Βγάλτε δόντια..!

Έξι αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου και με τη βαθμολογική της Ευρωλίγκας κούρσα να έχει μπει στη τελική της ευθεία, είναι η στιγμή για τους δύο “αιωνίους” να βγάλουν δόντια ξεκαθαρίζοντας το status τους στη διοργάνωση..

Όταν διακυβεύεται η θέση σου, είναι εκείνη η ώρα που πρέπει να βγάλεις δόντια.. Τόσο η Ζαλγκίρις όσο και η Νταρουσάφακα άλλωστε είναι πολύ αξιόμαχες ομάδες που μπορούν να βγάλουν το καλύτερο από τις ομάδες μας στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Τις παρακολουθήσαμε το Σαββατοκύριακο σε ματς με μεγάλο βαθμό δυσκολίας στις λίγκες τους..

Don’t Sleep on this..

Για τη Νταρουσάφακα τα είπαμε τη προηγούμενη εβδομάδα. Όταν σύνολο βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο, η αντίδραση του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ποιότητα του προπονητή του. Και η φετινή Νταρουσάφακα έχει στο τιμόνι της έναν κορυφαίο κόουτς όπως ο Ντέηβιντ Μπλατ. Η “ομάδα του ορφανοτροφείου” διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο της σεζόν όπου κάθε παιχνίδι είναι πλέον τελικός. Κέρδισε τον Παναθηναϊκό σε ένα κλειστό ματς τη προηγούμενη εβδομάδα (77-72), έχασε στο σουτ στην έδρα της Φενέρ το Σαββατοκύριακο (79-76), επισκέπτεται το ΣΕΦ και γυρνώντας αντιμετωπίζει σε ένα ματς-κόλαση τη Μπεσίκτας (η οποία βρίσκεται ένα ματς μπροστά της στη TBL). Υπάρχει πίεση. Και ο Ντέηβιντ Μπλατ προσπαθεί να αποσυμπιέσει ψυχολογικά τους παίχτες του μετατρέποντας αυτή ακριβώς τη πίεση σε δημιουργικό άγχος.

Στο ματς με τη Φενέρ και σε μια έδρα με ανάλογο του ΣΕΦ βαθμό δυσκολίας, η Νταρουσάφακα πήρε καλό βαθμό. Μπήκε και έλεγξε το παιχνίδι όντας καλύτερη για 25+ λεπτά. Έχασε γιατί έπεσε στη κλάση του παίχτη που λέγεται Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ο οποίος, όταν ο Ουοναμέικερ έβαλε μπροστά στο 39′ τη Νταρουσάφακα, σκόραρε 4 πόντους με τη μπάλα να ζυγίζει έναν τόνο. Μη ξεχνάτε ότι η ομάδα του Μπλατ λόγω του κανονισμού των ξένων παρατάχθηκε χωρίς τους Μόερμαν-Χαράνγκοντι στο ματς, δηλαδή χωρίς ουσιαστικά πραγματικό PF.. Η τακτική των πολλών “αλλαγών” που ακολούθησαν οι δύο ομάδες στις άμυνες τους είχε διπλή ανάγνωση στο παιχνίδι της Νταρουσάφακα μιας και:

Στην επίθεση, ως ομάδα που βασίζεται σε παραγωγικό επίπεδο περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη φετινή Ευρωλίγκα στη προσωπική φάση, βρήκε πόντους από τους καλούς 1on1 παίχτες της “τρυπώντας” αρκετές φορές τη ρακέτα του αντιπάλου.

Στην άμυνα αντιμετώπισε πρόβλημα με το μέγεθος της Φενέρ καθώς της έλειψαν υπερβολικά τα δύο φόργουορντ με μέγεθος που μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτή τη τακτική και να περιορίσουν τα miss matches κοντά στο καλάθι όπου οι γηπεδούχοι χτύπησαν κατά κόρον.

Αυτό (συν την εξαιρετική κατάσταση του Ουοναμέικερ στον οποίον ο Ολυμπιακός είτε από την αρχή με Παπανικολάου είτε στη τελική προσπάθεια με Birch, πρέπει να τοποθετήσει μεγάλο κορμί) είναι κάτι στο οποίο πρέπει να στοχεύσουν οι ερυθρόλευκοι. Τελειώνουμε με τις Gaggle καταστάσεις (γνωστές από τη motion επίθεση των Spurs) που χρησιμοποιεί, περισσότερο στην EL λόγω φύσεως του ρόστερ, ο Ντέηβιντ Μπλατ για να βρει καλό σουτ (Μόερμαν-Χαράνγκοντι στη γραμμή ψηλών) ή να βάλει τη μπάλα στο ποστ (Ζίζιτς) και τις οποίες παρουσιάσαμε στο Hoopfellas πρόσφατα:

To μότο λοιπόν για τον Ολυμπιακό ενόψει της συγκεκριμένης αναμέτρησης είναι ξεκάθαρο: Don’t Sleep on this..

