Στο όριο…

Σε ένα οριακό ματς, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ τη πρωτοπόρο Ρεάλ Μαδρίτης. Νομίζω πως οι 15 λέξεις που προηγήθηκαν της παρούσας πρότασης τα λένε όλα για αυτό που θα παρακολουθήσουμε σήμερα το βράδυ..

Με τις δύο ομάδες να θέλουν απεγνωσμένα τη νίκη που θα τους διατηρήσει σε πλεονεκτική θέση στο κυνήγι του στόχου της κανονικής περιόδου και το σούπερ ματς του πρώτου γύρου να λειτουργεί ως υπόβαθρο, δικαιολογημένα  περιμένουμε μια πραγματική τιτανομαχία το βράδυ στο ΟΑΚΑ όπου τα αστέρια της Βασίλισσας θα αντιμετωπίσουν τους αποφασισμένους παίχτες του Τσάβι Πασκουάλ..

Το φαινόμενο Sergio Llull..

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου του 2009 στο Lodz της κεντρικής Πολωνίας. Η εθνική Ισπανίας μόλις έχει χάσει το πρώτο ματς της δεύτερης φάσης του Ευρωμπάσκετ από τη Τουρκία με 63-60. Με το σκορ στο 61-60 λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ο 22χρονος Σέρχιο Γιούλ επιχειρεί πάνω στον Ιλιασόβα το drive που θα κρίνει το ματς όμως δέχεται μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα από τον Ομέρ Ασίκ. Λίγο αργότερα, ο Μαρκ Γκασόλ είναι οργισμένος. “Είμαστε μια ομάδα στην οποία παίζουν ο Πάου και ο Ναβάρο. Δε νοείται το τελευταίο σουτ να το παίρνει ο ..Γιούλ!!!” Νομίζω ότι από αυτήν ακριβώς την εικόνα πρέπει να ξεκινήσει η ταινία που θα αφηγείται τη ζωή του Σέρχιο Γιούλ.. Του παίχτη που ειδικά φέτος έχει συγκεντρώσει πάνω του όλους τους προβολείς στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και σήμερα αποτελεί το Νο1 κίνδυνο για την άμυνα του Παναθηναϊκού.

Για τον Γιούλ τα λόγια είναι περιττά. Ο τύπος είναι σε καταπληκτική κατάσταση και η αυτοπεποίθηση του τρυπάει τις οροφές των γηπέδων.  Αμέτρητες ομάδες έχουν δοκιμάσει τη Δαμόκλειο σπάθη του όντας τόσο θνητές απέναντι της.  Έχει πείσει τους πάντες πλέον ότι τα τελευταία χρόνια ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο όπου ο συγκεκριμένος παίχτης πετυχαίνει νικητήρια καλάθια ξανά και ξανά. Και ξανά..

Απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο..

Με κάθε τρόπο..

Το τελευταίο του επίτευγμα..

Η αφοσίωση του μάλιστα στον σύλλογο μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη φήμη του σε εμάς εδώ στην Ευρώπη τη στιγμή που ο θρόνος του στη Μαδρίτη είναι για αυτόν το απόλυτο. Ειλικρινά δε θέλω (και δε θέλετε νομίζω) να βρεθούμε σήμερα στη θέση του να κρίνεται το ματς στη τελευταία κατοχή με τη μπάλα να βρίσκεται στα χέρια του Γιούλ. Είναι από τις στιγμές που παρακαλάς να πεταχτείς από το κρεβάτι σου ιδρωμένος και  ξεφυσώντας να συνειδητοποιήσεις ότι όλα είναι ένα κακό όνειρο..

Gist is in the building..

Η επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ στα παρκέ της Ευρωλίγκας είναι ένα καλό χαρτί στα χέρια του Τσάβι Πασκουάλ ο οποίος θα προσπαθήσει να το χρησιμοποιήσει σωστά ώστε να δώσει τη κατάλληλα ώθηση στην ομάδα του. Ο κόσμος ήδη έχει ζεσταθεί και περιμένει να δει τον Αμερικανό  F/C απέναντι σε ελίτ ανταγωνισμό μετά από καιρό αποχής λόγω του γνωστού τραυματισμού.

Με τον Γκιστ διαθέσιμο  το προπονητικό επιτελείο των πρασίνων βλέπει τη γκάμα των επιλογών του σε επίπεδο σχημάτων και τακτικών επιλογών να ανοίγει σημαντικά. Ειδικά απέναντι στη πιο βαθιά και ποιοτική πιθανόν γραμμή ψηλών της διοργάνωσης αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα κατανοητό. Με τον Γκιστ στο παρκέ ο Παναθηναϊκός μπορεί να δοκιμάσει αρκετές προσεγγίσεις στη PnR άμυνα, να μπει στο ματς με καλύτερες πιθανότητες εξασφάλισης του αμυντικού ριμπάουντ και να κεφαλαιοποιήσει το πληθωρικό ταλέντου του Σίνγκλετον ο οποίος δεν αποκλείεται να κληθεί να ματσάρει τον περυσινό συμπαίκτη του Άντονι Ράντολφ. Τα 15 λεπτά που πιθανόν μπορεί να δώσει ο Γκιστ σήμερα θα ανεβάσουν το αθλητικό επίπεδο της ομάδας στη γραμμή ψηλών και (κυρίως) θα βοηθήσουν το rotation σε όλο του το μήκος δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς παίχτες να παίξουν ακριβώς πάνω στις δεξιότητες τους χωρίς να ζητείται από αυτούς το παραπάνω.

