Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Σαράντα λεπτά στην “κόλαση” του δίχως αύριο-παιχνιδιού

Σε μια δύσκολη αγωνιστικά περίοδο όπου τα πράγματα δεν πηγαίνουν ακριβώς όπως τα είχαν σχεδιάσει και η πίεση από τον κόσμο είναι αισθητή, οι δύο «αιώνιοι» καλούνται να περάσουν σαράντα λεπτά στη κόλαση ενός παιχνιδιού χωρίς αύριο. Είναι το ματς που εν πολλοίς θα κρίνει τον πρώτο τίτλο της σεζόν…

Ημιτελικός Κυπέλλου λοιπόν, ΟΑΚΑ. Ο λαβωμένος από τραυματισμούς και αγωνιστικά προβλήματα Παναθηναϊκός περιμένει τον ευρισκόμενο σε αγωνιστική πτώση Ολυμπιακό για μια μάχη δίχως αύριο. Όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα τα πράγματα και με γνώμονα τις δυσκολίες που εκατέρωθεν (πιο πολύ ο Παναθηναϊκός) αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη οι ομάδες, μια νίκη σε ένα τέτοιο ντέρμπι η οποία μάλιστα  ισοδυναμεί με μισό τίτλο (μη ξεχνάμε βέβαια ότι πέρυσι κανέναν εκ των δύο δεν σήκωσε το τρόπαιο) μπορεί να αγοράσει «ημέρες ηλιοφάνειας» και κυρίως να φορτώσει με  περισσότερα σύννεφα το αντίπαλο στρατόπεδο.

Θα χρειαστεί κάθε διαθέσιμη παραγωγική βοήθεια ο Παναθηναϊκός

Για τους «πράσινους» η ευκαιρία του να αγκαλιάσουν έναν φετινό τίτλο με νίκη σε ένα παιχνίδι που θα διεξαχθεί στο γήπεδο τους είναι τεράστια. Ας μη γελιόμαστε… Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολύ την επικράτηση στον συγκεκριμένο ημιτελικό σε αυτό το σημείο της σεζόν για πολλούς λόγους. Η εικόνα της ομάδας και η πορεία της στην Ευρωλίγκα έχει απογοητεύσει τον κόσμο. Παρά την έλευση του Ρικ Πιτίνο και των Κιλπάτρικ-Πέιν, οι πράσινοι αδυνατούν να ξεκολλήσουν από τη μετριότητα και να αναβαθμίσουν το παιχνίδι τους μακιγιάροντας τα μειονεκτήματα που κουβαλούν από την αρχή της σεζόν. Πλέον όλοι έχουν καταλάβει γιατί  τα δομικά λάθη αναφορικά με τον τρόπο που κατασκευάστηκε αυτό το ρόστερ είναι η πηγή του κακού σε αγωνιστικό επίπεδο.

Για τον Ρικ Πιτίνο το ματς αυτό δεν είναι καθόλου εύκολα διαχειρίσιμο. Ο Παναθηναϊκός δε μπορεί να υπολογίζει στους καλύτερους του σκόρερ. Αυτούς που θα τροφοδοτήσουν την επιθετική διάθεση των γηπεδούχων και θα διαμορφώσουν τις γραμμές επικοινωνίας με τη κερκίδα. Ο Νίκος Παππάς, παίχτης φτιαγμένος για τέτοια εντός έδρας ντέρμπι, δεν θα είναι εκεί. Ο καρπός του Ματ Λοτζέσκι επίσης. Είναι ξεκάθαρο ότι οι πράσινοι θα χρειαστούν κάθε διαθέσιμη παραγωγική βοήθεια και ο Κιθ Λάνγκφορντ είναι μια τέτοια. Στη πραγματικότητα δεν έχει σημασία ο όγκος των εκτελέσεων ή των πόντων που θα σκοράρει ο Αμερικανός αλλά το να είναι εκεί και να συνεισφέρει, συνδεόμενος με το καλάθι. Το δίδυμο Κιλπάτρικ-Τόμας θα αποτελέσει παράγοντα στην αναμέτρηση. Αποτελούν παίχτες με πιο ανεπτυγμένα scoring instincts σε σχέση με τον μέσο όρο του συνόλου. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί σκορ σε ένα κλειστό ματς και οφείλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο σχετικά με την ανεύρεση παραγωγικών πηγών.

Χρειάζεται «έτοιμα χέρια» ο Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι βιώνουν μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο. Αγωνιστικά η εικόνα της ομάδας δεν είναι η καλύτερη δυνατή σε ένα σημείο της σεζόν όπου φαινόταν πως υπήρχε η βάση ώστε ο Ολυμπιακός να κάνει τη διαφορά από τους ανταγωνιστές του στην Ευρωλίγκα. Η ουσία όμως είναι ότι το σύνολο χρειαζόταν στήριξη, η οποία άργησε λίγο να έρθει. Ο Briante Weber θα κάνει πρεμιέρα στο ΟΑΚΑ με τον Ντέηβιντ Μπλατ να ελπίζει ότι στο πρόσωπο του θα βρει τον έξτρα περιφερειακό που χρειάζεται και δη, μιλώντας για το συγκεκριμένο παιχνίδι, τον γκαρντ ο οποίος θα αλλάξει τις ισορροπίες σε επίπεδο κατοχών και ρυθμού. Μια λεπτομέρεια… Το πιο δύσκολο κομμάτι για αυτά τα παιδιά που έρχονται από την Αμερική αναφορικά με τη παρουσία τους σε ένα ματς ειδικών συνθηκών είναι να αποκωδικοποιήσουν τη φύση του παιχνιδιού και να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σε αυτό (αποφεύγοντας εύκολα λάθη και το ατόπημα των γρήγορων φάουλ ακριβώς επειδή δεν αποκωδικοποιήσει το παιχνίδι στα μέρη μας). Δεν θα είναι καθόλου εύκολο λοιπόν για τον καλό αμυντικό Ουέμπερ να βγει στο παρκέ και να αναχαιτίσει την ορμή του Νικ Καλάθη ο οποίος σήμερα αναμένεται να είναι υπέρ του δέοντος επιθετικός στις εκδηλώσεις του με δεδομένη την απουσία σημαντικών παιχτών από τη περιφερειακή γραμμή των πρασίνων.

Παρ’όλα αυτά ο Ολυμπιακός έχει καλή τύχη στο ΟΑΚΑ. Το πλεονέκτημα του Μιλουτίνοφ είναι πάντα εκεί. Συνολικά η γραμμή ψηλών του Μπλατ οφείλει να ξεκαθαρίσει από το ξεκίνημα στους ψηλούς του Πιτίνο ότι δεν θα υπάρξουν δεύτερες ευκαιρίες αναφορικά με τις διεκδικήσεις στην ερυθρόλευκη ρακέτα. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να υποστηρίξει την επίθεση του με επιθετικό ριμπάουντ και transition εκτέλεση δεδομένων των αδυναμιών του στο μισό γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι πρέπει λοιπόν να είναι έτοιμοι για αυτό. Και φυσικά θα χρειαστούν περιφερειακό σουτ. Είναι το καλύτερο αντίδοτο για να σπάσει τη πίεση μιας δυνατής, γεμάτης ενθουσιασμό έδρας. Οι πάσες που θα ξεκινήσουν από το χαμηλό ποστ και η ορθότητα τους σε επίπεδο εκτέλεσης (χρόνος, κατεύθυνση) θα παίξουν σημαντικό ρόλο. Ο Μπλατ χρειάζεται έτοιμα χέρια. Ο Τίμα (έκανε ένα καλό ματς φέτος στο συγκεκριμένο γήπεδο), ο Στρέλνιεκς, ενδεχομένως ο Παπανικολάου ή ο Γκος πρέπει να συνδεθούν με το καλάθι περιμένοντας τις εκτελέσεις που θα παράγουν οι πυλώνες της ανάπτυξης στην επίθεση του Ολυμπιακού (Pick & Roll καταστάσεις με τον Σπανούλη, low post παιχνίδι με τον Πρίντεζη).

Οι σταθερές

Ο Νικ Καλάθης και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα είναι οι παίχτες επάνω στους οποίους θα ακουμπήσουν οι δύο προπονητές στη προσπάθεια τους να επιβάλλον τον ρυθμό και τα θέλω τους. Ο Παναθηναϊκός θα πιέσει τη μπάλα και θα προσπαθήσει να ανοίξει το τέμπο λανσάροντας γρήγορη εκτέλεση στα πρώτα δευτερόλεπτα. Κύριος άξονας σε αυτή του τη προσπάθεια θα είναι ο Καλάθης ο οποίος θα θελήσει να αναμείξει όσο το δυνατόν περισσότερους συμπαίχτες του στο σκορ (Παπαπέτρου, Γκιστ). Από τη μεριά του ο Ολυμπιακός γνωρίζει πολύ καλά το πλεονέκτημα του ψηλά και κυρίως στο κομμάτι του ριμπάουντ μέσα από το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει το επάνω χέρι στο κομμάτι του ρυθμού. Ο Μπλατ θα «πατήσει» στο ότι ο αντίπαλος έχει παραγωγικό πρόβλημα στο σετ παιχνίδι. Μερικά εύστοχα περιφερειακά σουτ των φιλοξενούμενων (σε συνδυασμό με μια πιθανή επικράτηση στις μάχες ψηλά) μπορούν να βάλουν μεγάλη πίεση στην έδρα, ειδικά εάν το «τριφύλλι» δεν βρίσκει σε συνέχεια εύκολους πόντους.  Ο Πιτίνο είναι έξυπνος προπονητής αν μη τι άλλο  και θα προσπαθήσει να φθείρει τον Σέρβο βάζοντας τους  ψηλούς του να του επιτεθούν.

Κώδικας τιμής

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν θα παιχτεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Και οι δύο ομάδες τον θέλουν πολύ, είναι δεδομένο. Ο Ολυμπιακός έχει μεγαλύτερη ισορροπία και υπερτερεί σε αγωνιστική ποιότητα όμως στο συγκεκριμένο γήπεδο ο πιο «φυσικός», αθλητικός Παναθηναϊκός,  παραδοσιακά έχει το πάνω χέρι. Ο ρυθμός (και τα στοιχεία που τον καθορίζουν δηλαδή ριμπάουντ και λάθη)  θα είναι το κλειδί. Ο κάθε αντίπαλος θα προσπαθήσει να επιβληθεί με τις δικές του αγωνιστικές αξίες. Εδώ που έχουμε φτάσει κανένας δεν θα κάνει πίσω. Είναι ζήτημα τιμής…