Ερυθρός Αστέρας-Παναθηναϊκός: Ματς ειδικών συνθηκών

Απέναντι στην πρώην ομάδα του καινούργιου του προπονητή, σε μια κολασμένη έδρα, με τραυματισμούς βασικών παιχτών για να  διαχειριστεί και μαζί το δικό του άσχημο αγωνιστικό μομέντουμ. Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο Βελιγράδι για ένα ματς ειδικών συνθηκών.

Η επιστροφή του Ντέγιαν Ράντονιτς στο μέρος που για πολλά χρόνια υπήρξε το «δικό του» σπίτι, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της δεύτερης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας. Ο 52χρονος προπονητής κατηφόρισε στην Αθήνα το καλοκαίρι για να αναλάβει τις τύχες των πρασίνων ενώ την αντίθετη διαδρομή έκανε το νέο μεγάλο αστέρι των Σέρβων, Νεμάνια Νέντοβιτς (έχουν τον ίδιο ατζέντη). Ήταν δύο κινήσεις που έκαναν σημαντική αίσθηση.

Πάντα ένα παιχνίδι στη Σερβία έχει ιδιαιτερότητες. Η ατμόσφαιρα  εντός του γηπέδου είναι καυτή και οι ομάδες συνήθως (σε αυτό το επίπεδο) διακρίνονται για τον physical χαρακτήρα τους. Πρόκειται για μια σωματική και πνευματική πρόκληση λοιπόν με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Πόσο μάλλον για αυτόν τον Παναθηναϊκό ο οποίος την τρέχουσα περίοδο έχει ουκ ολίγα προβλήματα να διαχειριστεί.

Το «τριφύλλι» έδειξε θετικό πρόσωπο στην πρεμιέρα με τη Ρεάλ όμως ήταν απογοητευτικό στη Θεσσαλονίκη χάνοντας την εναρκτήρια αναμέτρηση της σεζόν για τη Stoiximan Basket League από τον Άρη. Το επιθετικό πρόβλημα της ομάδας είναι τεράστιο στο ξεκίνημα της χρονιάς και η απουσία του Ουόλτερς επιδεινώνει την κατάσταση. Σημειώστε ότι πρόβλημα τραυματισμού αντιμετωπίζει και ο Ντέρικ Ουίλιαμς, η συμμετοχή του οποίου στο ματς του Βελιγραδίου είναι εξαιρετικά αμφίβολη,

Οι πράσινοι σουτάρουν πολύ άσχημα, έχουν πολύ κακό spacing και είναι στατικοί. Εν ολίγοις, δεν έχουν τη βάση και το σωστό πλαίσιο για να τρέξουν σωστά την παραγωγική τους διαδικασία. Είναι φυσικά πολύ νωρίς ακόμα, όμως οι οιωνοί αναφορικά με την επιθετική δυναμική του Παναθηναϊκού εντός της συγκεκριμένης επιθετικής πλατφόρμας δεν μοιάζει ιδιαίτερα καλοί. Είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν όταν επιστρέψει ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας, Νέιτ Ουόλτερς, όμως θα είναι αυτό αρκετό για να αλλάξει επίπεδο η ομάδα σε παραγωγικούς όρους; Μάλλον όχι.

Το επιθετικό πρόβλημα των Σέρβων

Ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Ο Βλάντιμιρ Γιοβάνοβιτς βλέπει ότι χωρίς τους Νέντοβιτς και Ντόμπριτς  οι παραγωγικές δυνατότητες του συνόλου του είναι περιορισμένες. Ο πρώην σταρ του Παναθηναϊκού κάνει αγώνα δρόμου για να επιστρέψει από τη θλάση που τον ταλαιπωρεί και στο Βελιγράδι περιμένουν με ανυπομονησία να τον δουν στο παρκέ μιας και είναι ο παίχτης που μπορεί να αλλάξει το επίπεδο του Ερυθρού Αστέρα. Όλοι γνωρίζουμε άλλωστε ότι ο Νέντοβιτς έχει τη δυναμική  να αλλάξει τις ισορροπίες σε τέτοιες, εντός έδρας αναμετρήσεις υπέρ της ομάδας  του απέναντι σε αντιπάλους θεωρητικά αντίστοιχης ταχύτητας.

Οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν την Αναντολού στο δεύτερο ημίχρονο της πρεμιέρας στην Πόλη μένοντας στους 59 πόντους ενώ τη Δευτέρα έδωσαν μια πολύ κλειστή εντός έδρας μάχη με τη Μπούντουτσνοστ της οποία επιβλήθηκαν  με 69-65 με όπλο την κυριαρχία των ψηλών τους (Μίτροβιτς-Πετρούσεφ-Μπέντιλ σκόραραν 46 πόντους) στο «ζωγραφιστό». Ο Γιοβάνοβιτς ξεκινάει τον Στέφαν Μάρκοβιτς δίπλα στον καινούργιο «τιμονιέρη» της ομάδας Τζέιλεν Άνταμς για να ματσάρει την απειρία του Αμερικανού σε αυτό το επίπεδο αλλά και τη ροπή του στο λάθος υπό καθεστώς πίεσης. Η ελληνική άμυνα λοιπόν οφείλει να πιέσει τον –κατά τα άλλα αρκετά ταλαντούχο- Άνταμς με τον Λι, για να τον οδηγήσει σε λάθη.

Προσοχή στο Low post

Οι γηπεδούχοι θα βάλουν τη μπάλα στο «ζωγραφιστό» και στους Μίτροβιτς-Μπέντιλ και θα ακουμπήσουν στις Pick & Roll δράσεις για να αξιοποιήσουν τον Χασάν Μάρτιν. Ο Μίτροβιτς έχει χαμηλό κέντρο βάρους και εξαιρετικό παιχνίδι στο low post γνωρίζοντας πως θα φθείρει τον αντίπαλο. Ο κόουτς του Ερυθρού Αστέρα αρέσκεται σε σχήματα με δύο ψηλούς, χρησιμοποιώντας τον Πετρούσεφ σε θέση «4». Μένει να δούμε το status του Ντέρικ Ουίλιαμς γιατί χωρίς αυτόν διαθέσιμο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τους πράσινους ως προς την κάλυψη της θέσης του PF και το ματσάρισμα των Post up-ψηλών των γηπεδούχων.

Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προστατέψει τη ρακέτα του, κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση σε αυτήν για τους γηπεδούχους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στο να ανοίξουν το γήπεδο με το περιφερειακό τους σουτ. Παίχτης-κλειδί για αυτούς (και βασικός στόχος της ελληνικής άμυνας πέραν του Άνταμς) είναι ο Τζον Χόλαντ. Ο έμπειρος Αμερικανός wing μπορεί να εκτελέσει από την περίμετρο αλλά και να δώσει λύσεις περνώντας προς τα μέσα με το δυναμισμό και τη διεισδυτικότητα του. Ο Ματέους Πονίτκα και τα αδέρφια Καλαϊτζάκη  θα έχουν αρκετή δουλειά απέναντι του.

Bet Builder με Ben Bentil Πόντοι 8+Mateusz Ponitka  Κλεψίματα 1+ σε απόδοση 2.98 στη Stoiximan

Η ελληνική επίθεση μπορεί να ακουμπήσει στον Αρτούρας Γκουντάιτις για να βρει πόντους με ασφάλεια από τη ρακέτα. Ο Λιθουανός έχει την εμπειρία και την ποιότητα να παράγει απέναντι στους ψηλούς του Ερυθρού Αστέρα αρκεί η ελληνική ομάδα να μπορέσει να εισάγει τη μπάλα χαμηλά στον κατάλληλο χρόνο. Είναι δεδομένο ότι ο Μάριους Γκριγκόνις θα αντιμετωπίσει μια physical άμυνα στο Βελιγράδι (σήμα κατατεθέν του αγωνιστικού πακέτου του Λάζιτς) για αυτό και πρέπει να είναι υπομονετικός, αφήνοντας το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν  χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες.

Οι δύο ομάδες ψάχνουν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση σε μια περίοδο όπου τα σημαντικά τους προβλήματα τραυματισμών επιβραδύνουν την προσπάθεια τους να βρουν ικανοποιητικό αγωνιστικό ρυθμό. Πάμε για μια κλειστή μάχη με physical χαρακτήρα. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει το πλεονέκτημα στον πάγκο και μπορεί να είναι αυτός που θα έχει το αβαντάζ της πρωτοβουλίας στην τακτική σκακιέρα όμως ο Παναθηναϊκός αυτήν τη στιγμή έχει περιορισμένες λύσεις, κατάσταση η οποία επιδρά αρνητικά στο μέγεθος της γκάμας των τακτικών επιλογών του.

Bet Builder με Arturas Gudaitis Πόντοι 6+ και Πόντοι  Under 157.5 σε απόδοση 2.14 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr