Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε Stoiximan

Η Λέστερ της Ν. Αμερικής

Τέτοια εποχή το 2007 η Μπόκα Τζούνιορς σήκωνε το 6ο της Κόπα Λιμπερταδόρες με δύο νίκες απέναντι στην Γκρέμιο και πρωταγωνιστή τον λατρεμένο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Κάπου στην πόλη Σανγκολκί των περίπου 70 χιλιάδων κατοίκων λίγο έξω από το Κίτο του Εκουαδόρ, μια ομάδα πανηγύριζε ως άθλο ότι ανέβαινε ξανά στη Β” Εθνική, σπάνιο επίτευγμα στην ασήμαντη ιστορία της. Η Ιντεπεντιέντε Χοσέ Τεράν (από το όνομα του ιδρυτή της το 1958) τα άλλαζε όλα. Όνομα, σε Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε, χρώματα (από τα κόκκινα της μεγάλης Ιντεπεντιέντε σε μπλε-μαύρο), σήμα (μοιάζει αρκετά με της Ίντερ) και διοίκηση. Έφτιαξε υποδειγματικές ακαδημίες, όπου μαζεύει πιτσιρίκια από όλο τη χώρα, και βασίστηκε καθαρά στα δικά της παιδιά.

Τρία χρόνια αργότερα, η Ιντεπεντιέντε ανέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος του Εκουαδόρ με πρωταγωνιστή τον Τζέφερσον Μοντέρο που αγωνίζεται πλέον στη Σουόνσι. Πέρασε δυο χρόνια να μάχεται για τη σωτηρία και τελικά κατάφερε να σταθεροποιηθεί εκεί και να φτάσει μέχρι τη 2η θέση το 2013. Η επιτυχία αυτή την έφερε και στο Λιμπερταδόρες του 2014, όπου και αποκλείστηκε με επικό τρόπο αφού κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της με 4-5 (!) σε ισοβαθμία με την μετέπειτα κυπελλούχο Σαν Λορένσο. Πέρσι αποκλείστηκε πριν τη φάση των ομίλων, από την Εστουδιάντες.

Όση ατυχία είχε η μικρή Ιντεπεντιέντε τις δυο προηγούμενες φορές, τόσο τύχη έχει φέτος. Στα προκριματικά έπαιξε με την Γκουαρανί και αφού κέρδισε 1-0, κρατούσε το 2-1 στη ρεβάνς μέχρι και το 94′, όταν και η Γκουαρανί κέρδισε πέναλτι αγκαλιάζοντας την πρόκριση. Κι όμως, ο Ροντρίγκο Λόπες το έστειλε στα ουράνια και η Ιντεπεντιέντε πέρασε στους ομίλους. Μετά την κλήρωση κανείς δεν τις έδινε ελπίδες αφού είχε την Ατλέτικο Μινέιρο και την Κόλο Κόλο μαζί της στο ίδιο γκρουπ. Κι όμως, τα κατάφερε και πέρασε 2η με 9 βαθμούς και στο τελευταίο ματς στη Χιλή να σώζεται ΤΡΕΙΣ φορές από τα δοκάρια, ενώ κι ο γκολκίπερ Ασκόνα έκανε απίστευτες αποκρούσεις.

Στους 16 αντιμετώπισε τη Ρίβερ Πλέιτ και στο πρώτο παιχνίδι έκανε ίσως την καλύτερη εμφάνιση στην ιστορία της. Κέρδισε με 2-0 τους Αργεντινούς (και κατόχους του Λιμπερταδόρες) και τρόμαξε όλη τη Ν. Αμερική. Η ρεβάνς στο Μονουμεντάλ ήταν επική, το γήπεδο ήταν κατηφορικό, η Ιντεπεντιέντε δεν περνούσε τη σέντρα, αλλά η Ρίβερ είτε λόγω οικτρής αστοχίας, είτε λόγω του τερματοφύλακα Ασκόνα δεν μπορούσε να σκοράρει με τίποτα. Όπως και στην Χιλή, έτσι και στην Αργεντινή η Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε σώθηκε και πάλι από τα δοκάρια. Δυο φορές αυτή τη φορά στο Μπουένος Άιρες, το ματς έληξε με 1-0 και MVP τον Ασκόνα, η Ιντεπεντιέντε πήρε την πρόκριση:

Στους 8 η τύχη την έφερε με την Πούμας από το Μεξικό, μια ομάδα με πολλαπλάσιο μπάτζετ. Αυτή τη φορά ούτε το υψόμετρο θα τη βοηθούσε (μια που η Ιντεπεντιέντε δεν παίζει στο γήπεδο των 8 χιλιάδων θέσεων που έχει, αλλά στο υψόμετρο του Κίτο), καθώς κι η έδρα των Μεξικάνων βρίσκεται ψηλά. Και πάλι η ομάδα του Εκουαδόρ έκανε όμως καλό εντός έδρας παιχνίδι και επικράτησε με 2-1. Περίμενε κανείς κάτι λιγότερο από δραματική-γκρανγκινιολική-χιτσκοκική πρόκριση; Μόλις στο 18′ βρισκόταν πίσω στο σκορ στο Εστάδιο Ολίμπικο Ουνιβεριστάριο της πόλης του Μεξικού με 2-0 και έμεινε και με 10 παίκτες. Θα πόνταρε κανείς υπέρ της; Κι όμως, με μια στημένη φάση βρήκε την ευκαιρία της και έκανε το 2-1. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, εκεί ο Ασκόνα έπιασε το χτύπημα του Σόσα (μεγάλου ήρωα των Πούμας καθώς είχε σκοράρει τα δυο γκολ στην κανονική διάρκεια) και έστειλε την ομάδα στα ημιτελικά. Ένα θαύμα για την άσημη ομάδα, κάτι που δεν καταφέρνουν συχνά ούτε οι ιστορικοί σύλλογοι της χώρας.

stoix

Το πρώτο παιχνίδι στους 4 γίνεται σήμερα, και πάλι στην έδρα της, απέναντι στην ίσως πιο βαριά φανέλα του θεσμού, την αήττητη (αν και με πολλές ισοπαλίες) Μπόκα. Μια ομάδα που πριν 8 χρόνια βρισκόταν μεταξύ Γ” και Β” εθνικής, ενώ η αντίπαλός της κατακτούσε ακόμα ένα κατσαρολικό. Κι όμως, με όλα αυτά που έχει καταφέρει φέτος η ομάδα του Εκουαδόρ, αλλά και με την απίστευτη ρέντα της, ποιος μπορεί να ποντάρει στην προβληματική Μπόκα; Ειδικά αν ο Ασκόνα κατεβάσει τα ρολά. Το 2016 της Λέστερ και της Ουαλίας, έχει βρει εκπρόσωπο και στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Μένει να δούμε αν το ταξίδι θα τελειώσει εδώ.