Τρία παιχνίδια ΠΑΟΚ-ΑΕΚ που δεν θα ξεχαστούν ποτέ

To μεγαλύτερο παιχνίδι της 9ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ είναι αναμφίβολα το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στην Τούμπα. Στην προϊστορία του συγκεκριμένου ντέρμπι μπορεί να βρει κανείς πολλά παιχνίδια που έχουν γράψει ιστορία, παιχνίδια γεμάτα γκολ αλλά και αρκετό κόσμο (το ρεκόρ της Τούμπας είναι οι 45.252 θεατές τον Δεκέμβριο του 1976). Αποκλείοντας πολύ παλιά ματς, για τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε βίντεο, διαλέξαμε από μία νίκη της κάθε ομάδας, αλλά και μια από τις πιο χορταστικές ισοπαλίες που έχει να επιδείξει το ελληνικό πρωτάθλημα.

Και αν κανονικά για τον ΠΑΟΚ θα έπρεπε να επιλέξουμε τη νίκη του με 5-0 το Δεκέμβριο του 1982 με πρωταγωνιστές τον 36χρονο Κούδα και τον “φονιά” Χρήστο Δημόπουλο, η πιο σημαντική νίκη (και ίσως μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία του ‘δικεφάλου’) ήταν με διαφορά αυτή στις 2 Μαΐου του 1976. Τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν την ΑΕΚ σε μια μεγάλη μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο ΠΑΟΚ ήταν δύο βαθμούς μπροστά και είχε το πλεονέκτημα, καθώς η Τούμπα ήταν κατάμεστη (45.010 εισιτήρια) αφού η ομάδα άγγιζε το όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η ΑΕΚ του Φάντροκ, με παίκτες όπως οι Νικολάου, Τάσος, Βάγκνερ, Αρδίζογλου, αλλά και ο Μίμης Παπαϊωάννου που παρά τα χρονάκια του έκανε ακόμα τη διαφορά, αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ, με παίκτες όπως Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Ασλανίδης και φυσικά Κούδας, αλλά και ο Νέτο Γκουερίνο. Ο τελευταίος έμελλε να βάλει ένα από τα πιο ιστορικά γκολ των ελληνικών γηπέδων.

Με το σκορ στο 0-0 (και τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ Σιδηρόπουλο να αποκρούει πέναλτι) και το ματς στα τελευταία του λεπτά ο ΠΑΟΚ κέρδισε ένα φάουλ. Η συνέχεια στην περιγραφή του (φαντάζομαι) νεαρού τότε ‘Μανόλο’ Μαυρομμάτη και αν η φάση δεν φαίνεται καλά και το γκολ δεν αξίζει δάφνες ποιότητες, φανταστείτε τον εαυτό σας να βλέπει για πρώτη φορά την ομάδα του να πλησιάζει σε έναν τίτλο. Αν δεν μπορείτε, απλά δείτε τους πανηγυρισμούς του σκαρφαλωμένου στα κάγκελα της Θύρας 4 Γκουερίνο και τις αντιδράσεις του κόσμου. Το πρωτάθλημα κρίθηκε από εκείνο το γκολ, η ΑΕΚ κατέρρευσε στη συνέχεια και η Θεσσαλονίκη πήρε φωτιά.

paokaek

Αν θέλαμε να επιλέξουμε μια ισοπαλία στα ντέρμπι των δικεφάλων μία θα ήταν σίγουρα το 2-2 την τελευταία αγωνιστική του 1992, όταν η ΑΕΚ έκανε φιέστα τίτλου στην Τούμπα με πάνω από 5.000 οπαδούς της στις εξέδρες και τους παίκτες να σηκώνουν την κούπα και να κάνουν γύρο του θριάμβου σε μια, συνήθως, αφιλόξενη έδρα. Μία από τις πιο σπάνιες εικόνες των ελληνικών γηπέδων. Αγωνιστικά όμως, δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια διαφορετική από αυτή στις 20 Σεπτεμβρίου του 1999. Η κλήρωση έφερε το μεγάλο ματς μόλις την 1η αγωνιστική και η ΑΕΚ ταξίδεψε στην Τούμπα έχοντας ως προπονητή τον Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς και μαζί του μια σέρβικη παροικία. Ο κόσμος της ΑΕΚ είχε γκρεμίσει το αεροδρόμιο για να υποδεχτεί τον Ντράγκαν Τσίριτς, ενώ ο Σέρβος προπονητής είχε φέρει μαζί του Πέτριτς, Μπιέκοβιτς, Ματιάσεβιτς. Κι αν από αυτούς άξιζε ο πρώτος (και πωλήθηκε λίγο καιρό αργότερα), οι άλλοι δύο απογοήτευσαν. Ο σέντερ φορ Μπιέκοβιτς είχε… προβλήματα διαχείρισης θυμού, ενώ οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι ο Ματιάσεβιτς (που παρουσιάστηκε ως αριστερός μπακ, αλλά το αριστερό το είχε για να αλλάζει ταχύτητες) ήρθε επειδή ήταν ο φίλος της κόρης του κόουτς.

Από την άλλη, στον ΠΑΟΚ είχαμε την επιστροφή του Άρι Χάαν στον πάγκο της ομάδας για μια δεύτερη θητεία που όμως κράτησε λίγους μήνες. Παρά το αρκετά καλό ελληνικό υλικό (Τουρσουνίδης, Μαραγκός, Γ.Χ., Βρύζας, Φραντζέσκος, Βενετίδης) η ομάδα του ΠΑΟΚ δεν ήταν τόσο καλή. Το “τρένο” Αντόλφο Βαλέντσια παρά τα κάποια γκολ που σκόραρε, δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση, ενώ κι η καριέρα του Σάμπρι δεν ήταν ανάλογη ενός Μαγκντί. Μετά τη φυγή του Ολλανδού προπονητή, ο ΠΑΟΚ τελείωσε τη σεζόν με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς που είχε απολυθεί από τον Ολυμπιακό (σε μια σεζόν που πήρε πρωτάθλημα έχοντας αλλάξει Μπάγεβιτς, Μπιγκόν και κατέληξε στον Μαντζουράκη).

Η ΑΕΚ (που είχε δείξει κακά δείγματα στα προκριματικά του CL όταν αποκλείστηκε από τη σουηδική ΑΪΚ) προηγήθηκε μόλις στο 2′ με τον Ντράγκαν Τσίριτς να εκτελεί εύστοχα το πέναλτι που πήρε ο Ντέμης από τον Μιχόπουλο. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στο 16′ με φάουλ του Μαραγκού στην γωνία του τείχους, ενώ ο Ατματζίδης που είχε μπει πλέον στην κακή περίοδο της καριέρας του δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Το 1-2 έγινε με κεφαλιά του Ντέμη (που τελείωσε τη σεζόν με 22 γκολ). Το 1-3 ήταν ένα από τα γκολ που ο ΠΑΟΚ επί Μιχόπουλου έτρωγε συχνά, αν και αυτή τη φορά το λάθος ήταν του Αργεντινού Κρίστιαν Ντόλμπεργκ με καριέρα κατά κύριο λόγο στους Αρχεντίνος Τζούνιορς. Ο Ντόλμπεργκ εξιλεώθηκε γράφοντας το 2-3. Το ματς είχε όμως πολλά γκολ ακόμα. Ο Δέλλας με κεφαλιά έγραψε το 2-4, αλλά η ΑΕΚ έμεινε με δέκα μετά από την αποβολή του Μπιέκοβιτς. Οι γηπεδούχοι πίεσαν, έκαναν φάσεις, μείωσαν με τον Γ.Χ. σε 3-4 και τελικά ισοφάρισαν με τον μάλλον κορυφαίο του αγώνα Σπύρο Μαραγκό σε 4-4 σε μια από τις πιο συγκλονιστικές ισοπαλίες στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ τελικά τερμάτισε 5ος πίσω και από τον ΟΦΗ, ενώ η ΑΕΚ (που για καιρό δεν είχε και έδρα μετά τις ζημιές στο Ν. Γκούμας εξαιτίας του μεγάλου σεισμού του 1999) βγήκε τρίτη αλλά 26 ολόκληρους βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Όσον αφορά στην ΑΕΚ θα πάμε σε πιο πρόσφατα χρόνια. Υπάρχουν αρκετές σημαντικές νίκες στην Τούμπα, πολλές δύσκολες, άλλες εύκολες, αλλά εμείς θα σταθούμε σε αυτή του πρωταθλήματος 2007-08 μία αγωνιστική πριν το τέλος. Η ΑΕΚ με μια εξαιρετική ομάδα αντιμετώπιζε τον μέτριο ΠΑΟΚ που τερμάτισε τελικά μόλις στην 9η θέση. Ο Φερνάντο Σάντος υποδεχόταν το Νίκο Κωστένογλου (που είχε διαδεχθεί τον Φερέρ) με την ΑΕΚ να καίγεται για τη νίκη καθώς το πρωτάθλημα γινόταν εν μέσω εξωαγωνιστικών εξελίξεων, αφού η βαθμολογία κρινόταν εν πολλοίς όχι από τα αποτελέσματα, αλλά από την κατάληξη της περιβόητης υπόθεσης Βάλνερ. Τελικά η ΑΕΚ παρά το γεγονός ότι είχε τις περισσότερες νίκες, την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, ενώ δύο αγωνιστικές πιο πριν είχε κερδίσει τον Ολυμπιακό με 4-0, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο. Άφησε όμως μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις όπως αυτό το 0-4 στην Τούμπα.

Το σκορ άνοιξε με γκολ του “ταλαντούχου” Σωκράτη Παπασταθόπουλου μετά από σέντρα ακριβείας του Χρήστου Μπούρμπου (ναι, συμβαίνουν κι αυτά). Πριν ο ΠΑΟΚ συνέλθει, ο Γεωργέας έκλεψε και άνοιξε ωραία δεξιά στον Εντίνιο και αυτός σέρβιρε στον Μπλάνκο που σκόραρε ένα από τα 19 γκολ που τον έχρισαν πρώτο σκόρερ εκείνη τη σεζόν. Το ματς ουσιαστικά τελείωσε μέσα σε ένα πεντάλεπτο, όταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος έγραψε το 0-3. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το γκολ του Μοχάμεντ Καλόν στο 2ο ημίχρονο που έγραψε το τελικό 0-4. Ο θρίαμβος αυτός δεν έδωσε τελικά κάποιον τίτλο, αλλά ήταν ένα από τα εντυπωσιακά ματς της πολύ καλής ΑΕΚ εκείνης της σεζόν.