Ένα από “εκείνα” τα ματς

Η ανάμετρηση της Πέμπτης (24/01, 19:30) με τη Φενέρ δεν είναι ακριβώς ένα ακόμα παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Πρόκειται για ένα από εκείνα τα ματς όπου η καλή βραδιά μπορεί να γράψει στον ψυχισμό σου, να ενισχύσει τη πίστη σου και να δώσει ώθηση στο σύνολο για το υπόλοιπο της σεζόν. Είναι ένα από “εκείνα” τα ματς.

Το ματς της Πόλης είναι ένα σπουδαίο τεστ για τον Ολυμπιακό αλλά και για τον προπονητή του, Ντέιβιντ Μπλατ. Οι ερυθρόλευκοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το Νο1 της διοργάνωσης σε μια καυτή έδρα, κατάσταση η οποία αυτομάτως δημιουργεί συνθήκη πολύ υψηλού ανταγωνισμού. Για τον ίδιο τον κόουτς Μπλατ, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί διαχρονικά τον δυσκολότερο αντίπαλο στη καριέρα του στην Ευρώπη. Οι δύο τους έχουν δώσει σπουδαίες μάχες και πολλά κλειστά ματς με τον Σέρβο mastermind να είναι αυτός που λέει συνήθως τη τελευταία κουβέντα. Αυτό άλλωστε έγινε και στον πρώτο γύρο..

H Φενέρ είναι η μόνη ομάδα που κερδίζει στον αυτόματο. Ο συγκεκριμένος πυρήνας παιχτών έχει περάσει το στάδιο των ζυμώσεων σε πνευματικό και αγωνιστικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, βιώνοντας επιτυχίες, αποτυχίες αλλά και τη διαδικασία οικοδόμησης δυνατών δεσμών εντός και εκτός παρκέ. Η υπομονή είναι πικρή αλλά ο καρπός της γλυκός.. Αυτούς τους καρπούς γεύεται τώρα η τουρκική ομάδα η οποία “τρέχει” τη καλύτερη επίθεση μισού γηπέδου στην Ευρωλίγκα.

Μεγάλη πρόκληση για την άμυνα του Ολυμπιακού

Αυτή ακριβώς η πολύ αποτελεσματική επίθεση μισού γηπέδου συνιστά την υπέρτατη πρόκληση για την άμυνα των ερυθρολεύκων. Ο Ολυμπιακός έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στα μετόπισθεν σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Υπό τον Ντέιβιντ Μπλατ άλλαξε κέλυφος και διαφοροποίησε την αμυντική του προσέγγιση. Δεν είναι τόσο επιθετικός και δε ποντάρει τόσο πολύ στην επαφή και στο φυσικό παιχνίδι αλλά αντίθετα επενδύει σε τομείς όπως η διατήρηση των αμυντικών θέσεων, η κατεύθυνση της μπάλας στο επιθυμητό για την άμυνα σημείο και η ελαχιστοποίηση των φάουλ που οδηγούν τον αντίπαλο στη γραμμή των προσωπικών. Κάπως έτσι οι ερυθρόλευκοι έχουν κατεβάσει στο πάτωμα τους δημιουργικούς δείκτες, τα ελεύθερα σουτ και τα ποσοστά στην εκτέλεση όσον αφορά την αντίπαλη επίθεση. Όπως γράψαμε πρόσφατα στο Hoopfellas, πρόκειται (με βάση το μέχρι τώρα δείγμα) για μια από τις καλύτερες αμυντικές δουλειές στη καριέρα του κόουτς Μπλατ.

Η τουρκική επίθεση βέβαια είναι μια διαφορετική υπόθεση. Ο Ομπράντοβιτς έχει βελτιώσει πολύ το “άτομο” στο κομμάτι της γρήγορης απόφασης και αυτό φυσιολογικά γράφει στο παιχνίδι του συνόλου και δη, στον τρόπο που αυτό αναπτύσσεται. Παίχτες που ήταν “μπερδεμένοι” έχουν βρει σήμερα τις λύσεις, έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσουν σαφώς πιο αποτελεσματικά και γρήγορα τα όσα εκτυλίσσονται στο παρκέ. “Εάν ακολουθείς τις οδηγίες του Ομπράντοβιτς, δεν κάνεις ποτέ λάθος” είπε γλαφυρά κάποια στιγμή ο πλέον ευνοημένος αυτής της διαδικασίας, Μάρκο Γκούντουριτς.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη  δεν είναι οποιαδήποτε ομάδα. Έχει το “μέταλλο” να επιβάλλει τον ρυθμό και το δικό του παιχνίδι βγαίνοντας ζωντανός ακόμα και μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οφείλει να εστιάσει στη κυκλοφορία της μπάλας (και στο παράγωγο αυτής που λέγεται close out-επίθεση) και τις πολλές, εναλλακτικές πηγές δημιουργίας που διαθέτει ο αντίπαλος. Το δίδυμο Σλούκα-Βέσελι διανύει τις καλύτερες ημέρες της κοινής του πορείας. Αποτελούν ξεκάθαρα πλέον το “βαρύ σασί” της Φενέρ και τους κύριους εκφραστές των “θέλω” του Ομπράντοβιτς στο παρκέ. Ο Τσέχος κάνει απλά τα πάντα φέτος. Βρίσκεται παντού και έχει ελαχιστοποιήσει τις αδυναμίες στο παιχνίδι του. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εάν σήμερα έφτανε στο τέλος της  η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας, το βραβείο του MVP θα έπρεπε να καταλήξει στα χέρια του.

Η αναμέτρηση απέναντι στη πρωτοπόρο του βαθμολογικού πίνακα της διοργάνωσης είναι επίσης και ένα σημαντικό κομμάτι για την ανάπτυξη των νέων παιδιών των ερυθρολεύκων. Αναφέρομαι σε παίχτες όπως ο Goss και LeDay κατά κύριο λόγο (είναι ρούκι στη διοργάνωση) και ο Βεζένκοφ ο οποίος πιθανόν θα κληθεί να πέσει στα βαθιά στο ματς της Πόλης. Ο τρόπος που θα αντιδράσουν σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικός με το αποτέλεσμα του ματς για την ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι οφείλουν να έχουν υπομονή αφού πρωτίστως επιβληθούν στο κομμάτι που θεωρητικά υπερτερούν, αυτό του ριμπάουντ.

Σίγουρα πρόκειται για μια σπουδαία μάχη. Ένα bras de fer επιπέδου-Final 4. Δύο τοπ-προπονητές, δύο σπουδαίες ομάδες, παίχτες με προσωπικότητα, μια κατάμεστη και ενθουσιώδης έδρα. Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό τη Πέμπτη το βράδυ να στείλει ένα μήνυμα στον αντίπαλο αλλά και στον ίδιο του εαυτό σχετικά με τις δυνατότητες του φετινού συνόλου. Κάποια παιχνίδια στη σεζόν  δεν είναι ακριβώς σαν τα υπόλοιπα και ας δίνουν επίσης δύο βαθμούς σε περίπτωση νίκης. Ένα από αυτά για τον Ολυμπιακό είναι το συγκεκριμένο.