Νίκος Γκάλης Άρης Παναθηναϊκός

Παναθηναϊκός-Αρης: Το ματς-έπος του 1991..

“Τάφος του Ινδού”, σεζόν 1991-92. Μετά από αποχή 50 ημερών το πρωτάθλημα ξαναρχίζει. Ο Άρης κατεβαίνει στην Αθήνα χωρίς τον Παναγιώτη Γιαννάκη (οικονομικές διαφωνίες) για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό του Παβλίσεβιτς σε ένα ματς το οποίο έμελλε να μείνει στην ιστορία ως μια από τις τοπ-αναμετρήσεις της ελληνικής λίγκας..

Είναι η τελευταία σεζόν που το ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγεται με 12 ομάδες και η τελευταία επίσης όπου τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου μεταφέρονται στα playoffs. Τόσο πίσω.. Οι Θεσσαλονικείς του Μιχάλη Κυρίτση με μπροστάρη των Γκάλη αντιμετωπίζουν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Παβλίσεβιτς και των αρκετών νέων ταλαντούχων Ελλήνων παιχτών. Λίγοι περίμεναν αυτό που θα εξελισσόταν τις επόμενες δύο (και..) ώρες στο παρκέ του κλειστού των πρασίνων..

Η εξέλιξη..

O Άρης παίζει φλοταριστό man to man τον Πεδουλάκη τζογάροντας με το σουτ του PG των πρασίνων. Το κάνει προκλητικά σε βαθμό που οι σημερινές άμυνες με under αντιμετώπιση στα ball screens του Καλάθη θα έμοιαζαν με ασφυκτική πίεση στον περιφερειακό.. Ο Αντόνιο Ντέηβις κυριαρχεί κάτω από τα δύο καλάθια. Η τριάδα Πετσάρσκι-Εντγκαρ Τζόουνς-Μισούνοφ δυσκολεύεται να τον κρατήσει μακριά από το ριμπάουντ.. Έτσι ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να μείνει κοντά στο παιχνίδι (για την ακρίβεια κολλημένος στη πλάτη του αντιπάλου του) ακόμα και όταν ο Γκάλης (έπαιζε ουσιαστικά στον “άσσο” παρότι δίπλα του στα γκαρντ ο Κυρίτσης είχε για αρκετή ώρα τον Ιωάννου) αναγκάστηκε να αφήσει τον passive χαρακτήρα που λάνσαρε στο ξεκίνημα, κοιτάζοντας περισσότερο το καλάθι.

Η παρουσία του Αντόνιο Ντέηβις δίπλα στους Μυριούνη-Οικονόμου και η μαχητικότητα των γηπεδούχων τους έδωσε το πλεονέκτημα στο ριμπάουντ και συνολικά στις μάχες του αέρα. Στη τελευταία περίοδο μάλιστα σε μια transition-επίθεση του Άρη και με τον Αλβέρτη παραδομένο, έτοιμο να μαζέψει τη μπάλα από το διχτάκι βλέποντας τον Γκάλη να έρχεται κατά πάνω του, ο Ντέηβις ίπταται και επιστρέφει τη μπάλα στον σούπερ-σταρ του Άρη με εντυπωσιακό τρόπο.

galis artzi

Η ώρα των “παλιοσειρών”..

Ο Κυρίτσης ρίχνει τον νεαρό Μπαλτατζή για πρώτη φορά στο παιχνίδι με αποστολή να πιέσει τον Πέδουλάκη. Ο 28χρονος πόιντ γκαρντ των πρασίνων διαβάζει άμεσα το πλεονέκτημα του, επιτίθεται και σκοράρει. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς από την άλλη πλευρά παίζει πάνω στον Αλβέρτη. Η γραμμή των προσωπικών είναι καλός του σύμμαχος. Και το χέρι του σε τέτοιες στιγμές αλφάδι..

Τα “μωρά” εκδικούνται..

