Παναθηναϊκός Vs ΤΣΣΚΑ Μόσχας Euroleague Stoiximan

Ζήτημα τιμής..

Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τη πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ ενώ παράλληλα προσπαθεί να διαχειριστεί τη πρώτη πολύ σοβαρή κρίση νωρίς στην αγωνιστική περίοδο..

Οκ, δε θα σας πω αυτή τη φορά ότι η ελληνική ομάδα ως άλλος Leo στο “Revenant” θα παλέψει απέναντι στην αρκούδα και στο τέλος θα τη σκοτώσει γιατί μπορεί σε μερικές ώρες η αρκούδα αυτή να μας έχει πάρει στο κυνήγι ομαδικώς και εμείς να τρέχουμε έντρομοι μέσα στο δάσος..

Βασικός στόχος του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή είναι να “επιστρέψει” ? Ξεκίνησε τη σεζόν με μεγάλες φιλοδοξίες, έχασε τον Τζέημς, έπαιξε κακό μπάσκετ με τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ και ναυάγησε στο ντέρμπι του Φαλήρου με συνέπεια την επομένη να βρίσκεται στην αγορά για τον προπονητή που θα αντικαταστήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη. Πολλά εμπόδια μαζεμένα και μάλιστα στην αρχή της διαδρομής. Και με την “αρκούδα” να περιμένει στην επόμενη στάση.. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτό το ματς ως βασικό μέσο για την αγωνιστική και ψυχολογική του επανάκαμψη. Είναι πολύ σημαντικό στη παρούσα φάση. Χωρίς πολλά λόγια και αβάσιμη φιλοδοξία το “τριφύλλι” πρέπει σήμερα να σταθεί στο ύψος της περίστασης.

Απέναντι σε μια σπουδαία ομάδα και σε μια έδρα όπου οι πράσινοι έχουν πραγματικά κακή παράδοση, η ελληνική ομάδα πρέπει να ψάξει βήμα-βήμα αυτή την επιστροφή. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτό το συγκεκριμένο ματς μπορεί να πάρει τη μορφή μιας μεγάλης ευκαιρίας για τον Παναθηναϊκό ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να τεστάρει τις δυνάμεις του απέναντι στη θεωρητικά καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης χωρίς να έχει ως συνοδοιπόρο σε αυτή τη διαδρομή το άγχος για το αποτέλεσμα.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στη σημερινή μάχη της Μόσχας αναφορικά με το performance του Παναθηναϊκού απέναντι στη πολύ ισχυρή ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη:

Την αντίδραση: Ο Παναθηναϊκός θα παλέψει για το καλύτερο που είναι φυσικά οι δύο βαθμοί. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ομάδων που έχουν αντιδράσει με εκκωφαντικό τρόπο όταν η υπερηφάνεια τους έχει τσαλακωθεί και πεταχθεί στο πάτωμα. Είναι ξεκάθαρο ότι οι παίχτες των πρασίνων θα θελήσουν να δείξουν αθλητικό εγωισμό, μαχητικότητα και θέληση για να υπερβάλλουν εαυτόν μετά το κάζο του Φαλήρου. Και αυτή η ατμόσφαιρα (αναφορικά με τη προσπάθεια τους) θα γίνει εντονότερη μετά την επίσημη πρόσληψη του νέου κόουτς όπου ως γνωστόν οι πάντες θα προσπαθήσουν να τον κερδίσουν. Από την άλλη, πάντα ήταν “ύποπτη” η συμπεριφορά ομάδων που βρίσκονταν στην αναμονή, περιμένοντας με σιγουριά έναν νέο τιμονιέρη. Στη προκειμένη περίπτωση πάντως, η εικόνα που παρουσίασαν οι πράσινοι στο ντέρμπι της Δευτέρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μειωμένο effort σήμερα..

Την αμυντική συμπεριφορά: Πάντα με γνώμονα ότι αντιμετωπίζεις τη καλύτερα δομημένη επίθεση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι αρκετά καλός στο συγκεκριμένο κομμάτι για να μείνει μέσα στο παιχνίδι μέχρι το τέλος σε αυτή την έδρα. Η ΤΣΣΚΑ μετακινεί τη μπάλα με τρομερή ταχύτητα από πλευρά σε πλευρά και έχει καταπληκτικό παιχνίδι μακριά από τη μπάλα. Την ίδια στιγμή με πρωτεργάτη τον Τεόντοσιτς (και έπειτα τον Κριάπα) μπορεί να βάζει τη μπάλα στα σημεία που θέλει με ασφάλεια, να μετακινήσει την άμυνα και να χτυπήσει ακαριαία σε κάθε στιγμή χαλάρωσης του αντιπάλου στα μετόπισθεν. Στο Φάληρο το “τριφύλλι” προβλημάτισε ιδιαίτερα στη transition άμυνα.

