Με κάθε κόστος

Ο Παναθηναϊκός περιμένει στο «καυτό» ΟΑΚΑ τη  Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς  γνωρίζοντας ότι πρέπει να πάρει θετικό αποτέλεσμα με κάθε κόστος απέναντι σε μια ομάδα που μοιάζει εθισμένη στη νίκη.

Μεγάλη μάχη σήμερα στο ΟΑΚΑ όπου ο ευρισκόμενος σε «χαμηλή πτήση» (εδώ και καιρό) Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ, υποδέχεται τη φορμαρισμένη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς,  σε ένα bras de fer που θα τραβήξει τα φώτα όλης της Ευρώπης στην Αθήνα.

Εθισμένη στη νίκη

Η Φενέρ αυτή τη στιγμή μοιάζει εθισμένη στη νίκη. Παρά τα σημαντικά προβλήματα και τις απουσίες που αντιμετώπισε τον τελευταίο καιρό, καταφέρνει και διατηρεί σταθερά την απόδοση της σε υψηλά στάνταρντ κερδίζοντας με σπουδαία ομαδική δουλειά, παιχνίδια με σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Όπως έχουμε πει και στο Hoopfellas, ένα πολύ καλό σύνολο στο μπάσκετ  οφείλει να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος οργανισμός. Όταν αυτός χάνει κάποια από τις αισθήσεις του, οι υπόλοιπες δουλεύουν πολύ παραπάνω για να αναπληρώσουν το κενό.

Αυτό ακριβώς γίνεται τον τελευταίο καιρό στη Φενέρμπαχτσε. Ο Ομπράντοβιτς έχει το προνόμιο να διαθέτει στο βάθος του πάγκου έτοιμους παίχτες να αλλάξουν πράγματα στο παρκέ. Κυρίως όμως έχει καταφέρει να βάλει στην ίδια σελίδα τα πλεονεκτήματα των παιχτών του και να φτάσει σε αυτό το ισορροπημένο παιχνίδι που παρουσιάζει  η ομάδα του. Οι πρωταθλητές Τουρκίας πήγαν με έναν γκαρντ στη Βαρκελώνη όμως κατάφεραν να κερδίσουν εύκολα γιατί έλεγξαν τα ριμπάουντ (απέναντι σε μια πραγματικά δυνατή ομάδα σε αυτό το κομμάτι) και κατά συνέπεια τον ρυθμό. Ο Ζοτς ανέβασε σε πρώτους ρόλους παίχτες που αποδεδειγμένα έχουν την πνευματική ετοιμότητα να ανταποκριθούν σε αυτούς. Κεφαλαιοποίησε τη προσωπική φάση του Ντίξον…

…και το hustling του Κάλινιτς.

Η Φενέρ έλεγξε πλήρως το τέμπο και πήρε το επάνω χέρι. Στο μισό γήπεδο άλλωστε είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στην Ευρώπη σήμερα. Εκτός αυτού, είναι τέτοιο το επίπεδο συνοχής και αυτοματισμών που της δίνει πλεονέκτημα απέναντι στους περισσότερους αντιπάλους σε ένα αμφίρροπο, κλειστό ματς το οποίο θα κριθεί στο τελευταίο τρίλεπτο. Εκεί μετράει το πόσο σωστά μπορείς να εκτελέσεις αυτές τις λεπτομέρειες που δίνουν τη νίκη. Και η Φενέρ, τα πρόσωπα που την απαρτίζουν και θα κληθούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, το έχουν κάνει επιτυχημένα πολλές φορές στο παρελθόν. Έχουν περπατήσει τον δρόμο..

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς από ότι φαίνεται θα έχει μαζί του τον Κώστα Σλούκα ενώ αυτή τη στιγμή μοιάζει αμφίβολη η συμμετοχή των Μαχμούτογλου, Ντουβερίογλου και Γκούντουριτς.

