Κροατία - Σερβία Πέτροβιτς μπάσκετ Stoiximan

Ο διάβολος στο κορμί της..

Η Κροατία έχει φέρει τα πάνω κάτω ανατρέποντας τα προγνωστικά ακόμα και εάν χρειάστηκε να παλέψει  απέναντι σε θεούς και δαίμονες. Κάποιος από εκεί ψηλά την έχει πάρει από το χέρι.. Ο σημερινός προημιτελικός απέναντι στους; Σέρβους είναι απλά for the ages..

Ένα πραγματικό underdog πριν το προολυμπιακό τουρνουά στο Τορίνο κατάφερε να αναρριχηθεί στη κορυφή του πολύ ανταγωνιστικού δεύτερου γκρουπ στο Ρίο. Η Κροατία του Άτσο Πέτροβιτς τραβάει πάνω της πολλά βλέμματα έχοντας ανατρέψει όλα τα προγνωστικά. Και σήμερα βρίσκεται απέναντι σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της..

Ένας αγώνας με τους Σέρβους είναι πάντα σπουδαία υπόθεση. Ειδικά όταν πρόκειται για νοκ άουτ παιχνίδι, στο υψηλότερο επίπεδο. Οι Κροάτες γνωρίζουν καλά ότι σήμερα θα παίξουν τους κόπους και ένα μέρος της υστεροφημίας τους. Η μοίρα τα έφερε έτσι.. Έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν πλήρως τον τρόπο που τους βλέπει η παγκόσμια μπασκετική κοινότητα και να κερδίσουν τον θαυμασμό με τα κατορθώματα τους όμως ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός από τους Σέρβους θα πονέσει πολύ. Πολύ περισσότερο από έναν (οποιοδήποτε) αποκλεισμό σε προημιτελικό ολυμπιακού τουρνουά. Το υπόβαθρο της κόντρας μεταξύ των δύο ομάδων/χωρών είναι τεράστιο και γίνεται άμεσα κατανοητό ότι κανείς τους δεν ήθελε αυτή τη συνάντηση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και πριν τα μετάλλια.

Αυτό που έχει δώσει τη μεγαλύτερη ώθηση στο σύνολο του Πέτροβιτς είναι η εντύπωση ότι ο διακόπτης έχει γυρίσει. Μοιάζουν να μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις πιο ώριμα, να παίξουν και να κερδίσουν κλειστά. ματς. Ο οίστρος στον οποίον βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό το δίδυμο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 24.8 πόντους) και Ντάριο Σάριτς σε συνδυασμό με τον clutch χαρακτήρα του Κρούνοσλαβ Σιμόν έχουν μεταδώσει σε ολόκληρη την ομάδα με μια αύρα αυτοπεποίθησης την οποία είχε να γευτεί πολλά χρόνια. Οι Κροάτες δεν είναι πλέον ο “Goofy” και η ομάδα που τα θαλασσώνει στα δύσκολα αλλά ένα σύνολο που σφυρηλατεί χαρακτήρα και αυτή τη στιγμή στάζει φαρμάκι.. 

Τα ξημερώματα της Πέμπτης η ομάδα του Πέτροβιτς θα παίξει τον δικό της τελικό. Οι Σέρβοι είναι πιο παιγμένοι σε αυτό το επίπεδο και διαθέτουν πιο βαθύ σύνολο όμως οι Κροάτες έχουν ένα πιο τζογαδόρικο προφίλ που μπορεί να τους ευνοήσει εφόσον δε φοβηθούν να χάσουν. Μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιχνίδι που σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος της ήττας μπορεί να αλλάξει τη σκέψη ενός συνόλου ή ακόμα και ολόκληρο το DNA του παιχνιδιού του. Ο Πέτροβιτς ποντάρει πολλά στο δίδυμο των forwards του οι οποίοι έχουν πλεονέκτημα απέναντι στους αντίστοιχους Σέρβους (μεγάλη η απουσία του Νεμάνια Μπιέλιτσα) και θα προσπαθήσει να αμυνθεί σωστά στο post προσδίδοντας νευρικότητα στον αντίπαλο. 

Δε ξέρω εάν η παρουσία των Βράνκοβιτς-Κούκοτς στην ομάδα εξασφάλισε και πάλι από ψηλά τη ματιά του αγγέλου και προστάτη αυτής της χώρας, Ντράζεν Πέτροβιτς. Γνωρίζω μόνο, με σιγουριά μάλιστα, ότι η αγαπημένη του Hrvatska σε μερικές ώρες έχει ραντεβού με την ιστορία. Οι Κροάτες μπορούν -νικώντας τη Σερβία- να περάσουν στα ματς των μεταλλίων ολοκληρώνοντας το φετινό καλοκαιρινό θαύμα και να πετύχουν για την ομάδα τους την ολική επαναφορά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. 

 Τότε πολλοί από εμάς θα πειστούμε ότι έχουν κάνει κάποιου είδους συμφωνία με τον διάβολο. Ή τουλάχιστον με τον υιό του..