Το τελευταίο δίλεπτο της κανονικής διάρκειας κρύβει μεγάλες συγκινήσεις. Ο Γκέκος έχει ζεσταθεί για τα καλά και η άμυνα του Άρη το νιώθει. Ο Παναθηναϊκός περνάει μπροστά με έναν πόντο και έχει κατοχή. Ο Γκάλης βγάζει τρομερή ασσίστ στον Αγγελίδη ο οποίος αστοχεί κάτω από το καλάθι. Η πιεστική άμυνα της ομάδας του Κυρίτση φέρνει τη μπάλα στο φτερό, στα όρια της πλάγιας γραμμής, με τον Αλβέρτη πλάτη και τον Σούμποτιτς πάνω του. Με τον χρονόμετρο να τρέχει με ορμή προς το μηδέν και το τέλος της επίθεσης των γηπεδούχων, ο 17χρονος πιτσιρικάς γυρίζει και βάζει ένα σουτ το οποίο το ελληνικό μπάσκετ θα ζήσει και θα ξαναζήσει τα επόμενα χρόνια πολλές φορές. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο +4 (90-86).. Ο Άρης “απομονώνει” τον Γκάλη στον άξονα, ο “γκάνγκστερ” δίνει ύψος για να αποφύγει τα χέρια του Ντέηβις όμως αστοχεί. Με μεγάλο πάθος ο Άγγελίδης βουτάει το ριμπάουντ και σκοράρει. Ο Γκέκος ανταποδίδει ενώ την ίδια ώρα ο ..( 17χρονος επαναλαμβάνω) Αλβέρτης ζητάει τη μπάλα με επιμονή. Ο Σούμπoτιτς βάζει ένα μεγάλο σουτ τριών πόντων, το πρώτο του και μάλιστα μετά από ντρίμπλα παίρνοντας το σκριν ψηλά στον άξονα (92-91). Ο 19χρονος τότε Γεωργικόπουλος βάζει με ντράιβ ένα τεράστιο καλάθι που δίνει στην ομάδα του προβάδισμα τριών πόντων. Ο Άρης κατρακυλάει στον γκρεμό.. Ο Σούμποτις αστοχεί σε τρίποντο όμως ο Αγγελίδης εξιλεώνεται πλέον μια και καλή αφού ισοφαρίζει με σουτ από τη κορυφή. Παράταση..

Νομίζεις ότι τελείωσε..

Ο Άρης επιστρατεύει ζώνη 3-2 με τον Σούμποτις στο κεφάλι. Το Νο7 του “αυτοκράτορα” βάζει πίσω από τα 6.25μ ένα από τα σουτ-σήμα κατατεθέν του στην επίθεση κερδίζοντας και φάουλ ενώ στην επόμενη φάση ο Αγγελίδης ξεχύνεται και καρφώνει στο transition. Στο +7 ο Άρης (96-103).. Πάλι πίσω στη 3-2 του Άρη, ο Μηνάς Γκέκος (28 πόντους συνολικά στη βραδιά) βάζει ένα τρίποντο από τα playground του Κόνι Άιλαντ (πάνω σε άμυνα, από αυτά που σουτάρεις για να φωνάξεις μακρόσυρτα φααααουλλλλλ..!). Το παιχνίδι έχει δρόμο ακόμα.. Ο Μισούνωφ στέλνει τον Αντόνιο Ντέηβις στον πάγκο με πέμπτο φάουλ αλλά ελάχιστα αργότερα τον ακολουθεί και ο ίδιος μιας και το τυπικό “Μισούνωφ-positioning” για απομόνωση στο ζωγραφιστό με τη χρήση θανατηφόρων αγκώνων σφυρίχτηκε ως παράβαση. Δύο τρίποντα από Σκροπολίθα και Μυριούνη στέλνουν το ματς σε δεύτερη παράταση (105-105). Κανείς δε πηγαίνει για ύπνο σήμερα.. Ο Γκάλης των 38 πόντων πηγαίνει στον πάγκο με το βλέμμα μποξέρ που τις έχει φάει και πρέπει να επιστρέψει.

Τελευταίος γύρος..

Με τον Νίκο Οικονόμου στο “5” να συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στην άμυνα του Άρη (8/9 προσωπικές, 3/4 δίποντα) ο Παναθηναϊκός παίρνει κεφάλι με 112-109. Την ίδια ώρα οι Ρωμανίδης-Βουρτζούμης είναι οι νέες προσθήκες για την ενίσχυση της 3-2 ζώνης του Κυρίτση. Είναι η ώρα του Σούμποτις (24 πόντοι). Drive με αστρόσκονη ημερών ’80s και τρίποντο ποτισμένη με τη μυσταγωγία της σχολής των “πλάβι”.. Με το παιχνίδι στα ίσα ένας απρόσμενος ήρωας βγαίνει στο πάλκο. Ο νεαρός τότε Βαγγέλης Βουρτζούμης βάζει ένα μεγάλο σουτ από τα 6 μέτρα πάνω σε άμυνα μετά από ντρίμπλα και τελειώνει το ματς με ένα φόλοου μετά από την άστοχη δεύτερη βολή του Ρωμανίδη στα 9”. Ο Άρης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα που έχουν συσωρρευθεί την εποχή εκείνη. Όμως ανεβαίνει νικητής.. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει απογοήτευση για τη σπουδαία προσπάθεια και το ατυχές αποτέλεσμα αλλά ο πυρήνας των νεαρών παιχτών δικαιολογημένα κάνει τον Παύλο Γιαννακόπουλο, ο οποίος αποχωρεί από τις εξέδρες, να αισιοδοξεί. Η σεζόν που ακολουθεί θα είναι η χρονιά της μεγάλης αλλαγής..