Το χάρισμα της λήθης…

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καλούνται να ξεχάσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν και να συνεχίσουν να αγωνίζονται στον αυτόματο κάνοντας επίδειξη των αμυντικών μηχανισμών τους. Δύο πολύ απαιτητικές εκτός έδρας αναμετρήσεις, μια σούπερ-βραδιά γεμάτη μπάσκετ.

Εκτός έδρας αναμετρήσεις για τους δύο «αιωνίους» αυτή την αγωνιστική λοιπόν. Όλοι γνωρίζουμε τον βαθμό δυσκολίας που περικλείει ο όρος «εκτός έδρας παιχνίδι» στο νέο format της Ευρωλίγκας. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να σταθούν όρθιοι στο Κάουνας απέναντι στη φορμαρισμένη Ζαλγκίρις ενώ ο Παναθηναϊκός έχει χρυσή ευκαιρία να ρίξει τη Βαλένθια πιο βαθιά στο λάκκο που ήδη βρίσκεται.

Zalgirio Arena

Ίσως το παιχνίδι της αγωνιστικής. Προσωπικά είναι αυτό που θέλω περισσότερο να παρακολουθήσω.. Υπάρχει «αυτό» το κλίμα μάχης μεταξύ δύο ομάδων και προπονητών οι οποίοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να κερδίσουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε, με τον δικό τους τρόπο. Πάμε να δούμε μερικές στατιστικές τους επιδόσεις σε συγκεκριμένους τομείς φέτος στη διοργάνωση.

 

ZALGIRIS                                                    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    30.4                    Ριμπάουντ                       32.9

    19.6                      Ασσίστ                           15.4

    13.1                      Λάθη                              12.3

    42.4                      Τρίποντα%                    33.3

    44.5                     Σουτ% Αντιπάλου         43.4

    10.8                      Λάθη Αντιπάλου          11.8

 

Η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα που μου αρέσει περισσότερο να παρακολουθώ φέτος στη διοργάνωση. Πολύ απλά γιατί στο συγκεκριμένο αγωνιστικό περιβάλλον, το ίδιο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώνει τους παίχτες και να μεγιστοποιεί τις δυνατότητες τους εντός αυτού δείχνοντας τον δρόμο όταν γύρω φαίνεται να πέφτει σκοτάδι για την λιθουανική ομάδα. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κάνει καταπληκτική δουλειά παρουσιάζοντας τη πιο fundamental επίθεση της διοργάνωσης, η οποία μπορεί στηριζόμενη στη σωστή εκτέλεση βασικών αρχών (έμφαση στα σωστά σκριν, λεπτομερειακό spacing, κίνηση μακριά από τη μπάλα) να ματσάρει την έλλειψη ελίτ ατομικού ταλέντου.

Είναι δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός, και δη (η εξαιρετική και φέτος) άμυνα του, θα έχει πολύ δουλειά απέναντι στους Λιθουανούς. Οι ερυθρόλευκοι ανταποκρίθηκαν στη πρόκληση που δημιούργησε η συνθήκη του να αγωνιστούν και νικήσουν, διατηρώντας ακέραιη την αγωνιστική τους ταυτότητα, δίχως το βασικό δίδυμο της γραμμής ψηλών τους (Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ) το οποίο αυτή τη στιγμή μοιάζει πιθανό να απουσιάσει και από το παιχνίδι του Κάουνας. Η Ζαλγκίρις είναι μια ομάδα η οποία σημαδεύει το χαμηλό ποστ και εκτελεί από αυτό όπως ελάχιστες στην Ευρώπη. Η φονική ικανότητα του βετεράνου Γιανκούνας στη περιοχή που ορίζεται από το High post έως τη καρδιά της ρακέτας αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των Λιθουανών σε αυτό το είδος επίθεσης και εκτέλεσης. Κλειδί για την ελληνική ομάδα στο αμυντικό κομμάτι που αφορά ειδικά το χαμηλό ποστ είναι ο Κώστας Παπανικολάου. Ο 27χρονος διεθνής φόργουορντ μάλιστα έχει μεγαλύτερο φόρτο εργασίας πλέον τον τελευταίο καιρό που η ομάδα του αγωνίζεται χωρίς τους Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ.

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας για τον Ολυμπιακό θα είναι το τρέξιμο και το hustling. Η άμυνα απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις που βασίζονται στη γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας απαιτεί περισσότερο τρέξιμο ώστε να μπορέσεις πάντα να είσαι εκεί όταν πρέπει. Η Ζαλγκίρις έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε ομάδες με καλούς αμυντικούς αυτοματισμούς βασιζόμενη στο δόγμα ότι «η μπάλα στον αέρα ταξιδεύει πιο γρήγορα από οποιοδήποτε ζευγάρι πόδια…»

Άμυνα εναντίον επίθεσης λοιπόν στο Κάουνας όπου αναμένεται μεγάλο ματς. Ο Ολυμπιακός είναι πιο «παιγμένη» ομάδα σε τέτοια ματς και έχει τη τεχνογνωσία για να επιβάλλεται στον αντίπαλο παίρνοντας το τιμόνι του αγώνα από την αρχή. Είναι επίσης πολύ δυνατός στις μάχες που κρίνονται στη τελική ευθεία, διαχειριζόμενος οριακές καταστάσεις όπως λίγες ομάδες στην Ευρώπη. Η Ζαλγκίρις με τη σειρά της διακατέχεται από μεγάλο ενθουσιασμό περπατώντας τον δρόμο που της φωτίζει το άστρο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Παιδιά όπως ο Πάνγκος, ο Μίσιτς, ο Ουάιτ ή ο Βαλίνσκας αποκτούν αστείρευτες δυνάμεις μόνο με ένα βλέμμα, μια φωνή του ανθρώπου που στέκεται όρθιος μπροστά από τον πάγκο. Φήμες ότι ο Λιθουανός σούπερ σταρ και νυν κόουτς της Ζαλγκίρις οπλοφορεί για να αποτρέψει τον Μίλακνις να σουτάρει τρίποντο ενώ πρέπει να κρατήσει τη μπάλα στο τέλος του ματς ελέγχονται ως αναληθείς.

San Lluis

Αποστολή εκτός έδρας για τον Παναθηναϊκό ο οποίος θα στερηθεί για ένα ακόμα παιχνίδι τις υπηρεσίες του Νικ Καλάθη. Είναι ένα πολύ σημαντικό τεστ για το «τριφύλλι» και τον Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος θα προσπαθήσει να κρατήσει την ομάδα «ενωμένη» σε αγωνιστικό επίπεδο ανεβάζοντας σε πρώτους ρόλους παίχτες που έρχονταν μέχρι τώρα από τον πάγκο με στόχο της διατήρηση της αγωνιστικής ταυτότητας που έχει χτίσει ο Παναθηναϊκός μέχρι τώρα στη σεζόν.

Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά.

 

VALENCIA                                                                                   PANATHINAIKOS

     68.4                    AST% (σκορ μετά από τελική πάσα)        57.4

    39.0                                      Τρίποντα%                                   40.5

    11.8                                            Λάθη                                       12.0

    37.9                          Τρίποντα%  Αντιπάλου                          37.2

    10.6                                Λάθη Αντιπάλου                               11.6

    16.7                                Ασσίστ Αντιπάλου                            16.1

 

Η Βαλένθια έρχεται από 10 διαδοχικές ήττες στη διοργάνωση. Επίδοση μάλλον ντροπιαστική για ομάδα που συμμετέχει σε τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μάλιστα οι δέκα αυτές ήττες έχουν έρθει με μέσο όρο διαφοράς τους 10.2 πόντους.. Φυσικά στο εσωτερικό της ομάδας υπάρχουν τριγμοί. Η θέση του κόουτς Jesus Vidorreta κρίνεται επισφαλής και το ηθικό στις τάξεις της ομάδας είναι χαμηλό. Στη Βαλένθια έχουν κυκλώσει τα δύο ματς που έρχονται (ΠΑΟ εντός, Ουνικάχα στη Μάλαγα) στα οποία ο Vidorreta καλείται να σπάσει το ρόδι αν και πιθανή αποτυχία του σήμερα δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις. Την ίδια μάλιστα περίοδο ο προπονητής που οδήγησε τις «νυχτερίδες» πέρυσι στο να σπάσουν τα όρια τους φτάνοντας στον τίτλο έχει βελτιώσει σημαντικά τη Μπασκόνια. Ο Pedro Martinez βέβαια για όσους δε γνωρίζουν, είχε ζητήσει να φύγει από την ομάδα μετά τον περυσινό χαμένο τελικό του Eurocup από την Ουνικάχα με τη διοίκηση τότε να κάνει το αίτημα του δεκτό ξεκινώντας το πλάνο για την επόμενη ημέρα. Όταν το καλοκαίρι ο Martinez τρέλαινε κόσμο κατακτώντας τον τίτλο της ACB, το front office της Βαλένθια είχε ήδη δώσει τα χέρια με τον Vidorreta.

O Παναθηναϊκός όπως γίνεται κατανοητό έχει μια δύσκολη αποστολή μπροστά του στο San Lluis της Βαλένθια γιατί πολύ απλά έχει να διαχειριστεί την απουσία του καλύτερου του παίχτη και μαζί τον πληγωμένο εγωισμό των γηπεδούχων οι οποίοι έχουν να γευτούν τη νίκη από τις 27/10.. Δύο πολύ σημαντικοί στόχοι αναφορικά με το πιθανό πλάνο του Τσάβι Πασκουάλ:

-H ελληνική άμυνα πρέπει να αναγκάσει την επίθεση της Βαλένθια να παίξει με προσωπική φάση. Οι «νυχτερίδες» είναι ομάδα που σκοράρει μέσα από συνεργασίες (όπως μπορείτε να δείτε στα παραπάνω στατιστικά που παρατέθηκαν) καθώς δεν έχει τους σπουδαίους 1on1 παίχτες για να παίξει καθαρά προσωπική φάση. Ο Σαν Εμετέριο είναι ο καλύτερος της σε αυτό το κομμάτι συνεπικουρούμενος από τον Ντούνμπλιεβιτς και τις low post δράσεις του) ενώ ο Έρικ Γκριν απειλεί πρακτικά μόνο από τη περίμετρο καθώς δύσκολα θα πονέσει μια διαβασμένη άμυνα δημιουργώντας ρήγμα ή καταστάσεις για τους συμπαίχτες του. Εάν η μπάλα στην επίθεση των Ισπανών «κλειδώσει» στη τελική ευθεία σε ένας-ένας καταστάσεις απέναντι στους Σίνγκλετον-Γκιστ στον άξονα, ο Παναθηναϊκός θα πάρει πλεονέκτημα. Πρέπει όμως να έχει δουλέψει πριν για να οδηγήσει τη μπάλα εκεί.

-Οι πράσινοι πρέπει να σουτάρουν καλά από τη περιφέρεια στο συγκεκριμένο ματς. Η άμυνα της Βαλένθια (τελευταία σε Defensive Rating στη διοργάνωση) θα προσφέρει ευκαιρίες και οι σουτέρ του Παναθηναϊκού πρέπει να τις αρπάξουν. Η τετράδα των Ρίβερς (γερό χαρτί σήμερα)-Σίνγκλετον-Ντένμον-Λοτζέσκι πρέπει να «παγώσει» το San Lluis.

Eίναι σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να διατηρήσει τη συγκέντρωση και τη συνοχή που έχει δημιουργήσει σαν ομάδα σε μια τέτοια έδρα ακόμα και εφόσον τα πράγματα δείχνουν να στραβώνουν στην αρχή του ματς. Η ομάδα καλείται να βρει τον δρόμο χωρίς τον Καλάθη. Ο αντίπαλος θα πιέσει (πιθανή απουσία του Βίβες θα παίξει ρόλο εδώ)όσο μπορεί τη μπάλα για αυτό απαιτείται παιχνίδι χαμηλών λαθών και καλή άμυνα στο low post. Είναι μια ακόμα ευκαιρία για τους Λεκαβίτσιους και Ντένμον οι οποίοι βρίσκονται σε καλό φεγγάρι, πιθανόν και για τον Ίαν Βουγιούκα ο οποίος θα κληθεί κάποια στιγμή να ματσάρει τα ψηλά κορμιά της Βαλένθια. Είναι πάνω απ’όλα μια ακόμα ευκαιρία για να κάνει το φετινό σύνολο ένα ακόμα βήμα-χαρακτήρα προς τη κατεύθυνση που οραματίζεται ο Τσάβι Πασκουάλ.