Στη Μόσχα με ανάλογη του ματς του Φαλήρου πνευματική προσέγγιση και αγωνιστική συμπεριφορά σε αυτό το κομμάτι θα έχουμε τέτοια..

Και τέτοια..

Και από τα άλλα, τα πρόσφατα..

Με τον Τεόντοσιτς και τον Ντε Κολό απέναντι σου ο ουρανός μοιάζει να χαμηλώνει πλησιάζοντας το κεφάλι σου. Ειδικά στη περίπτωση του Σέρβου, οποιοσδήποτε αντίπαλος μπορεί να πιάσει τον εαυτό του απλά να συμμετέχει στα εκρηκτικά τρίλεπτα του παρακολουθώντας εκστασιασμένος το σόου από προνομιακή θέση. Όταν μετά τη “βόλτα” αυτή (πείτε το και ξενάγηση στα μυστικά του αθλήματος) κοιτάξεις δε το σκορ, νιώθεις ότι το ταμπλό θα πέσει και θα σε πλακώσει.. Πολύ προσοχή στον Φριντζόν, έναν από τους καλύτερους σουτέρ στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τον hitman της ΤΣΣΚΑ. Ναι, είναι αυτός ο αδύνατος, άσχημος τύπος που στέκεται δίπλα στο γραβατωμένο αφεντικό στις ταινίες και κάνει όλη τη ..χαρτούρα (εκτελέσεις). Εκεί που έχεις πέσει στο πάτωμα ζαλισμένος από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των Τεόντοσιτς-Ντε Κολό αλλά λες “αντέχω, θα σηκωθώ”, έρχεται ο Φριντζόν με τη μαύρη κάπα και σε αποτελειώνει. Ο Παναθηναϊκός λοιπόν  (ανεξαρτήτου σκορ) πρέπει να παίξει 40 λεπτά άμυνα και να δει στο τέλος τι έχει καταφέρει. 40 λεπτά..
Τομέας Ριμπάουντ: To αμυντικό ριμπάουντ έχει γίνει εφιάλτης με το ξεκίνημα της σεζόν για τον Παναθηναϊκό με τον πρώην πλέον προπονητή των πρασίνων Αργύρη Πεδουλάκη να χαρακτηρίζει την ομάδα soft. Στη Μόσχα δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια με τους Χάινς-Κουρμπάνοφ και Βοροντσέβιτς να πατούν το ζωγραφιστό ζοσμένοι με εκρηκτικά κάθε φορά..

Τα κεφάλια κάτω λοιπόν.. Δε χρειάζεται σήμερα  υπέρμετρη φιλοδοξία αλλά δουλειά και έντονη προσπάθεια σε κάθε φάση που εξελίσσεται στο παρκέ ώστε στο τέλος να δεις που έχεις φτάσει και εάν αυτό ήταν εν τέλει το καλύτερο δυνατό που μπορούσες. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έλεγε κάποτε ότι τέτοιου είδους παιχνίδια είναι τα μόνα εύκολα. Τα δύσκολα είναι αυτά που είσαι υποχρεωμένος να πάρεις. Ο Παναθηναϊκός σήμερα στη Μόσχα αντιμετωπίζει τη πληρέστερη ίσως ομάδα της διοργάνωσης. Δεν είναι ανίκητη αλλά  είναι πολύ ποιοτική.  Δεν είναι υποχρεωμένος να νικήσει. Είναι όμως υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει τη κλάση του αντιπάλου ως κίνητρο και να ψάξει για αποδείξεις βαθιά μέσα του. Όχι μόνο σε περίπτωση νίκης αλλά και σε αυτή της  ήττας,  το σημερινό παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τον Παναθηναϊκό, αρκεί να καταθέσει στο παρκέ αυτό που απαιτεί η ιστορία του. Είναι απλά ζήτημα τιμής..