panathinaikos csska

Το παιχνίδι της χρονιάς..

Στο τέλος της regular season ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στο ΟΑΚΑ. Σε αγώνα ο οποίος θα κρίνει πιθανόν το εάν οι πράσινοι θα μπουν στα playoffs με το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας ή όχι. Ε, ναι.. Μιλάμε για το “ματς της χρονιάς”..

Αλλάζει δέρμα..

Η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδα που προσαρμόζεται. Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητα της να παίξει και να παράγει σε διαφορετικές ταχύτητες είναι το μεγαλύτερο ίσως όπλο του ομαδικού της παιχνιδιού. Αφουγκραζόμενος τις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Ιτούδης έφτιαξε μια two way-team η οποία μπορεί να κερδίσει τον αντίπαλο σε μια κούρσα 100 μέτρων, σε μια παρτίδα σκάκι αλλά και σε μια σκυλομαχία μέσα σε κλουβί.. Η βασική της διαφορά με τη συγκάτοικο της στο ρετιρέ Ρεάλ Μαδρίτης, είναι ότι η αρκούδα είναι πιο συμπαγής στο αμυντικό κομμάτι. Η τριάδα Χάινς-Βορόντσεβιτς-Κουρμπάνωφ δίπλα στη πίεση που μπορεί να ασκήσει ο Άαρον Τζάκσον ανεβάζουν πολυ το επίπεδο των αμυντικών επιδόσεων των πρωταθλητών Ευρώπης με τον Ιτούδη να ψάχνει περισσότερη διάρκεια σε αυτόν τον τομέα ενόψει playoffs και συνολικά τη χρυσή τομή μεταξύ γρήγορου ρυθμού και αμυντικής ισορροπίας.

Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να καταθέσει μεγάλο effort σήμερα το βράδυ για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παίζει με τη πρωταθλήτρια Ευρώπης όμως η μάχη διεξάγεται στην έδρα του εντός της οποίας όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα. Πιστεύω ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό χαμηλώνοντας τον αριθμό των κατοχών στο παιχνίδι και παράλληλα να χτυπήσει την αρκούδα στη καρδιά της ρακέτας αφού πρώτα διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο με την απαραίτητη περιφερειακή ευστοχία που θα καθορίσει τις αποστάσεις στην άμυνα των φιλοξενουμένων. Η “αρκούδα” άλλωστε έχει τρωτά σημεία, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μπορεί να παίζει στο υψηλότερο pace στη διοργάνωση (73.7) όμως (σε αντίθεση με τη Ρεάλ) παράγει και αρκετά λάθη τη στιγμή που η ελληνική άμυνα είναι από τις καλύτερες στο να οδηγεί τον αντίπαλο σε τέτοιες επιλογές. Επίσης η ΤΣΣΚΑ δίνει αρκετές προσωπικές στον αντίπαλο. Σημείο-κλειδί αυτό, προσέξτε το.. Εάν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάει στις προσωπικές και να μετατρέψει σε πόντους τα λάθη του αντιπάλου μπορεί να φτάσει σε ένα πολύ καλό νούμερο παραγωγής σήμερα..

Βlue blood vs Blue Collar

Στο πιο σημαντικό ματσάρισμα της μεγάλης αυτής μάχης, το “γαλαζοαίματο” δίδυμο του backcourt της ΤΣΣΚΑ, Τεόντοσιτς-Ντε Κολό, θα βρει απέναντι του τις πράσινες “μηχανές”, Νικ Καλάθη-Μάικ Τζέιμς. Οι “άσσοι” των Ρώσων αποτελούν τη καρδιά του παιχνιδιού τους η οποία στέλνει αίμα και ζωή σε όλο το υπόλοιπο ρόστερ. Σαφέστατα μιλάμε για το πιο ταλαντούχο backcourt του ευρωπαϊκού μπάσκετ με αστείρευτες δυνατότητες σε σκοράρισμα και playmaking οι οποίες έχουν φέρει την ΤΣΣΚΑ στη κορυφή του scoring efficiency και της δημιουργικής ικανότητας στη διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να τους πιέσει. Από την αρχή και με κάθε τρόπο ώστε να αισθανθούν άβολα και να μην έχουμε τέτοια..

Ή από τα άλλα..

Ξέρετε μωρέ..

.Βασικό το να μη βρουν τον δρόμο της συνέχειας με σερί καλές φάσεις ώστε να πατήσουν και να μπουν σε κατάσταση ρυθμού. Στη περίπτωση του Τεόντοσιτς η συμπεριφορά της PnR άμυνας των πρασίνων θα είναι κομβική ενώ απέναντι στον Ντε Κολό οι γηπεδούχοι οφείλουν να είναι physical και να του ξεκαθαρίσουν από τη πρώτη κατοχή ότι το πέρασμα προς τα μέσα ισοδυναμεί με “πόνο”. Μιλάμε ίσως για τον πιο αποτελεσματικό κάθετο παίχτη στην Ευρώπη..

Ο Δημήτρης Ιτούδης από την άλλη θα καταστρώσει τα δικά του σχέδια. Νομίζω πως σημαντικό ρόλο σε αυτά (και αναφορικά με την αμυντική του τακτική) θα παίξει η τριάδα Τζάκσον-Κουρμπάνοφ-Χίγκινς. Ο Κουρμπάνοφ μπορεί να αμυνθεί εξίσου αποτελεσματικά και στις δύο γραμμές (όπλο στον άξονα ειδικά απέναντι σε PnR επίθεση) ανεβαίνοντας εάν χρειαστεί στον Καλάθη (διόλου απίθανο να ξεκινήσει εκεί) ενώ τα γρήγορα άκρα των δύο Αμερικανών και η ικανότητα τους να ακολουθήσουν στη τελική προσπάθεια μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση του Τζέιμς. Η ελληνική ομάδα χρειάζεται “ζωντανό” το σκληροτράχηλο δίδυμο των γκαρντ της ώστε να μπει στη τελική ευθεία του ματς με καλύτερες πιθανότητες. Νομίζω ότι στη μάχη του backcourt θα παιχτεί η παρτίδα. Εάν το aggressiveness και το σαφώς καλύτερο αθλητικό πακέτο των Καλάθη-Τζέιμς επικρατήσει στο παρκέ ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα φύγει με σκυμμένο το κεφάλι στο τέλος του σημερινού ματς..

Ο Παναθηναϊκός σήμερα το βράδυ καλείται να δώσει μια μεγάλη μάχη η οποία, με τη Φενέρ να παίζει ένα διόλου εύκολο ματς στη Μαδρίτη, είναι πιθανόν να κρίνει το πλεονέκτημα και μακροπρόθεσμα την ίδια τη πρόκριση στο F4 της Κωνσταντινούπολης. Έτσι είναι.. Χρειάζεται πίστη, καθαρό μυαλό και πολλά intangibles. Το “τριφύλλι” θα προσπαθήσει να παίξει “πάνω” στους Τεόντοσιτς-Ντε Κολό στην επίθεση του ώστε να τους βάλει να δουλέψουν και εν τέλει να τους κουράσει ώστε να μην έχουν υψηλή απόδοση στο δημιουργικό κομμάτι. Βασικοί στόχοι για τον Τσάβι Πασκουάλ το να οδηγήσει την ΤΣΣΚΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερα λάθη και να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ. Σήμερα ο Παναθηναϊκός πρέπει να “ζουλίξει” την ΤΣΣΚΑ.. Είναι άλλωστε ένα παίχνίδι το οποίο μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ελληνική ομάδα σε περίπτωση νίκης για το επόμενο της σεζόν. Είναι το “παιχνίδι της χρονιάς”..