Ευρωλίγκα

Επιτέλους Ευρωλίγκα!

Αυτή η εβδομάδα έχει κάτι ξεχωριστό. Κάτι που περιμέναμε μήνες τώρα και δε σταματούσαμε να συζητάμε για αυτό. Κυρίες και κύριοι, έφτασε η στιγμή που ξεκινάει επιτέλους η Ευρωλίγκα...!

 

Τα βράδια μας γεμίζουν και πάλι καθώς ο μαγικός αυλός  της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα μας συνοδεύσει με τη μουσική του για τους επόμενους οχτώ μήνες. Ο ήχος της μπάλας στο παρκέ, η ένταση, το πάθος, η βαθιά σκέψη, η αγωνία, το ταλέντο και οι αρετές της ομαδικής δουλειάς θα κυριεύσουν και πάλι τις σκέψεις μας με το μπάσκετ να γίνεται και πάλι το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Οκ, ξέρω ότι οι περισσότεροι δε χρειάζεστε ιδιαίτερο κίνητρο για να βυθιστείτε σε αυτή τη μπασκετική νιρβάνα. Όμως επιβάλλετε (ώστε να δημιουργήσετε τις πρώτες εικόνες στο μυαλό σας πριν το τζάμπολ) να σας παρουσιάσουμε οχτώ λόγους για τους οποίους, εκτός των άλλων, πρέπει να παρακολουθήσετε τη φετινή Ευρωλίγκα…

Για το παραμύθι της Ζάλγκιρις

Oι πάντες αναρωτιούνται εάν η περυσινή ωραιότερη ιστορία της διοργάνωσης θα έχει και συνέχεια. Μπορεί να υπάρξει σίκουελ το οποίο μάλιστα θα ξεπεράσει το πρωτότυπο; Στο Κάουνας μάλλον πιστεύουν πως. Επένδυσαν ένα σεβαστό ποστό ποσό σε επίπεδο μπάτζετ το οποίο πριν μερικά χρόνια έμοιαζε άπιαστο όνειρο, διατήρησαν τον Σαρούνας  Γιασικεβίτσιους στις τάξεις τους και έφεραν νέα παιδιά ποντάροντας στην ικανότητα του προπονητή αλλά κυρίως του ίδιου του συστήματος να «βελτιώνει» το άτομο και το σύνολο.

Για τα buzzer beaters του Σέρχιο Γιούλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί  να έχασε τον Λούκα Ντόνσιτς όμως έχει πίσω, από την αρχή της σεζόν, τον φυσικό ηγέτη της Σέρχιο Γιούλ. Ο Ισπανός γκαρντ έδειξε πέρυσι πως έχει ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό και φέτος θα αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα του οικοδομήματος της Ρεάλ. Ο Γιούλ παραμένει ένας από τους συναρπαστικότερους παίχτες στην Ευρώπη με την ικανότητα του στα buzzer beaters να είναι απλά μοναδική…

Για τη γραμμή ψηλών της Μπασκόνια

Στη Βιτόρια θα φιλοξενήσουν το F4 της διοργάνωσης φέτος και ο κόσμος έχει υψηλές προσδοκίες από την τοπική ομάδα. Ήδη οι Βάσκοι έχουν διαθέσει περισσότερα από 10.000 εισιτήρια διαρκείας για τη τρέχουσα περίοδο. Το βαρύ σασί τους σε αυτή τη προσπάθεια για μια επιτυχημένη πορεία θα είναι η πολύ ποιοτική γραμμή ψηλών που διαθέτουν. Οι Poirier-Voightmann συνδυάζουν μέγεθος, δύναμη, ταχύτητα και δεξιότητες, ο Diop φέρνει «μήκος» και ένα σπουδαίο αθλητικό πακέτο ενώ ο «ταύρος της Τιφλίδας» και ηγέτης αυτής της ομάδας, Τόκο Σενγκέλια, θα πρέπει να κοιτάξει ψηλά τη φετινή σεζόν, μέχρι την καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης για να κουβαλήσει τα όνειρα των Βάσκων. Ο Γεωργιανός πάουερ-φόργουορντ ανανέωσε το καλοκαίρι με το κλαμπ της Βιτόρια για 4 ακόμα χρόνια.

Για την πιθανή «σεζόν καριέρας» του Κώστα Σλούκα

Ο Έλληνας γκαρντ μπαίνει στη τέταρτη σεζόν του στη Φενέρμπαχτσε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Είναι όμως η πρώτη χρονιά που κουβαλάει σε τόσο μεγάλο βαθμό την αύρα του “The Man” εντός του συνόλου των πρωταθλητών Τουρκίας. Ο Ζοτς αντικατέστησε τον Ουοναμέικερ με τον Ένις ο οποίος είναι αρκετά ταλαντούχος παίχτης αλλά βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία εκμάθησης του ευρωπαϊκού τρόπου παιχνιδιού. Ο Σλούκας είναι το αφεντικό σε μια βαθιά και ισορροπημένη ομάδα, έχοντας το υπόβαθρο να κάνει τη καλύτερη σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του σε ατομικό επίπεδο.

