fener_vs_panathinaikos_euroleagueplayoffs

Mission Impossible…(?)

Mission impossible ή Anything is possible; Ο Παναθηναϊκός σήμερα το βράδυ κοιτάζει στα μάτια τον χειρότερο του εφιάλτη..

Πόσο χειρότερος θα μου πείτε βέβαια μετά από τις εικόνες τις προηγούμενης εβδομάδας οι οποίες έχουν γράψει βαθιά στη σκέψη αρκετού κόσμου. Μιλάω για την εικόνα του Μπογκντάνοβιτς να εκτελεί κατά ριπάς απέναντι σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και με κάθε τρόπο. Τον Ούντο να κυριαρχεί πλήρως στον ζωγραφιστό την ώρα που ο Γκιστ παρακολουθεί αδύναμος να αντιδράσει. Την εικόνα της μπάλας να γλιστράει μαζί με την ευκαιρία του σουτ της ισοφάρισης από τα χέρια του Μπουρούση. Τον Ρίβερς να αστοχεί στο πιο οριακό σουτ του δευτέρου ματς δευτερόλεπτο πριν την εκπνοή.. Με τη σειρά στο 2-0 ο Παναθηναϊκός καλείται να κοιτάξει τον θάνατο στα μάτια και να μείνει όρθιος..

Τα δεδομένα

Η Φενέρ είναι σε τρομερή κατάσταση. Έχει ανέβει δύο σκάλες από το μπάσκετ που παρουσίασε στη κανονική περίοδο με την έννοια ότι δεν έχει αδύναμα σημεία όσον αφορά το πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού. Στη δεύτερη περίοδο του πρώτου ματς εντοπίζεται το μόνο κομμάτι που ο αντίπαλος της επιβλήθηκε όμως η αντίδραση της ήταν τέτοια που το “μαύρο αυτό δεκάλεπτο” μάλλον μετατρέπεται στο μάθημα που της έδωσε ώθηση για τη συνέχεια. Ο Ομπράντοβιτς είναι άριστος στο να προετοιμάζει τέτοια παιχνίδια απαλείφοντας κάθε είδος χαλαρότητας από το υποσυνείδητο των παιχτών του.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα βαθύ χαντάκι αυτή τη στιγμή. Έχει απέναντι του μια πολύ διαβασμένη ομάδα η οποία απάντησε στα καλύτερα μέχρι τώρα χτυπήματα της ελληνικής ομάδας με εμφατικό τρόπο. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ελληνική ομάδα έχει ακόμα “πνεύμα” μέσα της. Και από αυτό θα αξιολογηθεί το σημερινό βράδυ ο προπονητής της ο οποίος καλείται να παρουσιάσει κάτι που θα της δώσει πνοή..

Εκτός της σπουδαίας ομαδικής δουλειάς για τη Φενέρ, δύο βασικοί πυλώνες του παιχνιδιού της, οι Μπογκντάνοβιτς και Ούντο, βρίσκονται ατομικά σε πολύ καλή κατάσταση. Στο performance του Σέρβου γκαρντ μπορεί να απονεμηθεί ο τίτλος “ραψωδία” μιας και αποτελεί κάτι ξεχωριστό, σε επίπεδο παράστασης πάντα, στην ιστορία των Playoffs. Ο Ούντο από την άλλη πλευρά έχει αλλάξει τα δεδομένα πλήρως στην άμυνα της Φενέρ καθώς ότι ..πηγαίνει πάνω του πέφτει σε “μαύρη τρύπα”. Θαυμάστε τους..

Ο Τζέιμς Γκιστ είναι non factor στα πρώτα 80 λεπτά της σειράς, γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά τη συνολική εικόνα και τον τρόπο αγωνίζονται οι πράσινοι. Με εξαίρεση ένα διάστημα στο τέλος του δευτέρου ματς (όπου ο Γκιστ έδωσε μερικά Defensive stops και ξαφνικά ο Παναθηναϊκός υπερκάλυψε το προβάδισμα 7 πόντων της Φενέρ) ο Αμερικανός F/C, βασικός εκφραστής του δυναμικού στυλ παιχνιδιού που χαρακτηρίζει τους πρασίνους φέτος (κυρίως μετά την επιστροφή του) , έχει χάσει κάθε μάχη κατά κράτος από τους ψηλούς της Φενέρ.

Σήμερα..

Ο Παναθηναϊκός είναι θυμωμένος μιας και το 0-2 της σειράς ακουμπά τα όρια της ταπείνωσης για αυτή την απροσπέλαστη μέχρι πρότινος έδρα της φετινής Ευρωλίγκας. Αυτό βασικά μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο του σύμμαχο σήμερα απέναντι σε μια ομάδα που εκτελεί δράσεις σε άμυνα και επίθεση με ρομποτική ακρίβεια. Οι Τούρκοι θα έχουν τον κόσμο στο πλευρό τους (πολύ καυτή ως γνωστόν έδρα) και θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν τη κυριαρχία τους από την αρχή.

Κατά τη ταπεινή μου άποψη οι ελπίδες του Παναθηναϊκού είναι συγκεκριμένες σήμερα και παράλληλα άμεσα συνδεδεμένες με την ικανότητα του να πάρει κεφάλι στο ματς από νωρίς. Θα είναι δύσκολο για την ελληνική ομάδα να μείνει ζωντανή μέχρι τέλους εφόσον κυνηγάει από νωρίς στο σκορ. Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι τόσο μακρινή όσο φαίνεται η περίπτωση να φέρει ο Παναθηναϊκός τη Φενέρ σε μια δύσκολη κατάσταση ανάλογη με αυτήν που βρέθηκε ο ίδιος στα δύο πρώτα ματς. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούν σε αγωνιστικό επίπεδο δύο στοιχεία:

-Αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση η οποία έχει το χάρισμα να προσδίδει νευρικότητα στον αντίπαλο και να “παγώνει” τέτοιες έδρες.

-Απενεργοποίηση της δυνατότητας του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να κινείται με άνεση στον άξονα τρέχοντας το κεντρικό PnR της Φενέρ. Εδώ θα χρειαστεί τελείως διαφορετική προσέγγιση. Ο Σέρβος πρέπει να μείνει (όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο) στην αριστερή πλευρά της επίθεσης των Τούρκων..

Σαφέστατα ρόλο θα παίξει και η αντίδραση των Τούρκων εφόσον ο Παναθηναϊκός καταφέρει να τους τοποθετήσει σε κατάσταση πίεσης. Αντικειμενικά η αποστολή των πρασίνων είναι πολύ δύσκολη σήμερα, απέναντι σε αυτή την ομάδα και αυτόν τον προπονητή. Οι πράσινοι πρέπει να δουλέψουν πολύ σε αυτά τα 40 λεπτά για να βάλουν τη Φενέρ σε αυτή τη περίφημη “κατάσταση πίεση. Το τι εικόνα θα δείξει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ όμως σήμερα είναι κάτι σημαντικό αναφορικά με το οικοδόμημα που χτίζει ο Ισπανός προπονητής στο ΟΑΚΑ. Η “παράδοση αμαχητί” δεν είναι επιλογή σήμερα για τον Παναθηναϊκό ούτε για τον προπονητή του..