Πρέμιερ Λιγκ: 10+1 σπουδαίες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι

Το καλύτερο και πιο διαφημισμένο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη είναι και πάλι κοντά μας. Η αυλαία ανοίγει στο Θέατρο των Ονείρων, σήμερα στις 22:00, εκεί που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα υποδεχτεί την μαχητική Λέστερ, για την 1η αγωνιστική. Όπως είναι λογικό, το μεταγραφικό παζάρι είχε και αυτό το καλοκαίρι την τιμητική του, στην μικρότερης διάρκειας μεταγραφική περίοδο για τους Άγγλους, μεταξύ 9 Ιουνίου και 9 Αυγούστου. Σε αυτό εδώ το κείμενο θα σας παρουσιάσουμε τις κορυφαίες (και όχι πάντα τις πιο ηχηρές) κινήσεις των ομάδων, μέχρι αυτή τη στιγμή (θα υπάρξει παράταση για ελεύθερους παίκτες άλλωστε μέχρι το τέλος του μήνα).

Ζαν-Μισέλ Σερί, Φούλαμ, κεντρικός μέσος, 27 ετών

H Φούλαμ επέστρεψε στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ μετά από 4 χρόνια, και ο πρώτος στόχος της ομάδας του Σλάβισα Γιοκάνοβιτς είναι να συνεχίσει εκεί, για πολλά χρόνια. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει αρκετές ηχηρές προσθήκες, όπως τον έμπειρο Γερμανό επιθετικό Άντρε Σίρλε, τον Άγγλο στόπερ Άλφι Μόσον απ’ την Σουόνσι, και φυσικά τον Γάλλο Μαξίμ Λε Μαρσάντ, πρώην στόπερ της Νις. Ο παίκτης όμως που πολλοί ίσως αγνοούν, και που πρόκειται να ηγηθεί στην μεσαία γραμμή των Λονδρέζων, δεν είναι άλλος απ’ τον Σερί. Επίσης, πρώην τη Νις. Ένας κεντρικός μέσος με εκπληκτικά επιθετικά προσόντα και κύριο χαρακτηριστικό: το απρόβλεπτο. Ο Ιβοριανός μπορεί να κάνει -κυριολεκτικά- τα πάντα μεσοεπιθετικά, και να εξελιχθεί στο σημείο αναφοράς της ομάδας. Ο Γιοκάνοβιτς τον πιστεύει, και δεν έβγαλε στην τύχη το ποσό των 30 εκατομμυρίων λιρών απ’ τα ταμεία της ομάδας. Αυτό που περιμένει είναι να τον δει να ανεβάζει επίπεδο την ομάδα, όπως φυσικά και να βοηθήσει τον άλλο δημιουργικό του μέσο -και σημαντικό παράγοντα στην περσινή πορεία ανόδου- Νορβηγό διεθνή, Στέφαν Γιόχανσεν.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Άρσεναλ, κεντρικός αμυντικός, 30 ετών

Η Άρσεναλ έχει μπει για τα καλά στην νέα, μετά-Βενγκέρ, εποχή με τον Έμερι στον πάγκο της. Όπως ήταν λογικό, έχουν γίνει πολλές διορθωτικές κινήσεις. Η σημαντικότερη από αυτές δεν είναι άλλη απ’ τον Καλαματιανό αμυντικό. Γιατί αυτός και όχι ο αμυντικός μέσος Λούκας Τορέιρα; Λόγω θέσης – και όχι ταλέντου. Οι “κανονιέρηδες” άλλωστε είχαν πολλά και σημαντικά αμυντικά προβλήματα -και κενά- πέρσι, και ο Σωκράτης θα έχει πολύ δουλειά για να εξελιχθεί -και να γίνει- ο ηγέτης της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η χημεία που θα αναπτύξει -αν αναπτύξει- με τον Τορέιρα. Αν μπορεί να τα καταφέρει; Δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Ο Έμερι πάντως γνωρίζει καλύτερα από όλους μας την ομάδα και πιστεύει πολύ τον διεθνή στόπερ. Η μεταγραφή από την Ντόρτμουντ έφτασε τις 20 εκατομμύρια λίρες και αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Παπασταθόπουλος θα σπάσει την “κατάρα” των τελευταίων ετών που θέλει τους ‘Ελληνες παίκτες που πήγαν στην Πρέμιερ Λιγκ, να αποτυγχάνουν.

