http://blog.stoiximan.gr/wp-content/uploads/2018/03/stoiximanblog-paobc.jpg

Ώρα απαντήσεων…

Από τι υλικό είναι φτιαγμένος ο φετινός Παναθηναϊκός; Πόσο πειράχτηκε το μυαλό  του Ολυμπιακού από τις δύο τελευταίες του ήττες; Το διήμερο που ακολουθεί υπόσχεται απαντήσεις…

Σπουδαίο διήμερο μπροστά μας με την ευρωπαϊκή version του Λέηκερς-Σέλτικς στο Τελ Αβίβ να συγκεντρώνει τους προβολείς (μαζί με το ματς της Μαδρίτης) με τη απέλπιδα προσπάθεια της Μακάμπι να πάρει το τελευταίο εισιτήριο  για τα play-offs και την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού να βάλει το πόδι του στη πρώτη τετράδα της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός με τη σειρά υποδέχεται αύριο την Αναντολού στο ΣΕΦ.

Πάμε να δούμε μαζί τα δύο ματς…

Αλλάζουν οι καιροί…

Για τον Παναθηναϊκό η σημερινή ημέρα είναι σημαντική. Την ώρα που ο ίδιος θα παλεύει στο Τελ Αβίβ, 30 χιλιάδες χιλιόμετρα πιο δυτικά, στη Μαδρίτη, η Ρεάλ θα αντιμετωπίζει τη Ζαλγκίρις του Σάρας. Δύο ομάδες που (μαζί με τη Κίμκι) ισοβαθμούν με το “τριφύλλι” στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου.

Η Μακάμπι δεν έχει το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας σήμερα εάν θέλει να κρατήσει ζωντανό τον στόχο των playoffs. Ο Νέβεν Σπάχια γνωρίζει ότι πρέπει να πάει για το απόλυτο στα τρία ματς που του απομένουν στη κανονική περίοδο ξεκινώντας με νίκη επί του Παναθηναϊκού σήμερα, η οποία θα του δώσει το δικαίωμα να παίξει με τη καλύτερη δυνατή ψυχολογία τη ζαριά του την άλλη εβδομάδα στη Βιτόρια, στο ματς της χρονιάς για τους δύο διεκδικητές της όγδοης θέσης.

Η “ομάδα του λαού” έχει ηττηθεί στα τέσσερα από τα πέντε τελευταία ματς της Ευρωλίγκα και σε δύο από τα τελευταία τρία εντός των συνόρων. Δε παίζει καλό μπάσκετ εδώ και καιρό. Ενώ ξεκίνησε τη σεζόν αποσπώντας αρκετά θετικές κριτικές από ένα σημείο και μετά “κλείδωσε” την άμυνα της στα αποδυτήρια με το συνολικό performance να είναι δραματικά πιο κακό. Το πρόβλημα στη θέση “5” είναι “εκεί” και έχει ταβανιάσει τους Ισραηλινούς σε πολλά παιχνίδια φέτος ενώ η ροπή στη προσωπική φάση είναι τέτοια που βοηθάει ουσιαστικά μια έξυπνη, διαβασμένη άμυνα να αποκωδικοποιήσει ευκολότερα την επίθεση της Μακάμπι στο μισό γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να “πατήσει” ακριβώς σε αυτή τη ροπή που παρουσιάζει η ισραηλινή επίθεση. Έχει τα “εργαλεία” για να αμυνθεί απέναντι της και -πηγαίνοντας τη σκέψη μας ένα βήμα παραπέρα- δε θα πρέπει να φοβηθεί να τρέξει. Τα χρόνια περνούν και οι εποχές αλλάζουν.. Αυτή λοιπόν η version της Μακάμπι έχει μεν αθλητές οι οποίοι μπορούν να τρέξουν το γήπεδο όμως ο Παναθηναϊκός έχει ότι χρειάζεται όχι απλά για να ματσάρει τη ταχύτητα τους αλλά και να επιβληθεί σε αυτό το κομμάτι. Οι δύο γκαρντ τους Σπάχια, Κόουλ και Τζάκσον θα επιδιώξουν πολύ επιθετικά το ρήγμα στην ελληνική άμυνα, κατάσταση που συνεπάγεται την ύπαρξη επικοινωνίας στα μετόπισθεν της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ. Ένα κομμάτι στο οποίο υπήρξε πρόβλημα στο πρώτο ημίχρονο των πρασίνων στην Ανδαλουσία.. Δύο παίχτες που θέλουν πολύ προσοχή επίσης είναι οι γνωστοί μας από τις λίστες του Hoopfellas, Michael Roll και Jonah Bolden.Ο Roll σουτάρει πολύ καλά και αποτελεί δημιουργικό πόλο στην επίθεση των Ισραηλινών ενώ ο Bolden είναι παντού και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έχουμε πει για τον νεαρό Αυστραλό ότι έχει στοιχεία “Κρις Σίνγκλετον” και το σημερινό ματσάρισμα του με τον φόργουορντ των πρασίνων θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη, ο Παναθηναϊκός σήμερα δε πρέπει να φοβηθεί να τρέξει. Αυτό συνεπάγεται ανάλογη συμπεριφορά αναφορικά με τον τρόπο άμυνας του.. Έχει τη δυνατότητα να βγει και να πιέσει ψηλά, απλώνοντας την άμυνα του. Έτσι θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, κατάσταση που θα παράγει ευκαιρίες για το backcourt των Τζέιμς-Καλάθη. Η Μακάμπι άλλωστε έχει αδυναμίες στο αμυντικό transition. Για τον Παναθηναϊκό είναι ένα ματς χαρακτήρα που μπορεί να δείξει από τι υλικό είναι τελικά φτιαγμένη αυτή η ομάδα. Η πιθανότητα του πλεονεκτήματος έδρας είναι “ζωντανή”. Και ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να τη κυνηγήσει μανιασμένα…