Η ευκαιρία του Παναθηναϊκού..

Θερμή περίοδος και για τον Παναθηναϊκό ο οποίος καλείται να επιβιώσει σε ένα μίνι-πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών διατηρώντας τη θέση του στον βαθμολογικό πίνακα τη στιγμή που οι αντίπαλοι του βρίσκονται σε απόσταση βολής και η μάχη για μια θέση στα playoffs κορυφώνεται. Το Κάουνας αποτελεί από μόνο του μια δύσκολη αποστολή.. Όμως η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους δείχνει ότι περνάει μια περίοδο κάμψης και αυτό αν μη τι άλλο μπορεί να κάνει τους πράσινους πιο αισιόδοξους για τη μάχη με τη καλοδουλεμένη λιθουανική ομάδα.

Η Ζαλγκίρις φαίνεται ότι κοντοστέκεται για να πάρει ανάσα στη κούρσα.. Η ήττα από τη Φενέρ την αφήνει τρία ματς πίσω από τη ζώνη των playoffs και η υπόθεση-πρόκριση γίνεται μια αντικειμενικά πολύ δύσκολη υπόθεση. Τον τελευταίο καιρό στις τάξεις της Ζαλγκίρις υπήρχε διάχυτη η πίστη ότι η ομάδα μπορεί να τα καταφέρει και να επιβιβαστεί στο τραίνο διαλύοντας κάθε προγνωστικό. Όμως η εντός έδρας ήττα απέναντι στην ελλιπή Φενέρ τους αφήνει λίγο πίσω.. Αυτή η εξέλιξη είχε άμεση επίδραση και στο performance της Ζαλγκίρις στη Λιθουανία με συνέπεια η Νεπτούνας να κάνει διπλό στο Κάουνας (69-78) απέναντι στους γηπεδούχους που έδειχναν σαν να έχουν δεχθεί γροθιά στο πρόσωπο. Ο Αντομάιτις είναι έξυπνος προπονητής και θωράκισε προκλητικά το ζωγραφιστό αναγκάζοντας τη Ζαλγκίρις να αλλάξει εκτελεστικές συνήθειες και να σουτάρει 29 τρίποντα και 31 δίποντα στο ματς. Το 9/29 (μοναδική εξαίρεση ο Μίλακνις ο οποίος βρήκε σουτ από τη Weak side και έγραψε 4/7) πίσω από τη γραμμή του τριπόντου είναι χαρακτηριστικό τη στιγμή που οι δύο σπουδαίοι (έμπειροι και με προσωπικότητα) Αμερικανοί γκαρντ του Αντομάιτις, Λόφτον και Γιούιν, έλεγξαν πλήρως τη μάχη του backcourt.

O Παναθηναϊκός θέλει πολύ το παιχνίδι, ειδικά όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη βαθμολογία. Η αποδέσμευση του Τζεντίλε μπορεί να οδηγήσει την ομάδα πίσω στα βασικά και στον αμυντικό δρόμο που είχε επιλέξει από την αρχή της σεζόν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά μιας και το λιγότερο φορτωμένο ρόστερ θα μπορεί να αναπνεύσει καλύτερα, όντας πιο “υγιές”, λειτουργικό και εύκολα διαχειρίσιμο. Η άμυνα στο post και το αμυντικό ριμπάουντ είναι προαπαιτούμενα για να μπορέσει το “τριφύλλι” να φύγει με ψηλά το κεφάλι από το Κάουνας απέναντι σε ένα, επαναλαμβάνω, καλά δουλεμένο σύνολο που δουλεύει σε συνεργασίες για να παράγει και βάζει τη μπάλα στους σωστούς χρόνους στο ζωγραφιστό για να εκτελέσει ή να δημιουργήσει με αυτό ως σημείο αναφοράς. Πολύ προσοχή στους Γιανκούνας-Μότομ.. Ελπίζω το σοκ της αποδέσμευσης Τζεντίλε μετά την ήττα από τη Νταρουσάφακα (η οποία ακολούθησε τη μέτρια εμφάνιση του Παναθηναϊκού απέναντι στην Ούνιξ στο ΟΑΚΑ..) να αποτελέσει αφετηρία για το δυνατό finish των πρασίνων στη κανονική περίοδο της φετινής Ευρωλίγκας. Ένα διπλό στο Κάουνας θα είναι ο καλύτερος οιωνός..