Ο δρόμος της ταχύτητας

Οι «πράσινοι» του Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζουν ότι σήμερα το βράδυ πρέπει να φύγουν νικητές από το γήπεδο με κάθε κόστος. Η απόδοση της ομάδας τον τελευταίο καιρό δεν είναι  καλή και αυτό έχει δημιουργήσει προβληματισμό στον οργανισμό. Το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε αντιμετωπίζεται πλέον ως τελικός καθώς είναι από αυτά που όχι μόνο μπορούν να σου δώσουν δύο πολύτιμους βαθμούς που κάποιοι ανταγωνιστές ίσως δε καταφέρουν να πάρουν αλλά κυρίως γιατί ένα καλό βράδυ απέναντι στο συγκεκριμένο σύνολο μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη ψυχολογική ώθηση.

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός έχει ως επιλογή έναν πολύ συγκεκριμένο δρόμο για να φτάσει στη νίκη. Αυτόν της ταχύτητας και του ανοιχτού γηπέδου. Για να φτάσει  όμως να παίξει το παιχνίδι σε αυτόν τον ρυθμό, θα πρέπει να περάσει από μια σύνθετη διαδικασία δουλεύοντας σκληρά σε τομείς που δημιουργούν τη βάση για τον στόχο. Η Φενέρ είναι σαφώς πιο αποτελεσματική από την ελληνική ομάδα σε σετ καταστάσεις. Έχει όμως και αυτή «μελανά σημεία». Η άμυνα της έχει κενά και η απόδοση της στο κομμάτι του ριμπάουντ δεν είναι ακριβώς καλή. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι επιθετικός στην άμυνα του έχοντας δύο βασικούς στόχους:

-Να επισπεύσει τους χρόνους εκτέλεσης στην επίθεση των Τούρκων (πιθανόν με μια απλωμένη press άμυνα, το έχουμε δει και παλαιότερα από τον Πασκουάλ αυτό απέναντι στον συγκεκριμένο  αντίπαλο με πολύ καλά αποτελέσματα)

-Να ωθήσει τη Φενέρμπαχτσε σε επίθεση προσωπικής φάσης

Το παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου μπορεί να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να αναμείξει περισσότερους παίχτες στην επίθεση του. Κυρίως μπορεί να αφυπνίσει τον Νικ Καλάθη, χωρίς τις ελίτ υπηρεσίες του οποίου το παιχνίδι των πρασίνων παρουσιάζει την εικόνα που όλοι βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Χωρίς αυτόν άλλωστε το «τριφύλλι» δε μπορεί να ελπίζει σε πολλά, σε βάθος χρόνου. Μιλώντας για ένα εντός έδρας ντέρμπι και ματς υψηλού ρυθμού, το δίδυμο των Παππά-Αντετοκούνμπο (ειδικά με τη διαφαινόμενη απουσία του  Παπαπέτρου) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα δεδομένης της ικανότητας τους  να βάζουν «φωτιά» στη κερκίδα με το παιχνίδι τους.

Είναι σαφές ότι η αναμέτρηση έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας για την ομάδα του κόουτς Πασκουάλ. Η Φενέρμπαχτσε φέρει το μικρόβιο της νίκης και κερδίζει παιχνίδια στον αυτόματο (έχει μόλις μια ήττα φέτος, στην Αναντολού) κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παίζει έξυπνα, διαβάζει και εκτελεί δράσεις σωστά, έχει σπουδαία ποιότητα σε ατομικό αλλά κυρίως ομαδικό επίπεδο. Είναι επίσης προφανές ότι το ΟΑΚΑ είναι ένα από τα ελάχιστα γήπεδα στην Ευρώπη που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ο Παναθηναϊκός θα μπει για να «πεθάνει» κυνηγώντας τη νίκη σήμερα το βράδυ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, κανένα μονοπάτι. Και σε αυτήν την έδρα οι πράσινοι παραμένουν το φαβορί, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ακόμα και όταν αυτός είναι μέχρι τώρα καλύτερος και στη προκειμένη φάση, σε σπουδαία κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός πρέπει σήμερα να καταβάλλει την αντίσταση της αρμάδας του Ομπράντοβιτς. Με κάθε κόστος..