Nik_Kalathis_Pao_Maccabi_injury

Χωρίς εσένα..

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σήμερα σε μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα δώσει ως ομάδα ένα μεγάλο τεστ ικανοτήτων, οξυδέρκειας και χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα. Οι πράσινοι καλούνται να διατηρήσουν το παιχνίδι τους σε υψηλό επίπεδο χωρίς τον ακρογωνιαίο λίθο του φετινού οικοδομήματος, Νικ Καλάθη…

Μπορούν άραγε;

Aυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τα μέχρι τώρα δείγματα στη φετινή πορεία της ομάδας μέχρι της σεζόν δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Καλάθης μοιάζει ως ένας από τους ελάχιστους (ίσως ο μοναδικός) παίχτες στη φετινή διοργάνωση που φέρει τη ταμπέλα του «αναντικατάστατου» αναφορικά με τον τρόπο που επηρεάζει το παιχνίδι και την αγωνιστική φυσιογνωμία της ομάδας του. Πρόκειται άλλωστε για τον MVP του μήνα που πέρασε για τη κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα.. Είναι ο μοναδική ελίτ πηγή δημιουργίας των πρασίνων και πιθανόν ο καλύτερος αμυντικός παίχτης της διοργάνωσης. Το στυλ παιχνιδιού του δίνει τεράστια ώθηση στο «τριφύλλι», ειδικά στους εντός έδρας αγώνες όπου για τον Παναθηναϊκός συνήθως δημιουργείται καλή συνθήκη για να ανεβάσει το τέμπο και να ψάξει το ανοιχτό γήπεδο με άξονα τον Καλάθη.

Η απουσία του Καλάθη όμως είναι παράλληλα και μια μεγάλη πρόκληση για ολόκληρο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού ο οποίος καλείται να συσπειρωθεί και να βγάλει μπροστά αμυντικούς μηχανισμούς και κουλτούρα νικητή επουλώνοντας τη πληγή και μένοντας αλώβητος. Εφόσον το καταφέρει, θα αφήσει πίσω του αυτόν τον ξαφνικό κεραυνό όντας πιο δυνατός. Όμως ο δρόμος δεν είναι εύκολος….

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ απειλεί το αήττητο του ΟΑΚΑ και οι πιθανότητες επιτυχίας της μοιάζουν καλές. Ο Σπάχια έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που βασίζεται στις δεξιότητες των περιφερειακών στην επίθεση, παίζει καλή άμυνα και μπάσκετ λίγων λαθών. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτίσει τη βάση της τακτικής του αποκωδικοποιώντας ακριβώς το στυλ αυτό της Μακάμπι. Μπορεί ο αόρατος τοίχος που υψώνει ο Καλάθης μπροστά στους αντιπάλους να μην υπάρχει σήμερα το βράδυ στο παρκέ, όμως η ροπή των Ισραηλινών στην εκτέλεση μέσα από προσωπική φάση είναι ένας καλός οδηγός για τον Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος πιθανόν θα προσπαθήσει να υποκαταστήσει την αμυντική επίδραση του Νικ κλειδώνοντας το ματσάρισμα των Γκιστ-Σινγκλετον (ή Αντετοκούνμπο) απέναντι στον εκάστοτε χειριστή της μπάλας της επίθεσης της Μακάμπι ώστε να αναγκάσει τους φιλοξενούμενους να σουτάρουν επάνω τους. Άλλωστε η ικανότητα των συγκεκριμένων ψηλών του Παναθηναϊκού να αμυνθούν στη περιφέρεια (ακολουθώντας οποιονδήποτε περιφερειακό παντού στο παρκέ) είναι γνωστή.. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό που προκύπτει από την απουσία του Καλάθη είναι η συμπεριφορά της ομάδας στο επιθετικό κομμάτι. Η πιθανότητα να επηρεαστούν σοβαρά οι σουτέρ της ομάδας και ο Γκιστ (ως Pick & Roll ψηλός) είναι υπαρκτή. Μπορεί το δίδυμο των Λεκαβίτσιους-Παππά να κρατήσει το τιμόνι ελέγχοντας τον ρυθμό του ματς απέναντι σε ένα ποιοτικό backcourt όπως αυτό της Μακάμπι; Είναι πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ, ο Παναθηναϊκός να επιτεθεί ακουμπώντας καθαρά πλέον σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Θα χρειαστούν heroics του Παππά, μεγάλα σουτ των εκτελεστών του από τη περιφέρεια (Ρίβερς η ώρα σου) , αρκετό hustling στα μετόπισθεν και μια σπίθα που ίσως δώσουν ο Λεκαβίτσιους ή ο Ντένμον (πιθανόν ο Πασκουάλ να δώσει λεπτά και στον Καλαϊτζάκη στη κατεύθυνση αυτή). Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι πιο επιθετικός από ποτέ σήμερα το βράδυ. Μόνον έτσι θα μπορέσει να ματσάρει μέρος της απουσίας του Καλάθη και θα κρατήσει (έστω και οριακά) εάν αυτό είναι δυνατό το αήττητο του ΟΑΚΑ. Δύσκολο ναι, ανέφικτο όχι..

