Ο 3ος καλύτερος σκόρερ στην Ευρώπη είναι 20 χρονών

Βρισκόμαστε στο 92ο λεπτό του αγώνα. Η μπάλα είναι στημένη στην άσπρη βούλα του πέναλτι. 53.000 άνθρωποι στις κερκίδες είναι όρθιοι, ψάχνοντας τρόπους να αποβάλλουν το άγχος τους. Η Σέλτικ χρειάζεται ένα γκολ για να προκριθεί στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ. Με δεδομένη την εγχώρια κυριαρχία της, μια καλή πορεία στην Ευρώπη είναι γι’αυτήν όλο το ζουμί της σεζόν, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι στη φάση αυτή παίζεται σχεδόν η μισή χρόνια της κι ας βρισκόμαστε στις αρχές του Αυγούστου.

Οι παίκτες της Αστάνα συνεχίζουν την κουβέντα με τον διαιτητή, προσπαθώντας να καθυστερήσουν την εκτέλεση όσο γίνεται. Απέναντι από τον τερματοφύλακα της Αστάνα βρίσκεται ο παίκτης που κέρδισε το πέναλτι, έχοντας περάσει προηγουμένως δυο αντιπάλους, τον έναν μάλιστα με ποδιά. Ένας υψηλόσωμος πιτσιρικάς που μερικές ημέρες πριν το παιχνίδι έκλεισε τα 20 του και ο οποίος έχει μπει στον αγώνα μόλις 15 λεπτά πριν. Παρά την καθυστέρηση, την πίεση και την ένταση ο πιτσιρικάς πλασάρει ψύχραιμα στην αριστερή γωνία. Η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα, το γήπεδο σείεται, η Σέλτικ είναι στα πλέι οφ της μεγαλύτερης διοργάνωσης της Ευρώπης και το όνομα του Μούσα Ντεμπελέ γράφεται για πρώτη φορά στη λίστα των σκόρερ της.

Όπως θα αποκαλύψει αργότερα ο ίδιος, όταν ο Μπρένταν Ρότζερς τον σήκωσε για να τον περάσει στο παιχνίδι του είπε μόνο μια κουβέντα: “Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να πετύχεις το πρώτο σου γκολ”. Δεν έπεσε έξω. Και αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο Ρότζερς ‘μέτρησε’ καλά τον επιθετικό του. Η ίδια η παρουσία του Ντεμπελέ στη Γλασκώβη οφείλεται στον Βορειοιρλανδό προπονητή. Τον Ιανουάριο του 2016 ο Γάλλος βρισκόταν μια ανάσα από την παραχώρηση του στην Τότεναμ αλλά η συμφωνία των ‘πετεινών’ με τη Φούλαμ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, στερώντας μας την ευκαιρία να ζήσουμε επικές στιγμές στις περιγραφές των αγώνων, αφού στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν θα συναντούσε τον Βέλγο Μούσα Ντεμπελέ, από τον οποίο τον χωρίζει μόνο ένα “s” στο μικρό όνομα: ο Γάλλος είναι Moussa και ο άλλος Mousa. Κάπου εκεί χώθηκε ο Ρότζερς.

Πριν προλάβει το καλοκαίρι να επανέλθει η Τότεναμ, ο προπονητής της Σέλτικ ταξίδεψε στο Λονδίνο, συναντήθηκε με τον Ντεμπελέ, μίλησε μαζί του για 2,5 ώρες και τον έπεισε ότι το καλύτερο βήμα για τη συνέχεια της καριέρας του ήταν η Σκωτία. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Βορειοιρλανδός ήταν και η περίπτωση Σουάρες. O Ουρουγουανός βελτιώθηκε αισθητά υπό την καθοδήγηση του Ρότζερς και το μήνυμα προς τον πιτσιρικά επιθετικό ήταν ξεκάθαρο: αν δουλέψεις μαζί μου, μπορείς κι εσύ να εξελιχθείς όπως εκείνος. Ο Ντεμπελέ δεν το σκέφτηκε πολύ, απέρριψε την πρόταση της Τότεναμ, που ουσιαστικά του πρόσφερε καλύτερα λεφτά αλλά λιγότερες ευκαιρίες, και μετακόμισε στη Γλασκώβη, ξέροντας ότι πηγαίνει σε μια ιστορική ομάδα με πολύ κόσμο αλλά πάνω απ’όλα, ξέροντας ότι εκεί θα έχει την ευκαιρία να παίζει συχνά και να βελτιώνεται μέσα απ’το παιχνίδι. Αυτό ήταν που τον ενδιέφερε εξ αρχής.

Γι’αυτόν τον λόγο άλλωστε είχε εγκαταλείψει στα 16 τα τμήματα υποδομής της Παρί Σεν Ζερμέν, από τα οποία είχε αναδειχθεί μαζί με τον φίλο του Κινγκσλέι Κομάν, ψάχνοντας για μια ομάδα στην οποία θα μπορούσε να πάρει συμμετοχές. Η ομάδα βρέθηκε εύκολα αλλά βρισκόταν στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Η Φούλαμ πρόσφερε διετές συμβόλαιο στον 17χρονο τότε Ντεμπελέ κι αυτός δεν δίστασε ούτε στιγμή να πακετάρει τα πράγματα του και να αλλάξει χώρα, αψηφώντας το γεγονός ότι δεν ήξερε γρι αγγλικά. Δυο χρόνια αργότερα ήταν βασικός στην Τσάμπιονσιπ, σκοράροντας 15 γκολ και μοιράζοντας 7 ασίστ. Καθόλου άσχημα για ένα 19χρονο παιδί. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε άλλος παίκτης σε τέτοια ηλικία που να σκόραρε τόσες φορές πέρσι στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Όπως αποδείχτηκε όμως, αυτός ήταν μόνο ο πρόλογος. Το όνομα του επιθετικού που τον Ιούλιο κόστισε 500.000 λίρες στη Σέλτικ βρίσκεται πλέον στην ίδια πρόταση με τα ονόματα των περισσότερων μεγάλων ομάδων της Αγγλίας και της Ευρώπης, δίπλα σε νούμερα που έχουν 8 ψηφία. “Πόσο μου λέτε; 15 εκατομμύρια λίρες; Τόσο κοστίζει μόνο το αριστερό του πόδι” απάντησε χαρακτηριστικά ο Ρότζερς σε κάποια από τις σχετικές ερωτήσεις που έχει δεχθεί όλους αυτούς τους μήνες.

Και οι ερωτήσεις ήταν πολλές. Όσες και τα γκολ του πιτσιρικά, που πλέον ‘χτυπάει’ με αξιώσεις και την πόρτα της μεγάλης εθνικής Γαλλίας. Τα 32 του γκολ (17 στο πρωτάθλημα και άλλα 15 στις υπόλοιπες διοργανώσεις) είναι ένα πολύ εντυπωσιακό νούμερο ακόμα και για τα δεδομένα της Σκωτίας, αν αναλογιστούμε ότι βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές Μάρτη, ότι περισσότερα στην Ευρώπη έχουν πετύχει μόνο ο Μέσι και ο Καβάνι και ότι ο Ντεμπελέ φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς όσο προχωράει η σεζόν (έχει τον καλύτερο μ.ο. γκολ για το 2017, έχοντας σκοράρει δυο συνεχόμενα χατ-τρικ μέσα στον Φλεβάρη).

Στη Γλασκώβη οι ενθουσιασμένοι οπαδοί της Σέλτικ βλέπουν στο πρόσωπο του τον νέο Χένρικ Λάρσον, στη Γαλλία οι άνθρωποι της ομοσπονδίας τρίβουν τα χέρια τους με τις επιλογές που έχει πλέον η εθνική στις θέσεις της επίθεσης και στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης τα τμήματα σκάουτινγκ έχουν ήδη έτοιμο το φάκελο με όλα τα στοιχεία του. Για την ώρα ο ίδιος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του και τις δηλώσεις του μάνατζερ του, δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει φανέλα.

“O Mούσα ξέρει που βρίσκεται και ξέρει ότι σε 2-3 χρόνια, αν εξελιχθεί όπως μπορεί ή όπως πιστεύουμε ότι μπορεί, η αγορά θα είναι εκεί” δήλωσε ο Ρότζερς, που πάντως καλού-κακού όταν ο Ντεμπελέ ταξίδεψε στα τέλη Γενάρη στο Λονδίνο για κάτι εξετάσεις, συνέστησε στον φυσιοθεραπευτή της ομάδας να μην τον χάσει από τα μάτια του ούτε στιγμή, αφού αρκετές μεγάλες ομάδες, με πρώτη την Τσέλσι, καραδοκούσαν: “Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, εντελώς συμπτωματικά, το νοσοκομείο που πήγε ήταν στο Τσέλσι. Γι’αυτό και είπα στον φυσιοθεραπευτή μας να μετατραπεί σε Φράνκο Μπαρέζι και να μείνει κολλημένος πάνω του”.

Σήμερα το μεσημέρι στο ‘Σέλτικ Παρκ’ η αήττητη και σχεδόν σίγουρη πρωταθλήτρια και φέτος Σέλτικ θα υποδεχτεί τη Ρέιντζερς σε ένα ακόμα “Old Firm”, το τέταρτο γι’αυτή τη σεζόν. Όπως συνέβη σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της εντός Σκωτίας, η Σέλτικ κέρδισε εύκολα ή δύσκολα και τα τρία προηγούμενα ντέρμπι, έχοντας σαν σκόρερ και μεγάλο πρωταγωνιστή σε όλα τον 20χρονο Ντεμπελέ. “Είναι παίκτης για τα μεγάλα παιχνίδια και γι’αυτό κιόλας θα κάνει σπουδαία καριέρα. Αυτό ξεχωρίζει τους μεγάλους παίκτες: ζούνε για τα μεγάλα παιχνίδια” είπε εχθές ο Ρότζερς και η δήλωση δεν ήταν τυχαία.

Στα τρία προηγούμενα ματς με τους Ρέιντζερς ο Ντεμπελέ πανηγύρισε 5 γκολ (εκ των οποίων το ένα μπήκε στο 87′ του εκτός έδρας ημιτελικού του Λιγκ Καπ και έδωσε τη χρυσή πρόκριση και τα 3 μπήκαν μαζεμένα στο πρώτο του “Old Firm” τον Σεπτέμβρη, όταν και έγινε ο πρώτος παίκτης της Σέλτικ από το 1973 που κάνει χατ τρικ σε ντέρμπι πρωταθλήματος!) κι αν σ’αυτά προστεθούν και το κρίσιμο γκολ με την Αστάνα και τα τρία γκολ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καταλαβαίνει κανείς ότι πολύ σύντομα, όλες αυτές οι ομάδες-μεγαθήρια της Ευρώπης που τον έχουν βάλει στο στόχαστρο εδώ και μήνες και στέλνουν συνεχώς σκάουτερ για να τον παρακολουθήσουν, θα ‘σφαχτούν’ για την υπογραφή του. Κι αν κρίνουμε από το που έχουν φτάσει οι τιμές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, το πιθανότερο είναι ότι ακόμα και η χιουμοριστική εκτίμηση του Μπρένταν Ρότζερς, ότι το αριστερό του πόδι μόνο κοστίζει 15 εκατομμύρια λίρες, θα πέσει έξω.