Πολύ απλά, για τον Νικ Καλάθη

Ο 30χρονος διεθνής πόιντ γκαρντ διανύει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του όντας ένας από τους καλύτερους  (εάν όχι ο καλύτερος) two-way players της λίγκας. Ο Καλάθης είναι παντού και αποτελεί τον μηχανοδηγό του Παναθηναϊκού ο οποίος προσπαθεί  ακολουθήσει σαν σύνολο, το ρομποτικό στυλ του καλύτερου του παίχτη. Η ικανότητα του Νικ στην άμυνα και την δημιουργία είναι πραγματικά σπάνια . Ο τρόπος που θα αναμείξει τους συμπαίχτες του στην επίθεση τοποθετώντας τους με τη μπάλα σε ιδανικά σημεία για εκτέλεση θα γεμίσει πολλά από τα Highlights της χρονιάς που ξεκινάει…

Γιατί μια ρωσική ομάδα κοιτάζει πέρα από τον Ατλαντικό

Αυτό που θα δούμε φέτος πιθανόν να είναι το τελευταίο στάδιο της εξέλιξης του προγράμματος του Δημήτρη Ιτούδη στη Μόσχα. Ο Έλληνας κόουτς άλλαξε τελείως επικρατούσα αγωνιστική νόρμα και τη γενικότερη οπτική του κλαμπ γύρω από το πώς πρέπει να παίζεται το σύγχρονο μπάσκετ κλειδώνοντας στο ντουλάπι στερεότυπα που ακολουθούσαν τους Ρώσους τα τελευταία χρόνια. Η δική του «αρκούδα» είναι πιο «χαμηλή», πιο γρήγορη, πιο πληθωρική σε επίπεδο σχημάτων και βασίζει το παιχνίδι της στη ταχύτητα. Πέρυσι ακούμπησε όσο ποτέ στη προσωπική φάση θυμίζοντας αμερικανική ομάδα. Το ελληνικό επιτελείο της ΤΣΣΚΑ έκανε ένα μίνι-λίφτινγκ το καλοκαίρι και θα κοιτάξει πάλι φέτος προς τη κορυφή ελπίζοντας ότι δε θα ζαλιστεί από το εκτυφλωτικό φως της επιτυχίας τη κρίσιμη στιγμή.

Γιατί ένας κόουτς-νικητής ανέλαβε μια ομάδα-νικητών

Η φετινή μετακίνηση του Ντέηβιντ Μπλατ στον Πειραιά έκανε αρκετό θόρυβο σε όλη την Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουν τη δυναμική του κλαμπ αλλά και του Αμερικανού κόουτς, οπότε είναι λογικό η σύμπραξη αυτή να κάνει πολλά κεφάλια να γυρίσουν. Ο Ολυμπιακός ήταν αναγκασμένος να αλλάξει για να ακολουθήσει την εξέλιξη και να μην της επιτρέψει να τον προσπεράσει. Θα χρειαστεί χρόνος. Η μετάβαση αυτή σε ένα στυλ παιχνιδιού με διαφορετικούς κανόνες και σταθερές δεν είναι εύκολη. Όμως υπάρχει αισιοδοξία ότι στο δεύτερο μισό της χρονιάς οι ερυθρόλευκοι θα είναι και πάλι ένα σύνολο που θα λογίζεται στους διεκδικητές της κορυφής.

Γιατί οι Νεμάνια Νέντοβιτς και Μάικ Τζέιμς θα παίξουν στην ίδια ομάδα

Πρόκειται για δύο από τους θεαματικότερους και πιο συναρπαστικούς παίχτες στην Ευρώπη. Οι ικανότητες τους γνωστές. Ο τρόπος που μπορούν να επιτεθούν στην αντίπαλη άμυνα και το καλάθι επίσης. Ακόμα και αν ο συνδυασμός του στη περιφερειακή γραμμή της Αρμάνι εγείρει ερωτήματα, είναι αναμφίβολο ότι αρκετός κόσμος θα επιδιώξει να παρακολουθήσει τα «κόκκινα παπούτσια» αυτή τη σεζόν προσδοκώντας να δει τις εμπνεύσεις των δύο φτεροπόδαρων γκαρντ στο ανοιχτό γήπεδο.

Καλή μας σεζόν…