There will be blood..

Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου το κυνήγι του “πλούτου” στη φετινή Ευρωλίγκα γίνεται αυτοσκοπός. Τότε ακριβώς όλα αλλάζουν. Οι συγκρούσεις κλιμακώνονται, οι δεσμοί εντός και εκτός ομάδων περνούν δοκιμασίες, η ματιά των πρωταγωνιστούν διαφέρει, το ίδιο και τα συναισθήματα για κάθε αντίπαλο. Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα “στο επιτρέψει” αλλά ποιος θα “σε σταματήσει/” από το να πετύχεις. Είναι το σημείο όπου ο Ολυμπιακός συναντά τον Παναθηναϊκό..

Το ματς που όλοι περιμέναμε έφτασε, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό στο Φάληρο με την αυγή του νέου έτους στο πλαίσιο της Ευρωλίγκας. Το timing στο οποίο διεξάγεται η αναμέτρηση υπόσχεται μεγάλη μάχη. Πάμε να εξετάσουμε μαζί μερικές από τις πιο σημαντικές παραμέτρους..

Ο θεριστής-Πρίντεζης και και η άμυνα των πρασίνων σε αυτόν

xaros_defenceΝομίζω πως ο βαθμός ετοιμότητας του Συριανού φόργουορντ στο ντέρμπι είναι πιο κομβικός για τον Ολυμπιακό και από την ίδια τη συμμετοχή του Σπανούλη. Οι δύο τους αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο τρόπο τον aggressive χαρακτήρα της επίθεσης των ερυθρολεύκων καθώς ξέρουν να επιτίθενται στις άμυνες κατά κύματα προκαλώντας πολλά προβλήματα και δεν σταματάνε μέχρι να δουν τον αντίπαλο αιμόφυρτο, στο έδαφος. Ο Πρίντεζης έχει καταπληκτική παράδοση απέναντι στον Παναθηναϊκό όντας ο πιο σταθερός σε απόδοση παίχτης για τους ερυθρόλευκους τα τελευταία χρόνια στις συναντήσεις αυτές. Ο τύπος είναι πραγματικός “θεριστής”. Κυκλοφορεί με το δρεπάνι του πάνω-κάτω στο παρκέ και παίρνει λίγο λίγο τη ψυχή της αντίπαλης άμυνας με την εκπληκτική αποτελεσματικότητα του στο ζωγραφιστό. Θα είναι πολύ σημαντικό για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τον δει να πατάει καλά μετά τον τραυματισμό του. Από αυτό θα εξαρτηθεί νομίζω και το πόσες μπάλες θα πάρει και θα τελειώσει μιας και το παιχνίδι του βασίζεται πολύ στο καλό footwork.

Για τον Παναθηναϊκό διαχρονικά ο Πρίντεζης αποτελούσε έναν μεγάλο πονοκέφαλο. Το ματς του πρώτου γύρου είναι άλλωστε ενδεικτικό.. Χωρίς τον Γκιστ διαθέσιμο ο πονοκέφαλος μπορεί να εξελιχθεί σε αφόρητο βασανιστήριο. Ο Πασκουάλ πρέπει να σταθεί ευρηματικός σε τούτη τη περίσταση. Ο μόνος παίχτης που μπορεί να μείνει με τον Πρίντεζη στην άμυνα των πρασίνων είναι ο Νίκολς. Από την άλλη ο φόβος της πρόσκαιρης φθοράς είναι σίγουρα υπαρκτός από τη στιγμή που η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι όταν ο Νίκολς φορτώνεται νωρίς με φάουλ βγαίνει εκτός ρυθμού και ο Παναθηναϊκός χάνει ένα πολύτιμο γρανάζι στη μηχανή μιας και αποτελεί τον μοναδικό Defensive Stopper της ομάδας στις θέσεις των forwards. Ο Γκάμπριελ και ο Φώτσης θα έχουν πρόβλημα εάν ο Πρίντεζης είναι σωματικά καλά και δε θα μου κάνει προσωπικά εντύπωση να δω τον Πασκουάλ να τοποθετεί πάνω του τον Σίνγκλετον (ακόμα και τον Ρίβερς που έχει δυνατό κορμό αν και ο Πρίντεζης θα μπορεί πιο εύκολα να εκτελέσει από πάνω του καθώς υπερέχει σε ύψος) ή να τζογάρει με παγίδες και περιστροφές κάθε φορά που ο Ολυμπιακός απομονώνει τον σταρ του στο ποστ ή στη πλευρά με πρόσωπο.

Το backcourt του Παναθηναϊκού

jamesmikeΗ πνευματική του ετοιμότητα θα είναι η αρχή και το τέλος στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Αναφέρομαι κυρίως στο δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς. Ο διεθνής PG αποτελεί το κέντρο αποφάσεων της ομάδας και είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός θα τον σημαδέψει φιλοδοξώντας να τον αποτρέψει από το να κάνει ένα παραγωγικό παιχνίδι με υψηλό (όπως συνηθίζει) AST/TO Ratio, δείκτης ο οποίος τροφοδοτεί ολόκληρη τη πράσινη επίθεση. Για τον Καλάθη το ματς αυτό είναι μια σπουδαία στιγμή. Βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και καλείται να κάνει ένα σπουδαίο παιχνίδι στο Φάληρο ηγούμενος μιας εκτός έδρας επικράτησης της ομάδας του η οποία μπορεί να αλλάξει την “ατμόσφαιρα” στις συναντήσεις των δύο αντιπάλων. Με λίγα λόγια, το παιχνίδι για τον Καλάθη είναι μια σπουδαία πρόκληση..

