stoiximanblog-finals

Stoiximan.gr Basket League Finals: Αυτό που όλοι περιμένουμε…

Stoiximan.gr Basket League Finals: Αυτό που όλοι περιμένουμε…

Η Stoiximan.gr Basket League φοράει τα καλά της για να υποδεχτεί το καλύτερο ευρωπαϊκό ντέρμπι των ημερών μας. Τη Κυριακή το βράδυ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και οι «αιώνιοι» βγαίνουν στο πάλκο των τελικών με έπαθλο τον θρόνο του πρωταθλητή. Είναι η μάχη που όλοι περιμένουμε..

Eίναι η βιτρίνα της ελληνικής λίγκας. Αλλά παράλληλα και ένα από τα καλύτερα προϊόντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχοντας σε προσωπικό επίπεδο την ευκαιρία να επικοινωνώ καθημερινά με φίλους και επαγγελματίες του αθλήματος ανά την Ευρώπη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η μάχη του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός  για κάθε οπαδό της «πορτοκαλί θεάς» εκτός ελληνικών συνόρων. Είναι ΓΕΓΟΝΟΣ.

Θυμάμαι να παίρνω μηνύματα από άγνωστους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις κατάγονταν και κατοικούσαν σε χώρες χωρίς τρομερή μπασκετική παράδοση και ζητούσαν ένα εισιτήριο, τις ώρες των παιχνιδιών, ένα κανάλι στο οποίο θα μπορούσαν να συντονιστούν για να δουν το παιχνίδι..  Το ελληνικό «αιώνιο» ντέρμπι είναι το πιο φημισμένο και πιο εμπορικό ανά την Ευρώπη στις ημέρες μας. Δύο σπουδαίες ομάδες με μεγάλη παράδοση και πολύ δυνατό fan base ενσωματώνονται στο περιτύλιγμα της απόλυτης αντιπαλότητας και το κυνήγι ενός τίτλου που θα κρίνει συμβόλαια, αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο, καριέρες ίσως ολόκληρες..

Game 1: Σε καλύτερη κατάσταση ο Παναθηναϊκός, ευνοείται από τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο Ολυμπιακός…

Η συνθήκη που φέρνει τους δύο μονομάχους αντίπαλους τον Ιούνιο του 2018 έχει διπλή ανάγνωση. Ο Παναθηναϊκός φτάνει αήττητος εντός συνόρων στους τελικούς. Σπουδαίο επίτευγμα αν μη τι άλλο. Ήταν η καλύτερη ομάδα της σεζόν και διατηρεί αυτόν τον χαρακτηρισμό μπαίνοντας στη σειρά. Το «τριφύλλι» συνήλθε γρήγορα από το σοκ του αποκλεισμού από το F4 του Βελιγραδίου, ανασυγκροτώντας τη σκέψη του στον στόχο του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Τσάβι Πασκουάλ φρέσκαρε την ομάδα ενόψει playoffs ανεβάζοντας τον Ντίνο Μήτογλου στο rotation και αλλάζοντας τον Ντένμον με τον Τζέιμς στο ρόστερ.

Ο Παναθηναϊκός είναι σε πραγματικά καλή κατάσταση. Πρόκειται για τη πιο αθλητική ομάδα του πρωταθλήματος ενώ η δύναμη της άμυνας του και η ικανότητα του να βγει μέσω αυτής στο ανοιχτό γήπεδο τον έχουν κάνει «απλησίαστο» για τις υπόλοιπες (εκτός Ολυμπιακού) ελληνικές ομάδες οι οποίες αδυνατούν να ακολουθήσουν τον ρυθμό και την ένταση στο παιχνίδι των πρασίνων. Να σημειώσουμε ότι το τριφύλλι  έχει χάσει μόλις μια σειρά τελικών από τον Ολυμπιακό με πλεονέκτημα έδρας (τη περίοδο 1992-93).

Ο Ολυμπιακός αντίθετα προβλημάτισε ακόμα περισσότερο μετά τον αποκλεισμό του από τη Ζάλγκιρις. Οι ερυθρόλευκοι είχαν μια διαρκή πτωτική τάση  στην απόδοση τους στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας. Οι τραυματισμοί που χτύπησαν την ομάδα στη σειρά με τους Λιθουανούς επιδείνωσαν τη κατάσταση αναφορικά με το αγωνιστικό πρόσωπο των Πειραιωτών. Και στα ελληνικά playoffs,  παιχνίδια που είχαν στοχευθεί ώστε να χρησιμοποιηθούν για το ρολάρισμα της ομάδας, τα καμπανάκια που χτύπησαν ήταν άκρως ανησυχητικά, με τους ερυθρόλευκους να αποφεύγουν τη τελευταία στιγμή το σοκ της ήττας σε εντός έδρας μάλιστα αναμετρήσεις, με τη Κύμη και τον Προμηθέα.  Ο Ολυμπιακός χαρακτηρίζεται από μεγάλη αστάθεια εντός των σαράντα λεπτών, δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει χωρίς τον Σπανούλη στο παρκέ ενώ ο τραυματισμός και η μετέπειτα ανετοιμότητα του Πρίντεζη έχει κοστίσει πολύ επηρεάζοντας τη φύση της επίθεσης. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προσπάθησε να θίξει το φιλότιμο των παιχτών όμως ήταν φανερό ότι η κατάσταση ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε σταματήσει να δίνει defensive stops με συνέπεια, σήμα-κατατεθέν του αγωνιστικού του προφίλ.

Και όμως, η φύση των «αιωνίων» ντέρμπι και ειδικά στη περίπτωση που αυτά παίρνουν μέρος σε σειρά τελικών μπορεί να αποβεί ο καλύτερος σύμμαχος για τον Ολυμπιακό. Η πρόσφατη ιστορία αυτών των αναμετρήσεων έχει μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα. Προ διετίας ο Παναθηναϊκός του Πεδουλάκη δυσκολευόταν πολύ απέναντι στον Άρη στην ημιτελική σειρά (προκρίθηκε στο πέμπτο ματς, παρουσίαζε πρόβλημα λειτουργικότητας συνολικά εκείνη τη περίοδο) όμως στους τελικούς κέρδισε το εναρκτήριο ματς στο ΣΕΦ και έχασε τον τίτλο από τα heroics του Σπανούλη σε μια πολύ ισορροπημένη σειρά. Πέρυσι τα γεγονότα μετά τον αποκλεισμό των πρασίνων από τη Φενέρ (βλέπε πούλμαν) είχαν δημιουργήσει ένα όχι και τόσο ευχάριστο κλίμα στο εσωτερικό της ομάδας με τους πάντες να περιμένουν τη κατάρρευση των πρασίνων στους τελικούς όπου οι ερυθρόλευκοι είχαν το ψυχολογικό πλεονέκτημα αλλά και αυτό της έδρας. Το αποτέλεσμα (2-3 ο Παναθηναϊκός) όλοι το θυμάστε…

Ο Παναθηναϊκός παίζει σαφώς καλύτερο μπάσκετ αυτή τη περίοδο. Όμως θα πρέπει να διαχειριστεί τον τίτλο του φαβορί που κύλησε ασυναίσθητα προς το μέρος του τον τελευταίο μήνα, σε μια σειρά όπου δεν υπάρχει φαβορί. Ας μη γελιόμαστε.. Οι δύο ομάδες είναι πολύ κοντά σε όρους αγωνιστικής ποιότητας. Οι τελικοί αυτοί θα παιχτούν κατοχή με κατοχή και ο αστάθμητος παράγοντας είναι πάντα μέρος των «άγραφων νόμων» τέτοιων αναμετρήσεων.  Ο Τσάβι Πασκουάλ θα προσπαθήσει να τρέξει στην έδρα όντας επιθετικός στο αμυντικό κομμάτι, τη βάση για τη transition επίθεση του. Είναι σημαντικό για το «τριφύλλι» να μπορέσει να τρέξει PnR συνεργασίες με τους Καλάθη-Γκιστ. Αντίθετα (ειδικά όταν μιλάμε για αυτά τα ματς) είναι ανησυχητικό το ότι ακόμα ο KC Rivers βρίσκεται μακριά από τον καλό του εαυτό. Είναι «σταθερά» για τον Παναθηναϊκό και ο Πασκουάλ οφείλει να ζυγίσει σωστά τη κατάσταση γιατί απλά εάν ποντάρει επάνω του εφόσον αυτός δε μπορεί να ανταποκριθεί, η ομάδα κινδυνεύει να βιώσει  ένα ψυχολογικό breakdown σε timing άκρως επικίνδυνο.

Ο Ολυμπιακός με τη σειρά του θα προσπαθήσει να αποκρούσει την ενέργεια του αντιπάλου, ειδικά στο κομμάτι της πίεσης που θα δεχτεί η ερυθρόλευκη επίθεση. Είναι κάτι που το έχει ξανακάνει στο παρελθόν με επιτυχία. Ο Σπανούλης άλλωστε είναι από τους ελάχιστους που ξέρουν τόσο καλά αυτό το μονοπάτι. Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο θα είναι σημαντικό να δει «ζωή» στο κέντρο της ρακέτας. Το δίδυμο Πρίντεζη-Μιλουτίνοφ αποτελεί το βαρύ σασί αυτής της ομάδας  και στη βάση του post παιχνιδιού και της ικανότητας τους στο ριμπάουντ θα προσπαθήσουν οι ερυθρόλευκοι να ελέγξουν τον ρυθμό, «κόβοντας» το γήπεδο στη μέση. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί αξιόπιστο περιφερειακό σουτ (είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο Σπανούλης να νιώσει ότι ο άξονας είναι «προσβάσιμος»,  δημιουργώντας ρήγμα ώστε να φτάσει η επίθεση στη περιφερειακή εκτέλεση σωστά)  και επιθετικό ριμπάουντ. Είναι δύο όπλα του που συχνά-πυκνά κάνουν την εμφάνιση τους στα εκτός έδρας ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός πρέπει να αποδείξει από την αρχή του πρώτου ματς ότι είναι «εκεί». Δυνατός, ανταγωνιστικός. Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη περίοδο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως όλα θα «σβήσουν» τη στιγμή του πρώτου τζάμπολ τη Κυριακή το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Στο παρκέ βρίσκεται ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην αλήθεια…