Τζέιμς Μάντισον, Λέστερ, κεντρικός μέσος, 20 ετών

Η Λέστερ έχασε τον σούπερ σταρ της αλλά ο Κλοντ Πιέλ έχει στο μυαλό του να δημιουργήσει ένα νέο. Ο πρώην παίκτης της Νόριτς είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα ταλέντα στο Νησί, κάτι που δηλώνουν περίτρανα και οι αριθμοί του στο περσινό πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ. To κόστος της μεταγραφής έφτασε τις 22 εκατομμύρια λίρες για τον διεθνή με τις μικρές εθνικές των Άγγλων και σύμφωνα με τους “ειδικούς” δεν θα αργήσει η μέρα που θα κάνει το ντεμπούτο του και με την εθνική ανδρών. Ο Πιέλ, όπως είναι φυσικό, τον πιστεύει και ονειρεύεται ένα φοβερό μελλοντικό δίδυμο με τον εξαιρετικό νεαρό εξτρέμ της ομάδας, τον Ντεμαράι Γκρέι. Στο πρόσωπο του Μάντισον εννοείται πως βλέπει όλα τα μελλοντικά ποδοσφαιρικά καλούδια γι’ αυτό το δίδυμο.

Ριγιάντ Μαχρέζ, Μάντσεστερ Σίτι, εξτρέμ, 27 ετών

Για τον Μαχρέζ δεν έχουμε να πούμε πολλά. Ένας απ’ τους καλύτερους παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ τα τελευταία 3 χρόνια πηγαίνει στην καλύτερη ομάδα της χώρας, και σε μία εκ των ποιοτικότερων σε ολόκληρη την Ευρώπη, για να της δώσει μεγαλύτερο βάθος (και ταλέντο) στην διεκδίκηση όλων των τίτλων, που θα έχει και φέτος ως στόχο. Ο Γκουαρδιόλα τον έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση (όπως και όλοι όσοι τον έχουν δει να αγωνίζεται αρκετά) και αυτό που μένει να δούμε είναι το πόσο σύντομα θα προσαρμοστεί ο Αλγερινός στα νέα δεδομένα. Το πρώτο δείγμα πάντως στο Community Shield κόντρα στην Τσέλσι ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Το στυλ παιχνιδιού  των ομάδων του Καταλανού “μαέστρου” είναι πολύ απαιτητικό άλλωστε και έχει ανάγκη μόνο από ποιοτικούς παίκτες. Η μεταγραφή “έκλεισε” στις 60 εκατομμύρια λίρες.

Φρεντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κεντρικός μέσος, 25 ετών

Ο Ζοσέ Μουρίνιο διάλεξε τον Βραζιλιάνο ως την πρώτη του κίνηση αυτό το καλοκαίρι για να ενισχύσει την μεσαία του γραμμή. Ο Φρεντ είναι παίκτης που ταιριάζει σε αυτά που θέλει ο προπονητής του να βλέπει στον άξονα. Σκληράδα, δύναμη, πολλά τρεξίματα και άπλετο πάθος και μένει να δούμε αν όλα αυτά θα φανούν στο γήπεδο και ποια θα είναι η συνεργασία του με τους υπόλοιπους κεντρικούς μέσους της ομάδας (που πάνω-κάτω έχουν όλοι τα ίδια χαρακτηριστικά). Το ποσό της μεταγραφής, απ’ την Σαχτάρ, έφτασε τις 50 εκατομμύρια λίρες και το ερώτημα που πλανάται στο Νησί είναι: αν ο Φρεντ θα έχει την τύχη του Φερναντίνιο ή του Φερνάντο. H απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα καθαρίσει αρκετά το “τοπίο” για την φετινή πορεία της ομάδας και μέχρι που είναι ικανή να φτάσει, μιας και υπάρχει ήδη πολύ γκρίνια -κυρίως- εκ των έσω.

Ριτσάρλισον, Έβερτον, μεσοεπιθετικός, 20 ετών

Για τον νεαρό βραζιλιάνο εξτρέμ τα είχαμε γράψει και πέρσι. Εξαιρετική περίπτωση ποδοσφαιριστή με όλο το μέλλον να του ανήκει. Πραγματοποίησε μια πολύ καλή σεζόν στην Γουότφορντ υπό τις οδηγίες του Μάρκο Σίλβα (μέχρι να απολυθεί), και ο ίδιος ο Σίλβα τον επέλεξε για την επιθετική γραμμή της Έβερτον, με το που ανέλαβε τις τύχες της φέτος το καλοκαίρι. Κάτι που δείχνει περίτρανα την τυφλή εμπιστοσύνη που έχει στον νεαρό. Οι “μπλε” του Μερσεϊσάιντ κερδίζουν πάρα πολλά με αυτή τους την κίνηση, και αυτό που μένει να δούμε είναι ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη του -εξαιρετικά- ποιοτικού νεαρού, σε μια πραγματικά ιστορική ομάδα, γεμάτη ταλέντο και φιλοδοξίες.

Ζοάο Μουτίνιο, Γουλβς, μέσος, 32 ετών

Επιστροφή και για την Γουλβς στην μεγάλη κατηγορία με όνειρα, φιλοδοξίες και ένα σωρό καλές μεταγραφές όπως του τερματοφύλακα Ρούι Πατρίσιο, του επιθετικού Μπενίκ Αφόμπε, απ’ την Μπόνμουθ, και του Γουίλι Μπολί, κεντρικού αμυντικού, απ’ την Πόρτο. Η μεταγραφή όμως που κλέβει την παράσταση με την ποιότητα που αυτή εμπεριέχει, δεν είναι άλλη απ’ του Ζοάο Μουτίνιο. Ο διεθνής Πορτογάλος μπορεί να εξελιχθεί στον μαέστρο και τον ισορροπιστή της μεσαίας γραμμής των λύκων, ως ο παίκτης που θα δουλεύει αθόρυβα, κάνοντας καλύτερους τους συμπαίκτες του. Αν βάλουμε στη ζυγαριά και το μικρό -για Αγγλία- ποσό της μετακίνησης των 5 εκατομμυρίων λιρών από την Μονακό, τότε καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα πως αυτή η προσθήκη ίσως εξελιχθεί ως η κίνηση της σεζόν για την ομάδα του Νούνο Εσπιρίτο Σάντο στην μάχη για -τι άλλο;- την παραμονή.

Ζορζίνιο, Τσέλσι, μέσος, 26 ετών

Αν μπορεί να υποσχεθεί κάτι -το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην ομάδα- στους φίλους των “μπλε” ο νέος τους προπονητής, Μαουρίτσιο Σάρι, αυτό δεν είναι άλλο απ’ το γεγονός πως θα προσπαθήσει να τους παρουσιάσει ελκυστικό ποδόσφαιρο. Για να το καταφέρει όμως -και αφού αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει αν θα παραμείνουν στην ομάδα όλα τα περσινά της αστέρια- χρειάζεται ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Τι καλύτερο λοιπόν από κάποιον που γνωρίζει πολύ καλά και εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Ζορζίνιο και Σάρι υπήρξαν άλλωστε μαζί στη Νάπολι και μαζί θα συνεχίσουν και στο Στάμφορντ Μπριτζ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για τον εξωραϊσμό της Τσέλσι – μακριά απ’ το βαρετό ποδόσφαιρο του Κόντε. Το ποσό της μετακίνησης άγγιξε τις 60 εκατομμύρια λίρες και ο ντελικάτος κεντρικός μέσος αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Γι’ αυτό άλλωστε αρνήθηκε και την πρόταση της Σίτι. Μια πρόταση από τον ίδιο τον Γκουαρδιόλα που τον ήθελε σαν τρελός στο Μάντσεστερ. Η περίπτωση του Ιταλού διεθνή είναι εξαιρετική και το δίδυμο με τον Καντέ, ικανό να τρομάξει κάθε αντίπαλο. Μένει να δούμε πως θα τους χωρέσει όλους ο Σάρι μιας και οι “μπλε” πήραν και τον Κόβασιτς ως δανεικό απ’ την Ρεάλ Μαδρίτης.

