Αγώνες πείνας…

Η πρόκληση του 2-0 για τον Ολυμπιακό και της ηχηρής απάντησης για τον Παναθηναϊκό. Είναι θέμα του “ποιος το θέλει περισσότερο”. Οι φετινοί τελικοί είναι αγώνες πείνας και επιβίωσης…

Μετά από ένα κλειστό πρώτο παιχνίδι το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντιούνται στο ΟΑΚΑ για το δεύτερο ματς της σειράς. Οι παράγοντες που διαμορφώνουν το υπόβαθρο πολλοί.. Η οριακή πρώτη νίκη του Ολυμπιακού, το αμφίβολο status του Σπανούλη, ο ψυχισμός του Παναθηναϊκού και η ύπαρξη πραγματικών δεσμών στο εσωτερικό της ομάδας ώστε αυτή να φτάσει στην απάντηση. Η αδρεναλίνη ανεβαίνει.

 

Με ή χωρίς Σπανούλη θα είναι ντέρμπι

Το ξαφνικό πρόβλημα που προέκυψε με τον Σπανούλη θεωρητικά μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον σημερινό δεύτερο τελικό δεδομένου του ότι πιθανή απουσία του αφήνει τον Ολυμπιακό χωρίς τον βασικό (ουσιαστικό μοναδικό) δημιουργό του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κλειδώνει το κέντρο αποφάσεων της επίθεσης του Ολυμπιακού. Είναι αμφίβολο το πως θα μπορέσει να διαχειριστεί τη πίεση της αντίπαλης άμυνας αλλά και το πως θα λειτουργήσει στο μισό γήπεδο η ομάδα του Σφαιρόπουλου χωρίς τον αρχηγό της. Με τον Σπανούλη εκτός ο Ολυμπιακός είναι προβλέψιμος και χωρίς σημείο αναφοράς στο μισό γήπεδο. Περισσότερο “περιφερειακός” σε επίπεδο εκτέλεσης καθώς πατάει λιγότερο ζωγραφιστό στη τελική προσπάθεια με τους παίχτες της θέσης “5” να εξαρτώνται πολύ από τον Λαρισαίο γκαρντ.

 

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά του Σπανούλη στη φετινή EL

Offensive Rating 99.6 (13oς μεταξύ των συμπαιχτών του)

Defensive Rating 110.0 (12)

USG% 28.4% (1)

AST% 42.4% (1)

TOV% 25.2 (15)

True Shooting% 53.4% (9)

eFG% 47.6% (11)

Win% 60.6% (11)

Αυτό που δε μεταφράζεται απτά στη στατιστική εικόνα του αρχηγού των ερυθρολεύκων είναι οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για καλύτερη εκτέλεση από τους συμπαίχτες του όταν αυτός βρίσκεται στο παρκέ. Η προσοχή που δίνεται από τις αντίπαλες άμυνες στον Σπανούλης είναι τεράστια και η πίεση που ο ίδιος τοποθετεί σε αυτές (ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεται ή όχι σε καλή βραδιά) πολύ μεγάλη. Ουσιαστικά αλλάζει η διάταξη και η κατεύθυνση τους όταν ο αρχηγός των ερυθρολεύκων δε βρίσκεται στη πεντάδα.

Παρ’όλα αυτά ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο του να μένει ζωντανός ακόμα και χωρίς το πιο ζωτικό όργανο του σώματος του. Είναι η φύση του παιχνιδιού του τέτοια που του το υπαγορεύει. Οι ερυθρόλευκοι βασίζονται πολύ στην άμυνα τους, έχουν συνοχή και αυτοματισμούς και κυρίως παίχτες οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα skilled αλλά έχουν το υπόβαθρο να βγουν μπροστά μέσω της ομαδικής δουλειάς, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε επίπεδο επίθεσης. Ακόμα και χωρίς τον Σπανούλη ο (αναιμικός και χωρίς εναλλακτικές πηγές δημιουργίας στην επίθεση) Ολυμpιακός μπορεί να είναι “εκεί” σήμερα.

 

Run Xavi, run

Ο Παναθηναϊκός καταστρώνει τα σχέδια του υπολογίζοντας στη παρουσία του Σπανούλη στον δεύτερο ημιτελικό. Το “πρώτο αίμα” στο ματς του Φαλήρου έδειξε πολύ πειστικά ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να ανεβάσει το τέμπο του παιχνιδιού απέναντι στους ερυθρόλευκους και να βρει -στη προσπάθεια του να σκοράρει- την άμυνα τους στο ανοιχτό γήπεδο και όχι έτοιμη στο μισό. Το “τριφύλλι” είχε μέσα στο ΣΕΦ 16 πόντους στο ανοιχτό γήπεδο κρατώντας παράλληλα τον αντίπαλο πολύ χαμηλά σε αυτό το παραγωγικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός ένιωθε και ανέπνεε καλύτερα επιτιθέμενος στο ανοιχτό γήπεδο..

Η ομάδα του Πασκουάλ αγωνίζεται στην έδρα της και θέλει τη νίκη με κάθε κόστος. Πρέπει να χρησιμοποιήσει το πλεονέκτημα του εντός έδρας παιχνιδιού στοχεύοντας να αναμείξει το κοινό στην εξίσωση του ματς με το αγωνιστικό της στυλ. Ακόμα και εάν ολόκληρη τη σεζόν μια ομάδα με τους Τζέιμς-Καλάθη στα γκαρντ και τον Σίνγκλετον στη θέση “5” παίζει με το χέρι στο χειρόφρενο, σήμερα θα πρέπει να αλλάξει οπτική. Και αυτό θα ξεκινήσει μόνο από την άμυνα της.. Με ή χωρίς τον Σπανούλη στη δωδεκάδα του αντιπάλου, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βγει και να πιέσει τον αντίπαλο. Θα είναι “φυσικός” και μαχητικός σε κάθε διεκδίκηση (κάτι που θα πρέπει να ελέγξει ο Ολυμπιακός δηλ την ορμή αυτή του αντιπάλου ο οποίος βρίσκεται πίσω με 1-0 στη σειρά) προσπαθώντας να εξασφαλίσει το ριμπάουντ και να βάλει γρήγορα τη μπάλα στο παρκέ με το Καλάθη ο οποίος είναι εκτός από βασικός δημιουργός ( AST% 38.5) πολύ ικανός σε αυτό το είδος παιχνιδιού όπως και η τριάδα των finishers στη περιφέρεια η οποία απαρτίζεται από τους Παππά (slashing), Ρίβερς (περιφερειακή εκτέλεση) και Τζέιμς (όλα μαζί).

Περιμένουμε επίσης τον Τσάβι Πασκουάλ σε σετ καταστάσεις να βάζει τη μπάλα αρκετά στο low post και τον Γιάννη Μπουρούση ώστε να φθείρει τον αντίπαλο. Μη ξεχνάμε ότι σε ένα τέτοιο ματς η συχνότητα επισκεψιμότητας (και φυσικά το ποσοστό) στη γραμμή των προσωπικών, το αμυντικό ριμπάουντ αλλά και η αποτελεσματικότητα στη περιφερειακή εκτέλεση (Σίνγκλετον, Ρίβερς) η οποία μπορεί να βάλει φωτιά στην εξέδρα, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

 

Ο δεύτερος τελικός θα δείξει τη κατεύθυνση

Ο δεύτερος τελικός θα δείξει τη κατεύθυνση την οποία θα ακολουθήσει η φετινή σειρά. Ο Ολυμπιακός έχει το πάνω χέρι και μαζί μια χρυσή ευκαιρία για να βάλει πίεση στον αντίπαλο για τον οποίο σήμερα μια ήττα θα αντιστοιχεί σε καταστροφή. Οι ερυθρόλευκοι θα “αγκαλιάσουν” δυνατά την άμυνα τους στο ΟΑΚΑ. Από εκεί θα πιαστούν γνωρίζοντας επίσης ότι μια καλή εκτελεστικά βραδιά από τη περιφέρεια θα γεμίσει τους γηπεδούχους με άγχος. Για τον Παναθηναϊκό τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Χρειάζεται νίκη και μάλιστα με τρόπο ο οποίος θα τον κάνει να νιώσει και πάλι καλά στην έδρα του. Είναι βασική προϋπόθεση για να κοιτάξει το break στο επόμενο ματς. Ένα διπλό το οποίο δεν ήταν μακριά στον πρώτο τελικό. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Όποιος αμφιβάλλει, ας θυμηθεί το status των δύο ομάδων πριν τον περυσινό δεύτερο τελικό της ελληνικής λίγκας.