Ο Μάικ Τζέιμς (ντεμπούτο στα ντέρμπι) μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” όπως σας έγραψα και στο Hoopfellas. Mε τον Μάντζαρη αφοσιωμένο στον Καλάθη ο πυραυλοκίνητος γκαρντ από το Όρεγκον μπορεί να βρει χώρους για να συνδεθεί άμεσα με το καλάθι. Θεωρώ ότι σε αυτό το ματς (ειδικά απέναντι σε μια άμυνα με υψηλό IQ όπως αυτή του Ολυμπιακού) θα είναι πιο λειτουργικό για τον Παναθηναϊκό να παίξει περισσότερο μακριά από τη μπάλα.. Παράλληλα, εκτός του ότι θα πρέπει να είναι επιθετικός απέναντι στον Σπανούλη (εφόσον τελικά αγωνιστεί) -αναγκάζοντας τον να βγει όσο το δυνατόν ψηλότερα στη περίμετρο όπου τα πόδια του Αμερικανού κάνουν τη διαφορά- πιθανόν θα κληθεί να κυνηγήσει και τον Γκριν κρατώντας τον μακριά από τις καλές του θέσεις. Συνολικά η πνευματική ετοιμότητα των Καλάθη-Τζέιμς απέναντι σε μια άμυνα αλλαγών του Ολυμπιακού είναι προαπαιτούμενο για τους πράσινους ώστε να έχουν σε κάθε περίπτωση υπομονή, στοχεύοντας το miss match στο ζωγραφιστό με ασφάλεια στην εισαγωγική πάσα.

Οι αλλαγές του Δεκεμβρίου..

Ντόμινικ Ουότερς και Αλεσάντρο Τζεντίλε είναι τα δύο νέα πρόσωπα των ομάδων, με τους “αιώνιους” να πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν ώθηση από τους συγκεκριμένους αθλητές για το δύσκολο δεύτερο μισό της σεζόν. Αν και θεωρητικά είχαν ένα διάστημα για να γνωρίσουν τους συμπαίχτες τους και να προπονηθούν μαζί τους (ο Τζεντίλε μετράει και μια συμμετοχή στο ελληνικό πρωτάθλημα) η λογική λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η συμμετοχή είναι ελεγχόμενη. Ο προπονητής παίζει το χαρτί του καινούργιου παίχτη και εάν του βγει κερδίζει πολλά, ειδικά από την αύρα του φρέσκου προσώπου που ανανεώνει τα κύτταρα της ομάδας. Εάν όχι, συνήθως τον αποσύρει και πάει στα σίγουρα.. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι ο Τζεντίλε έχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκ των δύο να αποτελέσει X-Factor λόγω Star quality όμως η αλήθεια είναι ότι η άμυνα του Ολυμπιακού δεν αποτελεί ιδανική συγκυρία για το ντεμπούτο του στην Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό.

Ριμπάουντ για να ζήσεις.. Έτσι απλά.

Το ριμπάουντ είναι ζήτημα βιωσιμότητας στο σημερινό ντέρμπι. Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στις μάχες που θα γίνουν στη πράσινη ρακέτα. Το επιθετικό ριμπάουντ του Ολυμπιακού και το αμυντικό του Παναθηναϊκού. Οι ερυθρόλευκοι με τους Μπιρτς-Πρίντεζη επιτίθενται στις διεκδικούμενες μπάλες ψηλά και υποστηρίζουν με αυτόν τον τρόπο την επίθεση τους. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ελλείψει Γκιστ και με τη τάση να παίζει με ελαφρά σχήματα (για να ανεβάσει την άμυνα του) θα πρέπει να δουλέψει πολύ στο ζωγραφιστό. Και θα πρέπει να το κάνει σαν ομάδα δεδομένου ότι τα γκαρντ του θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Η ομάδα που θα βουτήξει στις μπάλες με τη μεγαλύτερη θέληση και πάθος για ..ζωή, θα υπερισχύσει κάνοντας το πρώτο, σημαντικό βήμα για τη τελική επικράτηση.

Η λογική λέει ότι οι δύο ομάδες θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το παιχνίδι μέσα από την άμυνα τους οπότε η πιθανότητα να παιχτεί το ματς κάτω από τους 80 πόντους είναι σημαντική. Σίγουρα σε αυτές τις περιπτώσεις ο αστάθμητος παράγοντας μπορεί να καθορίσει ολόκληρο το πλαίσιο. Μια γρήγορα φθορά ενός σημαντικού παίχτη, ένας X-Factor από τον πάγκο τον οποίον η αντίπαλη πλευρά ίσως δεν είχε υπολογίσει, ένα τρικ ενός προπονητή που θα φέρει το ψυχολογικό πλεονέκτημα στην ομάδα του.. Όλη η Ευρώπη σήμερα το βράδυ θα έχει τα μάτια στραμμένα στην Ελλάδα, αυτό είναι σίγουρο. Ας τους δώσουμε κάτι καλό να δουν..