Ευκαιρία το συναπάντημα με την Αναντολού για τον Ολυμπιακό..

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στον Πειραιά για να ανασυγκροτηθεί θέτοντας ως βασικό στόχο την επανένταξη της ομάδας στον δρόμο του καλού μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι γνώρισαν δύο διαδοχικές ήττες (Μπαρτσελόνα εντός, ΤΣΣΚΑ εκτός) την τελευταία εβδομάδα, με τον ερχομό της Αναντολού στο ΣΕΦ να έρχεται στο καλύτερο timing ώστε η ομάδα να επουλώσει τις πληγές της και να μυρίσει  πάλι το άρωμα της νίκης. Έχουμε υπογραμμίσει εδώ και καιρό ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να ξεκινήσει να παίζει καλύτερα. Το συνολικό του performance είναι μέτριο τον τελευταίο μήνα όπου η εξαιρετική κατάσταση του Σπανούλη και η άνοδος του Μιλουτίνοφ τον κράτησαν όρθιο. Είναι θετικό ότι οι παίχτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έδειξαν “σφιγμό” στη Μόσχα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλά μετά από καιρό παρά τις απουσίες των δύο defensive stoppers του στη περιφέρεια (Παπανικολάου και Μάντζαρη) απέναντι μάλιστα σε ένα σύνολο με  πυραυλοκίνητα γκαρντ. Έλεγξε έξυπνα τον ρυθμό και την transition επίθεση των Ρώσων μέσα από τη δική του επίθεση, σημαδεύοντας (όπως άλλωστε είπαμε στο preview του ματς από εδώ αυτό το βήμα) τον Μιλουτίνοφ και τον Πρίντεζη. Η όλη προσπάθεια ήταν αξιόλογη σε αγωνιστικό και τακτικό επίπεδο. Τώρα όμως έφτασε πάλι η ώρα της νίκης..

Η Αναντολού ηττήθηκε από τη Κίμκι στη Πόλη σε ένα ματς όπου κατέρρευσε ουσιαστικά όταν ο αντίπαλος επέστρεψε, ανέβασε την άμυνα του και πήγε την αναμέτρηση στις λεπτομέρειες. Αυτής της φύσεως τα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολο για αυτήν την Αναντολού να τα κερδίσει. Το σύνολο του Αταμάν δυσκολεύεται επίσης σε μεγάλο βαθμό να κεφαλαιοποιήσει τη σπουδαία συσώρρευση μεγάλο ατομικού επιθετικού ταλέντου στο ρόστερ της, Μη ξεχνάμε ότι στην Αναντολού αγωνίζονται παίχτες όπως ο Έρικ Μακόλουμ, ο Τόνι Ντάγκλας, ο Ντέρικ Μπράουν, ο Κρούνοσλαβ Σιμόν και πλέον ο Σόνι Ουίμς. Ο Ουίμς μετράει 23.3 πόντους (5.0 ριμπάουντ και 4.3 τελικές) στη τουρκική λίγκα και 15.5 πόντους στην Ευρωλίγκα σουτάροντας άσχημα όμως από το τρίποντο (26.7%)..

Η λογική λέει ότι οι Τούρκοι θα περάσουν δύσκολες ώρες στο Φάληρο. Δεν είναι η ομάδα που μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό (παρά τη δύναμη τους στο κομμάτι του ριμπάουντ), δεν έχουν τα γκαρντ για να πιέσουν τη μπάλα και να δημιουργήσουν. Σήμερα, όλο αυτό το ατομικό επιθετικό ταλέντο μεταφράζεται  σε ομαδικούς δείκτες ως η λιγότερο παραγωγική επίθεση της Ευρωλίγκας. Ο Ολυμπιακός επίσης είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες για παραγωγή στο ανοιχτό γήπεδο. Το αμυντικό transition της Αναντολού είναι σε πολλές περιπτώσεις απογοητευτικό..

Το ματς με την Αναντολού είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να αφήσει πίσω το μέτριο αγωνιστικό πρόσωπο του τελευταίου καιρού. Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να τρέξουν και να σκοράρουν αρκετά απέναντι στο σύνολο του Αταμάν, παίρνοντας ως δεδομένο ότι δε θα εγκλωβιστούν σε παιχνίδι χαμηλού ρυθμού. Αλήθεια, πόσο πείραξαν το μυαλό του Ολυμπιακού οι δύο τελευταίες, κολλητές ήττες..; Θα το μάθουμε σύντομα…