Ρομπέρτο Μπάτζιο Φλωρεντία Stoiximan

Όταν ο Μπάτζιο γύρισε στη Φλωρεντία

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο παιχνίδι Γιουβέντους-Φιορεντίνα τo sombrero γράφει για τον Ρομπέρτο Μπάτζιο

Το ποδόσφαιρο είναι σε μεγάλο βαθμό οι μεγάλες κόντρες του. Οι σημαντικότερες έχθρες έχουν συνήθως ως αιτία τις τοπικές διαφορές (γειτονικές πόλεις ή κόντρα μέσα στην ίδια πόλη) ή τις συχνές μονομαχίες για τίτλους. Κάποιες φορές όμως υπάρχουν κι άλλα κίνητρα, λόγοι πολιτικοί ή κάποιο τυχαίο συμβάν, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση ενός παίκτη. Μια τέτοια είναι η περίπτωση των Φιορεντίνα και Γιουβέντους, με το μεγάλο μίσος να έχει ως υπαίτιο έναν άνθρωπο. Τον Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Η αντιπαλότητα των δυο ομάδων ξεκίνησε το 1982 όταν και πάλεψαν μέχρι το τέλος για το Σκουντέτο. Ισόβαθμες την τελευταία αγωνιστική, η Φιορεντίνα έμεινε στο 0-0 στο Κάλιαρι όπου και το τέρμα του Γκρατσιάνι ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων. Αντίθετα, η Γιουβέντους κέρδιζε με 1-0 την Καταντζάρο με πέναλτι. Στη Φλωρεντία ακόμα έχουν να λένε για την κλοπή του τίτλου ή έστω της δυνατότητας να πάνε σε μπαράζ. Η Φιορεντίνα έμεινε με τα δυο της πρωταθλήματα, το τελευταίο το 1969. Τα χρόνια πέρασαν, το γεγονός δεν ξεχάστηκε, και φτάσαμε στο 1990 όπου στην Ευρώπη άρχισε να ακούγεται το όνομα του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο 23χρονος Ιταλός δεν ήταν από την Φλωρεντία, ούτε ξεκίνησε εκεί την μπάλα. Γεννημένος στην περιοχή της Βιτσέντζα, άρχισε να μαγεύει στη βόρεια Ιταλία και αργότερα μετακινήθηκε στο Αρτέμιο Φράνκι. Αυτό όμως δεν είχε σημασία για τους οπαδούς των Βιόλα. Με 17 γκολ στο πρωτάθλημα τη σεζόν 1989-90, ήταν το next big thing της χώρας και η ελπίδα για κάτι καλύτερο για ολόκληρη την πόλη.

Η μοίρα έφερε τους δυο συλλόγους αντιμέτωπους στον διπλό τότε τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του 1990. Η Φιορεντίνα σε μια κακή χρονιά (τερμάτισε 13η) είχε τη χρυσή ευκαιρία να πάρει ένα ευρωπαϊκό κύπελλο. Η Γιουβέντους σε έναν επεισοδιακό πρώτο τελικό κέρδισε 3-1 στο ιστορικό γήπεδο Κομουνάλε με αρκετό ξύλο μεταξύ των παικτών και ένα αμφισβητούμενο γκολ του Καζιράγκι για το 2-1. Στον επαναληπτικό στο Αβελίνο (η Φιορεντίνα ήταν τιμωρημένη για επεισόδια στον ημιτελικό) η Γιουβέντους πήρε ένα αυθεντικό ιταλικό 0-0 και κατέκτησε το ΟΥΕΦΑ. Δυο τίτλοι χαμένοι από τη Γιουβέντους μέσα σε 8 χρόνια με παράπονα για τη διαιτησία έκαναν τη Γιούβε αντιπαθή σε όλους τους Βιόλα. Έλειπε το κερασάκι στην τούρτα για μια έκρηξη μίσους και αυτό ήρθε πολύ σύντομα.

Με τη Φιορεντίνα να έχει οικονομικά προβλήματα, ο πρόεδρος Ποντέλο αναγκάστηκε να πουλήσει τον Μπάτζιο που η αλήθεια είναι ότι δεν καιγόταν να φύγει. Οι φήμες για μεταγραφή ακούγονταν σε όλη τη σεζόν και φούντωσαν πριν τους τελικούς όπου κι ο Μπάτζιο δεν έπαιξε καλά. Μόλις τρεις μέρες μετά το δεύτερο ματς ανακοινώθηκε η πώληση του Ρομπέρτο Μπάτζιο στην Γιουβέντους με ένα ποσό παγκόσμιο ρεκόρ για μεταγραφή (πάνω από 10 εκατομμύρια Ευρώ). Η Φλωρεντία αμέσως βυθίστηκε στο χάος με επεισόδια που οδήγησαν σε 50 τραυματισμούς, 9 συλλήψεις και πολλές καταστροφές στην πόλη. Η διοίκηση προσπάθησε να ρίξει στον παίκτη την ευθύνη, ο Μπάτζιο δήλωσε ότι πιέστηκε να φύγει και η μετακόμιση για το Τορίνο έγινε πραγματικότητα με τον κόσμο πικραμένο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή του Μπάτζιο στο Αρτέμιο Φράνκι ήταν ένα από τα γεγονότα της σεζόν 1990-91. Σε μια χρονιά που οι ομάδες ήταν από μέτριες ως κακές (7η η Γιουβέντους, 12η η Φιορεντίνα) η μοίρα έφερε την 6η Απριλίου του 1991 να είναι η σημαδιακή ημέρα. Ο Μπάτζιο παίζοντας πίσω από τον επιθετικό έκανε πολύ καλή χρονιά, τόσο σκοράροντας, όσο μοιράζοντας και ασίστ. Δεν είχε κερδίσει όμως την λατρεία του κόσμου της Γιούβε, ίσως και γιατί στην παρουσίασή του αρνήθηκε να φορέσει το κασκόλ της ομάδας.  Ένα απίστευτο κορεό στήθηκε, με την πόλη της Φλωρεντίας να σχηματίζεται με άσπρο και μωβ στο πέταλο του γηπέδου. Οι αποδοκιμασίες στον Μπάτζιο ακούγονταν σχεδόν σε όλη την Τοσκάνη και το καταπληκτικό φάουλ-γκολ του νεαρού τότε Ντιέγκο Φουζέρ πανηγυρίστηκε λες και έδινε τίτλο.

Στο 2ο ημίχρονο η Γιουβέντους προσπάθησε για την ισοφάριση και ο Μπάτζιο κέρδισε πέναλτι. Ήταν η μεγάλη του ευκαιρία να κάνει το γήπεδο να σιωπήσει. Κι όμως, ο σπεσιαλίστας Μπάτζιο αρνήθηκε να το εκτελέσει. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το έκανε επειδή ο τερματοφύλακας Μαρετζίνι ήξερε το στιλ του από την παρουσία τους στην Φιορεντίνα. Τελικά ο ντε Αγκοστίνι αναλαμβάνει την εκτέλεση και ο Μαρετζίνι αποκρούει. Λίγο αργότερα ο Μπάτζιο βγαίνει αλλαγή. Κάποιοι αποδοκιμάζουν, κάποιοι χειροκροτούν. Κάποιοι πετάνε μπουκάλια, κάποιος το κασκόλ του που προσγειώνεται ακριβώς μπροστά στον ποδοσφαιριστή. Ο Μπάτζιο το μαζεύει με σεβασμό, λες και σηκώνει κάτι το ιερό και το σφίγγει στο χέρι του. Χαιρετάει τον κόσμο και πολλοί τον αποθεώνουν. Για τους περισσότερους ο Μπάτζιο είναι το περίφημο πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 1990 και μια καριέρα ποδοσφαιρικής μαγείας, για τους οπαδούς της Φιορεντίνα ο άνθρωπος που δεν εκτέλεσε το πέναλτι, μάζεψε το κασκόλ και έδειξε ότι η καρδιά του ήταν Βιόλα. Τι κι αν οι οπαδοί της Γιουβέντους μαζεύτηκαν στο προπονητικό κέντρο την επομένη για να τα ψάλλουν στους παίκτες τους και κυρίως στον Μπάτζιο. Η ποδοσφαιρική ιστορία είχε γραφτεί σαν σε ταινία.