Αντρές Ινιέστα Stoiximan

Τα διαμάντια του Αντρές Ινιέστα

Αν κάποιος που δεν ασχολείται με το ποδόσφαιρο δει τον Αντρές Ινιέστα στο δρόμο και έχει τρεις ευκαιρίες να μαντέψει τι δουλειά κάνει, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα πει “ποδοσφαιριστής”. Βλέπετε, ο Αντρεσίτο όπως έχει πει κι ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν αλλάζει κάθε βδομάδα κούρεμα, δεν έχει γεμίσει με τατουάζ από τον αστράγαλο ως το σβέρκο και δεν φοράει σκουλαρίκια. Ούτε έχει τα σωματικά προσόντα πολλών από τους σύγχρονους ποδοσφαιριστές. Είναι ένας χαμηλών τόνων τύπος, ντροπαλός, μαζεμένος με άκρως φυσιολογική εμφάνιση. Σύμφωνα με τα λόγια του συμπαίκτη του στην εθνική Σέρχιο Ράμος: “Ο Ινιέστα είναι το αγόρι που κάθε μαμά θα ήθελε για την κόρη της”. Πιθανότατα αν πάει σε κάποιο ελληνικό μπιτσόμπαρο, έτσι ξασπρισμένος που είναι δεν θα τον αφήσουν να μπει καν μέσα.

Ευτυχώς όσοι βλέπουν μπάλα όμως, τον ξέρουν και τον θαυμάζουν εδώ και 13 χρόνια περίπου να παραδίδει μαθήματα ποδοσφαιρικής απλότητας και ταυτόχρονα μαγείας. Γιατί το άτιμο το ποδόσφαιρο έχει την δυνατότητα να είναι όμορφο είτε όταν κάποιος ντριμπλάρει τρεις αντιπάλους, είτε όταν κάνει το φαινομενικά απλό, μια πάσα ή μια κίνηση για να ξεμαρκαριστεί. Και η φινέτσα του Ινιέστα μαζί με τις κινήσεις του μας συντροφεύουν τόσα χρόνια, χωρίς ίσως να έχουμε καταλάβει πόσο τυχεροί είμαστε που τον έχουμε προλάβει. Πάντα με λιγότερη δόξα από τον Ροναλντίνιο και τον Μέσσι, ακόμα όμως και από το… ταίρι του τον Τσάβι, ο Ινιέστα είναι ο συνδετικός κρίκος δυο διαφορετικών περιόδων της Μπάρτσα που πλέον έχουν αυτόν σαν ενδιάμεσο. Ο Ινιέστα ανήκει στην κατηγορία των παικτών που ίσως μαζοχιστικά προτιμούν να δώσουν την μεγάλη πάσα, αυτή που θα φέρει το γκολ, παρά να σκοράρουν οι ίδιοι.

Αν δει κάποιος τα στατιστικά του, θα διαπιστώσει το… πενιχρό 1 γκολ ανά περίπου 10 ματς. Είναι μόλις 34 στο πρωτάθλημα από το μακρινό 2002-03 όταν έκανε το ντεμπούτο. Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχει πλέον το ίντερνετ με τα διάφορα βίντεο και έχουμε αφιερώματα με τις πάσες και όλες του τις κινήσεις για να τον χορταίνουμε. Κι όμως, μπορεί τα συνολικά γκολ του Ινιέστα να είναι όσα βάζουν ο Κριστιάνο ή ο Λιονέλ σε μια σεζόν, φαίνεται όμως να τα επιλέγει έτσι ώστε να είναι λίγα και καλά.

Όπως το 2009, όταν η Μπαρτσελόνα των 10 παικτών είχε φτάσει στο 93′ ψάχνοντας το χρυσό εκτός έδρας γκολ μέσα στο Στάμφορντ Μπριτζ. Εκεί που η μπάλα έκαιγε, ο Μέσσι πάσαρε στον Αντρές και αυτός έκανε το τέλειο, ιδανικό σουτ για να μην μπορέσει ο Τσεχ να αποκρούσει. Χωρίς κοντρόλ, με το εσωτερικό, έδωσε την κατάλληλη ταχύτητα, το κατάλληλο ύψος για να στείλει την Μπάρτσα σε έναν ακόμα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αστικός μύθος λέει ότι εκείνο το γκολ αύξησε κατά 40% τις γεννήσεις στην Καταλωνία. Η ομορφιά του φαινομενικά απλού που λέγαμε και ένα γκολ μισό κύπελλο. Το γκολ που ο ίδιος έχει επιλέξει ως το καλύτερο στην καριέρα του.
Ούτε μπορεί να ξεχάσει κανείς Ισπανός το σημαντικότερο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας, το καλοκαίρι του 2010 στον τελικό του Μουντιάλ με την Ολλανδία. “Είναι δύσκολο να ακούς την σιωπή, αλλά εγώ εκείνη την στιγμή την άκουγα. Απλά έπρεπε να περιμένω η μπάλα να πέσει, να υπακούσει το νόμο του Νεύτωνα. Ήξερα ότι οι αμυντικοί δεν θα έκοβαν, ότι το τέρμα δεν θα έφτανε. Το ήξερα από την στιγμή που η μπάλα ακουμπούσε στο πόδι μου ότι θα έμπαινε γκολ”. Σε μια φάση που και στην αρχή της έχει κοντρολάρει μαεστρικά την μπαλα και την έχει πασάρει με τακουνάκι.

Μέχρι και το τελευταίο γκολ, το Σάββατο που μας πέρασε. Εκεί που έπαιξε με τον Νεϊμάρ ένα ποδοσφαιρικό pick n roll, δεν θεώρησε ότι τελείωσε ο ρόλος του επειδή έκανε την πάσα, έκανε το σπριντ προς την περιοχή, ο Βραζιλιάνος έκανε το τακουνάκι και ο Ινιέστα έστειλε την μπάλα εκεί που ο Κέιλορ Νάβας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Μπορεί να μην είναι τα γκολ του Ινιέστα που έκαναν το στριφνό και δύσκολο κοινό του Μπερναμπέου να χειροκροτήσει έναν παίκτη της Μπαρτσελόνα ή τον Λουίς Ενρίκε να αποκαλέσει τον Ινιέστα “μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς”, αλλά έρχονται σαν επιστέγασμα της συνολικής του προσπάθειας, ίσα ίσα να μας θυμίζουν πόσο σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι.  Σημαντικά και όμορφα, ολοκληρώνουν την εικόνα ενός παίκτη για τον οποίο ο βιρτουόζος Ρικέλμε έχει πει “ο Ινιέστα με κάνει να μαθαίνω πράγματα ακόμα και σε αυτή την ηλικία”.