλλον απογοητευτικοί, παρουσιάζοντας μια εικόνα ομάδας που πνιγόταν στη δυσλειτουργία των σχημάτων τους, την έλλειψη σωστών αποφάσεων σε κριτικές στιγμές και σταθερά αποτελεσματικής περιφερειακής εκτέλεσης. Τα κομμάτια δεν έμπαιναν σωστά στη θέση τους, ήταν προφανές. Όμως την κρίσιμη ώρα η έμπειρη γαλλική ομάδα των πολλών παραστάσεων όχι απλά στα τουρνουά αυτά αλλά και στα μεγάλα ματς τους, σήκωσε ανάστημα. Χρειάστηκε βέβαια και τη συνδρομή της τύχης (0/2 προσωπικές από Οσμάν και Φοντέκιο σε στιγμές που κρινόταν το αποτέλεσμα και το σύνολο του Κολέ βρισκόταν ανήμπορο στο καναβάτσο)για να μείνει ζωντανή όμως στις δύο παρατάσεις που έπαιξε στα νοκ άουτ, επιβίωσε και αυτό λέει πολλά.

Το ματσάρισμα μεταξύ τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι Γάλλοι έχουν σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα και βάθος όμως οι Πολωνοί έχουν το μομέντουμ και σε καμία περίπτωση δεν θα φοβηθούν τον αντίπαλο. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία τους άλλωστε ενώ οι εμφανίσεις των Γάλλων φέτος μόνο φόβο δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν.

Και οι δύο ομάδες είναι αδύναμες στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης (οι Πολωνοί διατηρούν παράλληλα το χαμηλότερο ποσοστό στις ελεύθερες βολές στο τουρνουά) και συχνά (ανάλογα με το σχήμα) δυσκολεύονται να ανοίξουν τις άμυνες στο μισό γήπεδο. 

Ο Ίγκορ Μίλιτσιτς θα βασιστεί στον εκπληκτικό Ματέους Πονίτκα ο οποίος από τη θέση «1» οδηγεί τους Πολωνούς σε σχεδόν κάθε βασική στατιστική κατηγορία στο τουρνουά. Ο Σλότερ τον αποσυμπιέζει παίρνοντας παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια και μαζί με τον Σοκολόφσκι συνθέτουν ένα δίδυμο High Volume περιφερειακών εκτελεστών (δηλαδή παιχτών που σουτάρουν με μεγάλη συχνότητα) με αρκετά καλό ποσοστό (37% ο Αμερικάνος γκαρντ, 40% ο Πολωνός wing). 

Ο Αλεξάντερ Μπαλτσερόφσκι (Γκραν Κανάρια) είναι το σημείο αναφοράς των Πολωνών στο «ζωγραφιστό» και ο κυρίως στόχος των δημιουργών Πολίτκα-Σλότερ στις Pick & Roll δράσεις. Οι Πολωνοί τρέχουν το γήπεδο όμως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο τρανζίσιον. Διαθέτουν μια από τις καλύτερες Pick & Roll άμυνες του τουρνουά, αν και συνολικά στα μετόπισθεν έχουν πολλά κενά. Σημαντικός παράγοντας η επίδοση στο σουτ των PFs (Cel, Zyskowski) του Μίλιτσιτς και το εάν θα καταφέρουν να απειλήσουν τη γαλλική άμυνα αλλάζοντας τις αποστάσεις στο  μισό γήπεδο.

Η Γαλλία αρέσκεται να τρέχει για να μακιγιάρει τις αδυναμίες της στο μισό γήπεδο. Η έλλειψη αποτελεσματικότητας στο κομμάτι της απόφασης και δη από τη θέση «1», έχει πληγώσει την επίθεση της ομάδας η οποία δυνητικά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο παραγωγική στο σετ παιχνίδι. Ο Ερτέλ υπήρξε μέρος του προβλήματος όμως στα δύο νοκ άουτ εξελίχθηκε σε ήρωα (γιατί αυτός είναι ο Ερτέλ…) κουβαλώντας τους Γάλλους την κρίσιμη ώρα.

Το σύνολο του Κολέ βασίζεται στην καλή του άμυνα (Νο5 στη διοργάνωση), ειδικά στο μισό γήπεδο. Ο Φουρνιέ σουτάρει άσχημα (30.8% πίσω από τη γραμμή) όμως έχει την προσωπικότητα να βγει μπροστά σε ένα τέτοιο ματς και ο Yabusele είναι εγγύηση παίζοντας δίπλα στον Γκομπέρ. Η Γαλλία θα στοχεύσει να κλειδώσει τους Πολωνούς κατεβάζοντας τα ποσοστά τους στο πάτωμα και μαζί την παραγωγικότητα τους. Έχει την εμπειρία και τα «εργαλεία» να το κάνει.

Το Bet Builder στοίχημα με Χάντικαπ Γαλλία -3.5 και Evan Fournier Πόντοι 16+ σε απόδοση 2.22 στη Stoiximan

 

Γερμανία-Ισπανία (Live Streaming* στις 21:30 στη Stoiximan)

Ματσάρα. Δύο πραγματικές ομάδες με κατεύθυνση, σωστά μοιρασμένους ρόλους και πλουραλισμό. Οι Γερμανοί έκαναν το απόλυτο παιχνίδι στον προημιτελικό, εκθέτοντας τις  αδυναμίες της ελληνικής άμυνας στο έπακρο και κάνοντας παράλληλα επίδειξη του πλούσιου οπλοστασίου τους στην επίθεση. 

Όπως έχουν έρθει τώρα τα πράγματα, οι οικοδεσπότες μοιάζουν ως φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Διαθέτουν την ποιότητα, το ταλέντο και τη δυναμική σε αυτή τη φάση του τουρνουά για να πατήσουν στην κορυφή τη στιγμή που οι Σλοβένοι, οι Έλληνες και οι Σέρβοι έχουν μείνει εκτός διεκδίκησης. Η συνθήκη είναι ευνοϊκή για αυτούς. Όμως εάν μια ομάδα μπορεί να παγώσει την κόλαση, αυτή είναι αναμφίβολα η Ισπανία.

Το σύνολο του Σκαριόλο έχει την εμπειρία και  συνολικά το πνευματικό υπόβαθρο για να επιβιώσει σε μια μάχη αυτού του επιπέδου, όπου αντικειμενικά δεν είναι φαβορί. Οι Ισπανοί εκτελούν άψογα συγκεκριμένα πράγματα, έχουν αυτοπεποίθηση και σοφή ηγεσία από το δίδυμο Σκαριόλο-Ρούντι. Είναι προφανές ότι το ρόστερ αυτό δεν έχει το ταλέντο των προηγούμενων ισπανικών ομάδων όμως ο χαρακτήρας είναι ακόμα εκεί και η κουλτούρα νίκης βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στο DNA των Ιβήρων.

Το δίδυμο των Ερνανγκόμεθ μπορεί να μην έχει την παραμικρή σχέση με τα “ιερά τέρατα” του παρελθόντος όμως αποτελεί τη βάση του καινούργιου –επίσης συμπαγούς- οικοδομήματος. Οι Ισπανοί σουτάρουν με πολύ χαμηλά ποσοστά (32.8% στα τρίποντα) όμως έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν μια από τις αποτελεσματικότερες επιθέσεις μισού γηπέδου γιατί κάνουν ελάχιστα λάθη (τα λιγότερα στη διοργάνωση) και είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο κομμάτι της απόφασης (2.4 AST/TO Ratio, Νο2 πίσω από τους Ιταλούς). Παίχτες όπως ο Μπριζουέλα και ο Ρούντι Φερνάντεθ έχουν δώσει σημαντική παραγωγική ώθηση στην περιφερειακή γραμμή.

To στοίχημα Bet Builder με Maodo Lo Εύστοχα Τρίποντα 2+ και Dario Brizuela Πόντοι 7+ σε απόδοση 2.15 στη Stoiximan

Συνολικά η άμυνα των Ισπανών είναι αρκετά καλή όμως έχει μια βασική αδυναμία. Την αναχαίτιση του Pick & Roll. Και αυτό ίσως είναι σημαντικό πρόβλημα όταν απέναντι της βρίσκεται η καλύτερη επίθεση μισού γηπέδου στο τουρνουά, η οποία μάλιστα παρουσιάζεται ιδιαίτερα ικανή σε αυτές τις δράσεις παράγοντας σκορ με τους βασικούς χειριστές της.

Οι Γερμανοί είναι ομάδα μισού γηπέδου. Δεν είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικοί στο τρανζίσιον παιχνίδι (δεν επιδιώκουν τόσο αυτές τις καταστάσεις) και η άμυνα τους έχει αδυναμίες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς αξιολόγησης. Όμως έχουν χημεία και ένα βαθύ παραγωγικό οπλοστάσιο. Μπορούν να χτυπήσουν με ξεχωριστό τρόπο κάθε φορά, έχοντας την ικανότητα να συνεργαστούν ή να «σολάρουν» πατώντας σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Το δίδυμο των γκαρντ Σρέντερ-Λο θα προσπαθήσει να ελέγξει τη μάχη του backcourt απέναντι στους Μπράουν-Ντιάθ και οι snipers  Wagner-Obst θα ρίξουν τα βέλη τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Καθοριστικός παράγοντας στην έκβαση της αναμέτρησης θα είναι η μάχη στο «ζωγραφιστό» και το πώς θα ματσάρουν οι ψηλοί του Χέρμπερτ τους πιο «τραχείς» Ισπανούς. Ενδεχόμενη φθορά εδώ (ειδικά του Τάις) ίσως παίξει ρόλο.

Rudy Fernadez Κλεψίματα 1+ σε απόδοση 2.10 στη Stoiximan

Οι Γερμανοί θα μπουν να κάνουν το παιχνίδι τους, κεφαλαιοποιώντας το ποιοτικό πλεονέκτημα που διαθέτουν σε όρους ατομικών δεξιοτήτων. Οι Ισπανοί θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τον ημιτελικό σε μια κλειστή μάχη, εντός της οποίας η εμπειρία τους μπορεί να τους δώσει το πλεονέκτημα.

Bet Builder στοίχημα  με Νικητής Γερμανία και Πόντοι Over 159.5 σε απόδοση 2.04 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές | Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog