Euroleague_OsfpPao

Ώρα για απαντήσεις…

Μπορεί ο Ολυμπιακός να επανέλθει στο καλό μπάσκετ; Τι μπορεί να καταφέρει ο Παναθηναϊκός στην έδρα της Φενέρ, στο πρώτο από τα δύο πολύ απαιτητικά ματς αυτής της εβδομάδας; H διπλή αυτή αγωνιστική σημάνει την ώρα των απαντήσεων για τις ελληνικές ομάδες..

Ξεκίνημα στη πρώτη εβδομάδα με διπλά παιχνίδια για τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό να ψάχνει την αντίδραση μετά το ηχηρό χαστούκι στη Βιτόρια και τον Παναθηναϊκό να δοκιμάζει τις δυνάμεις του απέναντι σε δύο εκ των φαβορί ώστε να δει που ακριβώς βρίσκεται και ο ίδιος εντός της ελίτ..

Μάχη με τον εαυτό του..

 Για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι με τη Μακάμπι είναι κομβικό. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να επιστρέψουν πρωτίστως στο καλό μπάσκετ. Η κατηφόρα της Βιτόρια μπορεί να συμβεί στον καθένα σε αυτή τη πολύ απαιτητική και ανταγωνιστική φετινή Ευρωλίγκα όμως είναι δεδομένο πως τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Υπήρχε υπόβαθρο και τα καμπανάκια είχαν χτυπήσει νωρίτερα..

Η ομάδα που επιστρέφει μετά από ένα τέτοιο σοκαριστικό αποτέλεσμα, είναι ομάδα που έχει καλό προπονητή. Αυτός είναι που καλείται να χρησιμοποιήσει την απογοήτευση ενός τέτοιου αποτελέσματος ώστε να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα παίξει στο επόμενο ματς με το μαχαίρι στα δόντια. Θυμηθείτε τη διαχείριση του Ομπράντοβιτς μετά την αντίστοιχη “κατηφόρα” της μετέπειτα πρωταθλήτριας Φενέρ στο ίδιο γήπεδο πέρυσι. Τι έκανε ο Ζοτς; Με το πάτησε στη Τουρκία έβγαλε τους παίχτες του για ποτό. Αποσυμπίεση. Χρησιμοποίησε το κακό αποτέλεσμα ως αφετηρία για να χτίσει κάτι καινούργιο. Τη συνέχεια όλοι τη γνωρίζουμε.. Φυσικά ο κάθε κόουτς έχει τις δικές του μεθόδους..

Η Μακάμπι δε παίζει ιδιαίτερα καλό μπάσκετ τελευταία. Βασικός λόγος για τη πτωτική της πορεία είναι η αλλαγή στην αμυντική της εικόνα. Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη η “ομάδα του λαού” είχε επιδείξει συνέπεια στα μετόπισθεν παρουσιάζοντας αξιόλογο αμυντικό οικοδόμημα το οποίο ξαφνικά κατέρρευσε. Στα τελευταία εφτά ματς, οι Ισραηλινοί δέχονται 89.1 πόντους κατά μέσον όρο. Είναι μια ομάδα που τρέχει καλά το γήπεδο, επιδιώκει τον γρήγορο ρυθμό και βασίζεται στη προσωπική φάση. Πάσχει σημαντικά σε επίπεδο δημιουργίας όμως είναι πολύ δυνατή στο ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός ξέρει ότι μπορεί να τη χτυπήσει με Pick &Roll αλλά και transition επίθεση. Θα χρειαστεί υπομονή και διασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ. Η Μακάμπι υποστηρίζει την επίθεση της με επιθετικό ριμπάουντ κερδίζοντας δεύτερες ευκαιρίες.

Η απουσία του Jonah Bolden πιθανόν να αποβεί καθοριστική για τη Μακάμπι καθώς η πληθωρική παρουσία του δίνει σπουδαία ώθηση στο παιχνίδι των Ισραηλινών. Ο 21χρονος Αυστραλός (τον οποίον είχαμε παρουσιάσει στο Hoopfellas όταν αγωνιζόταν στη Σερβία) είναι υβρίδιο-Σίνγκλετον κάνοντας πολλά πράγματα στο παρκέ και έχοντας τη δυνατότητα να καλύψει τις τρεις θέσεις των ψηλών με απόλυτη επιτυχία. Αν και τα ποσοστά του έχουν γνωρίσει πτώση, στα τελευταία 4 ματς μετράει 9.0 ριμπάουντ, 3.3 τελικές πάσες, 2.3 κλεψίματα και 1.5 τάπες. Καλός έτσι..; Φυσικά, με τον Νόρις Κόουλ αμφίβολο, το μεγαλύτερο επιθετικό βάρος θα πέσει στον Πιέρ Τζάκσον, ο οποίος είναι ο φετινός ηγέτης της Μακάμπι άλλωστε. Τη προηγούμενη εβδομάδα και στη τελευταία φάση της αναμέτρησης με τη Brose θύμισε το ..κογιότ που κυνηγάει χωρίς ελπίδα ο αντίπαλος.