 

Λαβωμένος και ο Ολυμπιακός απέναντι στην «αρκούδα»..

Nikola_Miloutinov_Olympiacos_TSSKA

Χωρίς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός το βράδυ της Τετάρτης στο Φάληρο για το ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ. Η απώλεια (ειδικά όταν συνδυάζεται με τον σοβαρό τραυματισμό του Αγραβάνη) του Σέρβου σέντερ εκμηδενίζει το βασικό όπλο των ερυθρολεύκων απέναντι στη φετινή version της ρωσικής ομάδας, το οποίο ήταν το μέγεθος του Μιλουτίνοφ και η ικανότητα του να παράγει και να βάλει πίεση διεκδικώντας το επιθετικό ριμπάουντ στο χαμηλό ποστ.

Η «αχίλλειος πτέρνα» της ΤΣΣΚΑ αυτή τη χρονιά είναι το αμυντικό ριμπάουντ μιας και της λείπει το μεγάλο κορμί που θα κάνει «εκκαθαρίσεις» σε επίπεδο χώρων στο ζωγραφιστό μετά την επιλογή του κόουτς Ιτούδη να προσθέσει τον Χάντερ δίπλα στον Χάινς με στόχο να διατηρήσει τον ίδιο υψηλό ρυθμό και τη πιθανότητα επιθετικής άμυνας ανοιχτή για 40’. Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι με όλους αυτούς τους γρήγορους ψηλούς (προσθέτω και τα κορμιά της εξαιρετικής γραμμής φόργουορντ που διαθέτουν) είναι πολύ επικίνδυνοι στο επιθετικό ριμπάουντ, τομέας ο οποίος θα αποτελέσει κλειδί για τον Ολυμπιακό με την ελληνική ομάδα να υποχρεούται να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό από τις μπάλες που θα διεκδικηθούν γύρω από το καλάθι της. Χρειάζεται πολύ δουλειά (και) από τους περιφερειακούς εδώ..

Είναι μεγάλη η ατυχία να βλέπεις τον Μιλουτίνοφ να βγαίνει off τη στιγμή που (επιτέλους) επιστρέφει ο Βασίλης Σπανούλης από τον τραυματισμό του. Το σπουδαίο ματς με την ΤΣΣΚΑ είναι ένα σημαντικό τεστ ετοιμότητας και για τον ηγέτη των ερυθρολεύκων. Ο Σπανούλης καλείται να παρουσιαστεί επιθετικός και πολύ δημιουργικός αναμειγνύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους συμπαίχτες του στο επιθετικό κομμάτι. Είναι μια συνθήκη η οποία θα δώσει αυτόματα στον Ολυμπιακό ένα πλεονέκτημα. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος περιμένει την επιστροφή των Μάντζαρη-Παπαπέτρου στις καλές εμφανίσεις. Είναι αθλητές παιγμένοι σε τέτοιο επίπεδο, γνωρίζουν το πνευματικό υπόβαθρο αυτών των παιχνιδιών ενώ στο συγκεκριμένο ματσάρισμα η physical αγωνιστική συμπεριφορά τους και ο versatile χαρακτήρας τους στα μετόπισθεν αποτελούν βασικά συστατικά για να αναχαιτίσουν οι γηπεδούχοι ίσως την καλύτερη επίθεση της Ευρώπης σήμερα. Προσθέστε και τον Τόμπσον στην εξίσωση. Ο Σφαιρόπουλος θα χρειαστεί την 3&D παρουσία και το μέγεθος του όσο ποτέ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ.

Ο κόουτς του Ολυμπιακού, απέναντι στη ΤΣΣΚΑ, γνωρίζει ότι η ομάδα του δύσκολα θα επιβιώσει με 3-guard lineups στις οποίες θα συνυπάρχουν οι Σπανούλης-Ρόμπερτς-Στρέλνιεκς. Χρειάζεται αμυντική προσέγγιση, athleticism, μέγεθος και πόδια που θα φέρουν transition άμυνες και ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός μπορεί να μείνει όρθιος απέναντι σε αυτή τη ΤΣΣΚΑ μόνο επιστρέφοντας στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που έχουν δημιουργήσει τη ταυτότητα αυτής της πολύ επιτυχημένης ομάδας τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη..