stoiximangr-euroleague

Στο τέλος του δρόμου…

Έχουμε μπει πλέον στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου της φετινής Ευρωλίγκας και η τελευταία εβδομάδα διπλών παιχνιδιών είναι εδώ για να ρίξει φως στα μυστήρια της βαθμολογικής κατάταξης. Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα του Αλιμπίγιεβιτς στο ΟΑΚΑ ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στη Μόσχα για να μετρήσει τις δυνάμεις του απέναντι στο Νο1 της κανονικής περιόδου. Το πρώτο διήμερο μοιάζει αρκετά ενδιαφέρον…

Η ένταση στο παιχνίδι σου, δημιουργεί δρόμους που δε φαίνονται…

Μετά το ηλεκτροσόκ του δευτέρου ημιχρόνου στην Ανδαλουσία, ο Παναθηναϊκός επανέρχεται στην Αθήνα ελπίζοντας σε συνέχεια. H εικόνα του «τριφυλλιού» μετά την ανάπαυλα της αναμέτρησης με την Ουνικάχα έμοιαζε με ένα είδος ξεσπάσματος, άμεσα συνδεδεμένο με το πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός ανέβασε την άμυνα του και συνολικά την ένταση στην αγωνιστική του συμπεριφορά η ατμόσφαιρα εντός των τεσσάρων γραμμών άλλαξε πλήρως. Ο Τσάβι Πασκουάλ ελπίζει σε ανάλογη συνέχεια σήμερα το βράδυ, γνωρίζοντας ότι ένα 2 στα 2 των πρασίνων αυτή την εβδομάδα μπορεί να διαφοροποιήσει τη κατάσταση στον ψυχικό κόσμο της ομάδας κάτι το οποίο αποτελεί βασικό μέλημα στη παρούσα φάση, με τα φετινά playoffs να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα..

Ο Ερυθρός Αστέρας  μετράει 4 συνεχόμενες εκτός έδρας ήττες .  Για την ακρίβεια, πολύ εύκολες ήττες. Το βασικό του πρόβλημα βρίσκεται στα μετόπισθεν όπου αδυνατεί να ελέγξει τη μπάλα είτε στο μισό είτε στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Αλιμπίγιεβιτς παίζει περισσότερο τα νέα παιδιά όπως ο Νταβίντοβατς και ο Ντόμπριτς (έχουν ρόλο άλλωστε κανονικά μετά το ξεκίνημα της σεζόν) ελπίζοντας να φρεσκάρει τα πόδια της ομάδας του η οποία δεν είναι ακριβώς στο υψηλότερο επίπεδο της διοργάνωσης αναφορικά με το αθλητικό κομμάτι.

 

Στο τελευταίο τους παιχνίδι στην Ευρωλίγκα οι Σέρβοι  επιβλήθηκαν της Βαλένθια στο Βελιγράδι σπριντάροντας στη τελική ευθεία του ματς, καταφέροντας να σκοράρουν 106 πόντους με τον Τζέιμς Φελντέιν να πετυχαίνει 30 από αυτούς (8/14 σουτ, 10/11 προσωπικές).

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να τρέξει σήμερα. Και πρέπει να το κάνει μέσα από την άμυνα του, ακριβώς όπως έγινε στη Μάλαγα. Η ελληνική άμυνα πρέπει να πιέσει τους Ρότσεστι (ο εγκέφαλος και ηγέτης των Σέρβων) και Φελντέιν κεφαλαιοποιώντας τη «φυσική» υπεροχή της στη περιφερειακή γραμμή. Ο Αλιμπίγιεβιτς έχει φτιάξει ένα σύνολο που παίζει αρκετά καλά στην επίθεση φέτος (εξαιρετικά με γνώμονα την ατομική ποιότητα των παιχτών) αλλά στα τελευταία ματς μακριά από το Βελιγράδι δυσκολεύτηκε να βρει σκορ. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει ένα ισορροπημένο παιχνίδι λοιπόν για να απογοητεύσει νωρίς τους Σέρβους και να αποφύγει τα αχαρτογράφητα νερά μιας κλειστής αναμέτρησης. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής επίθεσης απέναντι σε μια άμυνα η οποία έχει αρκετά κενά..

Συνάντηση κορυφής στη Μόσχα

Ο Ολυμπιακός επισκέπτεται τη Μόσχα σε ένα παιχνίδι που θεωρητικά (σε μια υποθετική συζήτηση πριν τα ματς της προηγούμενης εβδομάδας) θα μπορούσε να κρίνει τη πρώτη θέση της κανονικής περιόδου. Οι ερυθρόλευκοι όμως είδαν εκείνο το ..φάντασμα των κακών εμφανίσεων με τα μάτια τους για μια ακόμα φορά φέτος στο παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα ενώ η ΤΣΣΚΑ περνούσε από τη Πόλη μετά από σπουδαία μάχη, διαλύοντας την όποια αμφισβήτηση για τη πιο σταθερή, καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν απαγορεύσει φέτος στον οποιονδήποτε να ποντάρει απέναντι τους στα εκτός έδρας ματς με πολύ υψηλό δυσκολίας. Πέραν από την έδρα της Φενέρ, πέρασαν από το ΟΑΚΑ, τη Μαδρίτη.. Παίζουν με σπουδαία αυταπάρνηση και αυτοπεποίθηση όταν μπαίνουν στο παρκέ με τη ταμπέλα του outsider. Ο Κώστας Παπανικολάου (με το motor και τις αμυντικές του ικανότητες κάλυπτε αδυναμίες των συμπαιχτών του στα μετόπισθεν σε διάφορα σχήματα) και η πληθωρική παρουσία του, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, ήταν ένας από τους λόγους της επιτυχίας αυτής. Το «πακέτο» του βοηθούσε σημαντικά τον Ολυμπιακό να ελέγξει τον ρυθμό, μια πολύ σημαντικής παράμετρος σε τέτοια εκτός έδρας ματς.  Απέναντι στη ΤΣΣΚΑ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δε θα έχει στη διάθεση του ούτε αυτόν ούτε τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Αυτόματα δημιουργείται μια συνθήκη που κάνει την ελληνική ομάδα να μοιάζει λιγότερο versatile αμυντικά απέναντι στην πιο αποτελεσματική επίθεση της διοργάνωσης.

Η ΤΣΣΚΑ έρχεται με το ηθικό στα ουράνια μετά το διπλό επί της Φενέρ.

Ήταν μια αναμέτρηση-μικρογραφία ενός ματς F4, με τη διαφορά βέβαια ότι το διακύβευμα ήταν σαφώς μικρότερο. Ο Δημήτρης Ιτούδης παίζει και πάλι στο υψηλότερο τέμπο της διοργάνωσης έχοντας επιλέξει ξεκάθαρα τη δύναμη των ποδιών και το μήκος των άκρων απέναντι στο καθαρό ύψος αναφορικά με τους παίχτες που χρησιμοποιεί στο κέντρο της ρακέτας. Η ΤΣΣΚΑ τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο, έχει καταπληκτικούς finishers και είναι πολύ δυνατή στη προσωπική φάση (και στις δύο πλευρές του παρκέ). Ο Χίγκινς βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση αποδεικνύοντας ότι αποτελεί τον πιο πλήρη ίσως «πλάγιο» παίχτη της διοργάνωσης. Φέτος μετράει 13.8 πόντους με 60.5% στα δίποντα, 458% στα τρίποντα και 84.3% στις προσωπικές όντας εξίσου αποτελεσματικός παίζοντας με τη μπάλα ή μακριά από αυτή.

Για τον Ολυμπιακό θα είναι βασικό λοιπόν να χαμηλώσει το τέμπο του ματς. Βασικό του όπλο σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι η παρουσία του Μιλουτίνοφ στον οποίον θα προσπαθήσει να περάσει τη μπάλα, στη καρδιά του ζωγραφιστού για να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της «αρκούδας». Οι δύο αντίπαλοι (πέραν των αρκετών classics σε επίπεδο F4) μας έδωσαν φέτος μια καταπληκτική μονομαχία στο Φάληρο με τη καταπληκτική «επιστροφή» του Ολυμπιακού. Ελπίζουμε σε ανάλογο σασπένς και αύριο το βράδυ. Ξέρει η ελληνική ομάδα από αυτά..