IBON NAVARRO

Vatos Locos

Η λύση τελικά ήταν πολύ κοντά κύριε Κερεχέτα. Ο Ibon Navarro έχει αντιστρέψει πλήρως το κλίμα στη Βιτόρια και η δική του Λαμποράλ είναι κοντά στο να δημιουργήσει μια από τις πιο ωραίες αθλητικές ιστορίες περνώντας στην post season της φετινής Ευρωλίγκας και αφήνοντας έξω την πλούσια ομάδα που της «πήρε» τον σταρ της πριν λίγο καιρό (Αναντολού).

Ο 39χρονος κόουτς, γέννημα-θρέμμα του τόπου, ήταν η πραγματική λύση. Αυτός που εν μέσω μεγάλων οικονομικών προβλημάτων και αγωνιστικής κατάρρευσης έφερε έναν καινούργιο αέρα πνοής στη θρυλική Μπουέσα Αρίνα. Έφερε όλα αυτά που έψαχνε ο Κερεχέτα στο πρόσωπο του Μάρκο Κρέσπι το καλοκαίρι, όμως είχαμε πεί τότε πως επρόκειτο για λάθος κίνηση καθώς δύσκολα θα ταίριαζαν τα χνώτα του ιταλού με το κλαμπ. Ο Κρέσπι καρπώθηκε το θαύμα της περυσινής Σιένα (το οποίο έζησα από πολύ κοντά). Έβαλε μια ομάδα στις «ράγες» όχι γιατί παρουσίασε κάτι το εξεζητημένο προπονητικά αλλά γιατί μετέτρεψε όλη αυτή τη θλίψη από τον σίγουρο, επερχόμενο θάνατο του κλαμπ (οικονομικό σκάνδαλο, υποβιβασμός) σε κραυγή απόγνωσης και δημιουργικό θυμό. Υπήρξε εξαιρετικός διαχειριστής. Και κάπως έτσι η Μοντεπάσκι ήταν ίσως η κορυφαία αθλητική ιστορία της περασμένης σεζόν βγάζοντας απίστευτα intangibles και χάνοντας τελικά από καθαρή αυτοκτονία τον τίτλο στο 7ο ματς από την… πλούσια ομάδα που της «πήρε» τον σταρ της λίγο καιρό πριν (Χάκετ-ΕΑ7).

Μιλάνο – Λαμποράλ Κούτσα 2,02-1,80 στον Stoiximan.gr

Ο Ναβάρο κατάφερε να αναμορφώσει την ομάδα μέσα σε ένα τρίμηνο. Διέγνωσε τα καλά στοιχεία, τα κράτησε και έχτισε πάνω σε αυτά. Αυτό που παρουσιάζει ο νεαρός κόουτς πλέον είναι το μπάσκετ της Βασκονίας. Baskonia Basketball. Βγαλμένο μέσα από το μανδύα της παράδοσης και τη (μπασκετική) αυτονομιστική μυσταγωγία που καλύπτει τον οργανισμό. Δόμησε όλο το παιχνίδι της Λαμποράλ πάνω στη ταχύτητα. Ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο, ταχύτητα σε σετ καταστάσεις. Η Λαμποράλ παίζει στο δεύτερο μεγαλύτερο pace (76.5) στη διοργάνωση (πίσω από την ΤΣΣΚΑ) και τρέχει καταπληκτικά το γήπεδο. Το διαπίστωσε πρόσφατα και ο Ολυμπιακός. Βασίζεται πολύ στη προσωπική φάση η οποία είναι το δυνατό κομμάτι πολλών βασικών παικτών της και στα πολλά περιφερειακά σουτ. Πίσω από το τρίποντο και στο ανοιχτό γήπεδο παίζεται η ζαριά των Βάσκων κάθε βράδυ. Ο Ναβάρο προσπαθεί αυτή την περίοδο να βρεί τη χρυσή τομή μεταξύ προσωπικής φάσης και ομαδικού μπάσκετ για αυτό και θα τον δείτε πολλές φορές σε καταστάσεις όπως αυτή.

Η Λαμποράλ είναι η καλύτερη rebounding team στην Ευρωλίγκα δημιουργώντας έτσι τη βάση για να τρέξει το γήπεδο και υποστηρίζοντας την επίθεση της με επιθετικό ριμπάουντ, αλλά είναι τελευταία σε τελικές πάσες. Έχει ένα ικανοποιητικό 106.2 ORAT (παραγωγικότητα ανά 100 κατοχές) όμως διατηρεί το χαμηλότερο ποσοστό στα σουτ 2 πόντων.

Μιλούσα για τη Λαμποράλ προ ημερών με τον φίλο μου και συνεργάτη, Ισπανό κόουτς Πίτι Χουρτάδο. Μου είπε κατά λέξη.. «παίζουν Νo Fear basketball και ανταγωνίζονται τον καθένα, οπουδήποτε. Δε ξέρω πού θα τους βγάλει ότι βασίζουν τα πάντα στο γρήγορο μπάσκετ». Και σήμερα, στο ανώτερο επίπεδο του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ, κερδίζουν όπως σας έχω πεί οι two-way teams. Οι ομάδες που μπορούν να επιβιώσουν σε οποιοδήποτε τέμπο. Η έλλειψη δημιουργού στα γκαρντς πληγώνει εδώ τους Βάσκους πολύ. Σίγουρα παίζουν ρόλο και τα «υλικά». Έχουν παιδιά με ταλέντο αλλά όχι τα «θηρία» του παρελθόντος.

Πέρα από αυτά, η Baskonia νομίζω ότι βρίσκεται σε καλή κατεύθυνση. Ο Ναβάρο είναι το ιδανικό fit που έψαχνε για τον πάγκο και πλέον το μόνο που μένει για τον οργανισμό είναι να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα, δουλεύοντας και πάλι με νέα παιδιά και ποντάροντας στο καλό scouting κατά μήκος του πλανήτη. Σε αντίθεση με την αυστηρά «τοπικιστική» ποδοσφαιρική Μπιλμπάο, η Baskonia αποτέλεσε διαχρονικά ένα διεθνές μπασκετικό μωσαϊκό συλλέγοντας παίκτες από όλες τις Ηπείρους. Με τον Ναβάρο μπορούν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο πρότζεκτ, εντοπίζοντας και δουλεύοντας παιδιά με χαρακτηριστικά που μπορούν να μεταφραστούν ομαλά στο πρόγραμμα τους και στο μπάσκετ που αντιπροσωπεύει το κλαμπ. Το μπάσκετ που αποτελεί «υπερηφάνια» στη Βιτόρια.

 

 

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr