Ο άγνωστος Κριστόφ που θέλει η μισή Ευρώπη

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από το τελευταίο παιχνίδι της Τζένοα, την εντός έδρας ήττα της από την Πάρμα με 1-3 κι ο λαλίστατος και κομματάκι γραφικός πρόεδρός της απέλυε τον κόουτς Μπαλαρντίνι. Η Τζένοα ισοβαθμεί στη 10η θέση με τη Μίλαν, με απολογισμό 4 νίκες-3 ήττες, όχι και ιδιαίτερα άσχημο για μια ομάδα με περσινό ρεκόρ 11-8-19 και την τρίτη χειρότερη επίθεση. Κι όμως, οι 12 βαθμοί δεν ήταν αρκετοί για τον κύριο Ενρίκο Πρετσιόζι που δικαιολόγησε την απόφασή του: “Δεν με νοιάζουν οι πόντοι, έχουμε τον Κριστόφ Πιόντεκ, τον πρώτο σκόρερ της Σέριε Α“. Μια πρόταση που κανείς πριν μερικούς μήνες δεν θα έλεγε. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς, κανείς δεν θα ήξερε ποιος είναι αυτός ο Κριστόφ Πιόντεκ (ναι, το Piątek προφέρεται κάπως έτσι, ρωτήστε και τον Βαζέχα-Warzycha) που έχει κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει για το πρόσωπό του μέσα σε σχεδόν ένα μήνα.

Ο Πιόντεκ γεννήθηκε πριν από 23 χρόνια στη Νιέμτσα της Πολωνίας, που ανήκει στην περιοχή της Σιλεσίας, μια περιοχή με σημαντική ιστορία που άλλαξε πολλές φορές χέρια τους περασμένους αιώνες. Από τους Αυστριακούς και τους Πρώσους, μέχρι τους Γερμανούς και πλέον τους Πολωνούς. Ο Πιόντεκ έμαθε μπάλα και έπαιξε μέχρι τα 18 του στην περιοχή. Ο Αντρέι Μπολισέγκα ήταν αυτός που τον ανακάλυψε. Προπονητής του και παράλληλα πρόεδρος της ομάδας της Λέχια Τζερτζόνοφ (ελέγχομαι για την προφορά), της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής. Ο Μπολισέγκα μίλησε στην Γκατζέτα ντελο Σπορ πρόσφατα για το καμάρι της πόλης. “Τον ανακάλυψα στα 11 του, όταν έπαιζε στη Νιέμτσα. Ξεχώριζε από τότε, οι κινήσεις του ήταν κανονικού ποδοσφαιριστή. Έπεισα τον πατέρα του και την επόμενη ημέρα τον πήραμε στη Λέχια γιατί είμαστε μεγαλύτερη ομάδα. Είχε απίστευτη αίσθηση του γκολ”, λέει ο Μπολισέγκα που είναι και αντιδήμαρχος στην πόλη. “Μας γνώριζαν για τα εργοστάσια και τις τηλεοράσεις που φτιάχνουμε, τώρα η πόλη μας γίνεται γνωστή εξαιτίας του Πιόντεκ”, είπε και σίγουρα οι πιθανότητες να επανεκλέγει είναι πολλές.

Κάτω δεξιά το καμάρι του Τζερτζόνοφ

Ο μικρός Κριστόφ (100% ποδοσφαιρικό όνομα) ξυπνούσε το πρωί, έκανε προπόνηση, πήγαινε σχολείο και το απόγευμα ξανά προπόνηση πριν κοιμηθεί κατάκοπος κάτω από την αφίσα του Βραζιλιάνου Ρονάλντο στο δωμάτιό του. Ήθελε πάντα να κερδίζει, πάντα να σκοράρει και τα έδινε όλα στο γήπεδο. Παράλληλα όμως ήταν και αρκετά άτακτος και απείθαρχος όπως λέει ο Μπολισέγκα. Σιγά σιγά όμως, συμμαζεύτηκε και έγινε απόλυτος επαγγελματίας. Σε αυτό βοήθησε πολύ κι ο πατέρας του που πάντα έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Ο Πιόντεκ γρήγορα φάνηκε ότι ήταν για μεγαλύτερα πράγματα και στα 18 του μετακόμισε στο Λιούμπιν κάνοντας ντεμπούτο στην Α’ εθνική της Πολωνίας. Τα νούμερά του δεν ήταν τόσο τρομερά, αλλά το ταλέντο του μεγάλο και κάπως έτσι το 2016 έφυγε για την Κρακοβία και την τοπική KS, την αντίπαλο της πιο γνωστής γενικά Βίσλα. Ο Πιόντεκ έκανε μια πολύ καλή πρώτη χρονιά και μια εξαιρετική δεύτερη σκοράροντας 21 γκολ για μια σχετικά μέτρια ομάδα.

Μερικά από τα γκολ στην Πολωνία που έφεραν τη μεταγραφή

Κάποιοι άρχισαν να ψελλίζουν τα “νέος Λεβαντόφσκι” κι οι μάνατζερ να τον προτείνουν από δω κι από εκεί. Ένας από αυτούς που ασχολήθηκαν ήταν κι ο φίλος μας Ενρίκο Πρετσιόζι. Ο πρόεδρος της Τζένοα μπήκε στο YouTube και άρχισε να ψάχνει γι’ αυτόν. Στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε σίγουρα μια άλλη ιστορία. Την εποχή που κόουτς της Τζένοα ήταν ο Γκασπαρίνι κι είχε δει τον Λεφαντόφσκι με τη φανέλα της Λεχ Πόζναν. Ο Ιταλός κόουτς είχε ενθουσιαστεί, τον πρότεινε στην ομάδα, η υπόθεση προχώρησε και τελικά χάλασε με τη μεταγραφή σχεδόν σίγουρη. Λέγεται ότι ο Πρετσιόζι δεν είχε ενθουσιαστεί από τον “Λέβα” κι ο ίδιος χάλασε τη μεταγραφή στο τέλος (αν και στις συνεντεύξεις του τα ρίχνει στους ατζέντηδες). Μερικά χρόνια μετά, ίσως και στη σκέψη μόνο ότι θα μπορούσε να χάσει ένα αντίστοιχο κελεπούρι, αγόρασε τον Πιόντεκ από τη Κρακοβία.

Με περίπου 4,5 εκατομμύρια, ο Πολωνός επιθετικός έγινε “γκριφόνε” σε μια μεταγραφή με την οποία ουδείς ασχολήθηκε πλην της Τζένοα και φυσικά των Πολωνών. Έτσι κι αλλιώς, ο Πιόντεκ που είχε μπει στην 35αδα της εθνικής Πολωνίας για το Μουντιάλ κόπηκε και δεν ταξίδεψε στη Ρωσία, ούτε στην πατρίδα του περίμεναν τα όσα θα ακολουθούσαν. Για όλους όσοι είχαν αμφιβολίες όμως, ο Πιόντεκ δεν άργησε να τις διαψεύσει. Του πήρε περίπου 60” για να σκοράρει πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους απέναντι στη Λέτσε στο κύπελλο. Έβαλε 4 γκολ στο ίδιο ματς (ρεκόρ για ντεμπούτο). Χρειάστηκε ακόμα μόλις 360 δευτερόλεπτα για να σκοράρει για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα, στην πρεμιέρα απέναντι στην Έμπολι. Και σιγά σιγά, κάθε εβδομάδα όλο και περισσότεροι τον μάθαιναν.

Δύο γκολ με τη Σασουόλο, ένα με την Μπολόνια, τη Λάτσιο και την Κιέβο, δύο με τη Φροζινόνε και ένα με την Πάρμα. Ο Πιόντεκ έχει σκοράρει σε όλα του τα ματς στο πρωτάθλημα, έχει 12 γκολ σε 8 αγώνες, σκοράρει κάθε 50 λεπτά. Όπως καταλαβαίνετε σπάει διάφορα ρεκόρ, ξεπερνώντας παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Σεφτσένκο κι ο Μιλίτο. Ναι, άλλες εποχές. Δεν τίθεται θέμα. Αλλά παίζει και στην Τζένοα. Στην ερώτηση τι είδους παίκτης είναι η απάντησή είναι ότι τα γκολ του δεν είναι κάποια γκολ μαγικών σλάλομ και βραζιλιάνικων κόλπων. Συνήθως είναι απλά τελειώματα, με ελάχιστες επαφές. Αλλά ο Πιόντεκ τα κάνει να μοιάζουν απλά. «Στο γήπεδο σκέφτομαι συνεχώς πώς μπορεί να εξελιχθεί η φάση, πού θα πρέπει να βρίσκομαι για να πάρω την μπάλα. Συχνά αυτό γίνεται έτσι και στην πραγματικότητα. Στην Ιταλία υπήρχε ένας παίκτης που φαινόταν η μπάλα να πηγαίνει πάνω του, ο Ιντζάγκι. Θέλω να είμαι το ίδιο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Γκατζέτα. Λίγες ημέρες μετά, δήλωσε με ειλικρίνεια ότι δεν είχε καταλάβει σε πόσο μεγάλο μέσο έδινε συνέντευξη. “Νόμιζα ότι μιλούσα σε κάποια τοπική εφημερίδα”, είπε με ειλικρίνεια.

Η αλήθεια είναι ότι έχει σκοράρει και εκτός περιοχής και εντός, με σουτ και κεφαλιές. Δείχνει να μην το σκέφτεται πολύ, να εκτελεί γρήγορα. Στοιχεία ενός καλού φορ ή μάλλον στοιχεία ενός καλού γκολτζή. Ο κόουτς Μπαλαρντίνι (πριν απολυθεί) έλεγε ότι τον θεωρεί πολύ πλήρη παίκτη, πολύ μεγάλο παίκτη, ότι θα φτάσει πολύ ψηλά, αλλά απλά το ψιθυρίζει για να μην το ακούσει ο κόσμος. Δυστυχώς για την Τζένοα είναι αργά. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ θα βγάλει πολλά αποτελέσματα. Νάπολι, Μπάγερν, Γιουβέντους, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα και αρκετές ακόμα έχει ακουστεί ότι τον θέλουν με τις φήμες να μιλάνε ακόμα και για μεταγραφή το Γενάρη με ποσό πάνω 40 εκατομμύρια. Ο σπουδαίος παλιός επιθετικός της Πολωνίας Μπόνιεκ προτείνει να μην φύγει ακόμα. Να μη βιαστεί, να συνεχίσει να παίζει στην Τζένοα, να βελτιωθεί και να κάνει το επόμενο βήμα τη σωστή στιγμή. Ακούγεται πολύ… πολωνικό όλο αυτό. Εργατικό, ταπεινό. Το τι θα γίνει και τι πρέπει να γίνει, είναι άλλη κουβέντα.

Καμαρωτός κι ευθυτενής ο πρόεδρος, υπολογίζει να δεκαπλασιάσει τα 4,5 εκατομμύρια που έδωσε

Ο Πιόντεκ σκόραρε και με την εθνική απέναντι στην Πορτογαλία και τώρα αντιμετωπίζει τη χώρα στην οποία… τρώει ψωμί. Στο παιχνίδι της Πολωνίας με την Ιταλία, λογικά θα ξεκινήσει και πάλι δίπλα στον Λεβαντόφκσι, θα προσπαθήσει να σκοράρει και πάλι. Και στο πρωτάθλημα θα κυνηγήσει το ονειρικό ρεκόρ του Μπατιστούτα που σκόραρε σε 11 παιχνίδια συνεχόμενα. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Κι ας έχει τις πάσες του 35αρη Πάντεφ πίσω του, που μικρός τον είχε παίκτη στο FIFA στην Ίντερ μαζί με Μιλίτο και Ετό και τώρα είναι συμπαίκτης του. Άλλωστε πλέον έχει χάσει και το στοιχείο της έκπληξης. Οι αντίπαλοι προπονητές τον ξέρουν, οι αμυντικοί θα τον προσέχουν παραπάνω. Και σίγουρα τώρα θα είναι που θα πρέπει ο Πιόντεκ να μας δείξει ότι δεν είναι απλά ένας φορ σε ρέντα, αλλά ότι έχει τα φόντα να γίνει ένας νέος Λεφαντόφσκι.