Φελίπε Άντερσον, Γουέστ Χαμ, εξτρέμ, 28 ετών

Μετά από 5 σεζόν στην Ιταλία με τη φανέλα της Λάτσιο, ο Βραζιλιάνος εξτρέμ έκανε το μεγάλο βήμα για την Πρέμιερ Λιγκ και την Γουέστ Χαμ, και αυτό που μένει να δούμε είναι πόσο εύκολα (και γρήγορα) θα προσαρμοστεί στις νέες -και δυσκολότερες- συνθήκες. Το πόσο που δαπανήθηκε αποτελεί ρεκόρ για τον Λονδρέζικο σύλλογο (42 εκατομμύρια λίρες) και φυσικά ο Μανουέλ Πελεγκρίνι περιμένει πολλά απ’ τον παίκτη σε μια σεζόν που τα “σφυριά” έχουν ενισχυθεί πολύ (ήρθαν οι: Γιαρμολένκο, Ίσα Ντιοπ της Τουλούζ και ο Τζακ Γουίλσιρ) και μπορούν να κάνουν όνειρα ακόμα και για ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο, όπως και για την κατάκτηση κάποιου κυπέλλου.

Άλισον Μπέκερ, Λίβερπουλ, τερματοφύλακας, 25 ετών

Αυτή η μεταγραφή ίσως αποδειχθεί ως η κίνηση του καλοκαιριού -όχι για την Λίβερπουλ- αλλά για ολόκληρο το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ακούγεται σίγουρα υπερβολικό αυτό, αλλά πιστέψτε με, δεν είναι. Ο Κλοπ φέρνει -επιτέλους- στο Άνφιλντ ένα κορυφαίο τερματοφύλακα, με ποσό ρεκόρ για παίκτη σε αυτή την θέση, τις 67 εκατομμύρια λίρες, και κλείνει την τρύπα που βασανίζει την ομάδα εδώ και πολλά χρόνια. (To ρεκόρ το κατέρριψε η Τσέλσι -τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- με το ποσό που έδωσε για τον Κέπα της Μπιλμπάο). Η διαφορά κλάσης από όλους τους τερματοφύλακες που έχουν περάσει απ’ τους “κόκκινους” τα τελευταία 10 (και βάλε) χρόνια είναι χαώδης και γι’ αυτό υποσκελίζει και όλες τις υπόλοιπες εξαιρετικές μεταγραφές που έκανε η Λίβερπουλ αυτό το καλοκαίρι. Η Λίβερπουλ μπορεί -επιτέλους- να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, στα ίσα, χωρίς αυτό να ακούγεται ως κακόγουστο αστείο ή να φαντάζει ως έκπληξη, μια πιθανή πορεία πρωταθλητισμού, και είμαι σίγουρος πως ο Βραζιλιάνος γίγαντας θα είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος.

Μαξ Μέϊερ, Κρίσταλ Πάλας, κεντρικός μέσος, 22 ετών

Αρκετά περίεργη κίνηση που δείχνει όμως την δυναμική της Πρέμιερ Λιγκ. Ο νεαρός μέσος -πρώην- της Σάλκε πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, με την ομάδα του να κερδίζει το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο ίδιος επέλεξε να μην μείνει και να φύγει ως ελεύθερος για την Κρίσταλ Πάλας, μια ομάδα που έχει ως πρωταρχικό στόχο την παραμονή. Σημαντικό παράγοντα έπαιξαν σίγουρα οι 80.000 λίρες που θα κερδίζει την βδομάδα, όπως φυσικά και η θέση βασικού που θα έχει στην ομάδα του Ρόι Χότζσον. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κίνηση θα είναι το πρώτο βήμα για μια σπουδαία καριέρα, τα επόμενα χρόνια, σε κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης. Αυτό που μένει, είναι να τα δούμε όλα αυτά -που αλλού- στο γήπεδο. Το ταλέντο άλλωστε του νεαρού Γερμανού είναι αδιαμφισβήτητο.