Η επιστροφή του προδότη

Όποιος περνούσε την Παρασκευή από μια γέφυρα στη βορειοδυτική πλευρά στη Νάπολη αντίκριζε κρεμασμένο στα κάγκελα ένα πανό. Σ’αυτό αναγραφόταν: “Στο Ούντινε τι ηθοποιός! Σήμερα υπάλληλος του συστήματος. Είσαι σάπιος, βρώμικος και ύπουλος”. Εκτός από τους περαστικούς, το πανό είδε σχεδόν όλος ο πλανήτης, αφού η φωτογραφία του κυκλοφόρησε άμεσα στα social media και σε εκατοντάδες ενημερωτικές σελίδες. Η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Γκονσάλο Ιγκουαΐν στη Νάπολη είχε ξεκινήσει δυο μέρες πριν από το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή.

Κάπου εδώ πατάμε “Pause” και κάνουμε μια μικρή βουτιά στο παρελθόν.

3 Απριλίου 2016. Η Νάπολι φιλοξενείται στο Ούντινε για την 31η αγωνιστική του Καμπιονάτο. Οι Ναπολιτάνοι είναι ανεβασμένοι, προερχόμενοι από 3/3 μέσα στον Μάρτη και θέλουν το διπλό για να μείνουν σε απόσταση βολής από την πρωτοπόρο Γιουβέντους. Την τελευταία φορά που βρισκόταν τόσο κοντά στην κορυφή τέτοια εποχή στην ομάδα αγωνιζόταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα. O Ντιεγκίτο μπορεί να βρίσκεται πλέον πολύ μακριά από την Ιταλία αλλά ένας άλλος Αργεντινός έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές των οπαδών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο Ιγκουαΐν μετράει 29 γκολ στη σεζόν μέχρι εκείνη τη μέρα, είναι σε δαιμονιώδη φόρμα με 5 γκολ σε 4 ματς και ουσιαστικά κρατάει την ομάδα στη διεκδίκηση του τίτλου. Είναι τόσο καλός που λίγο καιρό πριν ο ίδιος ο Ντιέγκο τον έχει χρίσει ως διάδοχο του στη Νάπολι.

Στο 61ο λεπτό του αγώνα η κατάσταση ξεφεύγει. Η Ουντινέζε προηγείται με 2-1 αλλά η Νάπολι έχει παράπονα από τη διαιτησία και ο εκνευρισμός είναι έκδηλος σε κάθε φάση. Οι γηπεδούχοι έχουν κερδίσει δυο πέναλτι, ο Μαουρίτσιο Σάρι έχει αποβληθεί από τον πάγκο του λόγω διαμαρτυριών, ο σκόρερ Ιγκουαΐν έχει ήδη δει κίτρινη επειδή δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα νεύρα του μετά από ένα οφσάιντ που του καταλογίστηκε. Σε εκείνο το λεπτό και σε μια αψιμαχία με έναν αμυντικό ο διαιτητής του δείχνει τη δεύτερη κίτρινη.

Ο Αργεντινός τρελαίνεται, σπρώχνει τον διαιτητή, πηγαίνει πέρα-δώθε στο γήπεδο προσπαθώντας να συνειδητοποιήσει τι έγινε, κινείται απειλητικά εναντίον του πεσμένου αντιπάλου, βρίζει τους πάντες και τα πάντα σε όλες τις γλώσσες που ξέρει, δακρύζει από τον εκνευρισμό, μαλώνει ακόμα και με τους συμπαίκτες του που προσπαθούν να τον πείσουν να φύγει και τελικά μετά από αρκετά λεπτά αποχωρεί με το ζόρι από τον αγωνιστικό χώρο.

Η Νάπολι χάνει τελικά το παιχνίδι με 3-1, τον προπονητή της για ένα ματς και τον Ιγκουαΐν για τέσσερα! Όλη η πόλη ‘βράζει’, ο πρόεδρος Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις βάλλει κατά πάντων, οι λέξεις “συνωμοσία” και “σκάνδαλο” ακούγονται αρκετές φορές επίσημα αλλά κυρίως ανεπίσημα και ο αγώνας καταχωρείται από τους ντόπιους στη μεγάλη λίστα των αδικιών που έχουν υποστεί από τον “πλούσιο βορρά” που ποτέ δεν συμπάθησε τους “φτωχούς νότιους”. Η έφεση της Νάπολι θα μειώσει την τιμωρία του Ιγκουαΐν κατά ένα παιχνίδι αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει.

Η Γιουβέντους θα πάρει τελικά εύκολα τον τίτλο στο φινάλε και η Νάπολι θα περιοριστεί στη δεύτερη θέση. Ο ‘Πιπίτα’ όμως θα καταφέρει να γράψει ιστορία, τελειώνοντας τη σεζόν με 36 γκολ, ένα νούμερο που είχε να εμφανιστεί στο Καμπιονάτο 66 χρόνια. Μιλώντας για το ρεκόρ αυτό τον Μάιο, θα ευχαριστήσει τους πάντες που τον βοήθησαν και θα δηλώσει: “Αυτή τη σεζόν ένιωσα αγάπη στη Νάπολη. Ένιωσα ότι αυτοί οι άνθρωποι με θέλουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα”.

Δυο μήνες αργότερα θα σπάσει ένα ακόμα ιταλικό ρεκόρ, υπογράφοντας στη Γιουβέντους αντί του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αντιδράσεις είναι άμεσες και πολλές. Φανέλες με το όνομα του εμφανίζονται σε κάδους απορριμάτων και απορριμματοφόρα, κάποιες άλλες καίγονται σε δημόσια θέα, κάποιες ρίχνονται στη λεκάνη της τουαλέτας. Η φυγή του από μόνη της δεν ενοχλεί τόσο. Το μεγάλο πρόβλημα των Ναπολιτάνων είναι ο προορισμός. “Η Νάπολι και η Γιουβέντους είναι σαν το σκύλο και τη γάτα” έχει δηλώσει παλιότερα ο Ντε Λαουρέντις. Για τον απλό κόσμο της Νάπολι ο παίκτης στον οποίο πόνταραν για να τους οδηγήσει ξανά στους τίτλους τους πρόδωσε και πήγε στους “άλλους”, σ’αυτούς “που ελέγχουν το Σύστημα”. Κι αυτό ούτε ξεχνιέται, ούτε συγχωρείται.

Τέλος του φλάσμπακ, επιστροφή στο παρόν.

Σήμερα το βράδυ ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν θα μπει στο Σαν Πάολο για πρώτη φορά από τη μέρα που πήρε μεταγραφή. Αυτό όμως δεν θα είναι το πρώτο του παιχνίδι απέναντι στην παλιά του ομάδα. Τις δυο φορές που βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυο ομάδες στο Τορίνο, μια για το πρωτάθλημα και μια για το κύπελλο, ο Αργεντινός σκόραρε και στις δυο, αποφεύγοντας πάντως να πανηγυρίσει.

Παρά τις φιλότιμες και ρομαντικές προσπάθειες του Μαουρίτσιο Σάρι να κατευνάσει τα πνεύματα (“O Ιγκουαΐν έκανε πολλά για εμάς και τον έχω σαν γιο μου. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές θυμού από τον κόσμο που νιώθει προδομένος αλλά στο τέλος πιστεύω η αγάπη θα επικρατήσει. Άλλωστε, έγραψε ιστορία εδώ.”) όλοι ξέρουν καλά πως το σημερινό θα είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ για τον Αργεντινό.

“Την Κυριακή 60.000 άνθρωποι θα τον μαρκάρουν”, έγραψε χαρακτηριστικά η ‘Κοριέρε ντελο Σπορτ’ ενώ από την πλευρά του ο εκφωνητής του γηπέδου Ντανιέλε Μπελίνι (που σε ένα βίντεο που έγινε viral, πριν λίγα χρόνια, ξεσήκωνε τον κόσμο στις κερκίδες φωνάζοντας από τα μεγάφωνα το όνομα του Αργεντινού) προέβλεψε: “Θα υπάρχουν αποδοκιμασίες και σφυρίγματα απ’την αρχή ως το τέλος, ώστε να καταλάβει το λάθος που έκανε. Θα είναι δύσκολα γι’αυτόν. Μου έχουν ζητήσει αρκετοί να τον προσβάλλω από το μικρόφωνο αλλά φυσικά δεν μπορώ να το κάνω αυτό”.

Τις τελευταίες μέρες στην πόλη κάνει θραύση ένα συγκεκριμένο προϊόν: κωλόχαρτο με τη φάτσα του “προδότη”. Πριν αρκετούς μήνες άλλωστε μια πιτσαρία της πόλης είχε ανακοινώσει πως θα έδινε τις πίτσες της με μόλις 1 ευρώ σε περίπτωση που ο Αργεντινός τραυματιζόταν σε κάποιο ματς της Γιουβέντους. Για παν ενδεχόμενο, οι άνθρωποι της Γιουβέντους ζήτησαν να υπάρχουν δυο εξτρά σωματοφύλακες σε κάθε όροφο του ξενοδοχείου που θα διαμείνει η ομάδα.

Την ώρα που στην Ιταλία η επιστροφή είναι πρώτο θέμα παντού, ο ίδιος ο Ιγκουαΐν (που έως τώρα φέτος μετράει 28 γκολ, εκ των οποίων τα 19 στο πρωτάθλημα) μένει μακριά από τα μικρόφωνα. Έχοντας ζήσει τρία χρόνια στη Νάπολη, ξέρει καλά τι θα αντιμετωπίσει. Το χειρότερο γι’αυτόν όμως είναι ότι το ‘μαρτύριο’ του δεν θα τελειώσει με το τελευταίο αποψινό σφύριγμα του διαιτητή. Η μοίρα το έφερε έτσι που την Τετάρτη οι δυο ομάδες θα συναντηθούν ξανά για το κύπελλο, στο ίδιο γήπεδο. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, αυτή σίγουρα δεν είναι μια καλή εβδομάδα για να είσαι ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν.