Ο Αλχημιστής..

Ο Τσάβι Πασκουάλ καλείται να ετοιμάσει τον Παναθηναϊκό για το μεγάλο ντέρμπι χωρίς τον Τζέιμς Γκιστ και με τη βοήθεια της αλχημείας. Πάνοπλος ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ με τον Σφαιρόπουλο να δουλεύει στην αγωνιστική και ψυχολογική διαχείριση του πλεονεκτήματος που προέκυψε μετά τον τραυματισμό του Αμερικανού φόργουορντ των πρασίνων. Όπως καταλαβαίνετε, πάμε για μεγάλη μάχη..

Ντέρμπι και μάλιστα μεγάλο στα πλαίσια της Ευρωλίγκας περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα μας με τον αστερίσκο ότι θα θέλαμε να δούμε τις δύο σπουδαίες ομάδες της χώρας μας πλήρεις παρατεταγμένες στο παρκέ δίχως απουσίες. Η ζωή είναι απρόβλεπτη όμως και μερικές ώρες μετά από δύο σκληρές αναμετρήσεις με τους Ίβηρες οι δύο “αιώνιοι” συναντιούνται στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό αναγκασμένο να διαχειριστεί εκτός των άλλων και το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την απουσία του Γκιστ.

Ο Πασκουάλ καλείται να προβεί σε “προσαρμογές” και να ετοιμάσει την ομάδα του για ένα παιχνίδι ειδικών καταστάσεων. Ο Παναθηναϊκός είναι λαβωμένος, κουρασμένος, ίσως λίγο απογοητευμένος μετά την προσπάθεια της Μαδρίτης. Όμως είναι εδώ και έχει μπροστά του ένα ντέρμπι στο οποίο ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη ψυχοσύνθεση της ομάδας. Ξεκινώντας οποιαδήποτε σκέψη περί τακτικών επιλογών και πλάνου μάχης οι πράσινοι πρέπει να έχουν στο νου τους το παρακάτω ρητό αφαιρώντας όσο είναι δυνατό από το μυαλό τους τον φόβο της ήττας..

paulo-coelho-the-alchemist
Ο Καταλανός κόουτς πρέπει να καλύψει (όσο αυτό είναι δυνατό) με κάθε πιθανό τρόπο το κενό του Γκιστ ειδικά στο αμυντικό κομμάτι όμως αυτό δε θα είναι καθόλου εύκολο. Μιλάμε για τον μόνο Pick & Roll ψηλό του Παναθηναϊκο και ένα forward-center που δίνει μια πολυδιάστατη μορφή στην άμυνα της ομάδας ανοίγοντας με τη παρουσία του κατά πολύ τη γκάμα των επιλογών.

Οι συμπαίχτες και συγκεκριμένα αυτοί που απαρτίζουν τη frontcourt θα πρέπει να ανεβάσουν τα λεπτά τους στο rotation. Το μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει έχει να κάνει με τις σκέψεις του κόουτς σχετικά με τον Χαραλαμπόπουλο. Όπως έχουμε πει μετά τον ερχομό του Πασκουάλ στο ΟΑΚΑ, ο Καταλανός διέπεται από μια διαφορετική κουλτούρα σχετικά με τη χρησιμοποίηση και ανάπτυξη νέων παιχτών, ειδικά σε αυτές τις ηλικίες. Ο νεαρός φόργουορντ (ο οποίος δε βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση) θα μπορούσε να αποτελέσει τον έξτρα παίχτη που θα δώσει αυτά τα χρυσά δέκα λεπτά στις θέσεις “3” και “4” όμως ο προπονητής του είναι αυτός που θα αποφασίσει. Ο Πασκουάλ μπορεί:

-Να ξεκινήσει τους Μπουρούση-Νίκολς στη βασική πεντάδα, ορθολογικά με τονΡίβερς στο “3” ή ως “προσαρμογή” με τον Χαραλαμπόπουλο ώστε να ψηλώσει και να έχει τη πολυτέλεια να βγάλει τον Αμερικανό ως game changer από τον πάγκο.

Στη πραγματικότητα δεν ακούγεται καθόλου άσχημο αν και η παρουσία του Μπουρούση στο ξεκίνημα ίσως εμπεριέχει το ρίσκο του να ζεσταθεί γρήγορα ως Σπανούλης με εκτέλεση μετά από pick.

-Να αντικαταστήσει τον Γκιστ στο αρχικό σχήμα με τον Φώτση ο οποίος θα συμπληρώσει τους Σίνγκλετον-Νίκολς στη γραμμή ψηλών ώστε ο Παναθηναϊκός να είναι πιο compact, πιο ευέλικτος στην άμυνα. Ο Νίκολς μάλιστα έπαιξε πολύ λίγο στη Μαδρίτη καθώς συμπλήρωσε νωρίς τρία φάουλ και πιθανόν -με τη περιφερειακή του εκτέλεση- να αποτελέσει παίχτη-κλειδί για τους γηπεδούχους.

Ο Παναθηναϊκός πα προσπαθήσει με σύμμαχο την έδρα του και μηχανοδηγό τον Καλάθη να επιβάλλει από την αρχή τον ρυθμό του και να μην αφήσει περιθώρια στον αντίπαλο με την αποφασιστικότητα του.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει τα δικά του προβλήματα αν και η αλήθεια είναι ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα του παρουσιάζεται μια σημαντική ευκαιρία για να συνεχίσει το νικηφόρο σερί του στο ΟΑΚΑ. Η απουσία του Γκιστ αλλάζει τα δεδομένα. Ο Ολυμπιακός θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην επίθεση του ενώ η εκτέλεση μέσα από καταστάσεις Pick & Roll θα ανέβει ιεραρχικά στο επιθετικό πλάνο των ερυθρολεύκων. Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να “τιμωρήσουν” κάθε τι που θα τους παραχωρήσει η αντίπαλη άμυνα. Είτε μιλάμε για την αμυντική συμπεριφορά του Μπουρούση και τη προσέγγιση της πράσινης άμυνας με αυτόν στο παρκέ, είτε για οποιοδήποτε miss match το οποίο μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικό για την ομάδα του Σφαιρόπουλου.

Νομίζω ότι σε αυτό το σπουδαίο αναμφίβολα ματς του ΟΑΚΑ, οι ερυθρόλευκοι θα επενδύσουν πολλά στο βάθος και το athleticism που του διακρίνει. Είναι μια από τις πιο καλοπροπονημένες ομάδες στην Ευρώπη και έχει μάλιστα την τύχη να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο ο οποίος θα έχει βασικές απουσίες και ένα ταξίδι μετά από έναν επίπονο εκτός έδρας αγώνα στη πλάτη. Ο λυμπιακός γνωρίζει ότι η πιθανή υπεροχή του σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων (μη ξεχνάμε ότι οι δύο απουσίες των πρασίνων είναι παίχτες που κάνουν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό σε αυτό το κομμάτι) να φέρει το πλεονέκτημα στη πλευρά τους σταδιακά και όσο κυλάει το ματς. Είναι αρκετά έμπειροι πλέον για να μη βιαστούν. Ο Birch είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενώ χωρίς τον Γκιστ τριγύρω σαφέστατα ο Πρίντεζης θα έχει περισσότερες ευκαιρίες. Εκτιμώ ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν τα περιφερειακά ποσοστά του Ολυμπιακού.

Αυτά θα δυναμώσουν ή θα εκθέσουν την αμυντική τακτική του Παναθηναϊκού ο οποίος χωρίς τον Γκιστ είναι λογικό να σκεφτεί τη πιθανότητα παραχώρησης χώρων στη περίμετρο ώστε να θωρακίσει το ζωγραφιστό του. Να θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός αμύνθηκε εξαιρετικά απέναντι στη κυκλοφορία της Μπαρτσελόνα πιέζοντας εξαιρετικά τη μπάλα με πολύ καλό επίπεδο έντασης (κάτι που συνεπάγεται ότι ειδικά χωρίς τον Καλάθη -ο οποίος θα αποτελέσει στόχο για φθορά- ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη) ενώ είναι σημαντικό για τους φιλοξενούμενους να συνεχίσει ο Γκριν να είναι “επιθετικός” απέναντι στην αντίπαλη άμυνα.

Μεγάλο και ιδιαίτερο ματς λοιπόν στο ΟΑΚΑ με τον Τσάβι Πασκουάλ να κάνει το ντεμπούτο του στα ντέρμπι των “αιωνίων” της χώρας μας. Το timing δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τον Καταλανό κόουτς όμως ο Παναθηναϊκός παίζει στην έδρα του και αυτό μπορεί να δώσει φτερά στην ομάδα ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η προσέγγιση του ματς από τον καινούργιο προπονητή των πρασίνων όπως και οι χειρισμοί του Γιάννη Σφαιρόπουλου ο οποίος μέσα σε δύο ημέρες έχει την ευκαιρία να βρεθεί πάλι καβάλα στ’άλογο μετά τη κακήβραδιά της Πόλης απέναντι στη Γαλατά.

May the best man win..