Ρομποτικά γκαρντ

Μόνον έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω τη τριάδα Γιούλ-Κάρολ-Ντόνσιτς. Η τριάδα αυτή θα αποτελέσει τον βασικό στόχο της πράσινης άμυνας σήμερα το βράδυ. Για αυτό και επιβάλλεται η παρουσία του Καλάθη (αντιμετώπιζε πρόβλημα με μια τενοντίτιδα) ο οποίος μπορεί να αμυνθεί όσο λίγοι πάνω σε αυτούς τους γκαρντ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δουλέψει πολύ σήμερα στην άμυνα του. Ουσιαστικά χρειάζεται να τρέξει παραπάνω σε σύγκριση με ένα συμβατικό αντίπαλο για να μπορέσει να κλείσει τους διαδρόμους, να ελέγξει τη μπάλα και να πάει το παιχνίδι σε σετ καταστάσεις. Η άμυνα και ο έλεγχος του ρυθμού είναι η βάση για να αντιμετωπίσεις αυτή τη Ρεάλ. Έτοιμα πόδια λοιπόν από όλους. Το παιχνίδι του Κάρολ γύρω από τα σκριν και τα παρακλάδια αυτού (curling, floaters, γενικά καταστάσεις που τον οδηγούν προς τα μέσα όταν δε βρίσκει άμεση εκτέλεση) απαιτούν από τον αντίπαλο αμυντικό πολύ καλή φυσική κατάσταση και ατσαλένια θέληση να βρεθεί μαζί με τον μορμόνο sniper.Ο Παππάς έχει την ικανότητα να σπάσει screens και ο Φελντέιν να γλιστρήσει γύρω από αυτά φτάνοντας με τα μακριά του χέρια στη τελική προσπάθεια του αντιπάλου.

Θα ήθελα πολύ να δω τις σκέψεις του Πασκουάλ για τον Ντόνσιτς. Η ικανότητα του 18χρονου γκαρντ να αποφασίζει με απίστευτη ακρίβεια υπό οποιοδήποτε καθεστώς άμυνας και πίεσης ίσως είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερη διαμάντι της επίθεσης της Ρεάλ στο μισό γήπεδο.  Για να είμαι ειλικρινής, περιμένω με ανυπομονησία την αντίδραση της άμυνας του Παναθηναϊκού απέναντι στον νεαρό Σλοβένο αλλά και την αντίστοιχη αυτού απέναντι στη συμπαγή πράσινη άμυνα. Θα είναι ένα καλό τεστ και για τις δύο πλευρές..

Aκόμα σε πτώση (;)

Η Ρεάλ παρ’όλα αυτά βιώνει ένα άσχημο διάστημα από τα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα στο οποίο δείχνει πραγματικά γήινη. Στην ΑCB έχασε τρία απανωτά ματς (Ουνικάχα, Γκραν Κανάρια εντός, Τενερίφη) μέχρι να νικήσει στην εκπνοή στη Μαδρίτη τη Μπαρτσελόνα με τον τρόπο που είδατε πιο πάνω. Στην Ευρωλίγκα και απέναντι στη Γαλατασαράι, όπου εν τέλει ηττήθηκε,  έδειξε ανησυχητικά σημάδια επίσης. Ο Λάσο ελπίζει ότι το ξέσπασμα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ρεάλ στο καλό μπάσκετ σε μια περίοδο όπου η “Βασίλισσα” προσπαθεί να κρατηθεί στη πρώτη δυάδα της διοργάνωσης. Το ΟΑΚΑ θα πει αλήθειες για το τωρινό της αγωνιστικό status..

Με λίγα λόγια.. Η σημερινή βραδιά είναι από τις μεγαλύτερες της χρονιάς για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα θα πιεστεί στα όρια της για να πάρει τον “άσσο” ο οποίος θα της δώσει πλεονέκτημα στη μάχη της εξάδας η οποία αποτελεί τον βασικό και πιο ρεαλιστικό στόχο των πρασίνων αυτή τη στιγμή. Θα χρειαστεί προσωπική υπέρβαση σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο απέναντι στη πιο ταλαντούχα ομάδα της διοργάνωσης. Όπως σας έχω πει και στο παρελθόν όμως, στο συγκεκριμένο γήπεδο ο Παναθηναϊκός έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Και σήμερα είναι το καλύτερο timing για να το αποδείξει..