Nα κερδίσει τη Ζαν Ντ’Αρκ…

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την “αιρετική” Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους σήμερα στο Φάληρο σε ένα ματσάρισμα με μεγάλο ενδιαφέρον..

Η Ζαν Ντ’Αρκ..

Αναμφίβολα το αγωνιστικό μοντέλο που δουλεύει η Ζαλγκίρις τα τελευταία χρόνια με τον Κράπικας και τον Γιασικεβίτσιους είναι κάτι το διαφορετικό σε συνάρτηση πάντα με τη παράδοση και τα όσα αντιπροσωπεύει η φημισμένη λιθουανική σχολή. Το μπάσκετ των πολλών κατοχών, της επιμονής στο επιθετικό transition και της βροχής περιφερειακών σουτ έχει μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (σε συνέχεια της δουλειάς που ξεκίνησε με τον Κράπικας) έχει κάνει στην άκρη το Βορειοανατολικό μοντέλο και δουλεύει το σύνολο του στο μπάσκετ των Βαλκανίων. Αυτό του ελεγχόμενου ρυθμού και της ροπής  στο μισό γήπεδο με έμφαση στη τακτική λεπτομέρεια.

Εάν φιλτράρετε το όλο εγχείρημα θα δείτε ότι αυτή η Ζαλγκίρις θυμίζει περισσότερο Σερβική παρά Λιθουανική ομάδα. Ένα σύνολο που δουλεύει στην επίθεση μέσα από συνεργασίες (δεύτερη στη διοργάνωση σε AST% με 66.4), πολύ δυνατό στο κομμάτι του ριμπάουντ και με στόχευση στο να επιτεθεί στη καρδιά της ρακέτας του αντιπάλου. Εκτός αυτού, ένας οργανισμός που ποντάρει στο εγχώριο υλικό και στη τεχνογνωσία που διαθέτει στη διοργάνωση ματσάροντας έτσι την αδυναμία μεγάλης οικονομικής επένδυσης στην αγορά. To αιρετικό, για τους συντηρητικούς της Λιθουανικής σχολής, αγωνιστικό προφίλ που παρουσιάζει η Ζαλγκίρις και το leadership (γαρνιρισμένο με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα) του Σάρας έχουν βάλει το τραίνο στις ράγες. Μετά από καιρό η ομάδα του Κάουνας μοιάζει δυνατή και μακριά από αυτό..

Άμυνα στο Low Post

Η Lietkabelis κέρδισε πρόσφατα (πριν 5 ημέρες) τη Ζαλγκίρις για δεύτερη φορά φέτος. Αν μη τι άλλο σημαντικό επίτευγμα στη Λιθουανία. Κλειδί στο ματς της Κυριακής ήταν η άμυνα στο χαμηλό post με τους γηπεδούχους να δυσκολεύουν σημαντικά την εισαγωγή της μπάλας στο ζωγραφιστό και να κεφαλαιοποιούν την εμπειρία των αδερφών Λαβρίνοβιτς και τα κορμιά που είχαν στη frontcourt όπως ο Γκάλντικας δίνοντας παράλληλα σωστά τα φάουλ τους. H Lietkabelis, μια άμυνα που επιτρέπει στους αντιπάλους της στο Eurocup να εκτελούν με 54.4% στο δίποντο, κράτησε τη Ζαλγκίρις στο εντυπωσιακό 15/36..

Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να καταστρέψει τη δραστηριότητα των Λιθουανών στο “ζωγραφιστό”. Η ελληνική ομάδα έχει αναμφίβολα τα εργαλεία να το κάνει  και εκτιμώ ότι αυτό θα είναι το βασικό της όπλο σήμερα το βράδυ ώστε να κρατήσει τους Λιθουανούς χαμηλά και να πάρει το παιχνίδι. Η Ζαλγκίρις δουλεύει πολύ πριν ακουμπήσει τη μπάλα στο ζωγραφιστό με κινητήριο άξονα τον ηγέτης της, Παούλιους Γιανκούνας. Ο Λιθουανός Power Forward (ο ορισμός της “μάνας του λόχου” στο Κάουνας) είναι ένας σπουδαίος πολεμιστής με εξαιρετικό positioning στο παιχνίδι του σε άμυνα και επίθεση. Με το πέρασμα των χρόνων έμαθε να διαβάζει καλύτερη και πλέον αποτελεί σημαντική πηγή δημιουργίας για την επίθεση της Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι ενεργητικός απέναντι του και να μη του αφήσει χρόνο να σκεφτεί. Ο Γιασικεβίτσιους βασίζεται πολύ στο Face/Post up παιχνίδι του Γιανκούνας και επιμένει να High-Low δράσεις με αυτόν ως πασέρ στο ψηλό post.

Για τη Ζάλγκιρις η επιμονή στην εκτέλεση από το χαμηλό post είναι ζωτικής σημασίας. Τη βοηθάει να διαθέτει υψηλό βαθμό ετοιμότητας στο αμυντικό transition και να ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού καλύπτοντας το έλλειμμα athleticism που τη χαρακτηρίζει. Νομίζω πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρέπει να ανοίξει τη φάκα του Birch και να περιμένει, κατευθύνοντας τη τελική προσπάθεια πάνω στον Καναδό σέντερ ο οποίος ξέρει να απλώνει δίχτυ μπροστά από το καλάθι του Ολυμπιακού. Για να είμαι ειλικρινής, με προβληματίζουν οι τραυματισμοί των Παπαπέτρου και Γιανγκ και το πόσο αυτοί θα επηρεάσουν το αποθεματικό του Ολυμπιακού σε δυνάμεις αλλά και την αποτελεσματικότητα του στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι το οποίο θα χρειαστεί σήμερα για να επιβληθεί. Παιδιά όπως ο Μιλουτίνοφ (σε αρκετά καλή κατάσταση) και ο Αγραβάνης πιθανόν θα κληθούν από τον Γιάννης Σφαιρόπουλο να βγουν μπροστά. Το παιχνίδι τους πηγαίνει..

Εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κρατήσει χαμηλά τη Ζαλγκίρις σήμερα στο σκορ. Έχει αναμφίβολα ότι χρειάζεται και απομένει να καταθέσει το ανάλογο effort (παρότι θα έχει εκτός παίχτες που προσφέρουν τα μέγιστα στο επίπεδο ενέργειας) για να το υλοποιήσει. Για τους Λιθουανούς (εκτός του ότι πλέον είναι ζωντανοί στο παιχνίδι της πρόκρισης) και τον κόουτς Γιασικεβίτσιους είναι πολύ σημαντικό να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί σήμερα στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό. Θα αυξήσει τη πίστη τους για τη συνέχεια και θα πιστοποιήσει το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται στο Κάουνας.. Το ΣΕΦ είναι καθρέφτης για την ομάδα του Σάρας. Όμως η βραδιά δε θα είναι εύκολη. Ένα καλό αμυντικό παιχνίδι με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης από τη πλευρά των γηπεδούχων είναι ικανό να φέρει την επίθεση των Λιθουανών σε αδιέξοδο. Και αυτής της εξέλιξης  ελπίζουμε να γίνουμε μάρτυρες σήμερα το βράδυ..