nba_finals

NBA FINALS 2018: Κυνηγώντας την ιστορία!

Ο Λεμπρόν Τζέημς έχει τραβήξει τους προβολείς  πάνω του για μια ακόμα χρονιά στους τελικούς NBA με την υπερπροσπάθεια και την αποτελεσματικότητα του στα playoffs της Ανατολής,
φέρνοντας τους Καβαλίερς στους τελικούς του ΝΒΑ. Όμως η τελευταία πίστα του παιχνιδιού περιλαμβάνει μια τελείως διαφορετική πρόκληση. Το «τέρας» των Ουόριορς ίσως είναι κάτι πάνω από τις δυνάμεις του…

Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν το Γκόλντεν Στέητ και το Κλίβελαντ προέβησαν στις κατάλληλες «εκκαθαρίσεις» στο πεδίο μάχης των περιφερειών τους και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στους τελικούς του ΝΒΑ με στόχο το απόλυτο έπαθλο, το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Οι δύο αντίπαλοι χρειάστηκαν το έβδομο ματς για να καταβάλλουν την αντίσταση των Ρόκετς και των Σέλτικς, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο με μειονέκτημα έδρας. Όταν τα πράγματα έφτασαν στη κόψη του ξυραφιού, οι απουσίες των Κρις Πολ και Κάιρι Ίρβινγκ αποδείχθηκαν καθοριστικές για το Χιούστον και τη Βοστόνη όπως και οι τόνοι εμπειρίας των δύο ομάδων που κοσμούν τους τελικούς της λίγκας τα τελευταία χρόνια.
Πάμε να ρίξουμε τον προβολέα μας όμως στο ματσάρισμα που θα κρίνει (και) φέτος τον πρωταθλητή του ΝΒΑ..

Ιδού δράκων πυρός μέγας, έχων κεφαλάς επτά…

Οι Ουόριορς αποτελούν μια τελείως διαφορετική πρόκληση για τους Καβς στη παρούσα φάση.
Ο πήχης ανεβαίνει σημαντικά για τον Λεμπρόν και τη παρέα του οι οποίοι θα κλιθούν να αντιμετωπίσουν την πιο ποιοτική, πιο ταλαντούχα και ισορροπημένη ομάδα της λίγκας. Στο Όκλαντ κατοικεί ένα «τέρας» του αθλήματος με πολλά κεφάλια αναφορικά με τη συμπεριφορά του και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Πλέον οι Καβαλίερς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα με δείκτη αποτελεσματικότητας στην επίθεση περίπου στο μέσο όρο, όπως η Ιντιάνα και η Βοστόνη, αλλά τη Νο2 επίθεση των φετινών playoffs και παράλληλα τη καλύτερη άμυνα της post season.
Aλήθεια, μπορεί το Κλίβελαντ να αμυνθεί απέναντι σε αυτό το «τέρας» και τους Κάρι-Ντουράντ-Τόμπσον; Η λογική λέει πως δύσκολα. Οι Καβς τερμάτισαν στην 29η θέση σε επίπεδο αμυντικής αποτελεσματικότητας στη φετινή κανονική περίοδο.

Προόδευσαν σημαντικά στα playoffs (No7) όμως ελάχιστοι θα πόνταραν ότι μπορούν να σταματήσουν τη κατηφόρα που προκαλεί η επίθεση των πρωταθλητών στις αντίπαλες άμυνες γιατί πολύ απλά δεν έχουν τα εργαλεία και την αμυντική συνοχή.

Οι Ρόκετς ενεργοποίησαν άμυνα με αλλαγές χρησιμοποιώντας τα προσόντα των «πλαγίων» τους και τη παρουσία του Capela στο ζωγραφιστό.

Προσπαθώντας να παγώσουν τη φημισμένη κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση των Ουόριορς, οδηγώντας τους κυρίως σε παιχνίδι προσωπικής φάσης.

Δε τα πήγαν καθόλου άσχημα, μέχρι βέβαια τη στιγμή που το οπλοστάσιο των πρωταθλητών προσαρμόστηκε σε αυτό που του έδινε η άμυνα και βρήκε τρόπους να κυκλοφορήσει τη μπάλα δημιουργώντας «ροή» στη ανάπτυξη του.

Ο κόουτς Lue έχει μικρότερο αμυντικό οπλοστάσιο. Θα επενδύσει στους Τζορτζ Χιλ και Τζεφ Γκριν για να αναχαιτίσει τους Κάρι-Ντουράντ, με τις πιθανότητες να είναι μάλλον εναντίον του αυτή τη στιγμή.

Άτακτη μάχη, η ελπίδα των Καβς στους Τελικούς NBA

Ο Λεμπρόν Τζέημς βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση (34 πόντοι-9.2 ριμπάουντ-8.8 τελικές πάσες σε αυτά τα playoffs) όμως γνωρίζει ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της ομάδας του σε αυτή τη σειρά είναι πολύ συγκεκριμένες. Απέναντι του έχει ένα σύνολο τεσταρισμένο σε καταστάσεις πίεσης το οποίο βρέθηκε κάτω με 3-2, καταφέρνοντας να μείνει όρθιο απέναντι στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα. Θα αντιμετωπίσει έναν κορμό σπουδαίων παιχτών (Κάρι-Τόμπσον-Γκριν-Ιγκουοντάλα) ο οποίος μετράει ρεκόρ 12-6 απέναντι του σε τελικούς τα τρία τελευταία χρόνια και από πέρυσι έχει ενισχυθεί σημαντικά με τη προσθήκη ενός σούπερ-σταρ όπως ο Ντουράντ (άλυτος γρίφος για το Κλίβελαντ πέρυσι). Ο Τζέημς κουβαλάει στις πλάτες του το Κλίβελαντ αλλά μαζί και τη φθορά των 3,769 λεπτών στα οποία έχει αγωνιστεί τη φετινή περίοδο (743 μόνο στα playoffs).

Το πλάνο των Καβς λοιπόν πρέπει να είναι συγκεκριμένο. Άτακτη μάχη.. Ακόμα και απέναντι σε ένα σύνολο που στον «αντισυμβατικό πόλεμο» μοιάζει να είναι το ικανότερο στη λίγκα με το γνωστό χαμηλό «σχήμα του Θανάτου». Το Κλίβελαντ οφείλει να διαλύσει τις θεωρητικές καθορισμένες νόρμες επάνω στις οποίες θα κινηθεί η φύση αυτών των παιχνιδιών. Δε πρέπει να εκπλαγούμε λοιπόν εάν δούμε σε «χοντρά» λεπτά χαμηλά σχήματα από τους Καβς με τέσσερις καθαρά περιφερειακούς παίχτες και τον Λεμπρόν στο κέντρο της ρακέτας με στόχο να μεγιστοποιηθούν οι διαθέσιμοι χώροι για τον Τζέημς.

Οτιδήποτε μπορεί να πέσει στο τραπέζι. Για την ακρίβεια, οτιδήποτε μπορεί να κάνει τους Ουόριορς να αισθανθούν (έστω προς στιγμήν) λίγο άβολα, με το Κλίβελαντ να επωφελείται χρόνου αποκωδικοποίησης και προσαρμογής του αντιπάλου σε μια «προσαρμογή». Είναι θετικό για τους Καβαλίερς ότι ο Αντρέ Ιγκουοντάλα πιθανόν χάνει το εναρκτήριο τουλάχιστον ματς της σειράς. Ο «Ίγκυ» είναι ίσως ο πιο φημισμένος “Lebron-Stopper” στη λίγκα μετά τον Λέοναρντ και η παρουσία του στο παρκέ υπήρξε καταλυτική για το Γκόλντεν Στέητ στους τελικούς των τριών τελευταίων ετών. Πάνω απ’όλα όμως, οι Καβς θα χρειαστούν step ups από διάφορους παίχτες τους. Ο Λεμπρόν θα χρειαστεί τη μέγιστη δυνατή βοήθεια για να μετατρέψει αυτό το ματσάρισμα σε αμφίρροπη, ισορροπημένη (σε επίπεδο πρόγνωσης) σειρά.

Η ώρα του Κάρι στους τελικούς του NBA;..

O Στεφ Κάρι είναι το «πνεύμα» των Ουόριορς και αυτοί οι τελικοί είναι εκτός των άλλων και ένα προσωπικό στοίχημα για αυτόν. Ο σούπερ σταρ της ομάδας του Κερ είχε σπουδαίους συμπαίχτες τα τελευταία χρόνια οι οποίοι όχι μόνο τον βοήθησαν να πατήσει στο Έβερεστ του παγκοσμίου μπάσκετ αλλά τράβηξαν επάνω τους τα φώτα στο πάλκο των τελικών στερώντας του τη χαρά του βραβείου του MVP.
Ο Ιγκουοντάλα ήταν σούπερ στον πρώτο τίτλο των Ουόριορς το 2015 ενώ πέρυσι ο Ντουράντ ήταν απλά καταλυτικός. Ίσως φέτος να είναι η ώρα του Στεφ Κάρι. Το Γκόλντεν Στέητ έχει έναν καταπληκτικό Γκριν (11.1 πόντοι-11.6 ριμπάουντ-8.1 τελικές).Tους Ντουράντ-Τόμπσον σε πολύ καλό παραγωγικό φεγγάρι (παρότι ο Ντουράντ δε σουτάρει καλά από το τρίποντο) όμως θα χρειαστεί τη μοναδική ώθηση που δίνει στην ομάδα το fundamental παιχνίδι του Κάρι, η οποία αφήνει στους ώμους της χαλαρά το πέπλο που την κάνει να ξεχωρίζει μέσα στο σήμερα και το χθες. Ίσως φέτος να είναι η στιγμή του..