stoiximangr-basketleague-playoffs

Stoiximan.gr Basket League Playoffs 2017-18

Οι 8 καλύτερες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος μπαίνουν στη γραμμή εκκίνησης για τα playoffs, έτοιμες να παρουσιάσουν τον καλύτερο τους εαυτό….

Ο αήττητος Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που στοχεύει στην ανάκτηση του ελληνικού θρόνου. Η πρωταθλήτρια του BCL ΑΕΚ, οι πολύ καλές ομάδες του ΠΑΟΚ, του Προμηθέα και του Λαυρίου. Η Κύμη και ο  Κολοσσός Ρόδου. Ετοιμαστείτε για τη δική μας post season..!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ο αήττητος Παναθηναϊκός μπαίνει στη μάχη των playoffs με το βλέμμα αποκλειστικά στο τρόπαιο του πρωταθλητή. Μετά το μεταβατικό στάδιο που ακολούθησε το σοκ του αποκλεισμού από το F4 της Ευρωλίγκας ο Τσάβι Πασκουάλ προσπάθησε να επαναφέρει την ηρεμία στον εσωτερικό κόσμο των παιχτών του και εν τέλει να δυναμώσει το πνεύμα του συνόλου αποσκοπώντας να εμφανιστεί το «τριφύλλι» ενωμένο μπροστά στον στόχο της διατήρησης των σκήπτρων στην Ελλάδα. Ο Ντίνος Μήτογλου θα πάρει τη θέση του Κένι Γκάμπριελ στο rotation και ο Μάικ Τζέιμς του Μάρκους Ντένμον, δεδομένου του ότι  με τη παρουσία των Λοτζέσκι-Ρίβερς στις θέσεις των «πλαγίων», οι πράσινοι έχουν περιφερειακή δύναμη σε εκτελεστικό επίπεδο.

Ο Κολοσσός βίωσε ένα εφιαλτικό δίμηνο από τις αρχές του Μαρτίου έως το ξεκίνημα του Μάη όταν και η ομάδα της Ρόδου γνώρισε οχτώ συνεχόμενες ήττες , καταφέρνοντας να σώσει τη παρτίδα τη τελευταία αγωνιστική με την εντός έδρας νίκη επί του Άρη. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που αμφισβητείτε πλέον έντονα η παρουσία του Άρη Λυκογιάννη στον πάγκο της ομάδας. Οι Ροδίτες παρουσίασαν ένα καλό αμυντικό σύνολο, όντας η καλύτερη ομάδα της λίγκας στο αμυντικό ριμπάουντ όμως στο πρώτο ματς της σειράς θα παρουσιαστούν χωρίς τους δύο καλύτερους ριμπάουντερ τους, τον Ραμόν Χάρις και τον (τραυματία) Μάρβιν Τζόουνς. Ο Παναθηναϊκός θα εστιάσει την άμυνα του στο δίδυμο των ΤJ Bray-Brandon Young (βασικοί δημιουργικοί πόλοι) τη στιγμή που η υπεροχή του στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι είναι αδιαμφισβήτητη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΚΥΜΗ

Το όνειρο της επιστροφής στο F4 της Ευρωλίγκας δεν εκπληρώθηκε για τους ερυθρόλευκους του Γιάννη Σφαιρόπουλου οι οποίοι στρέφονται πλέον στον μεγάλο στόχο τους ελληνικού πρωταθλήματος. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν τίτλο τον οποίον απώλεσαν πέρυσι έχοντας το πλεονέκτημα έδρας. Στον Πειραιά υπάρχει συσπείρωση και υψηλό κίνητρο. Προέχει το να μπορέσει η ομάδα να είναι πλήρης και να προπονηθεί μαζί ώστε να παρουσιάσει τον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας όταν έρθει η στιγμή. Ο Ολυμπιακός (αποφεύγει τον νικητή του ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στα ημιτελικά) θα χρησιμοποιήσει τη σειρά αυτή προς αυτή τη κατεύθυνση, περιμένοντας την επιστροφή των Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ. Η εμφάνιση των νεαρών παιχτών στο ματς με τον Προμηθέα σκόρπισε χαμόγελα ενώ ο Κάιλ Ουίλτζερ στα δύο τελευταία παιχνίδια της Stoiximan.gr Basket League μετράει 18.0 πόντους με 9/14 τρίποντα.

Η Κύμη του Γιάννη Καστρίτη άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και «επιβραβεύεται» με την εμπειρία μιας σειράς με τον Ολυμπιακό (σχετικό αυτό βέβαια, πιστεύω η έκτη θέση και το ματσάρισμα με τον Προμηθέα θα δημιουργούσε μια πολύ πιο ευνοϊκή συνθήκη). Αν και ξεκίνησε τη σεζόν πολύ άσχημα (0-6), βελτίωσε την εικόνα της γρήγορα, τρέχοντας ένα εξαιρετικό σερί έξι νικών από τα τέλη του Μαρτίου και μετά για να κλείσει τη κανονική περίοδο χάνοντας δύσκολα στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ. Η Κύμη είναι δυνατή στο ριμπάουντ και σουτάρει πολύ καλά από το τρίποντο ενώ ο Thaddus McFadden (17.7 πόντοι) ήταν ο καλύτερος σκόρερ της φετινής ελληνικής λίγκας και ο Michale Kyser ο καλύτερος μπλοκέρ (1.9).

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Αδιαμφισβήτητα η σειρά που θα στρέψει επάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας στον πρώτο γύρο των playoffs. Είχαμε πει στο Hoopfellas μερικούς μήνες πριν ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που έχει όλα τα «εργαλεία» για να βγάλει εκτός της ΑΕΚ στη μάχη για την Τρίτη θέση και σε μια ενδεχόμενη σειρά στη post season. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στ’αυλάκι. Ο Δικέφαλος της Αθήνας έκανε ένα καταπληκτικό finish στην Ευρώπη κατακτώντας το Basketball Champions League μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ βελτίωσε την εικόνα της και τέσταρε τις αντοχές  της σε οριακές καταστάσεις. Αυτό νομίζω θα είναι το μεγαλύτερο εφόδιο της στη σειρά. Είναι μια ομάδα που έχει περισσότερο «δηλητήριο» στις άκρες των δαχτύλων των παιχτών-προσωπικοτήτων της σε σχέση με τον ΠΑΟΚ και παράλληλα πολύ υψηλό ηθικό ώστε να πιστεύει στο break. Η προσθήκη των Πάντερ-Χάντερ-Βασιλόπουλου έχει κάνει τη στελέχωση πολύ πιο ορθολογική με φυσικό επακόλουθο το ρολάρισμα σε όρους ομαδικού performance.

Ο ΠΑΟΚ οφείλει να είναι αισιόδοξος. Η κανονική περίοδος έδειξε ότι μπορεί να ματσάρει με την ΑΕΚ ενώ πλέον, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, η σειρά αυτή είναι ολόκληρη η σεζόν για τον Δικέφαλο του Βορρά. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει δημιουργήσει ένα φυσικό και πολύ καλό αμυντικό σύνολο το οποίο κρατάει χαμηλά τη δημιουργία και τα ποσοστά των αντιπάλων του. Πέρασε ένα δύσκολο διάστημα  στα τέλη Ιανουαρίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη (4 σερί ήττες εντός συνόρων) όμως έκλεισε εντυπωσιακά τη σεζόν με 9 νίκες στα 10 τελευταία ματς (έχασε μόνο στο ΣΕΦ). Ο ΠΑΟΚ έχει βαθύ ρόστερ και το δικό του star quality με το veteran leadership του Goss, τον Terran Petteway (9.2 πόντοι με 62.1% στα δίποντα σε μόλις 16.2 λεπτά) και τον ελληνικό κορμό που έχει σηκώσει το βάρος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν. Οι Θεσσαλονικείς θα πρέπει να είναι πολύ «φυσικοί» στην άμυνα τους πιέζοντας τους παίχτες του Σάκοτα και ελπίζοντας ότι (ακριβώς) σε αυτό το πεδίο η τριάδα Τζόουνς-Κρούμπαλι-Μαργαρίτης θα κυριαρχήσει επί των αντιπάλων. Η ΑΕΚ ποντάρει στη προσωπικότητα των Χάρις-Σάκοτα-Γκριν και στο τρομερό φεγγάρι του Πάντερ όμως είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί την εμπειρία των Ελλήνων παιχτών της που θα εκτελέσουν αυτές τις λεπτομέρειες οι οποίες είναι απαραίτητες για να σπάσεις την έδρα της Πυλαίας.  Πάμε για σπουδαία μάχη που θα κριθεί στις πνευματικές αντοχές..

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ-ΛΑΥΡΙΟ

Το Must Watch ζευγάρι του πρώτου γύρου σε όρους θεάματος. Πρόκειται άλλωστε για τις δύο πιο ευχάριστες νότες της φετινής Stoiximan.gr Basket League. Δύο ομάδες που έπαιξαν γρήγορο μπάσκετ, ξεχώρισαν για το επίπεδο οργάνωσης τους εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών και συνολικά είχαν μια εξαιρετική παρουσία όντας πολύ ανταγωνιστικές οπουδήποτε, απέναντι σε οποιονδήποτε. Τόσο ο Προμηθέας όσο και το Λαύριο κεφαλαιοποίησαν τις καλές καλοκαιρινές τους επιλογές στην αγορά.

Αμφότεροι έχουν τον υψηλότερο δείκτη ασσίστ/λαθών στη λίγκα μετά τους “αιωνίους” (1.6 το Λαύριο, 1.5 ο Προμηθέας) δείγμα της ποιότητας των επιθέσεων τους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έχουν μια πλειάδα παιχτών που σκοράρει διψήφια νούμερα ανά μέσο όρο (το Λαύριο έχει έξι παίχτες πάνω από τους 10.0 π.μ.ο.).

Το σύνολο του κόουτς Σερέλη δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό για αυτό κι έχασε έδαφος στη μάχη της τετράδας. Το Λαύριο ηττήθηκε στα έξι από τα επτά παιχνίδια με τα οποία έκλεισε το πρόγραμμα του στη κανονική περίοδο. Μια από αυτές τις ήττες ήρθε από τους Πατρινούς του Μάκη Γιατρά (98-87) πρόσφατα, στις 9 Μαΐου. Ο Point-forward McKenzie Moore είναι αυτός που “τρέχει το σόου” έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις με το πληθωρικό ταλέντο τη φετινή σεζόν στη χώρα μας (μετράει 16.8 πόντους, 6.0 ριμπάουντ, 4.9 τελικές, 2.1 κλεψίματα, 0.7 τάπες) ενώ η τριάδα Μέγιερ-Λαμπ-Νίξον σουτάρει με πάνω από 40% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Ο Προμηθέας είναι ομάδα με μεγαλύτερο βάθος. Είναι πολύ δυνατός στο ριμπάουντ και επιτίθεται μέσα από συνεργασίες έχοντας αρκετούς πόλους δημιουργίας. Ο Νίκος Γκίκας μετράει 6.2 τελικές ενώ ο Langston Hall 4.3 τελικές για μόλις 1.2 λάθη, νούμερο ενδεικτικό της ποιότητας του στο κομμάτι της απόφασης. Παίχτες όπως ο Σαλούστρος, ο Μιλόσεβιτς  και ο Lypovyy έχουν λειτουργήσει άψογα ως “πολυεργαλεία” και στις δύο πλευρές του παρκέ ενώ ο Οκτάβιους Έλις έχει προοδεύσει αρκετά μετρώντας στα 5 από τα 6 τελευταία ματς της ομάδας (με τον Κόροιβο έπαιξε πολύ λίγο) 12.0 πόντους με 25/30 δίποντα, 7.2 ριμπάουντ και 1.0 μπλοκ. Και οι δύο αντίπαλοι παίζουν σε υψηλό ρυθμό οπότε είναι κατανοητό ότι όλα είναι ανοιχτά. Ο Προμηθέας κέρδισε τα 5 από τα τελευταία 6 παιχνίδια της σεζόν (έχασε μόνο στο ΣΕΦ, κέρδισε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ), είναι σε καλύτερη κατάσταση και ξεκινάει με ένα προβάδισμα στη σειρά