stoiximangr-euroleague-2

Ο κανόνας της χαράς και της λύπης

Στο μπάσκετ και ειδικά στην Ευρωλίγκα, οι χαρές και οι λύπες δεν πρέπει να διαρκούν περισσότερο από μερικά λεπτά. Αυτόν τον κανόνα καλούνται να ακολουθήσουν οι δύο «αιώνιοι» μπαίνοντας στο δεύτερο παιχνίδι της εβδομάδας αυτής…

 

Επίπονη ήττα στις λεπτομέρειες για τον Παναθηναϊκό στο Μόναχο, σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού στη Βιτόρια. Οι δύο «αιώνιοι» επιστρέφουν στην Ελλάδα και τις δικές τους έδρες για να κλείσουν τη δύσκολη αυτή εβδομάδα, με διαφορετικό υπόβαθρο αλλά τον ίδιο στόχο.

Ψάχνει απαντήσεις ο Παναθηναϊκός

Η επιστροφή στην ασφάλεια του ΟΑΚΑ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στη παρούσα φάση για τον Παναθηναϊκό ο οποίος παρουσίασε μέτρια εικόνα στη Βαυαρία, χάνοντας από τη Μπάγερν δίκαια. Ο «εφιάλτης» των εκτός έδρας παιχνιδιών ξύπνησε πάλι και ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να βρει τη λύση η οποία όπως ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα, βρίσκεται στη καθημερινότητα και τη συνεχή βελτίωση του παιχνιδιού της ομάδας. Από αυτόν τον δρόμο, της επανάληψης και επιμονής στη λεπτομέρεια,  θα οδηγηθεί το «τριφύλλι» στον προορισμό των απαραίτητων απαντήσεων.

Οι πράσινοι υποδέχονται τη Γκραν Κανάρια η οποία έρχεται στην Αθήνα έχοντας ζήσει, δύο ημέρες πριν, μια από τις πιο λαμπερές βραδιές της ιστορίας της. Η ομάδα του Salva Maldonado στο πρώτο της ιστορικά εντός έδρας παιχνίδι στη διοργάνωση κατέβαλε την αντίσταση της Μπαρτσελόνα, παίρνοντας τη παρθενική της νίκη στον θεσμό. Η Γκραν Κανάρια έπαιξε εξαιρετική -και σε πολύ υψηλή ένταση- άμυνα στη τελική ευθεία του ματς παράγοντας μέσω αυτής καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου τις οποίες και κεφαλαιοποίησε σωστά. Στο ΟΑΚΑ βέβαια τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά. Οι Ισπανοί παίζουν γρήγορα και αρέσκονται στα περιφερειακά σουτ  αν και αυτή τους η ροπή θα αυξηθεί όταν επιστρέψει ο πυλώνας του επιθετικού παιχνιδιού τους, Μάρκους Έρικσον. Ο Παναθηναϊκός εκτιμώ ότι μπορεί να ματσάρει σωστά μαζί τους όμως. Οι «νησιώτες» έχουν μεγάλα, βαριά κορμιά στη γραμμή ψηλών και η πιθανότητα των γηπεδούχων για να χτυπήσει στο Pick & Roll (Καλάθης-Γκιστ) είναι αυξημένη. Θα χρειαστεί φυσικά καλό περιφερειακό σουτ από την ελληνική ομάδα, πίεση στην άμυνα (ειδικά στον Hannah που είναι κοντρολαρισμένος παίχτης και ο «στρατηγός» των Ισπανών) και αμυντικό ριμπάουντ ώστε να μπορέσει να τρέξει. Νομίζω αυτές οι καταστάσεις γρήγορου παιχνιδιού (μέσω απλωμένης πιεστικής άμυνας) θα είναι το κλειδί για την επιστροφή των πρασίνων στις επιτυχίες σήμερα το βράδυ.

Ψάχνει τη συνέχεια ο Ολυμπιακός

Νομίζω ότι όλοι κατανοούμε πόσο επικίνδυνο είναι για τον Ολυμπιακό το ματς που ακολουθεί έναν θρίαμβο όπως αυτός της Βιτόρια. Το παράδειγμα της αναμέτρησης με τη Κύμη μετά την σπουδαίο πρεμιέρα στη Μόσχα είναι πολύ πρόσφατο άλλωστε. Φυσικά το Μιλάνο, και ειδικά η φύση του ρόστερ και του παιχνιδιού της Αρμάνι συνιστά μια εκ των προτέρων δύσκολη αναμέτρηση.

Οι Λομβαρδοί έχουν ένα πολύ βαθύ επιθετικό οπλοστάσιο διαθέτοντας παίχτες με σπουδαία επαφή με το καλάθι σε όλες τις θέσεις. Όπως έχουμε πει, στις βραδιές που αυτοί οι σκόρερ θα μπουν στην «ίδια σελίδα» όντας ζεστοί και λειτουργώντας αρμονικά μεταξύ τους, οι Ιταλοί θα είναι σε θέση να κερδίσουν οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή έδρα. Ο κανόνας όμως του αθλήματος στο υψηλότερο επίπεδο στα μέρη μας λέει ότι χρειάζονται πολλά παραπάνω από πλούσιο επιθετικό ταλέντο για να διακριθείς. Η Αρμάνι στερείται παιχτών-ρόλων με έφεση στο αμυντικό κομμάτι, από αυτούς που θα έκαναν το μείγμα των σκόρερ να δέσει. Το δίδυμο των Τζέιμς και Νέντοβιτς είναι fun to watch αλλά στη πραγματικότητα έχει πολλά εμπόδια να παρακάμψει για να χαρακτηριστεί «λειτουργικό» προς όφελος του κοινού καλού. Ο Πιανιτζιάνι έχει μεγάλα κορμιά στο ζωγραφιστό και πέραν των δύο σταρ του στη περιφέρεια, ποντάρει πολύ στην αποτελεσματικότητα των Γκουντάιτις-Μίτσοβ. Οι ερυθρόλευκοι λοιπόν θα χρειαστεί να παίξουν σπουδαία άμυνα σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, βγάζοντας από νωρίς «εκτός» τους προικισμένους σκόρερ των Λομβαρδών οι οποίοι δεν πρέπει να νιώσουν βολικά απέναντι στην ελληνική άμυνα. Εκτιμώ ότι έχουμε μπροστά μας μια δυνατή μάχη στην οποία ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί παίχτες ειδικών αποστολών (όπως οι Τουπάν-Τίμα και ο Βεζένκοφ) για να μπορέσει να βγει στο τέλος στον αφρό. Η Αρμάνι έρχεται από εντός έδρας ήττα και το συναπάντημα μαζί στο συγκεκριμένο timing μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Ο Ολυμπιακός, πάνω απ’όλα, πρέπει να αδειάσει συναισθηματικά από τον κακό σύμβουλο του θριάμβου που ασυναίσθητα καλλιεργεί την έπαρση και ελαττώνει την «πείνα»…