Champions League

Πού πήγαν οι άμυνες;

Κάποτε στη μόδα ήταν το «τσούκου-τσούκου ball». Έτσι είχαν βαφτίσει οι Έλληνες φίλαθλοι, το λεγόμενο ποδόσφαιρο σκοπιμότητας. Αυτό που θυσίαζε (θεωρητικά) το θέαμα για την ουσία.

Οι θιασώτες του; Πολλοί και διάφοροι. Μεγαλύτερος στην Ελλάδα η ομάδα που έχει κάνει τις σπουδαιότερες πορείες: Ο Παναθηναϊκός.

Στο φετινό Champions League ωστόσο και συγκεκριμένα στη φάση των «16», που εξελίσσεται εδώ και δέκα μέρες περίπου, το ποδόσφαιρο σκοπιμότητας έχει πάει… περίπατο.

Για την ακρίβεια οι άμυνες, που ήταν και η βάση αυτού του στιλ, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σε έξι ματς έχουν σημειωθεί 29 γκολ! Σχεδόν δηλαδή 5 ανά αγώνα. Και αν αναλογιστούμε ότι μέσα σε αυτά τα έξι ματς υπάρχει το Μπενφίκα-Ντόρτμουντ 1-0 καταλαβαίνει κάποιος πολύ εύκολα τι συνέβη στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια. Η χαρά του OVER. Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε: Παρί- Μπαρτσελόνα 4-0, Ρεάλ μαδρίτης-Νάπολι 3-1, Μπάγερν-Άρσεναλ 5-1, Λεβερκούζεν-Ατλέτικο 2-4, Σίτι-Μονακό 5-3!!!

Αν αυτό δεν είναι πανδαισία από γκολ, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους.  Κι όλα αυτά με το Πόρτο-Γιουβέντους και το Σεβίλλη-Λέστερ να μην έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη…

Κάποιοι φυσικά θα πουν ότι πρόκειται για τυχαίο περιστατικό. Για σύμπτωση. Άλλοι θα διακρίνουν την τάση οι αγώνες πλέον να κερδίζονται από την επίθεση και όχι από την άμυνα. Κι αυτό σίγουρα θα κάνει καλό στο θέαμα. Ειδικά για αυτούς που βλέπουν έναν αγώνα για τα γκολ.

Οι υπόλοιποι, πάλι, που θέλουν ένα ποδοσφαιρικό ματς να εξελίσσεται σαν μια παρτίδα σκάκι ας περιμένουν την επόμενη φάση… Όταν θα έχουν ζορίσει τα πράγματα και (θεωρητικά) οι άμυνες θα πάρουν ξανά τον πρώτο λόγο.