Και στο τέλος το σηκώνει η Γιουβέντους

Ήταν ακόμα Αύγουστος όταν η Γιουβέντους έχανε στο Ολίμπικο από τη Ρόμα για τη 2η αγωνιστική. Ο Ράτζα Ναϊνγκολάν έγραφε ένα ειρωνικό “Ουπς” στο Tουίτερ για να πικάρει τους οπαδούς της. Ούτε αυτός θα περίμενε ότι η Γιουβέντους μετά τις δυο ήττες στα πρώτα δύο παιχνίδια,  θα έκανε την πρώτη της νίκη μόλις την 4η αγωνιστική και θα συνέχιζε τις αποτυχίες με ομάδες όπως η Φροζινόνε και η Σασουόλο. Ήταν η περίοδος που η Ρόμα φαινόταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο και η Γιουβέντους δεχόταν την καζούρα των οπαδών όλων των αντιπάλων. Μετά τη Ρόμα, η Ίντερ έδειξε να πηγαίνει για την κούπα, με το “Μαντσίνειο” 1-0 και το τσούκου-τσούκου. Αργότερα, τη θέση της πήρε η εξαιρετική Νάπολι με τη δουλειά του Μαουρίτσιο Σάρι να φαίνεται και τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν να προσπαθεί να μπει στα παπούτσια του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η Γιούβε απλά παρακολουθούσε.

Η χρονιά ήταν μια από αυτές τις μεταβατικές που έχει ζήσει αρκετές φορές στην ιστορία του ο σύλλογος. Πολλά μπορεί να καταλογίσει κάποιος στους μπιανκονέρι, όχι όμως ότι δεν ρισκάρουν. Μια ομάδα που στο παρελθόν αποφάσισε να πορευτεί χωρίς παίκτες όπως ο Ζιντάν ή ο Μπάτζιο, δεν είναι περίεργο που σε μια χρονιά που έφτασε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, σχεδόν διέλυσε τη ραχοκοκαλιά της. Οι αποχωρήσεις Βιντάλ, Πίρλο, Τέβες δημιούργησαν τεράστια κενά και οι μεταγραφές ήταν μεν καλών παικτών, αλλά όχι του επιπέδου των πλούσιων της Ευρώπης. Ο Αλέγκρι δήλωνε ότι η Σέριε Α είναι μαραθώνιος, αλλά οι αποτυχίες έρχονταν η μία μετά την άλλη. Σχεδόν στο 1/3 του πρωταθλήματος η Γιουβέντους βρισκόταν στην 11η θέση και η γκρίνια τόσο για διοίκηση, όσο και Αλέγκρι είχε μεγαλώσει. 12 βαθμοί σε 10 αγωνιστικές ήταν επίδοση ομάδας που τα πάει καλά για σωτηρία, όχι υποψήφιας πρωταθλήτριας.

Αν υπήρξε ένα σημείο στη σεζόν που όλα άλλαξαν ήταν η ντροπιαστική ήττα από τη Σασουόλο. Εκεί που ο Μπουφόν βγήκε μπροστά και πριν καν μιλήσει ο Αλέγκρι στους δημοσιογράφους, έγινε αυτός η ασπίδα όλης της ομάδας κάνοντας δηλώσεις. Μέσα στα αποδυτήρια λέγεται ότι είπε: “Είμαι 38 χρονών και δεν έχω καμία διάθεση να παίζω ακόμα για να φαίνεται ότι έχω γίνει σκατά. Αν συνεχίσουμε με αυτή τη νοοτροπία, θα τα καταστρέψουμε όλα“. Ο Αλέγκρι πήρε την ομάδα και την απομόνωσε για όλη την εβδομάδα. Το επόμενο ματς ήταν με την Τορίνο. Η απόκρουση του Τζίτζι με το σκορ στο 1-1 στο ντέρμπι ντελα Μόλε κράτησε την ομάδα ζωντανή  και το γκολ του Κουαδράδο στο τέλος που έδωσε τη νίκη, θεωρείται από τους περισσότερους το σημείο που η Γιούβε ξεκίνησε την αντεπίθεση.

Κάπως έτσι ζήσαμε το κατόρθωμα της Γιούβε, την πιο απίστευτη ανατροπή σε πρωτάθλημα εδώ και πολύ καιρό. Η Γιουβέντους σημείωσε 24 νίκες στα τελευταία της 25 παιχνίδια, ρεκόρ που θα ζήλευε και το Γκόλντεν Στέιτ. Τέτοια κατορθώματα χρειάζονται ήρωες συνήθως, στη φετινή Γιουβέντους όμως σχεδόν όλοι είναι πρωταγωνιστές. Ο Μπαρτζάλι που έκανε μια εξαιρετική χρονιά και ο Μπονούτσι που έγινε ηγέτης την στιγμή που οι τραυματισμοί ταλαιπωρούσαν τον Κιελίνι. Ο Πάουλο Ντιμπάλα που έκανε το όνομά του γνωστό για τα καλά, ο Κουαδράδο που έκανε τους οπαδούς της Τσέλσι να αναρωτιούνται αν είναι ο ίδιος παίκτης και ο Λιχστάινερ (ένας από τους 8 που ήταν παρόντες και στα τέσσερα προηγούμενα πρωταθλήματα) που κατάπινε πάλι τα χιλιόμετρα. Ο Πογκμπά που χωρίς τον Πίρλο δίπλα του, άλλαξε κάπως ρόλο και φυσικά ο Μάριο Μάντζουκιτς που ξέρει να βρίσκεται εκεί που πρέπει.

Cg5dKUEWYAIXf87

Αν όμως πρέπει να διαλέξουμε κάποιον MVP, αυτός είναι ο τεράστιος Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Στα 38 του έκανε μια από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του. Δεν ήταν απλά ότι έσπασε το ρεκόρ του Ρόσι με τα 973′ χωρίς να δεχτεί γκολ, ούτε τα 20 ματς που κράτησε ανέπαφη την εστία. Ήταν οι απίστευτες αποκρούσεις, όχι μόνο για ένα 38χρονο κορμί, αλλά για οποιονδήποτε τερματοφύλακα. Το πέναλτι του Κάλινιτς που έπιασε με τη Φιορεντίνα έγραψε το τέλος της ανατροπής και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πάνω απ’ όλα όμως, η προσωπικότητα του αρχηγού που συνεχίζει να παίζει σε υψηλό επίπεδο ψάχνοντας ένα Τσάμπιονς Λιγκ και περιμένοντας να παίξει σε ακόμα ένα Μουντιάλ. Το 5ο το πανηγύρισε σχεδόν όσο και το πρώτο και δεν είναι τυχαίο ότι τα εισιτήρια για την φιέστα με την Κάρπι πωλούνται σε εξωφρενικές στιγμές.

Oh-la-la

Τη Δευτέρα το βράδυ η Ρόμα έπαιρνε μια σημαντική νίκη απέναντι στη Νάπολι. Μια νίκη που πανηγυρίστηκε παραπάνω στο Τορινό παρά στη Ρώμη. Η Γιούβε που ήταν 11 βαθμούς από την κορυφή πριν 25 αγωνιστικές, είναι τώρα 12 μπροστά. Το γκολ του Ναϊγκολάν στο 89′ τελείωσε και τις τελευταίες ελπίδες της Νάπολι και έδωσε και μαθηματικά τον τίτλο στη Γιουβέντους.  Κάποιοι θυμήθηκαν το “Ουπς” του Αυγούστου και πόσα άλλαξαν από τότε.

Cg5b2VIU0AAvPa-.jpg large