Μάχη υπερηφάνειας και εγωισμού

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τις ματιές και τα γάντια τους, αυτή τη φορά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι ένα ματς υπερηφάνειας και αθλητικού εγωισμού..

Σε μια περίοδο όπου ο καθένας τους βιώνει δυσκολίες και προβληματισμό αναφορικά με τη προσπάθεια παραγωγής καλού μπάσκετ σε συνέχεια, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντιούνται ξανά, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αυτή τη φορά για την ελληνική λίγκα. Είναι μια αναμέτρηση στην οποία κανείς τους δε θέλει να χάσει. Η νίκη θα φέρει συγκρατημένα χαμόγελα, χρόνο και ηρεμία, Η ήττα σύννεφα και πίεση για αποτέλεσμα άμεσα. Έτσι είναι το μπάσκετ σε αυτό το επίπεδο. Έτσι είναι η ζωή των ανθρώπων στις τάξεις των δύο «αιωνίων»..

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει πολύ γρήγορα στο ΟΑΚΑ σε μια δύσκολη στιγμή, μάλλον τη δυσκολότερη από την αρχή της σεζόν. Οι ερυθρόλευκοι έκαναν ένα κακό δεύτερο ημίχρονο απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο στη προηγούμενη αγωνιστική της Ευρωλίγκας και δε μπόρεσαν ουσιαστικά ποτέ να βρουν ρυθμό στο παιχνίδι που ακολούθησε με τη Φενέρ στο Φάληρο. Η ομάδα έχει καλά κομμάτια στο παιχνίδι της και άλλα που προβληματίζουν. Ο Ντέηβιντ Μπλατ άφησε στον πάγκο τον Αλεξάντερ Βεζένκοφ για 40 λεπτά τη Παρασκευή και χαμήλωσε σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής του Zach LeDay περνώντας τους ίσως ένα μήνυμα για τη συνέχεια. Ο Αμερικανός προπονητής προτίμησε να παίξει ένα σημαντικό ματς, απέναντι σε μια τόσο ποιοτική γραμμή ψηλών όπως αυτή των Τούρκων, ανεβάζοντας τον χρόνο του τελευταίου παίχτη του δικού του rotation στις συγκεκριμένες θέσεις (Μπόγρης) για να κάνει ξεκάθαρο ότι κανείς δεν πρέπει να παίρνει για δεδομένο τίποτα όσο αυτός βρίσκεται στο τιμόνι.

Οι ερυθρόλευκοι θα εμφανιστούν πεισμωμένοι. Η λογική αυτό λέει. Όπως έχουν έρθει τα πράγματα οφείλουν να αντιδράσουν παλεύοντας με ότι έχουν και δεν έχουν για τη νίκη. Οι αδυναμίες που έδειξε ο Παναθηναϊκός στο τελευταίο παιχνίδι με την Αναντολού μπορούν να δείξουν ακόμα πιο καθαρά τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα του Πειραιά. Η πρόγνωση λέει ότι ο κόουτς Μπλατ θα ακουμπήσει στον άξονα της συνεργασίας Σπανούλη-Μιλουτίνοφ αυτή τη φορά. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι έτοιμος να μεταφέρει τη μπάλα στην αποτελεσματικότερη θέση κάθε φορά που οι πράσινοι θα στέλνουν βοήθεια στο χαμηλό ποστ απέναντι στον Πρίντεζη. Το καλό παιχνίδι του Παπανικολάου απέναντι στη Φενέρ ίσως αποτελέσει ένα καινούργιο χαρτί μαζί φυσικά με τη παρούσία του Στρέλνιεκς. Ο Λετονός (δεν ήταν απόλυτα έτοιμος τη Παρασκευή) έλλειψε σε πολλά στους ερυθρόλευκους στο πρόσφατο ντέρμπι του ΟΑΚΑ μιας και είναι ένας γκαρντ ο οποίος μπορεί να σκοτώσει τον αντίπαλο από την αδύνατη πλευρά (όταν ο Παναθηναϊκός ενεργοποίησε δυναμική βοήθεια στο χαμηλό ποστ) αλλά παράλληλα και αυτός που μπορεί να μεταφέρει τη μπάλα παίζοντας και στις θέσεις των γκαρντ αποσυμπιέζοντας τους Σπανούλη και Γκος. Είναι σαφές ότι ο Ντέηβιντ Μπλατ περιμένει κάποιους καινούργιους ήρωες, δυνητικά στα πρόσωπα των Βεζένκοφ, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου και Γκος πάντα σε συνάρτηση με τα όσα εκτυλίχθηκαν πριν δέκα ημέρες στο ΟΑΚΑ.

O Παναθηναϊκός καλείται να επαναλάβει τη βραδιά της 9ης Νοεμβρίου όπου με ένα εντυπωσιακό δεύτερο ημίχρονο επιβλήθηκε του Ολυμπιακού στο πρώτο ντέρμπι της σεζόν. Το διάστημα που μεσολάβησε είναι πολύ μικρό και αυτό ς είναι ένας ακόμα λόγος που κάνει την αποστολή των πρασίνων πολύ δύσκολη. Είναι κατανοητό ότι το να καταφέρεις σε έναν αντίπαλο αυτό του επιπέδου συνεχόμενα πλήγματα είναι κάτι που εμπεριέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το «τριφύλλι» μάλιστα έρχεται από μια πολύ άσχημη βραδιά στη Πόλη όπου σε κανένα σημείο της δε κατάφερε να αποκτήσει συνέχεια στο παιχνίδι του, δίνοντας πραγματικό ανταγωνισμό στην Αναντολού.

Ο Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζει ότι πρέπει να παρουσιάσει κάτι καινούργιο σήμερα. Έναν μικρό αστάθμητο παράγοντα, είτε σε επίπεδο τακτικής είτε καθαρά σε αυτό της διαχείρισης προσώπων, ο οποίος θα του επιτρέψει να πάρει το τιμόνι του ματς στα χέρια του. Οι πράσινοι χρειάζονται «κοουτσάρισμα πρωτοβουλίας» από τον Ισπανό τεχνικό άλλωστε σε μια τόσο δύσκολη αποστολή. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι επιθετικός από την αρχή. Γνωρίζει ότι οι συνεχόμενες αποτυχίες των ερυθρολεύκων θα ωθήσουν το σύνολο του Μπλατ σε υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, κατάσταση που συνεπάγεται μεγάλη σωματική και πνευματική προσπάθεια για τους γηπεδούχους ώστε να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Το θετικό για τον κόουτς Πασκουάλ είναι ότι έχει πολλά πρόσωπα στο ρόστερ του που θα θελήσουν πιθανόν να χρησιμοποιήσουν αυτό το ματς ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» , με την έννοια ότι μια καλή εμφάνιση στη συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορεί να διαγράψει τη μέτρια παρουσία τους στα τελευταία παιχνίδια. Το ζήτημα όμως είναι να τοποθετηθεί το πιόνι στο σωστό σημείο της σκακιέρας για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Αλλιώς θα παραμείνει ένα πιόνι όπως όλα τα υπόλοιπα. Παιδιά που έπαιξαν μάλλον λιγότερο από όσο έπρεπε στη Πόλη, όπως ο Παππάς και ο Μήτογλου, ίσως μπορούν να δώσουν τη σπίθα που χρειάζεται το «τριφύλλι» σε ένα εντός έδρας ματς απέναντι στον Ολυμπιακό. Ο Γκιστ επίσης θα πρέπει να είναι «εκεί». Το ζωγραφιστό των πρασίνων «αιμορραγεί» σε μεγάλα κομμάτια των παιχνιδιών και ο Αμερικανός οφείλει να σπεύσει προσφέροντας τη βοήθεια που η ομάδα υπολόγιζε από αυτόν όταν στελέχωνε τη γραμμή ψηλών το καλοκαίρι.

Ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος λοιπόν και παράλληλα μια μάχη ειδικών συνθηκών. Οι δύο αντίπαλοι θέλουν πολύ τη νίκη για να αγοράσουν τη πολύτιμη ηρεμία λίγο πριν μπουν στη κοπιαστική εβδομάδα διπλών παιχνιδιών για την Ευρωλίγκα. Θα έλεγα ότι με τη συνθήκη που έχει δημιουργηθεί, η ήττα θα προκαλέσει περισσότερα δεινά στην ομάδα που θα την υποστεί σε σύγκριση με τη ποσότητα των καρπών της νίκης που θα γευτεί αυτή που θα επικρατήσει. Πάμε για παιχνίδι θέλησης και λεπτομερειών. Ο Ολυμπιακός έχει ένα καλό υπόβαθρο για να παρουσιάσει βελτιωμένο πρόσωπο. Δύο ήττες σε μάχες υψηλού επιπέδου, ο εγωισμός του Σπανούλη.. Από την άλλη το ΟΑΚΑ παραμένει η πιο δυνατή έδρα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι μια μάχη υπερηφάνειας και αθλητικού ego. Το βαθμολογικό διακύβευμα μπορεί να μπει στην άκρη..