Ευρωλίγκα: Η πρώτη διπλή αγωνιστική εβδομάδα της σεζόν

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ταξιδεύουν σε Βερολίνο και Μαδρίτη αντίστοιχα για την πρώτη από τις δύο αγωνιστικές της τρέχουσας εβδομάδας, θέλοντας να αξιολογήσουν τη δυναμική τους ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Η φορμαρισμένη Άλμπα και η «Βασίλισσα» Ρεάλ αναμένεται να δώσουν στις ομάδες μας δύο πολύ δυνατά τεστ.

 

AΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η Άλμπα έχει κλέψει  την παράσταση στο ξεκίνημα  της φετινής Ευρωλίγκας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα «Άλμπατρος» έχουν παρουσιάσει το πιο θελκτικό μπάσκετ στη διοργάνωση σε αυτές τις δύο πρώτες εβδομάδες της, κερδίζοντας απολύτως δίκαια ισάριθμα ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Είναι πολύ σημαντικό το ότι το σύνολο του κόουτς Γκονζάλες  πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε σε δύο αναμετρήσεις διαφορετικής φύσεως ενώ ο ίδιος επέβαλλε τα τακτικά θέλω του σε μεγάλο βαθμό απέναντι σε δύο τοτέμ των πάγκων. Στην πρεμιέρα η ομάδα του Βερολίνου πέρασε πάνω από την Παρτίζαν σκοράροντας κατά κύματα με εκπληκτικό pace και συνεργασίες , πετυχαίνοντας 61 πόντους στο ημίχρονο και «γράφοντας» 31 τελικές πάσες. Στο Μιλάνο οι Γερμανοί επιβίωσαν σε μια «σκυλομαχία» με την Αρμάνι και σε παιχνίδι χαμηλού σκορ, το οποίο κρίθηκε στην παράταση. Κάπως έτσι οι Ομπράντοβιτς και Μεσίνα έλαβαν το κίτρινο φύλλο αγώνα στη μετωπική τους με το «παιδί του Aito».

Ομάδα Ρενέσες

Μετά από δύο εβδομάδες η Άλμπα φιγουράρει στην κορυφή πολλών στατιστικών κατηγοριών της διοργάνωσης. Η ουσία όμως εντοπίζεται σε αυτό που έχει καταθέσει στο παρκέ. Πρόκειται για ένα λαμπρό παράδειγμα σχετικά με τους καρπούς που μπορεί να αποφέρει η υπομονή και η εμπιστοσύνη στο πλάνο, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα (το οποίο απορρέει από την αθλητική κουλτούρα της χώρας, της πόλης και του κλαμπ) του ότι ως οργανισμός δεν κουβαλάει την πίεση για το αποτέλεσμα που παρατηρούμε στις δικές μας ομάδες.

Η Άλμπα διατήρησε τον ίδιο κορμό και συνεχίζει να υποστηρίζει την ίδια αγωνιστική φιλοσοφία. Ο κόσμος μιλάει συνεχώς για τη Μπάγερν του Τρινκιέρι όμως τα “Άλμπατρος” έχουν κυριαρχήσει πλήρως εντός συνόρων, κατακτώντας το περασμένο καλοκαίρι τον τρίτο σερί τίτλο τους απέναντι στους Βαυαρούς. Η ομάδα του Γκονζάλες παίζει μια μετεξέλιξη του μπάσκετ του Aito, βασιζόμενη στις συνεργασίες και στην ταχύτητα ανάπτυξης αλλά και εκτέλεσης, σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν τους σολίστ και βασίζονται στο ένας εναντίον ενός παιχνίδι  (το οποίο σαφέστατα χρειάζεται επίσης)για να απαντήσουν στις physical άμυνες αυτού του επιπέδου. Σουτάρουν τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα με ποσοστό 34.8%, παράγουν μέσα από συνεργασίες σχεδόν αποκλειστικά (ο Μάοντο Λο είναι ο πιο αποτελεσματικός ένας με έναν παίχτης τους), παίζουν γρήγορα (παρότι οι δείκτες τους στο transition ακόμα δεν είναι ιδιαίτερα καλοί) και είναι δυνατοί στο ριμπάουντ.

Η άμυνα του Παναθηναϊκού (Νο2 στη διοργάνωση ) όπως γίνεται κατανοητό θα έχει πολύ δουλειά. Οφείλει να δώσει stops στο μισό γήπεδο απέναντι σε μια ομάδα με πληθώρα δημιουργών και υποδειγματική κίνηση μακριά από τη μπάλα. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την προσέγγιση του κόουτς Ράντονιτς απέναντι στον Λιουκ Σίκμα (πρέπει να πιεστεί όταν παίρνει τη μπάλα ψηλά για να δημιουργήσει και να του απαγορευτεί η άκοπη πάσα) που αποτελεί τον βασικό δημιουργό των Γερμανών από τη θέση «4».

Βet Builder με Marius Grigonis Πόντοι  11+ και Tamir Blatt Aσίστ 4+ σε απόδοση 1.93 στη Stoiximan

Ο Ταμίρ Μπλατ (εν τη απουσία του Λο) έκανε ένα σπουδαίο ματς στο Mediolanum κρίνοντας το αποτέλεσμα με προσωπικές του ενέργειες ενώ ο Louis Olinde είναι το πασπαρτού εργαλείο των «Άλμπατρος», όντας καταλυτικός σε πολλούς τομείς με το μήκος και την αθλητικότητα του (ριμπάουντ, άμυνα σε όλα τις γραμμές, σωστές τοποθετήσεις εντός της επίθεσης που οι δημιουργοί της Άλμπα τις μετατρέπουν άμεσα σε σκορ). Φυσικά υπάρχει ο Jaleen Smith που έρχεται από ένα πολύ καλό Ευρωμπάσκετ, ο Zoosman, το νέο αστέρι που ακούει στο όνομα Gabriele Procida (εξαιρετικός στο ξεκίνημα, δείχνει ότι θα συνεχίσει την παράδοση εξέλιξης των Ευρωπαίων wings που έχει το κλαμπ) και η γραμμή ψηλών με μπροστάρη τον πολύ αποτελεσματικό  Johannes Τhiemann.

Πόντοι O/U Louis Olinde Over 6.5 σε απόδοση 2.00 στη Stoiximan

Προσοχή στο αμυντικό ριμπάουντ

To «τριφύλλι» θα βασιστεί στη δυναμική του στα μετόπισθεν. Με τους Λι και Παναγιώτη Καλαϊτζάκη θα πιέσει τους χειριστές των γηπεδούχων ενώ είναι εξόχως σημαντικό να παίξει καλή άμυνα μακριά από τη μπάλα και κυρίως να κρατήσει τους Γερμανούς μακριά από το επιθετικό ριμπάουντ. Ακούγεται απλό, όμως δεν είναι. Eκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι. Εάν δούμε τους Olinde, Koumadje, Sikma και Thiemann να παίρνουν τα επιθετικά ριμπάουντ το ένα μετά το άλλο και να κυριαρχούν στο ζωγραφιστό, οι πιθανότητες της ελληνικής ομάδας για νίκη θα έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τεστ για τον Παναθηναϊκό που θα έχει την ευκαιρία να αξιολογήσει ρεαλιστικά τη δυναμική του απέναντι σε ένα πολύ φορμαρισμένο σύνολο.

Oμάδα με τα περισσότερα ριμπάουντ Άλμπα σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

 

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το μεγάλο ματς της αγωνιστικής  ανάμεσα στο Νο2 και στο Νο4 της τελικής κατάταξης της περυσινής σεζόν. Πρόκειται για τις δύο ομάδες που κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις στα φετινά Power Rankings του Hoopfellas, αποτελώντας κατευθείαν ανταγωνιστές και μέλη της ελίτ της διοργάνωσης.

Το ξεκίνημα της σεζόν πιστοποίησε την ορθότητα των προγνωστικών. Ο Ολυμπιακός είναι πιθανόν η πιο φορμαρισμένη και δυσκολοκατάβλητη ομάδα αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη. Το απέδειξε πολύ πειστικά στη Βαρκελώνη κερδίζοντας καθαρά τη Μπαρτσελόνα ενώ ξεπέρασε το εμπόδιο της Ζάλγκιρις την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να ρολάρει ιδιαίτερα. Η Ρεάλ αφού κατέκτησε το ισπανικό Supercopa (όπως και οι ερυθρόλευκοι τον αντίστοιχο ελληνικό τίτλο), πέρασε δια πυρός και σιδήρου από το ΟΑΚΑ στην πρεμιέρα ενώ ηττήθηκε στο νήμα στο Palau Braugrana για τη δεύτερη αγωνιστική, μην καταφέρνοντας να ολοκληρώσει μια φοβερή αντεπίθεση στο τελευταίο τρίλεπτο.

Οι Μαδριλένοι είχαν ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο την Κυριακή απέναντι στη Χουβεντούτ όμως στην επανάληψη βελτίωσαν την άμυνα τους και έφτασαν στη νίκη χωρίς πρόβλημα. Ο Τσους Ματέο έχει το βάθος για να κάνει rotation όταν χρειαστεί και τη δυνατότητα να βασίζεται σε πολλούς παίχτες και καινούργιους πρωταγωνιστές όσο κυλάει η σεζόν.

Nτεκ και ροπή στο λάθος

Ο Κώστας Παπανικολάου δεν θα μπορέσει να ενισχύσει την προσπάθεια του Ολυμπιακού στα δύο παιχνίδια αυτής της εβδομάδας στην Ευρωλίγκα. Πρόκειται για μια σημαντική απουσία  στην προσπάθεια της ελληνικής ομάδας να ελέγξει τον ρυθμό  και να πετύχει ένα πολύ καλό αμυντικό αποτέλεσμα στη Μαδρίτη.

