Γουισάμ Μπεν Γιεντέρ, η νέα σπουδαία ανακάλυψη του Μόντσι

Σάββατο 14 Μαΐου 2016, βρισκόμαστε στα αποδυτήρια του γηπέδου της Ανζέ, στο ημίχρονο της τελευταίας αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Μακριά από την προσοχή των περισσότερων Ευρωπαίων ποδοσφαιρόφιλων, η μικρή και ασήμαντη Τουλούζ δίνει τη δική της ‘μητέρα όλων των μαχών’. Δυο μόλις μήνες πριν βρισκόταν 10 βαθμούς κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού αλλά με μια εντυπωσιακή επανεκκίνηση έχει καλύψει τη διαφορά και πλέον κρατάει την τύχη στα χέρια της. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα διπλό στην έδρα της αδιάφορης Ανζέ και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην ανάπαυλα και το σκορ είναι ήδη 1-0, η ομάδα του ιδιόρρυθμου τεχνικού Πασκάλ Ντυπρά θέλει τουλάχιστον δυο γκολ στα επόμενα 45 λεπτά.

Στα αποδυτήρια το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, αφού εκτός του γκολ των αντιπάλων η στατιστική έχει καταγράψει και ένα χαμένο πέναλτι της Τουλούζ. Ένας βραχύσωμος, μελαχρινός τύπος αποφασίζει τότε να πάρει το λόγο προς έκπληξη όλων, καθώς στα όσα χρόνια είναι στην ομάδα ελάχιστοι τον έχουν ακούσει να μιλάει! Ξεκινάει τη σύντομη ομιλία του παρηγορώντας τον εκτελεστή του πέναλτι, ζητώντας συγγνώμη που δεν ανέλαβε αυτός την ευθύνη της εκτέλεσης, και στη συνέχεια με απλά λόγια, απ’ αυτά που ποτέ δεν θα πρόσφεραν μια επική σκηνή μονολόγου, με κάποια επιβλητική μουσική στο φόντο, σε κάποια Χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, υπενθυμίζει σε όλους ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, πριν καταλήξει δηλώνοντας σίγουρος ότι η ομάδα θα γυρίσει το ματς και, κατ’ επέκταση, θα σωθεί. Το όνομα του είναι Γουισάμ Μπεν Γιεντέρ.

yedder2

Δεκατέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου η Τουλούζ ισοφαρίζει με ένα όμορφο πλασέ από δύσκολη γωνία του πρώτου της σκόρερ, ο οποίος με το γκολ αυτό ανεβαίνει στην 3η θέση των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας και στην 4η θέση των σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος, πίσω μόνο από τους Ζλάταν, Λακαζέτ και Καβάνι. Το όνομα του είναι Γουισάμ Μπεν Γιεντέρ.

Το παιχνίδι τελικά λήγει με τον τρόπο που είχε προβλέψει ο Γάλλος επιθετικός, η Τουλούζ κερδίζει με 2-3 και ολοκληρώνει με ιδανικό τρόπο ένα επικό φινάλε. Λίγο καιρό μετά ο προπονητής, Πασκάλ Ντυπρά μιλώντας για τον Γουισάμ δηλώνει: “Η πιο εντυπωσιακή ανάμνηση μου από αυτόν είναι η ομιλία στο ημίχρονο με την Ανζέ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μίλησε, στα έξι χρόνια που είναι στην Τουλούζ. Ήταν πεπεισμένος ότι θα ισοφαρίσουμε και κατάφερε να πείσει και όλους εμάς. Αποδείχτηκε σωστός”.

Την ίδια μέρα, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, στην Ανδαλουσία, οι άνθρωποι της Σεβίλλης είναι απασχολημένοι με τις ετοιμασίες ενός ακόμα τελικού Γιουρόπα Λιγκ. Ένας εξ αυτών όμως, ο διαβόητος πλέον τεχνικός διευθυντής Μόντσι, κοιτάει πιο πέρα από τον επερχόμενο τελικό και γι’αυτό μοιράζει το χρόνο του, κάνοντας ταυτόχρονα τις τελικές επιλογές από μια λίστα παικτών που έχουν εντοπίσει οι σκάουτερ που δουλεύουν γι’αυτόν. Στις ψηλότερες θέσεις της λίστας φιγουράρει το όνομα Γουισάμ Μπεν Γιεντέρ.

Ο Μπεν Γιεντέρ, με παρουσιαστικό και στυλ παιχνιδιού που σε κάποιους θυμίζει – δικαιολογημένα – τον Ρομάριο, έχει κάνει κλικ στον Μόντσι από πέρσι. Αν και άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο 26χρονος Μπεν Γιεντέρ ‘ματώνει’ πάντως συστηματικά τα γαλλικά δίχτυα από το 2012. Μεγαλωμένος μακριά από τα ειδικά ποδοσφαιρικά σχολεία και τις ακαδημίες των Γάλλων, ο Γαλλοτυνήσιος έμαθε μπάλα στους δρόμους και στα γήπεδα του ποδοσφαίρου σάλας, στα οποία και έπαιζε μέχρι τα 19 του. Στο futsal χρωστάει και μεγάλο μέρος της εξαιρετικής τεχνικής του, που του επιτρέπει να κινείται και να ελίσσεται άνετα σε κλειστούς χώρους.

