Μια λατινοαμερικάνικη μονομαχία στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ

1988. Σε μια φτωχογειτονιά του Μπουένος Άιρες γεννιέται ο Σέρχιο Αγκουέρο, ο οποίος από μικρή ηλικία θα αποκτήσει το παρατσούκλι ‘Κουν’, το οποίο προέρχεται από ένα γιαπωνέζικο anime που έβλεπε φανατικά. Λίγους μήνες μετά θα έρθει στον κόσμο στη μικρή πόλη Λαγκάρτο της ανατολικής Βραζιλίας ο Ντιέγκο Κόστα. Ο πατέρας του, αδιαφορώντας για την αιώνια κόντρα Βραζιλιάνων και Αργεντινών, θα του δώσει το όνομα “Ντιέγκο”, προς τιμήν του αγαπημένου του παίκτη, του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Αγκουέρο θα συνδεθεί με τον Ντιεγκίτο αρκετά χρόνια αργότερα, όταν θα γνωρίσει, θα παντρευτεί και θα κάνει και παιδί με την κόρη του.

2003. Ο 15χρονος Αγκουέρο σκαρφαλώνει τις βαθμίδες των ακαδημιών της Ιντεπεντιέντε με τρομακτική ταχύτητα. Όλοι όσοι τον παρακολουθούν μιλάνε για ένα μεγάλο και αυθεντικό ταλέντο που ξεχωρίζει σε όλα τα τουρνουά. Τον Ιούλιο γίνεται ο μικρότερος παίκτης που παίρνει χρόνο συμμετοχής στην πρώτη κατηγορία, σπάζοντας το ρεκόρ που κατείχε ως τότε ο (μετέπειτα πεθερός του) Ντιέγκο Μαραντόνα. “Υπήρχαν δύσκολες στιγμές εκείνα τα χρόνια γιατί ήμουν τόσο μικρότερος από τους υπόλοιπους που έπρεπε να μάθω πως να αποφεύγω τα δυνατά τάκλιν”.

Ο 15χρονος Ντιέγκο Κόστα δεν έχει κάνει ούτε μια προπόνηση στη ζωή του. Παίζει μπάλα στους δρόμους για διασκέδαση, πλακώνεται στο ξύλο κάθε τρεις και λίγο (“Δεν μπορούσα να ελέγξω τον εαυτό μου. Μάλωνα με όλους και δεν σεβόμουν τους αντιπάλους. Την ώρα του παιχνιδιού ένιωθα σαν να ήθελα να τους σκοτώσω”) και τις υπόλοιπες ώρες ψάχνει τρόπους να βγάλει λεφτά για να μπορεί να βγάζει έξω τα κορίτσια. Μετακομίζει στο Σάο Πάολο για να δουλέψει στο μαγαζί του θείου του και εκεί ξοδεύει το χρόνο του κάνοντας συχνά ταξίδια προς τα σύνορα της Παραγουάης, απ’όπου προμηθεύεται μαϊμού ρούχα γνωστών εταιρειών τα οποία μεταπουλάει στη Βραζιλία. Ο θείος του τον πείθει σχεδόν με το ζόρι να δοκιμαστεί σε μια τοπική ομάδα.

agucos5

2006. Η Ατλέτικο Μαδρίτης σπάει το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής της για να αποκτήσει τον 18χρονο Αγκουέρο, που έχει κερδίσει ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την U20 της Αργεντινής και ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο με την εθνική ανδρών. Λίγο πιο δυτικά, στη δεύτερη κατηγορία της Πορτογαλίας ο Ντιέγκο Κόστα υποφέρει από το κρύο και τη νοσταλγία για το σπίτι του, παίζοντας στην άσημη Πεναφιέλ, δανεικός από τη Μπράγκα. Βγάζει όλες τις προπονήσεις και όλα τα ματς με το ίδιο ζευγάρι παπούτσια αλλά ακόμα και μέσα στη μιζέρια του καταφέρνει κουτσά-στραβά να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα.

2007. Ένας σκάουτ της Ατλέτικο εντυπωσιάζεται από τη… λύσσα με την οποία παίζει ο Κόστα. “Ήταν το ακριβώς αντίθετο του σαγηνευτικού παίκτη. Έδειχνε σαν 30αρης και είχε τη φάτσα ενός κατσούφη που δεν είναι ποτέ χαρούμενος. Αυτό ακριβώς δηλαδή που ταιριάζει στην Ατλέτικο”. Ο Βραζιλιάνος υπογράφει με τους ροχιμπλάνκος αλλά αμέσως δίνεται δανεικός καθώς στην επίθεση υπάρχει ήδη ένας άλλος 19χρονος Λατινοαμερικάνος, με μεγαλύτερο ταλέντο και περισσότερες διακρίσεις στο παλμαρέ του, ο οποίος γυρνάει στο παρατσούκλι “Κουν”. Οι καριέρες των δυο τέμνονται για λίγο.

agucos2

2011. Μετά από ένα κερδισμένο Europa League και περισσότερα από 100 γκολ ο Αγκουέρο δηλώνει δημόσια ότι θέλει να φύγει από την Ατλέτικο. Αρκετοί οπαδοί αισθάνονται προδομένοι και τη μέρα που ανακοινώνεται η μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτυ κάποιοι πιο θερμόαιμοι σηκώνουν πανό “Αγκουέρο, ευχόμαστε να πεθάνεις”. Ο Ντιέγκο Κόστα θα ζήσει μια παρόμοια κατάσταση αλλά δεν το ξέρει ακόμα. Η στιγμή αυτή θα έρθει τρία χρόνια αργότερα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, όταν οι συμπατριώτες του θα του επιφυλάξουν υποδοχή προδότη επειδή διάλεξε να αγωνιστεί στην εθνική Ισπανίας.

Εκείνη την εποχή ο Κόστα συνεχίζει την περιοδεία του σε όλη την Ισπανία (αφού η Ατλέτικο τον δανείζει κάθε χρόνο και σε άλλη ομάδα) και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα ασυνήθιστο γι’αυτόν ποδόσφαιρο, στο οποίο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα τους αγκώνες σου. H προσαρμογή είναι δύσκολη κι έτσι οι κίτρινες κάρτες που βλέπει είναι περισσότερες από τα γκολ του.

2014. Ο Αγκουέρο πανηγυρίζει το δεύτερο πρωτάθλημα του με τη Σίτυ. Η συνεισφορά του στην επιτυχία είναι μεγάλη (17 γκολ) αλλά φυσικά δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο τη συμβολή που είχε στον τίτλο του 2012, όταν και σκόραρε το 23ο του γκολ στο πρωτάθλημα στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με την ΚΠΡ. “Εκείνο είναι με διαφορά το πιο σημαντικό γκολ στην καριέρα μου. Μακάρι να μπορούσα να σας πω πως το πέτυχα αλλά δεν μπορώ. Το μόνο που πρόλαβα να σκεφτώ ήταν ‘χτύπα τη δυνατά και βρες στόχο'”.

agucos4

Ο Ντιέγκο Κόστα δεν είναι όμως πλέον ο “φτωχός συγγενής” του ζευγαριού. Ο Σιμεόνε του έχει δώσει την ευκαιρία να αποδείξει την αξία του κι αυτός την έχει πιάσει, δίχως ίχνος τακτ, όπως κάνει πάντα, από τα αχαμνά. “O υπέροχος Ντιέγκο Κόστα ήταν απόψε ένας κανονικός πολιορκητικός κριός, ήταν σαν να έχεις ενώσει τον Αγκουέρο και τον Φορλάν σε ένα παίκτη” έγραψε η As μετά από ένα χατ τρικ του μέσα στην έδρα της Οσασούνα. Παρ’όλο που ακόμα προσπαθεί να τιθασεύσει το παιχνίδι του, σκοράρει συνεχώς, δίνει μάχη για κάθε μπαλιά, όσο χαμένη κι αν φαίνεται, και τελικά πανηγυρίζει το πρώτο του πρωτάθλημα μέσα στο Καμπ Νου, πριν ακολουθήσει κι αυτός το δρόμο του πρώην συμπαίκτη του και μετακομίσει στην Αγγλία.

2016. Το Σάββατο το μεσημέρι στο Μάντσεστερ η Σίτυ και η Τσέλσι θα αναμετρηθούν με έπαθλο την κορυφή της βαθμολογίας. Αυτή δεν θα είναι όμως η μόνη μεγάλη κόντρα της ημέρας. Εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Νησί και στα social media έχει ξεκινήσει μια μεγάλη κουβέντα για το ποιος είναι ο καλύτερος επιθετικός της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Σέρχιο Αγκουέρο και ο Ντιέγκο Κόστα ‘συγκατοικούν’ στην κορυφή της λίστας των σκόρερ με 10 γκολ. Ο Αργεντινός τα έχει πετύχει παίζοντας δυο ματς λιγότερα αλλά ο Βραζιλιάνος μπορεί να καυχιέται ότι τα πέτυχε χωρίς να εκτελέσει πέναλτι ενώ έχει δώσει και 4 ασίστ παραπάνω.

Πάντως, ακόμα κι αν ανήκει κάποιος σε αυτούς τους φιλάθλους που εδώ και χρόνια έχουν αντικαταστήσει το ονοματεπώνυμο του Ντιέγκο Κόστα με τον χαρακτηρισμό “τσόγλανος”, παρατηρώντας ξανά την πορεία και των δυο, δεν μπορεί να μη συμφωνήσει πως ο Βραζιλιάνος έχει πετύχει ήδη μια νίκη και μόνο που το όνομα του βρίσκεται σε αυτή την κουβέντα.