Με τη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί πλέον, ο Ολυμπιακός οφείλει να εστιάσει στην περίπτωση του Γκάμπριελ Ντεκ. Ο Αργεντίνος είναι ένα «τανκ» που καταπίνει κάθε αντίπαλο σε όρους προσωπικών μονομαχιών. Ανέκφραστος, δυναμικός, πολύ αποτελεσματικός, με γνώση του να εκτελεί αυτές τις λεπτομέρειες νίκης σε οριακές καταστάσεις. Χωρίς τον Παπανικολάου στο παρκέ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πάει Big (με  ψηλό σχήμα) παίζοντας τους Πίτερς-Βεζένκοφ στα φόργουορντ απέναντι στο πολύ δυναμικό δίδυμο των Ντεκ-Γιαμπουσελέ. Πρόκειται για την πιο κομβική μάχη της βραδιάς μεταξύ των δύο εξαιρετικών σουτέρ των ερυθρολεύκων και των δύο σούπερ-δυναμικών φόργουορντ των γηπεδούχων. Η ελληνική άμυνα οφείλει να κρατήσει τους συγκεκριμένους αθλητές μακριά από το καλάθι της.

Bet Builder με Kostas Sloukas Πόντοι 9+ και Walter Tavares Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.03 στη Stoiximan

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που αξίζει προσοχής σε τακτικό επίπεδο είναι η ροπή της Ρεάλ στο λάθος. Η low mistake-εποχή του Λάσο μοιάζει να μένει στο παρελθόν καθώς οι Μαδριλένοι παρουσιάζουν έντονη ροπή στο λάθος. Αυτό έχει εξήγηση σε κάποιο βαθμό δεδομένου ότι ο Dzanan Musa, ο καινούργιος decision-maker της ομάδας, ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία εκμάθησης (του ρόλου σε αυτό το επίπεδο και του περιβάλλοντος) ενώ οι Γιούλ-Ροντρίγκεθ έχουν μεγαλώσει κατά έναν χρόνο. Ο Ολυμπιακός μπορεί να πιέσει λοιπόν τους γηπεδούχους, ευελπιστώντας ότι θα παράγει λάθη στην επίθεση τους. Ο Τόμας Ουόκαπ αλλά και ο ΜακΚίσικ (έχει την ευκαιρία να αποτελέσει «παράγοντα» σε αυτό το ματς) μπορούν να αποτελέσουν «βασικά εργαλεία» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η μάχη στο «ζωγραφιστό»

Τεράστιο ενδιαφέρον εντοπίζεται στη μάχη της ρακέτας. Πώς θα παρουσιαστεί η νέα, πολύ βαθιά και ποιοτική γραμμή ψηλών των ερυθρολεύκων απέναντι στο μέτρο σύγκρισης για τους πάντες στη διοργάνωση, τη frontcourt της Ρεάλ Μαδρίτης;

Η απουσία του Παπανικολάου αναγκάζει τον κόουτς Μπαρτζώκα να ανακατέψει την τράπουλα όμως ο Ολυμπιακός μπορεί και πάλι να ανταποκριθεί. Θα χρειαστεί παιχνίδι υψηλής ενέργειας από τους Μπολομπόι-Μπλακ και την παραγωγικότητα μέσω του Φαλ (είτε από straight post up-δράσεις είτε από δική του δημιουργία).

Σίγουρα η αποστολή της ελληνικής γραμμής ψηλών δεν θα είναι εύκολη απέναντι στους Ταβάρες-Πουαριέ και σία. Ο κόουτς Ματέο παίζει ως back-up στη θέση «4» τον Γάλλο Petr Cornelie, έναν μακρύ φόργουορντ-σέντερ με έφεση στο ριμπάουντ και στην περιφερειακή εκτέλεση. Ο Cornelie ήταν ο παίχτης-κλειδί (μαζί με τον Ντεκ) στην αντεπίθεση της Ρεάλ στη Βαρκελώνη την προηγούμενη εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός δίνει αυτήν την εβδομάδα στο WiZink Center ένα από τα παιχνίδια με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας στη φετινή σεζόν. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ανεξάρτητα από το πρόβλημα του Παπανικολάου -ο οποίος είναι σημαντικός σε ένα τέτοιο ματσάρισμα-  η συνθήκη είναι καλή για αυτόν. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να απαντήσει στον δυναμισμό των Ισπανών οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν σε όρους physicality και να προστατέψει το «ζωγραφιστό» της. Εάν καταφέρει να αποδώσει καλά σε αυτούς τους δύο τομείς, θα έχει δημιουργήσει τη βάση για να παίξει την παρτίδα με τους δικούς της όρους.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός +10.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 70.5  σε απόδοση 2.04 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr