“Στην καλύτερη στιγμή της…”

Ο Παναθηναϊκός με τον Νικ Καλάθη και πάλι στο τιμόνι του υποδέχεται στο οχυρό του ΟΑΚΑ την Αναντολού σε μια αναμέτρηση όπου το timing αυτής μοιάζει πιο επικίνδυνο και από τη δυναμική του αντιπάλου…

“Αντιμετωπίζουμε την Εφές στη καλύτερη στιγμή της”. Τάδε έφη Τσάβι Πασκουάλ στις δηλώσεις του για το παιχνίδι των πρασίνων με την Αναντολού στο ΟΑΚΑ. Ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζει ότι το πνευματικό υπόβαθρο του ματς ανεβάζει σημαντικά τον πήχη της δυσκολίας για την ελληνική ομάδα και φρόντισε να κρούσει τον κόδωνα του κινδύνου στους παίχτες του. Άλλωστε το συγκεκριμένο ματσάρισμα μας έχει δώσει μερικά πολύ κλειστά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια..

Η Αναντολού βρίσκεται όντως σε ένα σημείο που είναι επικίνδυνη για τον Παναθηναϊκό. Μετά την αλλαγή προπονητή, η τουρκική ομάδα αρχίζει και πατάει ξανά στα πόδια της παίζοντας καλύτερα. Το ηθικό είναι ανεβασμένο και η αισιοδοξία αρχίζει δειλά-δειλά να επιστρέφει στις τάξεις της. Ο Εργκίν Αταμάν προσπαθεί να φέρει την ομάδα στα δικά του μέτρα. Πήρε στα χέρια του ένα σύνολο το οποίο είναι φτιαγμένο να παίζει μπάσκετ προσωπικής φάσης (κατά τη προσφιλή συνήθεια του Περάσοβιτς, αρχιτέκτονα του φετινού οικοδομήματος) σε υψηλό τέμπο, το οποίο όμως σε κανένα σημείο της σεζόν δε κατάφερε να πιάσει το προσδοκούμενο επίπεδο απόδοσης. Μετά τη πανωλεθρία από τη Μπάνβιτ στη τουρκική λίγκα (η Εφές ηττήθηκε με 77-99 σε ένα ματς όπου ο αντίπαλος είχε 13/24 τρίποντα και κυριάρχησε πλήρως στο παρκέ) ήρθε το ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Brose (την οποία οι Τούρκοι κέρδισαν με 69-58) και η μεγάλη νίκη στο τοπικό ντέρμπι με τη Νταρουσάφακα (73-69). Κοινή αφετηρία και στις δύο αυτές επιτυχίες της Αναντολού ήταν η βελτιωμένη της άμυνα και η διάθεση της να τονίσει περισσότερο τη συνεργασία στο μισό γήπεδο, όσο και αν η στελέχωση του backcourt της δε τη βοηθάει ιδιαίτερα.

Η τουρκική ομάδα θέλει να νιώσει ένα deja vu  σχετικά με τη φετινή της πορεία στη διοργάνωση. Ξεκίνησε με 5 κολλητές ήττες τη πορεία της στη φετινή Ευρωλίγκα όταν και ξαφνικά γύρισε διακόπτη κερδίζοντας δύο παιχνίδια σε Βαρκελώνη και Τελ Αβίβ αντίστοιχα μέχρι να ηττηθεί και πάλι (εντός έδρας) σε ένα πολύ κλειστό ματς από τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη βραδιά του Νικ Καλάθη..

Κλειδί η προσωπική άμυνα

Για τον Παναθηναϊκό σήμερα, η προσωπική άμυνα και το αμυντικό ριμπάουντ θα αποτελέσουν τα κλειδιά της αναμέτρησης.  Μια ματιά στο ρόστερ της Αναντολού αρκεί για να κατανοήσουμε τη κατεύθυνση της επίθεσης της. Τα βασικά της παραγωγικά όπλα πηγαίνουν στο καλάθι μέσα από ένας εναντίον ενός καταστάσεις. Ο Τσάβι Πασκουάλ έκανε ειδική αναφορά στον Ντέρικ Μπράουν ο οποίος είναι παίχτης με σπουδαιο αθλητικό πακέτο και δεξιότητες. Οι “απομονώσεις” που επιδιώκει (κυρίως στις δύο πλευρές του γηπέδου) και η old school εκτέλεση του από μέση απόσταση χαρακτηρίζουν τον πολύ ικανό αυτόν φόργουορντ στον οποίον ο Παναθηναϊκός δε πρέπει να επιτρέψει να ζεσταθεί. Μαζί με τον Ντράγκιτς μάλιστα αποτελούν τους βασικούς εκφραστές της Αναντολού στο ανοιχτό γήπεδο..

Στην ίδια βάση (απομόνωση, midrange εκτέλεση) επιτίθεται και ο Έρικ Μακόλουμ, ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σήμερα. Η παρουσία του Καλάθη αλλά και αθλητών όπως ο Αντετοκούνμπο, ο Σίνγκλετον και ο Γκιστ σίγουρα κάνει το staff των πρασίνων να αισιοδοξεί. Σε σετ καταστάσεις η Αναντολού στηρίζει αρκετά στο δίδυμο Σιμόν-Μότουμ και στους “πύργους” της, μιας και το δίδυμο Ντάνστον-Στίματς της δίνει μεγάλη δύναμη στο επιθετικό ριμπάουντ και οντότητα στο παιχνίδι στο χαμηλό ποστ. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν για την ελληνική άμυνα, απέναντι σε μια ομάδα που σουτάρει μάλιστα με χαμηλά ποσοστά από τη περιφέρεια (32.4% στο τρίποντο) να προστατέψει το ζωγραφιστό της και να κυνηγήσει το ανοιχτό γήπεδο εξασφαλίζοντας το αμυντικό ριμπάουντ από τη στιγμή που η transition άμυνα του αντιπάλου έχει αρκετές αδυναμίες. Ο KC Rivers σήμερα θα έχει τις ευκαιρίες του..

Το έμπειρο μάτι του Τσάβι Πασκουάλ έβαλε στη ζυγαρία την ανοδική πορεία του αντιπάλου και τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο παιχνίδι της ομάδας τους στις αναμετρήσεις της σε Βαλένθια και Ρόδο. Εξ ου και η προσπάθεια του να κρατήσει τα μάτια των παιχτών του ανοιχτά. Η αναμέτρηση με την Αναντολού είναι παιχνίδι συγκέντρωσης και υψηλού επιπέδου ενέργειας. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιστρέψει στις νίκες…