 

 

Συνολικά είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να επανέλθει στις νίκες και το καλό μπάσκετ απέναντι σε μια ομάδα που παίζει σε γρήγορο ρυθμό αλλά δεν έχει την απαιτούμενη ισορροπία στο παιχνίδι της στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι πρέπει να βρουν νέους δρόμους στο επιθετικό κομμάτι (περισσότερες μπάλες στον Μιλουτίνοφ για παράδειγμα) ώστε να φρεσκάρουν την εικόνα και τη διάθεση τους. Μη ξεχνάμε ότι και ο αντίπαλος ψάχνει ένα “ξέσπασμα” σε αγωνιστικό επίπεδο. Η Μακάμπι έχει ανταγωνιστικό σύνολο και το παιχνίδι χρειάζεται πολύ προσοχή.

Παιχνίδι “προσαρμογών”

stoiximanblog_pao

Photo credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 Η απουσία του Ματ Λοτζέσκι αναγκάζει τον Τσάβι Πασκουάλ να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Ο Παναθηναϊκός σωστά δε ρισκάρει με τον Αμερικανό wing όμως θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει το κενό μιας και η παρουσία του βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση των αγωνιστικών ισορροπιών. Με τη μονιμοποίηση του άλλωστε στη θέση “2” του αρχικού σχήματος, οι πράσινοι βρήκαν τον σωστό συνδυασμό σε επίπεδο διαχείρισης του rotation.

Ο Πασκουάλ βασίζεται πολύ στον Λοτζέσκι και τον θεωρεί ως το πρότυπο του “πλαγίου” για τα επιθετικά του σχέδια.Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναθηναϊκός παίζει συνεχώς “μαζί του” στο ξεκίνημα των παιχνιδιών. Ο KC Rivers είναι ο παίχτης που μπορεί να πάρει αυτόν τον ρόλο (δρώντας με τον ίδιο τρόπο, στα ίδια plays) όμως νομίζω ότι ο κόουτς των πρασίνων χρειάζεται περισσότερο έναν παίχτη με τη προσωπικότητα του Rivers στον πάγκο, κρατώντας στα χέρια του ένα δυνατό χαρτί σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξει τον ρυθμό. Εύλογα, ο κλήρος πέφτει στον Ντένμον (γιατί με τον Παππά στο “2” θα χρειαστεί σουτ η ομάδα στο “3”, οπότε αυτόματα ανεβαίνει και ο Rivers στην αρχική πεντάδα αντί του Θανάση). Ο Αμερικανός ρούκι σε επίπεδο Ευρωλίγκας είναι εξαιρετικός σουτέρ αλλά με διαφορετική βάση παιχνιδιού από τον Λοτζέσκι. Ο Βελγοαμερικανός φέρνει στην επίθεση του Παναθηναϊκού ένα πολύ αποτελεσματικό παιχνίδι μακριά από τη μπάλα, κατάσταση εντός της οποίας μπορεί να κάνει θραύση με τη κίνηση του και τη σωστή χρήση των σκριν. Ο Ντένμον δουλεύει προς αυτή τη κατεύθυνση. Και στη Πόλη θα έχει την ευκαιρία του..

Η Φενέρ έχει τα δικά της προβλήματα. Αγωνιστικά δε βρίσκεται στο καλύτερο της φεγγάρι. Ο τραυματισμός του Νάναλι ήρθε να προστεθεί στην απουσία του Κάλινιτς ενώ την ίδια στιγμή ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε να διαχειριστεί το ξαφνικό πρόβλημα με τον Βέσελι (ο οποίος φαίνεται ότι θα προλάβει το αυριανό ματς πάντως). Οι πρωταθλητές απάντησαν μετά τις δύο συνεχόμενες ήττες (Τελ Αβίβ και Ρεάλ εντός) στρεφόμενοι στην άμυνα τους. Δύο πολύ καλά αμυντικά παιχνίδια τους βοήθησαν να επιστρέψουν στις νίκες (Μπασκόνια εντός και Βαλένθια στην Ισπανία) με τον Ομπράντοβιτς να κάνει επίδειξη της ικανότητας του να ανεβάζει αθλητές σε πιο βασικούς ρόλους στο rotation. Οι Γκούντουριτς (16.5 πόντοι με εξαιρετικά ποσοστά) και Τόμπσον (12.5 πόντοι και 7.5 ριμπάουντ) αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες της Φενέρ σε αυτό το 2-0 και από αυτούς θα ζητήσει την έξτρα ώθηση ο Σέρβος mastermind στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Η Φενέρ μη ξεχνάμε, είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ με το σουτ του Παππά στην εκπνοή…

Θα είναι ένα παιχνίδι “προσαρμογών”. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Ομπράντοβιτς θα έχει ετοιμάσει κάτι στη προσπάθεια του να πάρει το τιμόνι του παιχνιδιού από την αρχή. Νομίζω ότι θα παίξει μεγάλο ρόλο στη ζυγαριά του ματς η αποτελεσματικότητα της ελληνικής επίθεσης απέναντι στην άμυνα των Τούρκων. Ο Παναθηναϊκός δε θα πρέπει να φοβηθεί να κυνηγήσει καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Μιλάμε για τον Παναθηναϊκό του Νικ Καλάθη άλλωστε.. Το σετ αγώνων αυτής της εβδομάδας θα είναι μια ρεαλιστική ματιά στον καθρέφτη αναφορικά με την εικόνα της ομάδας αυτή τη στιγμή (της προσπάθειας αναρρίχησης της στη κορυφή) ανάμεσα στον ανταγωνισμό..