Η προσαρμογή του στο κανονικό, επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν ήταν βέβαια εύκολη. Οι πρώτοι του συμπαίκτες έχουν να λένε πως το 2010 ο Μπεν Γιεντέρ εμφανιζόταν χαλαρός και λίγο αργοπορημένος στις προπονήσεις φορώντας πολλές φορές φανέλες άλλων ομάδων (πχ. της Ρεάλ Μαδρίτης), κάνοντας έξαλλους τους ανθρώπους της ομάδας.

Τα 71 γκολ που πέτυχε τα επόμενα έξι χρόνια με την Τουλούζ (σκοράροντας με μια αξιοζήλευτη σταθερότητα 15-16 γκολ κάθε σεζόν στο πρωτάθλημα και μάλιστα με μια ομάδα που όχι απλά δεν πρωταγωνιστεί αλλά τελευταία παλεύει συχνά-πυκνά για τη σωτηρία της) δείχνουν πάντως πως ο Γουισάμ την βρήκε για τα καλά την άκρη με το απαιτητικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Κάποιοι ρομαντικοί μπορούν όμως να σταθούν στο ότι ακόμα και στο ζενίθ της καριέρας του στην Τουλούζ, δεν έχανε ευκαιρία να πάει για ένα ματσάκι με τους φίλους του, πρωτοβουλία που φυσικά προκαλούσε τρόμο στους ανθρώπους της ομάδας που του υπενθύμιζαν συνέχεια πως η ασφάλεια δεν καλύπτει τραυματισμούς σε τέτοια παιχνίδια.

Πιστός στο σύστημα του και στη φιλοσοφία “εντόπισε φτηνούς και ικανούς παίκτες για τους οποίους δεν θα ενδιαφερθούν τα μεγαθήρια της Ευρώπης” ο Μόντσι προσέγγισε άμεσα την Τουλούζ και κέρδισε στο νήμα όλους τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν η Άρσεναλ, η Τότεναμ, η Γουέστ Χαμ, η Ντεπορτίβο, η Μαρσέιγ και η Λιόν. Κάπως έτσι, την ώρα που η Τσέλσι έκλεινε τον Μπατσουαγί, των 17 γκολ στο περσινό γαλλικό πρωτάθλημα, με 40 εκατομμύρια ευρώ, η Σεβίλλη ολοκλήρωνε τη μεταγραφή του Μπεν Γιεντέρ, των επίσης 17 γκολ, με μόλις 9 εκατομμύρια! Και όπως τόσες άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ο Μόντσι δεν έπεσε έξω.

yedder

Έξι μήνες μετά ο Μπεν Γιεντέρ μετράει ήδη 15 γκολ (και 3 ασίστ) σε 22 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, ένα νούμερο που τον φέρνει στην 3η θέση των σκόρερ στην Ισπανία, πίσω μόνο από τους Μέσσι και Ρονάλντο, ένα στατιστικό τόσο εντυπωσιακό που δεν το έχει καταφέρει στην πρώτη του χρονιά κανένας άλλος από τους επιθετικούς που έχουν περάσει απ’τη Σεβίλλη τα τελευταία χρόνια. Κι όλοι ξέρουμε πως από την επίθεση της έχουν περάσει κάμποσα γνωστά ονόματα: Σούκερ, Ζαμοράνο, Μπαπτίστα, Λούις Φαμπιάνο, Κανουτέ, Μπάκα.

Παραμένοντας ακόμα και σήμερα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο κοντούλης Γαλλοτυνήσιος (που έχει απορρίψει πρόταση να παίξει με την εθνική Τυνησίας, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα πραγματοποιήσει το όνειρο του και θα κληθεί στην εθνική Γαλλίας) οδηγεί την εξαιρετική Σεβίλλη προς την κορυφή, από την οποία πλέον απέχει μόλις μια θέση, αφού το Σάββατο πέρασε με το εντυπωσιακό 0-4 από την έδρα της πολύ δυνατής φέτος Ρεάλ Σοσιεδάδ, χάρη σε 3 γκολ και 1 ασίστ του ασταμάτητου Μπεν Γιεντέρ.

yedder4

Όλως τυχαίως, στη θέση αυτή βρίσκεται η σημερινή της αντίπαλος, η Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Ανδαλουσιάνοι υποδέχονται το βράδυ τους Μαδριλένους στη ρεβάνς του 3-0 για το Κύπελλο Ισπανίας. Το έργο τους φυσικά είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο και αν καταφέρει η Σεβίλλη να κλέψει αυτή την πρόκριση τότε σαφέστατα θα μιλάμε για ένα θαύμα. Ενημερωτικά πάντως, θαύμα είχε χαρακτηριστεί και η περσινή σωτηρία της Τουλούζ.